Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Franz Kafka Society Center in Prague, Czech Republic by STEVEN HOLL ARCHITECTS

 
May 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: STEVEN HOLL ARCHITECTS

The basement of the small one-story building, formerly used for laundry and storage, now houses a space for exhibitions, lectures, and concerts, as well as it accommodates Franz Kafka’s private library. On the first level of the building the Franz Kafka Society has located its offices. The previously dark and dismal spaces of the building are now washed in daylight coming through newly inserted windows and skylights that provide unexpected views to the towers of the Maisel Synagogue. Marcela Steinbachová (Skupina) and Steven Holl Architects have deliberately situated these windows off axis to the interiors. Inside the building new visual connections through openings and inspection holes give its small spaces depth and create visual connections.

Image Courtesy © STEVEN HOLL ARCHITECTS

Image Courtesy © STEVEN HOLL ARCHITECTS

  • Architects: STEVEN HOLL ARCHITECTS
  • Project: Franz Kafka Society Center
  • Location: Prague, Czech Republic
  • Software used: AutoCAD
  • Design architect: Skupina Marcela Steinbachova

Read the rest of Franz Kafka Society Center in Prague, Czech Republic by STEVEN HOLL ARCHITECTS

Square Civic And Community Building in Parramatta, Australia by Manuelle Gautrand Architecture

 
May 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Manuelle Gautrand Architecture

The ambition of the City of Parramatta was: “We want this development to be unique and spectacular – a building that will be recognized around the world and help to put Parramatta on the map”.

A cutting-edge glass construction featuring a wave-shaped façade of crystalline blocks has been selected as the winning design for Parramatta Square’s landmark civic and community building.

Image Courtesy © Manuelle Gautrand Architecture

Image Courtesy © Manuelle Gautrand Architecture

  • Architects: Manuelle Gautrand Architecture, Lacoste+Stevenson, Designinc
  • Project: Square Civic And Community Building
  • Location: Parramatta Square District, Parramatta, Australia
  • Client: City of parramatta
  • Estimated Construction budget: 38 million $AUD (26 million €)
  • Net area: 12.000 sqm
  • Competition: 2016
  • Studies: 2016 – 2017
  • Construction work: 2018-2019

Read the rest of Square Civic And Community Building in Parramatta, Australia by Manuelle Gautrand Architecture

SAN BENITO House in Buenos Aires, Argentina by Besonias Almeida arquitectos

 
May 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Besonias Almeida arquitectos

The place

It is a lot in a residential area of a closed neighborhood belonging to Villanueva, whose characteristic is to have modified flooded low lands, creating artificial lagoons with scenic interest and filling sectors with the remaining soil for public and private use.

Image Courtesy © Federico Kulekdjian

Image Courtesy © Federico Kulekdjian

  • Architects: Besonias Almeida arquitectos
  • Project: SAN BENITO House
  • Location: San Benito District, Escobar, Buenos Aires, Argentina
  • Photography: Federico Kulekdjian
  • Design and Project Management: María Victoria Besonías, Guillermo de Almeida
  • Collaborators: Arch. Micaela Salibe
  • Land area: 1123 m2
  • Built area: 253 m2
  • Construction year: 2016

Read the rest of SAN BENITO House in Buenos Aires, Argentina by Besonias Almeida arquitectos

St. Charles Bend Cancer Center in Bend, Oregon by ZGF Architects LLP

 
May 1st, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: ZGF Architects LLP

Designed as a user-centric and regionally-focused facility, the new St. Charles Bend Cancer Center is a true testament to patient-centered design. It manifests the completion of a long-cherished vision to consolidate key radiation and oncology services in one location and an opportunity to design a facility, through Lean tools and methods, that enhance caregiver productivity and increases patient satisfaction. The building’s design also draws upon Central Oregon’s inspiring landscape of dessert and mountain vistas, which has also lured some of the nation’s best oncology specialists, making Bend an oasis of hope and health. The design goal was to create a relaxing and peaceful healing environment and to bring a spa-like space to the clinical setting. The designers used a soothing color palette, warm wood tones and carefully selected artwork and photography from local artist that depict the natural scenery of Bend and its beautiful surrounding landscape. Open, bright spaces, sweeping views and a meticulously programmed interior combine to create a world-class cancer center and a true place of healing for the body and soul. An outdoor deck off the infusion room cantilevers over the healing garden, giving staff and patients a sunny porch on which to relax. When weather permits, patients also have the option of receiving treatment in an outdoor infusion garden, where moods can be elevated by sunshine, mountain air, whimsical sculpture and the distant mountain views.

Designed as a user-centric and regionally-focused facility, the new St. Charles Bend Cancer Center is a true testament to patient-centered design. Open, bright spaces, sweeping views and a meticulously programmed interior combine to create a world-class cancer center and a true place of healing for the body and soul, Image Courtesy © Pete Eckert

Designed as a user-centric and regionally-focused facility, the new St. Charles Bend Cancer Center is a true testament to patient-centered design. Open, bright spaces, sweeping views and a meticulously programmed interior combine to create a world-class cancer center and a true place of healing for the body and soul, Image Courtesy © Pete Eckert

  • Architects: ZGF Architects LLP
  • Project: St. Charles Bend Cancer Center
  • Location: Bend, Oregon, USA 
  • Photography: Pete Eckert
  • Total GSF: 24,000 GSF
  • Completion date: August 2014

Read the rest of St. Charles Bend Cancer Center in Bend, Oregon by ZGF Architects LLP

KitaF in Berlin, Germany by JAN RÖSLER ARCHITEKTEN

 
May 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: JAN RÖSLER ARCHITEKTEN

Transformation of a video library to a 750 m2 nursery.

The one storey building of a former video library is – except of one longitudinal side – surrounded by soil. The original floor plan with its polygon shape and its unusual depth turns daylight to the essential aspect of the design concept.

Image Courtesy © Simon Menges

Image Courtesy © Simon Menges

  • Architects: JAN RÖSLER ARCHITEKTEN
  • Project: KitaF
  • Location: Berlin, Germany
  • Photography: Simon Menges
  • Client: One World Kinder
  • General contractor: Jan Rösler Bau
  • Year: 2015

Read the rest of KitaF in Berlin, Germany by JAN RÖSLER ARCHITEKTEN

B House in Barcelona, Spain by Artigas Arquitectes

 
April 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Artigas Arquitectes

For Artigas Arquitectes, the main aims of this project are, to design a house with a high level of privacy from the street, whilst creating interior wide spaces that take advantage of the conditions of the site.

Image Courtesy © Lluís Sans

Image Courtesy © Lluís Sans

  • Architects: Artigas Arquitectes
  • Project: B House
  • Location: Barcelona, Spain
  • Photography: Lluís Sans
  • Project architects: Albert Artigas, Ester Fortuny, Albert Ortiz
  • Building contractor: A. Sined SL
  • Stories: Basement, ground floor and first floor
  • Structure: Steel structure and concrete floors
  • Finishing: Concrete, exposed brickwork with cavity walls facades
  • Interior designer: Estrella Salietti
  • Site area: 600.00 m2
  • Building area: 230.00 m2
  • Total floor area: 540.00 m2

Read the rest of B House in Barcelona, Spain by Artigas Arquitectes

Ljubljana apartment in Slovenia by SoNo arhitekti

 
April 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: SoNo arhitekti

This older larger apartment is located in the city center of Ljubljana. The client’s wish was to transform an existing residential space into an open, modern and at the same time a comfortable and a functional home. We have created a central living area where the furniture elements, despite their uniform appearance form two distinct ambiances, but also connect to the smaller intimate atrium. Along the main dividing wall the kitchen elements are located and they subtly convert into the fireplace that sensibly rounds up the entire residential space. Playfully arranged furniture elements which are otherwise clean simple geometric shapes achieve a more sensible integration of the existing walls as well as a more reasonable organization of the space itself. Smaller cramped rooms now are logically linked and more spacious and thus create a better feeling of living.

Image Courtesy © SoNo arhitekti

Image Courtesy © SoNo arhitekti

  • Architects: SoNo arhitekti
  • Project: Ljubljana apartment
  • Location: Ljubljana, Slovenia
  • Team: Edvard Blažko, Marko Volk, Nina Tešanović, Samo Radinja
  • Nett area: 120 sqm
  • Year of completion: 2016

Read the rest of Ljubljana apartment in Slovenia by SoNo arhitekti

Casa Bonay in Barcelona, Spain by Studio Tack

 
April 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Studio Tack 

Casa Bonay opens this month as a first-of-its-kind 67-room hotel in the restored 19th century mansion of the Bonay family. The iconic building, built in 1869, has been carefully revitalized with a mind to maintaining the property’s exquisite original features, while establishing an energetic, creative hub for visitors and neighbours.

Image Courtesy © Nacho Alegre

Image Courtesy © Nacho Alegre

  • Architects: Studio Tack
  • Project: Casa Bonay
  • Location: Barcelona, Spain
  • Photography: Metrixell Arjalaguer and Nacho Alegre

Read the rest of Casa Bonay in Barcelona, Spain by Studio Tack

Children’s Culture House Ama’r in Copenhagen, Denmark by Dorte Mandrup Arkitekter

 
April 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Dorte Mandrup Arkitekter

The Children’s Culture House offers various play facilities and programmes for children of all ages.

Located on a street corner, the structure mediates between the adjoining brick buildings, which are of different height. In it’s form and use of materials, however, the centre is quite distinct. A silvery aluminium skin, perforated by square windows is drawn over the roof and outer walls and the lower height at the corner allows sunlight to enter the rear courtyard. The expression of the Children’s Culture House is surprising and imaginative: the roof and facades are treated the same, and the House does not have a “start” and “end” as ordinary houses do.

Image Courtesy © Dorte Mandrup Arkitekter

Image Courtesy © Dorte Mandrup Arkitekter

  • Architects: Dorte Mandrup Arkitekter
  • Project: Children’s Culture House Ama’r
  • Location: Øresundsvej 8B, 2300 København S, Copenhagen, Denmark
  • Client: Municipality of Copenhagen
  • Engineer: Dominia
  • Contractor: Anker Hansen & co.
  • Area: 1.085 squaremetres
  • Construction time: Oct. 2011 – Nov. 2012

Read the rest of Children’s Culture House Ama’r in Copenhagen, Denmark by Dorte Mandrup Arkitekter

Nursery School Extension in Mantes-la-Ville, France by GRAAL ARCHITECTURE

 
April 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: GRAAL ARCHITECTURE 

The design for the extension of the Alliés de Chavannes nursery school draws on its context within the landscape and its integration within the site. The three new volumes that house the extension connect to the longitudinal circulation of the existing building in such a way as to allow them to be perceived as separate pavilions. The existing building is reconfigured to become the school’s spine. Distinguished by two types of metal cladding – galvanized steel and anthracite zinc – the new volumes provide a visible distinction between the original building and its extension. The new volumes are organized to ensure fluidity and a programmatic organization in harmony with the existing functioning of the school, logically inserted between the trees and providing views of the surrounding vegetation. Elevated on steel stilts and with facade openings offering each space a variety of orientations, the extensions allow pupils to imagine that their school is a tree house!

Image Courtesy © David Foessel

Image Courtesy © David Foessel

  • Architects: GRAAL ARCHITECTURE
  • Project: Nursery School Extension
  • Location: Mantes-la-Ville, France
  • Photography: David Foessel
  • Client: Ville de Mantes-la-Ville (France)
  • Consultants: LBE ingénierie (mechanical/electrical engineer), C&E ingénierie (structural engineer)
  • Awards: ArchiDesignClub Awards 2016, First Prize ” Enseignement / Petite enfance et élémentaire”, Building of the Year Awards 2016 Archidaily, Nomination
  • Surface area: 810 m² total, 500 m² refurbishment, 310 m² extension
  • Calendar: Studies : 2012-2013, Delivery : May 2015

Read the rest of Nursery School Extension in Mantes-la-Ville, France by GRAAL ARCHITECTURE

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy