Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

House Aartrijke in Zedelgem, Belgium by Atelier Tom Vanhee

 
October 28th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Atelier Tom Vanhee

The former farmhouse is situated in an agricultural area east of the village of Aartrijke, Belgium. The typology of the existing building will be used in a contemporary way to enlarge the dwelling. There will be two new volumes with a pitched roof slide against the existing volume. Two chimney shaped skylights will create light and a view on to the first floor. A third chimney will house the air outlet of the heat pump. Old and new collaborate together, but both will remain visible. The new volumes will be finished in wood. The old brick exterior will be felt inside when entering the house. The new stairs will be a reminder of the old mouldering stair that was removed. The buttresses and strips of brick in the floor show the former layout of the barn. The double height in the dwelling will make the living areas more spacious. A new preweathered zinc roof will connect the buildings into a whole. In addition to the replacement of the old joinery with new windows, the old volume will open up to the landscape on the rear side. The construction will be characterized by simple uniform windows according to the golden ratio.

Image Courtesy © Filip Dujardin

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: Atelier Tom Vanhee
  • Project: House Aartrijke – Transformation of a farmhouse to a low energy house
  • Location: Biesbeekstraat 3, Aartrijke, 8211  Zedelgem, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin
  • Study Stability: LIME (Less Is More Engineering), Ghent
  • Gross Floor Area: 318 m²
  • Design: 2012 – 2013
  • Execution: 2014 – 2016

Read the rest of House Aartrijke in Zedelgem, Belgium by Atelier Tom Vanhee

The Forest House in Valencia, Spain by Ramon Esteve Estudio

 
October 28th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Ramon Esteve Estudio

The House in the Forest is settled in an extensive residential area. A large pine forest on the plot itself is the closest surroundings of the house.

On the basis of four stone walls, we generate prismatic volumes that fragment the space, identifying each room. The interstitial area between the parts is covered by an element of wood, which acts as a distributor and connector between the spaces of the house.

Image Courtesy © Mariela Apollonio

Image Courtesy © Mariela Apollonio

  • Architects: Ramon Esteve Estudio
  • Project: The Forest House
  • Location: Chiva, Valencia, Spain
  • Photography: Mariela Apollonio
  • Collaborating Architects: Anna Bosca, Víctor Ruiz, Estefanía Pérez, María Martí
  • Collaborators: Silvia M. Martínez, Tudi Soriano
  • Technical Architect: Emilio Pérez
  • Construction: Construcciones Francés
  • Project Manager: Gonzalo Llin
  • Built Surface: 608m2
  • Project: May 2013
  • Completion date: April 2014

Read the rest of The Forest House in Valencia, Spain by Ramon Esteve Estudio

University of Queensland School of Architecture in Australia by m3architecture

 
October 28th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: m3architecture 

m3architecture has designed stage one of the alterations and additions for the University of Queensland’s (UQ) Architecture School, set within the existing Zelman Cowen building.

Image Courtesy © Brett Boardman

Image Courtesy © Brett Boardman

  • Architects: m3architecture
  • Project: University of Queensland School of Architecture
  • Location: Queensland, Australia
  • Photography: Brett Boardman
  • Software used: Revit

Read the rest of University of Queensland School of Architecture in Australia by m3architecture

Silo-top Studio in Guangzhou, China by O-office Architects

 
October 28th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: O-office Architects 

In 2012, O-office transformed the top floor of a 1960s’ silo building in the oldest beer factory of Guangzhou, the central city of southern China. The 38-metre-high silo building locates on the south bank of one branch of the Pearl River, confronting the generic housing high rises and looking south to the city’s old downtown. The top floor used to be the inlet level for the wheat berry to be fill in the 12 silo’s below, thus full of square holes on it. A bridge building has been connecting the building part on top of the silo’s, and the vertical transportation tower at the east end.

Image Courtesy © LIKYFOTO

Image Courtesy © LIKYFOTO

  • Architects: O-office Architects
  • Project: Silo-top Studio
  • Location: E8, 63 Xizeng Road, Liwan District Guangzhou, China
  • Photography: LIKYFOTO
  • Area: 621 m2
  • Year: 2013

Read the rest of Silo-top Studio in Guangzhou, China by O-office Architects

House D in Vienna, Austria by Caramel Architekten + Günther Litzlbauer

 
October 28th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Caramel Architekten

In the neighbour’s garden, Densification can also be possible in built up settlement areas of one family houses. The property of House D is located in the middle of a block of buildings, which are surrounded by the local streets, and each building is part of the formation of a big wonderful garden right in the heart of the block. The generous building regulation allows us to build on all properties up to at least a quarter of the whole property area and thereby creates possibilities to divide properties and the densification of the green spaces.

Image Courtesy © Christian Sperr

Image Courtesy © Christian Sperr

  • Architects: Caramel Architekten + Günther Litzlbauer
  • Project: House D
  • Location: Vienna, Austria
  • Photography: Christian Sperr
  • Co-architect and project manager: Günter Litzlbauer
  • Energy concept: water/water heat pump , housing ventilation
  • Lot size: 433m²
  • Living space: 189 m2
  • Additional space: 27 m2
  • Completion: 07/2016

Read the rest of House D in Vienna, Austria by Caramel Architekten + Günther Litzlbauer

Sant Mori Enlargement in Barcelona, Spain by Mesura

 
October 28th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Mesura 

A couple, a traditional house in the Empordà and one dream.

Houses should evolve along with its users.

Ana María and Manuel made the decision of spending as much time as possible in their summerhouse in Sant Mori, a rural village located between Figueres and Girona. Among forests and fields, this particular place offers their inhabitants the typical landscape of the Empordà.

Image Courtesy © Mesura

Image Courtesy © Mesura

  • Architects: Mesura
  • Project: Sant Mori Enlargement
  • Location: Barcelona, Spain
  • Project leader: Marcos Parera
  • Date: 1st July 2016

Read the rest of Sant Mori Enlargement in Barcelona, Spain by Mesura

Samsung Galaxy Studio at Olympic Park in Rio de Janeiro, Brazil by UNStudio

 
October 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: UNStudio 

Following an international competition to design the main Samsung showcase at the Olympic Park Pavilion, UNStudio was engaged to develop a design that builds on the brand’s history with the Olympic Games.

Image Courtesy © Joana França

Image Courtesy © Joana França

  • Architects: UNStudio (Ben van Berkel with Wouter de Jonge, Imola Bérczi and Aurélie Hsiao, Olga Kovrikova, Wing Tang Man)
  • Project: Samsung Galaxy Studio at Olympic Park
  • Location: Rio de Janeiro, Brazil
  • Photography: Joana França
  • Client: Samsung Electronics, IT & Mobile Division (Seoul, Korea)
  • Advisors: Overall Project Advisor: Cheil Worldwide
  • Building surface: 1200 sq.m
  • Building volume: 10000 cubic meters
  • Building site: 1000 sq.m
  • Status: Design Competition Winner, Construction Completed for Rio 2016 Olympic Games

Read the rest of Samsung Galaxy Studio at Olympic Park in Rio de Janeiro, Brazil by UNStudio

Crew Offices and Café in Québec, Canada by Henri Cleinge ARCHITECTE

 
October 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Henri Cleinge ARCHITECTE 

Located in the old Royal Bank space on St-Jacques street in Old Montreal, the Crew offices is a project defined by a 12,000 office area for a tech start-up which would also include a café for freelance workers as well as for the public.  The project presented two distinct design challenges: The first design challenge originated from the client’s requirements- how to elaborate an architectural relationship and construct boundaries between the various program functions.  The second challenge became a deeper questioning on how to approach design in the context of a heritage building.

Image Courtesy © Adrien Williams

Image Courtesy © Adrien Williams

  • Architects: Henri Cleinge ARCHITECTE
  • Project: Crew Offices and Café
  • Location: 360 rue St-Jacques, Montréal, Québec, Canada
  • Photography: Adrien Williams
  • Client: Crew Collective
  • Team: Henri Cleinge, Paulette Taillefer
  • Cost: 75$ per square foot
  • Square footage: 12,000 square feet
  • Date of Completion: 1 May, 2016

Read the rest of Crew Offices and Café in Québec, Canada by Henri Cleinge ARCHITECTE

Ice House in Beijing, China by PRAXiS d’ARCHITECTURE

 
October 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: PRAXiS d’ARCHITECTURE 

This exhibition space was required to share a space with a blues jazz bar already in operation. The jazz bar was in a historical location originally used as ice house (ice storage) during Qing dynasty in the 18th century. It is about 400m east to the east gate of the Forbidden City.

Image Courtesy © PRAXiS d'ARCHITECTURE

Image Courtesy © PRAXiS d’ARCHITECTURE

  • Architects: PRAXiS d’ARCHITECTURE
  • Project: Ice House
  • Location: Wang Fu Jing, Beijing, China
  • Project Architect: Di Shaohua
  • Collaborator: Gang Zhao
  • Size: 200 sqm
  • Status: Completed in 2006

Read the rest of Ice House in Beijing, China by PRAXiS d’ARCHITECTURE

Madrid Tourist Information Pavilions in Spain by José Manuel Sanz Architects + Irene Brea

 
October 27th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: José Manuel Sanz Architects

The tourist information devices are situated in different strategic places along the city:

Plaza del Callao, Paseo de Recoletos, Museo del Prado, Museo Nacional Reina Sofía  and in Paseo de la Castellana avenue, close to Santiago Bernabeu´s stadium.

Image Courtesy © José Javier Cullen

Image Courtesy © José Javier Cullen

  • Architects: José Manuel Sanz Architects + Irene Brea
  • Project: Madrid Tourist Information Pavilions
  • Location: Madrid, Spain
  • Photography: José Javier Cullen
  • Client: Madrid-Destino, Ayuntamiento de Madrid
  • Architect in Charge: José Manuel Sanz Sanz
  • Project team: Irene Brea Martínez, Leticia Llansó García, Luisa Santamaría Gallardo
  • Technical Project Manager: Irene Brea Martínez, Leticia Llansó García, Jaime Sanz de Haro, Javier Vila Navarro
  • Site Manager: Juan Antonio Santuy
  • Contractor: Olprim. Grupo Olmar
  • Project Year: 2016

Read the rest of Madrid Tourist Information Pavilions in Spain by José Manuel Sanz Architects + Irene Brea

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise