Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Mercado do Gado in Ponte de Lima, Portugal by Carvalho Araújo, Arquitectura e Design

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Carvalho Araújo, Arquitectura e Design 

The complex design has an unlikely morphology for a cattle market, away from the massive image of the prefabricated pavilions. Located near the town, it releases the closure of the urban fabric so another more appropriate equipment can do it. Its function is another: the transition between the immediate rurality of the suburbs and the historic center of Ponte de Lima. The new complex cohabits with palaces, gardens and chapels, and its structure composes an orthogonal grid that relates to the existing routes and reinforces the visual relationship with the river.

The Earth Market is something bigger than the cattle fair and market, than the horse fair or Expolima, it comes from a wider ambition to create a network of “structures”, sporadic and localized interventions of a smaller or larger scale, but precise and of ”exact measurements”.

Image Courtesy © Pedro Lobo

  • Architects: Carvalho Araújo, Arquitectura e Design
  • Project: Mercado do Gado
  • Location: Ponte de Lima, Portugal
  • Photography: Pedro Lobo and Hugo Carvalho Araújo
  • Client: Câmara Municipal de Ponte de Lima
  • Team: José Manuel Carvalho Araújo, Joel Moniz, Mário João Duarte
  • Mechanical HVAC: Jerónimo Correia
  • Hidraulic: Jerónimo Correia

Read the rest of Mercado do Gado in Ponte de Lima, Portugal by Carvalho Araújo, Arquitectura e Design

VVIP Circuit House in Pune, India by Sunil Patil & Associates

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Sunil Patil & Associates

Circuit house is a government public building which not only accommodates the VIP authorities but also acts as a node for political meetings, government authorities’ discussions and conferences. Usually, circuit houses have large number of visitors and occupancy can vary extremely.

The project site is located in Pune – political hub for western Maharashtra. The project is mainly divided into two parts-

  1. Accommodation – Guest suites
  2. Public areas –Conference and meeting hall facilities, Dining, Reception, VIP and visitor’s waiting areas etc.

VVIP Circuit house is designed as green building where planning is derived from vernacular architecture – The shaded courtyard, transition spaces like passages and terraces, jalis in form of louvers carry vernacular ethos in highly contemporary architectural style. Our focus here is to design a climate responsive building with passive strategies for thermal and visual comfort along with innovative active strategies to achieve energy efficient green building, Image Courtesy © Mr. Hemant patil

  • Architects: Sunil Patil & Associates
  • Project: VVIP Circuit House
  • Location: Pune, India
  • Photography: Mr. Hemant patil
  • Client: Public Works Department, Maharashtra
  • Lead Architects: Ar. Sunil patil, Ar. Anuja pandit, Er. Sanjay patil
  • Green Building Consultants: Environmental Design Solutions
  • Structural Consultants: Dr. A. B. Kulkarni associates, Sangali
  • MEP Consultant: Siddhivinayak Mep Consultants, Pune
  • Civil Contractors: Shubham Civil Pvt. Ltd, Pune

Read the rest of VVIP Circuit House in Pune, India by Sunil Patil & Associates

Mill Valley Guesthouse in California by Turnbull Griffin Haesloop Architects

 
March 25th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Turnbull Griffin Haesloop Architects

Sited in an existing small level clearing at the top of a steeply sloping Mill Valley lot surrounded by mature cedar and redwood trees, this 640 square foot guest house is designed to serve multiple generations and functions; a guest room for visiting parents and friends, a media room, and a hangout space for teenage children. The porch and media room are situated on the more open side of the site and the guest room is tucked into the trees.

Image Courtesy © David Wakely

  • Architects: Turnbull Griffin Haesloop Architects
  • Project: Mill Valley Guesthouse
  • Location: Mill Valley, California, USA
  • Photography: David Wakely
  • Design Team: Eric Haesloop, Mark Hoffman
  • Geotechnical & Civil Engineer: DAC Associates
  • Structural: Fratessa, Forbes & Wong
  • Landscape: Outerspace Landscape Architecture
  • General Contractor: Hennessey Construction
  • Area: 640 sq. ft.
  • Project Year: 2016

Read the rest of Mill Valley Guesthouse in California by Turnbull Griffin Haesloop Architects

FOEGER WOMAN PURE in Basel, Switzerland by Pedrocchi Architekten BSA

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Pedrocchi Architekten BSA

Foeger Woman Pure“ has been one of Austria’s leading fashion boutiques for the past 20 years. Located in the picturesque alpine Town of Telfs in Tyrol (population 15,000) the store offers its customers fashion from international designer all over the world. Pedrocchi Architects from Basel, Switzerland, extended the existing fashion boutique with a cupola-like building which house the collections of new and promising designers.

Image Courtesy © Ruedi Walti

Rock Creek House in Washington D.C. by NADAAA

 
March 25th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: NADAAA 

The Rock Creek House is an adaptive re-use project of a 1920’s brick structure that was originally composed of two floors, with a mechanical basement and attic. This adaptation leverages the robustness of the existing structure to capture the attic and basement to double the house’s size, while expanding its functions into the landscape.

Image Courtesy © John Horner

  • Architects: NADAAA
  • Project: Rock Creek House
  • Location: Washington D.C., USA
  • Photography: John Horner
  • Software used: Autocad, Rhino
  • Principals: Nader Tehrani; Katherine Faulkner, AIA
  • Project Manager: Harry Lowd
  • Project team: Sarah Dunbar, Remon Alberts, John Houser, Stephen Saude, Jonathan Palazzolo, Lisa Lostritto, Parke Macdowell, David Richmond, Dane Assmusen, Ghazal Abbasy-Asbagh,  Mehdi Alibakhshian, Sina Mesdaghi, Tom Beresford, Dan Gallagher
  • Structural Engineer: SGH
  • Mechanical Engineer: Allied Consulting Engineering

Read the rest of Rock Creek House in Washington D.C. by NADAAA

The Filigrane in Nord, France by D’HOUNDT+BAJART architectes&associés

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: D’HOUNDT+BAJART architectes&associés 

Sponsored by a property developer, the Filigrane is the renovation of a building in the Grand Place of Tourcoing as a bank and eight housing units. The bank occupies the ground floor and the first floor façade, with the eight dwellings on the second floor façade and at the back of the plot. The key challenge of the project is to provide a contemporary architectural response that takes into account the complex built environment accumulated over the course of history.

Image Courtesy © D’HOUNDT+BAJART architectes&associés

  • Architects: D’HOUNDT+BAJART architectes&associés
  • Project: The Filigrane
  • Location: Tourcoing, Nord, France
  • Contracting Authority: CFA+SEM Ville Renouvelée (dwellings) / Crédit du Nord (bank)
  • Building Contractor: RABOT DUTILLEUL – Croix (59)
  • Façade Panels: BETSINOR – Courrières (62)
  • Area: 1352 m2
  • Cost: 1480 000 € HT

Read the rest of The Filigrane in Nord, France by D’HOUNDT+BAJART architectes&associés

Interior Design in the Parrote Car Park in Galicia, Spain by Díaz y Díaz Arquitectos

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Díaz y Díaz Arquitectos

The Parrote car park is already a reality eleven years after the works had been awarded and after four years stoped, between 2008 and 2012, during this time it was necessary to adapt the project to the archaeological remains that were found in the area.   The car park has two entrances. You can access both by Puerta Real and by the San Anton Castle. In the case of the first, this is a temporary entry while the tunnel in construction to connect the underground of the Marina is not ended, which will connect with the Parrote, the entrance will be located underground. The car park has 610 spaces.

Image Courtesy © Héctor Santos-Díez

  • Architects: Díaz y Díaz Arquitectos (Lucas Díaz Sierra, Gustavo Díaz García)
  • Project: Interior Design in the Parrote Car Park
  • Location: A Coruña, Galicia, Spain
  • Photography: Héctor Santos-Díez
  • Area: 18.545 m²
  • Date: 2014

Read the rest of Interior Design in the Parrote Car Park in Galicia, Spain by Díaz y Díaz Arquitectos

Sele PR and Organization Office in Istanbul, Turkey by Septagram

 
March 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: pRchitect communications consultancy

A Simple But Splendid Touch At History by Septagram

The interior design of the new office of Sele PR and Organization by Istanbul based Septagram draws attention with its postmodern style reflecting the metropolitan identity of the company.

Image Courtesy © Septagram

  • Architects: Septagram
  • Project: Sele PR and Organization Office
  • Location: Istanbul, Turkey
  • Total Project Area: 300 sqm

Read the rest of Sele PR and Organization Office in Istanbul, Turkey by Septagram

Shishka Bar in Staraya Basmannaya, Russia by IITM Architect

 
March 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: IITM Architect

Place:

An old one-storey building in the historic center of Moscow. After a reconstruction, the ceilings were elevated to 5.8 meters and gothic style panoramic windows were installed, a few years before our project began.

  • Architects: IITM Architect
  • Project: Shishka Bar
  • Location: Moscow, Staraya Basmannaya Street
  • Materialization: 2016 – 2017

Read the rest of Shishka Bar in Staraya Basmannaya, Russia by IITM Architect

Hotel Proverbs Taipei in Taiwan by RAY CHEN +PARTNERS ARCHITECTS

 
March 24th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: RAY CHEN +PARTNERS ARCHITECTS

The site of Hotel Proverbs is located at the heart of Taipei City central where the MRT, night market, department stores, public park and densely occupied apartments create a vibrant and busy area 24-7. To take full advantage of – and to mediate – this lively and yet extremely intricate urban condition, the building splits diagonally into two parts: the upper 42 hotel rooms and the lower hotel amenities. The lower part is pushed back from the park side to make space for the trees indigenous to the site. The upper part, on the other hand, is shifted forward to lean into the park while maintaining an accommodating distance from the apartments closely situated behind the hotel.

Image Courtesy © Shawn Liu Studio

  • Architects: RAY CHEN +PARTNERS ARCHITECTS
  • Project: Hotel Proverbs Taipei
  • Location: No.56, Sec.1, Da’an Rd., Da’an District, Taipei 106, Taiwan
  • Photography: Shawn Liu Studio; Takahiro Nedachi
  • Client: Gloria Hotel Group
  • Structural System: Reinforced concrete beam-column system
  • Exterior Finish: Off-form concrete + expanded metal screen
  • Interior Design: Ray Chen International
  • Building Floors: B3-11F
  • Site Area: 834 sqm.
  • Project Area: 2500 sqm
  • Completion: 01/2016

Read the rest of Hotel Proverbs Taipei in Taiwan by RAY CHEN +PARTNERS ARCHITECTS

Bentley: -YII 2018 Awards
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise