Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Belsize Park in North West London, England by Roselind Wilson Design

 
November 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Roselind Wilson Design

Roselind Wilson Design was appointed to carry out the design and complete refurbishment of this 2138 square foot duplex apartment in Belsize Park, North West London. As a blank canvas, the property already demonstrated a spectacular foundation from which to start; with its extraordinary high ceilings, curved walls and door to the Drawing Room, elaborate original cornicing and enormous windows flooding the rooms with light. This stunning backdrop coupled with the client’s international influences, allowed Roselind Wilson Design to produce a stunning architectural space; modern yet classic and with a focus on rich texture and ambient lighting. Through the use of raw and textured timbers, bronze, antiqued brass and copper, marbles and a monochromatic palette a truly beautiful and welcoming space was created for the client to call home.

Image Courtesy © Richard Waite

Image Courtesy © Richard Waite

  • Architects: Roselind Wilson Design
  • Project: Belsize Park
  • Location: North West London, England, UK
  • Photography: Richard Waite
  • Software used: CAD, SketchUp, PhotoShop
  • Area: 2138 square foot

Read the rest of Belsize Park in North West London, England by Roselind Wilson Design

Curio Stair of Encounters – Bloomberg Hong Kong Office in China by Neri&Hu Design and Research Office

 
November 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Neri&Hu Design and Research Office

Ordinary things contain the deepest mysteries… If anything is described by an architectural plan, it is the nature of human relationships, since the elements whose trace it records – walls, doors, windows and stairs – are employed first to divide and then selectively to re-unite inhabited space.

Robin Evans’ 1978 essay Figures, Doors and Passages analyzes how ordinary elements of a plan and their arrangements interact and shape occupancy. A simple corner or window opening is in fact inscribed with a complex matrix of spatial relationships that determine how a space is used. Neri&Hu’s design for Bloomberg Hong Kong’s internal office stair is in part inspired by the mundane elements of space-making – windows, passages, staircases and thresholds. The client’s brief was to design a staircase to connect the 3 different floors of their office with the explicit rule that this stair should to be used daily as the only vertical connection within the office to encourage employee interaction. Part of the brief was to also create a design that would respond to the locale of Hong Kong to create a link to the larger context of the city. The site is situated in the client’s existing office, within a typical office tower and surrounded by existing conference rooms, break-out areas, a recording studio and an auditorium. The existing spiral staircase was sculpturally iconic but the geometry was not conducive for the daily high traffic volume. Our challenge was re-design a staircase that would work within the structural limitations of the knock-out panels in the floor slab, while still creating a more spacious journey.


vimeo : w=640 h=360

Image Courtesy © Pedro Pegenaute

Image Courtesy © Pedro Pegenaute

  • Architects: Neri&Hu Design and Research Office
  • Project: Curio Stair of Encounters – Bloomberg Hong Kong Office
  • Location: Cheung Kong Center 2 Queen’s Road, Hong Kong, China
  • Photography/Videographer: Pedro Pegenaute
  • Design Team: Lyndon Neri & Rossana Hu (principals in charge), Christine Chang (associate in charge), Wendy Tsai (associate in charge), Wu Dong (designer), Jiameng Li (designer), Brian Lo (senior associate in charge of product design), Zhao Yun (product designer), Christine Neri (associate in charge of graphic design), Haiou Xin (graphic designer)
  • Gross area for renovation: 267.58 sqm
  • Design Period: September 2014 – July 2015

Read the rest of Curio Stair of Encounters – Bloomberg Hong Kong Office in China by Neri&Hu Design and Research Office

Can Tho House in Viet Nam by LANDMAK ARCHITECTURE

 
November 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: LANDMAK ARCHITECTURE 

CAN THO House is designed for a young couple family. The family is the blending of two different cultures as the husband  was born and raised in Hanoi, North  of  Vietnam and his wife was born and raised in the Southwest Vietnam.

Image Courtesy © Quang Dam

Image Courtesy © Quang Dam

  • Architects: LANDMAK ARCHITECTURE
  • Project: Can Tho House
  • Location: Cái Răng, Can Thơ, Viet Nam
  • Photography: Quang Dam
  • Architect in Charge: Ta Tien Vinh, Truong Tuan Chung
  • Design Team: Le Minh Hoang,  Ngo Hung, Thi Thao, Tran Phuong, Tran Viet Phu, Do Tho Ha
  • Design year: 2014
  • Completion date: 2016

Read the rest of Can Tho House in Viet Nam by LANDMAK ARCHITECTURE

Lisbon Aquarium New Extension in Portugal by Campos Costa Arquitetos

 
November 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Campos Costa Arquitetos

The extension of the Lisbon Oceanarium is a complex challenge. It beholds an intervention in a consolidated and dynamic public space. One of the aims is to bring together the relationship between the existing Building, that has a strong presence in the architectural imaginary of the Lisbon citizens, a space currently being qualified as an Architectural heritage.

Image Courtesy © Campos Costa Arquitetos

Image Courtesy © Campos Costa Arquitetos

  • Architects: Campos Costa Arquitetos
  • Project: Lisbon Aquarium New Extension
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Coordinator: Pedro Campos Costa
  • Concept: Pedro Campos Costa, Marta Onofre, Ivan Teixeira, Ana Mendes
  • Execution: Pedro Campos Costa, Duarte Santo, Mário Ferreira, Francisco Lemos, Marta Onofre, Alessia Allegri e Daniela Figueiredo
  • Main material:  ceramics facade
  • Building area:  3800 m2

Read the rest of Lisbon Aquarium New Extension in Portugal by Campos Costa Arquitetos

Bundaroo House in New South Wales, Australia by tziallas omeara architecture studio

 
November 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: tziallas omeara architecture studio

“The brief for this project was to design a beautiful addition to a heritage listed Bowral cottage – one which was private and allowed the existing cottage to appear unchanged from the street. The clients were passionate about restoration of the original parts of the building, and replacing the dysfunctional 1980’s addition to the rear of the building. The additions were to maximise the solar-passive performance of the house, create a large entertainers kitchen in the heart of the home, allow for a new living and dining area, provide for a new sunken media room and guest accommodation. The client was keen to explore a contemporary approach to the new work, allowing for the new addition to juxtapose with the original weatherboard cottage. Most importantly, the house had to ‘work well’ from an environmental performance perspective. The new additions have been detailed to eliminate thermal bridging, create a well insulated and airtight envelope and to maximise passive solar heat gain and natural cross ventilation. The house has been designed to capture the sunlight in winter, and to exclude it from heating up the spaces in summer. A geo-thermal heat recovery system heats the pool, floor slab and domestic hot water and 35kW of solar panels provide more electricity than the occupants are likely to use (feeding the surplus back into the grid). A charging station in the garage powers an electric vehicle.”

Image Courtesy © tziallas omeara architecture studio

Image Courtesy © tziallas omeara architecture studio

Read the rest of Bundaroo House in New South Wales, Australia by tziallas omeara architecture studio

The House of Plumeria in New Delhi, India by RENESA ARCHITECTURE DESIGN INTERIORS

 
November 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: RENESA ARCHITECTURE DESIGN INTERIORS

Renesa Architecture Design Interiors’s latest addition to the residential design circuit comes with a typical building to nature relationship. The design content as established by the client was to give a feel of a forest house within the city ambiance.

The House of Plumeria’s design philosophy has been borrowed from the exploration of modernism with respect to nature. The Indian cultural implications create a unique recognizable style of design for the House of Plumeria and has a lasting impact on the viewers passing by.

Image Courtesy © Vibhor Yadav

Image Courtesy © Vibhor Yadav

  • Architects: RENESA ARCHITECTURE DESIGN INTERIORS
  • Project: The House of Plumeria
  • Location: New Delhi, India
  • Photography: Vibhor Yadav
  • Team:
    • Sanjay Arora – Founder| Principal Architect
    • Sanchit Arora – Studio Head Architect Concept Design Head | Graphic Design.
    • Vandana Arora – Interior Designer| Decor Head
    • Virender Singh- Studio Technical Head| Architectural Assistant
  • Owner: Umesh Mehta
  • Consultants/Contractors: Site Contractor – (Star Construction)-Mr. Umesh Mehta
  • Area: 4000 sq ft(appx)
  • Year: 2013-14

Read the rest of The House of Plumeria in New Delhi, India by RENESA ARCHITECTURE DESIGN INTERIORS

Career Academy of Pella in Iowa by Neumann Monson Architects

 
November 2nd, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: Neumann Monson Architects

The Career Academy of Pella is home to 23,000 square feet of vocational shops and classrooms.  This project is the result of a unique collaboration between the local public school district, local private schools, area industry, and a regional community college.  The resultant facility will train students of all ages in skills that are sought in the local workforce.  STEM instruction will also be provided.

Image Courtesy © Cameron Campbell Integrated Studio

Image Courtesy © Cameron Campbell Integrated Studio

  • Architects: Neumann Monson Architects
  • Project: Career Academy of Pella
  • Location: 410 East Eighth Street Pella, Iowa 50219, USA
  • Photography: Cameron Campbell Integrated Studio
  • Structural and Civil Engineer: Raker Rhodes Engineering LLC
  • MEP/FP Engineer: Modus Engineering LTD
  • Landscape Architect: Dennis Reynolds Urban Design
  • Contractor: Larson and Larson Construction LLC
  • Area: 23,000 square feet
  • Cost: $4,800,000
  • Completion Date: July 2015

Read the rest of Career Academy of Pella in Iowa by Neumann Monson Architects

GEA in Medellín, Colombia by Taller Proyectual

 
November 2nd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Taller Proyectual

Production by means of regeneration

The minery is a global event that has constantly wasted the planet for a long time, now this is one of the most serious environmental issues in addition to this the remarkable overcrowding in cities which leads to higher energy costs and higher food consumption, is why the “GEA” initiative arises which aims to restore life to places inert victims of mining and exploitation and in turn make them fertile land for the production and the resurgence of habitat and the environment.

Due to the migration to the cities, human occupation of the territory is less, then large areas for food production, environmental remediation and biodiversity will be released.

Image Courtesy © Miguel A. Arias, Paola Silva, David Villegas

Image Courtesy © Miguel A. Arias, Paola Silva, David Villegas

  • Architects: Taller Proyectual (Miguel A. Arias, Paola Silva, David Villegas)
  • Project: GEA
  • Location: Medellín, Colombia
  • Photography: Miguel A. Arias, Paola Silva, David Villega
  • Client: Institute for advanced architecture of Catalonia
  • Award: 6th advanced architecture contest, finalist project
  • Year: 2016

Read the rest of GEA in Medellín, Colombia by Taller Proyectual

Konyaaltı Residence in Antalya, Turkey by Engiz AE ltd

 
November 2nd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Engiz AE ltd

A conceptual design for a 150 Apartment Residential Proposal in Konyaaltı Beach. 3 blocks at each floor, attached 2+1 in the middle and 3+1 apartments at the corners. Optionally, it becomes all 3+1 or 4+1 and 1+1.

Image Courtesy © Engiz AE ltd

Image Courtesy © Engiz AE ltd

  • Architects: Engiz AE ltd
  • Project: Konyaaltı Residence
  • Location: Antalya, Turkey

Read the rest of Konyaaltı Residence in Antalya, Turkey by Engiz AE ltd

Taichung Opera House in Taiwan by Toyo Ito & Associates

 
November 2nd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Toyo Ito & Associates

A decade since it was first designed, the Taichung Opera House finally had its official opening on 30th September 2016. The product of a Toyo Ito & Associates collaboration with Cecil Balmond and Arup, the building’s free-form geometry has been constructed to realise its ‘coral-like’ structure in Taichung’s Xitun district.

Image Courtesy © Toyo Ito & Associates

Image Courtesy © Toyo Ito & Associates

Read the rest of Taichung Opera House in Taiwan by Toyo Ito & Associates

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy