Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

W house in Beijing, China by SLOW Architects

 
November 6th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: SLOW Architects

This is a studio and residence built from the renovation and expansion of a small single-story building. The original building is brick structure with slope roof. Now we take away the old roof and change it into three stories by making use of original brick walls and adding new light wooden structure walls. Since the surrounding environment is relatively messy, we put wood workshop which is not so private on the first floor, and lift the living functions on to the second floor from where the orchard and farmland on the west can be seen. The third floor consists two lofts and an outdoor terrace. The functions are organized as a series of platforms, from workshop on first floor, then dining room, living room, kitchen on second floor, finally to loft and terrace on third floor, spiraling up the two-story high atrium. The height differences between the platforms are determined in a way that some of the terraces are floors as well as big seats where people can sit leisurely to form a very casual atmosphere. This house is also an early test of light wood construction in China.

Image Courtesy © SLOW Architects

Image Courtesy © SLOW Architects

Read the rest of W house in Beijing, China by SLOW Architects

Abet Laminati office in Mississauga, Canada by J.Cho Design

 
November 6th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: J.Cho Design 

The Association of Registered Interior Designers of Ontario (ARIDO) awarded J. Cho Design with the annual Award of Merit for the design of “Made in Italy” laminate company, Abet Laminati, headquarter office.

Reception Area, Image Courtesy © Az Works Productions

Reception Area, Image Courtesy © Az Works Productions

  • Architects: J.Cho Design 
  • Project: Abet Laminati office
  • Location: Mississauga, Ontario
  • Photography: Az Works Productions
  • Client: Matthew Colacci and Sean Gregory
  • Designers: J.Cho Design
  • Contractor: Emcan
  • Area of Project: 2,200 sq.ft
  • Project End Date: January 2014

Read the rest of Abet Laminati office in Mississauga, Canada by J.Cho Design

House in Rato, Portugal by CHP Arquitectos

 
November 6th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: CHP Arquitectos

The design consists of the refurbishment and expansion of an existing building in one of Lisbon’s historic neighbourhoods. The vernacular characteristics of the front facade were refurbished and clarified. Inside the design aims to create and free space on each floor, enhancing its size and scale, and creating a dialogue between the front and back facades, enabling light to entre through both directions. All technical aspects inherent to a contemporary family house are resolved through a block at the centre of each floor, liberating the side walls, unveiling both facades.

 Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

  • Architects: CHP Arquitectos
  • Project: House in Rato
  • Location: Lisboa, Portugal
  • Photography: Francisco Nogueira
  • Foundations and Structures: Engª. Joana Almeida Ribeiro
  • Building Systems: Engº Manuel Fanica / Artur Paixão
  • Mechanical, Thermal, Acoustics: Engº Bruno Anastacio – Arqª Cristina Nobre
  • Landscape: Arq. Nuno Mota 
  • General Contractors: Engº João Ribeiro (EJR -Sociedade Técnica de Projetos e Construções Lda )
  • Project Year: 2014

Read the rest of House in Rato, Portugal by CHP Arquitectos

Aesop Store in Sao Paulo, Brazil by METRO ARQUITETOS ASSOCIADOS

 
November 6th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: METRO ARQUITETOS ASSOCIADOS

These are the basic ideas that guided the project for this specific Aesop Store:

To preserve the visual impact of the flow of people on the main street, without too much emphasis on the street corner where the shop is located. The entrance of the store will be in the street façade. The address must clearly be Rua Oscar Freire, one of the most important retail streets in São Paulo.

Image Courtesy © METRO ARQUITETOS ASSOCIADOS

Image Courtesy © METRO ARQUITETOS ASSOCIADOS

  • Architects: METRO ARQUITETOS ASSOCIADOS 
  • Project: Aesop Store
  • Location: S. Paulo, Brazil
  • Software used: Autocad
  • Design Development: Paulo Mendes da Rocha, Martin Corullon, Gustavo Cedroni, Helena Cavalheiro, Marina Ioshii, Rafael de Sousa, Luís Tavares, Isadora Marchi, Marina Pereira, Isadora Schneider, Marina Cecchi and Camille Laurent.
  • Acoustics: Harmonia
  • Building company: Lock Engenharia
  • Total area: 100m²
  • Construction area: 100m²
  • Date of project: February 2014

Read the rest of Aesop Store in Sao Paulo, Brazil by METRO ARQUITETOS ASSOCIADOS

Observation house in Bulgaria by I/O architects

 
November 6th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: I/O architects

The house is located on a hill in the highest corner of a village amid an agricultural area in Northeast Bulgaria.

The site of the project is distinguished both by its panoramic views and distant visibility. In order to strengthen them, a part of the program is located in the seemingly blind bastion-like volume and the living area is elevated high on it. This brings view completion up to 360 degree and privacy in the fully opened space above. The pitched roof connects geometrically the upper volume with the base and adds complexity in the interior space while the oversized eaves connect it to the little meadow around and exaggerate the hovering effect of the slim metal structure. The proportion and the materiality of the solid base give it the appearance of an infrastructural object that define the edge of the village and conceal the ambitious program of the house. The only perforation leads to the cave like space of the entrance hall / garage. The materiality of the interior spaces is dominated by local species wood cladding, which balances the roughness of the entire structure and its surroundings.

Image Courtesy © Assen Emilov

Image Courtesy © Assen Emilov

  • Architects: I/O architects
  • Project: Observation house
  • Location: Bulgaria
  • Photography: Assen Emilov
  • Design team: Viara Jeliazkova, Georgi Katov, Stefan Apostolov
  • Gross floor area: 980 sq. m.
  • Site area: 4640 sq. m.
  • Project: 2012-2013
  • Construction: 2013-2015

Read the rest of Observation house in Bulgaria by I/O architects

TAPS CLUB in HCMC, VIETNAM by SICART & SMITH ARCHITECTS

 
November 6th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: SICART & SMITH ARCHITECTS

Taps Club is a new concept of beer club in HCMC which raise up the definition of what a beer club could be, combined with a fine restaurant.Located in the third district of HCMC (147 Truong Dinh), the club / restaurant aim to host the emerging middle Vietnamese class.Food – Fun – Friends are the main motto.

Image Courtesy © Julien Smith

Image Courtesy © Julien Smith

  • Architects: SICART & SMITH ARCHITECTS 
  • Project: TAPS CLUB
  • Location: HCMC, VIETNAM
  • Photography: Julien Smith
  • CLIENT: TAPS CLUB
  • GFA: 900 SQM
  • TYPE: RESTAURANT – BAR
  • COMPLETION: 2015

Read the rest of TAPS CLUB in HCMC, VIETNAM by SICART & SMITH ARCHITECTS

HOTEL AYLLÓN in Spain by Lucas y Hernández – Gil Arquitectos

 
November 4th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Lucas y Hernández – Gil Arquitectos

This small hotel is located in the Main Square of Ayllón, a medieval village in Segovia, Spain. We would define the intervention as simple and austere but warm and comfortable at the same time, a contemporary reconstruction in rustic style.

Image Courtesy © Lucas y Hernández - Gil Arquitectos

Image Courtesy © Lucas y Hernández – Gil Arquitectos

Read the rest of HOTEL AYLLÓN in Spain by Lucas y Hernández – Gil Arquitectos

Noe Residence in San Francisco, California by Studio VARA

 
November 4th, 2015 by Sanjay Gangal

Article source: v2com 

A research scientist with an eye for detail approached Studio VARA with a modest vision and a couple of basic practical needs:  First, transform a 1908 Noe Valley cottage– with a history of subpar alterations – into a cohesive modern dwelling.  Second, provide an enclosed garage in a neighborhood with tough parking.

The main facade presents a quiet, private face to the public street, Image Courtesy © Bruce Damonte

The main facade presents a quiet, private face to the public street, Image Courtesy © Bruce Damonte

  • Architects & Interiors: Studio VARA 
  • Project: Noe Residence
  • Location: San Francisco, California, United States
  • Photography: Bruce Damonte
  • General Contractor: Dijeau Poage Construction
  • Structural Engineer: FTF Engineering
  • Civil Engineer: Lea and Braze Engineering
  • Landscape: SF Green Spaces

Read the rest of Noe Residence in San Francisco, California by Studio VARA

Bal House in Menlo Park, California by Terry & Terry Architecture

 
November 4th, 2015 by Sanjay Gangal

Article source: v2com

This project consists of a single-story addition and renovation to an existing mid-century ranch house in Menlo Park, California.

Conceived for a retired couple, the open and accessible design integrates the living space with the rear garden to create a well-lit domestic extension. Comprised of two floating volumes, the addition formally designates the bedroom to the west and the main (common) space to the east. The two wings gradually diverge from the original structure to generate a glass-clad fissure in between. This void space pulls the garden inwards, injecting elements of the outdoors into the core of the house.

house connecting to rear deck and garden area, Image Courtesy © Bruce Damonte

house connecting to rear deck and garden area, Image Courtesy © Bruce Damonte

  • Architects: Terry & Terry Architecture
  • Project: Bal House
  • Location: Menlo Park, California, US
  • Photography: Bruce Damonte
  • Software used: ArchiCad from Grafisoft
  • Project Team: Alex Terry, Ivan Terry, Matt Bisset
  • Project Engineer: Santos Urrutia Structural Engineers Inc. San Francisco
  • Contractor: Timberline Construction
  • Completion Date: July 2011

Read the rest of Bal House in Menlo Park, California by Terry & Terry Architecture

SALONGEN 35 in Malmö, Sweden by KJELLGREN KAMINSKY ARCHITECTURE

 
November 4th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: KJELLGREN KAMINSKY ARCHITECTURE

In April 2009 Kjellgren Kaminsky won an open competition for passive houses with the builder Höllviksnäs Förvaltnings AB. The competition was organized by the city of Malmö for the last vacant site in the Bo01 housing exhibition area, in the western harbor. Now the houses are to be built.

Image Courtesy © KJELLGREN KAMINSKY ARCHITECTURE

Image Courtesy © KJELLGREN KAMINSKY ARCHITECTURE

  • Architects: KJELLGREN KAMINSKY ARCHITECTURE
  • Project: SALONGEN 35
  • Location:  Malmö, Sweden
  • Software used: AutoCad
  • Team: Joakim Kaminsky, Fredrik Kjellgren, Oscar Arnklitt, Daniel Andersson, Marie Löwenherz, Allesssandro Micelli
  • Client: Höllviksnäs Förvaltnings AB
  • Object: 4 apartments with passive house technique
  • Size: 500 sqm
  • Stage: under construction
  • Completed: 2011

Read the rest of SALONGEN 35 in Malmö, Sweden by KJELLGREN KAMINSKY ARCHITECTURE

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Canon
Bentley:Microstation License
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy