Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Fleming Hotel in Wan Chai, Hong Kong by A Work of Substance

 
December 27th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: A Work of Substance 

A Work of Substance was tasked to redesign and rebrand The Fleming Hotel, originally opened in 2006. A new take on the architecture, interior, products, and identity transformed The Fleming into a 66-room boutique hotel that is a true reflection of Hong Kong. Occupying a building from the 70s’, the hotel stands in Wan Chai close to Victoria Harbour front. The multilayered design concept draws inspiration from the location and history, leveraging Hong Kong’s maritime heritage and 70s’ industrial era to create a cultural, social and efficient character. One landmark that embodies these three elements is the Star Ferry — having connected people across the harbour for over a century, it is a piece of Hong Kong’s collective memory and identity. The Star Ferry, a unique and elegant icon of Hong Kong’s past and present, became the foundation for every design detail, including the custom designed furniture and lighting. Nostalgia is further evoked by colours and scents: Carmine reds and bottle greens — hues seen on the hull of Hong Kong’s ferries, fishing boats, delivery trucks, and temples —and apothecary-inspired toiletries and custom aroma of sandalwood and amber notes, to deliver an authentic sense of place.

Image Courtesy © Dennis Lo

  • Architects: A Work of Substance
  • Project: The Fleming Hotel
  • Location: 41 Fleming Road, Wan Chai, Hong Kong
  • Photography: Dennis Lo
  • Software used: Autocad, SketchUp, Photoshop, 3dS Max, Rhino
  • Construction Area: approx. 3382 m²
  • Renovation timeline: 1 year
  • Completion date: September 2017

Read the rest of The Fleming Hotel in Wan Chai, Hong Kong by A Work of Substance

Perforated House in Puszczykowo, Poland by SPACELAB

 
December 21st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: SPACELAB 

The perforated house interior appeared in a completely rebuilt one-storey villa of the 1980s. The owners, who had been living there for a couple of years with their two sons, already planned a change of the inconvenient layout of rooms.

The house was surrounded by vast arboreous garden and had a great location, which finally affected the investors’ decision – instead of constructing a bigger building in a new place, they decided to follow the laborious path of total reconstruction of the existing house. This choice meant that the interior together with installations could be totally rebuilt while the exterior could be left intact.

Image Courtesy © Moiz

  • Architects: SPACELAB
  • Project: Perforated House
  • Location: Puszczykowo, Poland
  • Photography: Moiz
  • Software used: ArchiCAD
  • Area: 134 m2
  • Completion: 2015

Read the rest of Perforated House in Puszczykowo, Poland by SPACELAB

Burrito Loco in Prague, Czech Republic by Studio Formafatal

 
December 21st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Studio Formafatal 

Burrito Loco is a fast food network focused on Mexican cuisine, which has a long tradition in Prague.

The investor has requested studio Formafatal to design interior for this fast food chain, which would be characteristic for all new establishments.

The assignment was to transfer the theme of Mexican cuisine to the design of the interior and to apply these elements to a variety of spaces that investors will gradually rent.

Image Courtesy © Jakub Skokan and Martin Tůma

Read the rest of Burrito Loco in Prague, Czech Republic by Studio Formafatal

P.A.T.H. Houses in Montfort-l’Amaury, France by STARCK WITH RIKO

 
December 21st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: STARCK WITH RIKO

After years of intense technological development, Philippe Starck and the Slovenian company Riko debut a unique line of “Prefabricated Accessible Technological Homes” – P.A.T.H. Combining Philippe Starck’s signature timeless design and Riko’s high expertise with state-of-the-art insulation and energy production technology, P.A.T.H. houses usher in a new area of positive energy housing. They are designed to integrate seamlessly high eco-technology systems – solar, thermal, solar photovoltaic and wind turbines, which make it possible for the homes to produce more energy than they consume. As of October 2014, the different models of P.A.T.H. houses will be available to buyers and future homeowners at www.starckwithriko.com and through the P.A.T.H. Distribution network.

Image Courtesy © STARCK WITH RIKO

  • Architects: STARCK WITH RIKO
  • Project: P.A.T.H. Houses
  • Location: Montfort-l’Amaury, France

Read the rest of P.A.T.H. Houses in Montfort-l’Amaury, France by STARCK WITH RIKO

Huafa International Seafront Garden in Zhuhai, China by 10 DESIGN

 
December 21st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: 10 DESIGN

10 DESIGN WINS LATEST DESIGN COMPETITION FOR THE SHIZIMEN CBD IN ZHUHAI

With the recent design competition win of HUAFA INTERNATIONAL SEAFRONT GARDEN, 10 DESIGN celebrates the addition of their third major project in the Shizimen CBD, a new leading financial hub of Zhuhai, China. 10 DESIGN has contributed significantly with their projects totaling over 1 million sqm of GFA within the CBD alone and 8.8 million sqm of GFA throughout the city of Zhuhai.

Image Courtesy © 10 DESIGN

  • Architects: 10 DESIGN
  • Project: Huafa International Seafront Garden
  • Location: Zhuhai, China
  • Client: Huafa Group
  • DESIGN TEAM
    • Design Partner: Ted Givens
    • Partner: Miriam Auyeung
    • Director – Retail: Chin Yong Ng,
    • Design Director: Peby Pratama, Yushan Wu, Ewa Koter, Hafsa Siddique, Dian Feng, Inigo Arrotegui, Kenton Sin, Mujung Kang, Sannie Yip, Violette Chen, Yan Liu, Alfred Mak, Erin Park and Ruizhao Zhang
  • Site Area: 70,276 sqm
  • GFA: Total – 376,258 sqm
  • Office: 146,741 sqm
  • Residential: 131,690 sqm
  • Retail: 75,252 sqm
  • Hotel: 22,575 sqm
  • Height: highest tower at 190m

Read the rest of Huafa International Seafront Garden in Zhuhai, China by 10 DESIGN

Sala Beckett in Barcelona, Spain by Flores&Prats Architects

 
December 21st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Flores&Prats Architects 

Sala Beckett is a cultural space designed by Flores & Prats in Barcelona. Architects Ricardo Flores and Eva Prats restored the old building of the Pau i Justicia cooperative, adapting it for new theatrical uses. The space is characterized by extraordinary vivacity and a surprising relationship with history which tends to redefine the theme of architectural restoration.

Image Courtesy © Adrià Goula

  • Architects: Flores&Prats Architects
  • Project: Sala Beckett
  • Location: Calle Pere IV 228, Poble Nou, Barcelona, Spain
  • Photography: Adrià Goula
  • Collaborators: Eirene Presmanes, Jorge Casajús, Micol Bergamo, Michelle Capatori, Emanuele Lisci, Cecilia Obiol, Francesca Tassi-Carboni, Nicola Dale, Adrianna Mas, Giovanna de Caneva, Michael Stroh, Maria Elorriaga, Pau Sarquella, Rosella Notari, Laura Bendixen, Francesca Baldessari, Marta Smektala, Ioanna Torcanu, Carlotta Bonura, Florencia Sciutto, Georgina Surià, Elisabet Fàbrega, Julián González, Valentina Tridello, Agustina Álvaro Grand, Monika Palosz, Shreya Dudhat, Jordi Papaseit, Judith Casas, Tomás Kenny, Filippo Abrami, Constance Lieurade, Iben Jorgensen, Lucía Gutiérrez, Gimena Álvarez, Agustina Bersier, Mariela Allievi, Toni Cladera, Clàudia Calvet
  • Budget: 2.500.000 Euros
  • Total Floor Area: 2.923 Square Meters
  • Construction: April 2014 – March 2016

Read the rest of Sala Beckett in Barcelona, Spain by Flores&Prats Architects

The Southmere Village Library in London by Reiulf Ramstad Arkitekter

 
December 21st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Reiulf Ramstad Arkitekter 

How can the Southmere Village Library offer a new state-of-the-art library and create a new focal point that meets the high ambitions of the Thamesmead redevelopment?

When considering the context of the proposed new library, one becomes fascinated by the great impact this place has had on the imagination of Londoners, and its influence in England’s greatest contribution to human culture – its literature. This hinterland, where South East London meets the marshes of Kent, and the River Thames meets the open seas under a vale of mist, has inspired some of the nation’s greatest artworks – the Thames Estuary is both a gateway to the world as captured by Turner and Canaletto, and a place of eerie mystery for HG Wells and famously where Charles Dickens’ Magwitch is imagined coming ashore.

Image Courtesy © Reiulf Ramstad Arkitekter and Places Studio

  • Architects: Reiulf Ramstad Arkitekter
  • Project: The Southmere Village Library
  • Location: Southmere, London
  • Photography: Reiulf Ramstad Arkitekter and Places Studio

Read the rest of The Southmere Village Library in London by Reiulf Ramstad Arkitekter

Oriel Window House in Yokohama, JAPAN by Shinsuke Fujii ARCHITECTS

 
December 21st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Shinsuke Fujii ARCHITECTS 

On a site area of only 42m2, we planned a housing with a horizontally long bay window (not included in the floor area) towards a park where you can see cherry blossoms.

Image Courtesy © Shinsuke Fujii ARCHITECTS

  • Architects: Shinsuke Fujii ARCHITECTS
  • Project: Oriel Window House
  • Location: Yokohama, JAPAN
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 75m2
  • Completion Year: 2015

Read the rest of Oriel Window House in Yokohama, JAPAN by Shinsuke Fujii ARCHITECTS

Informal cube in Rotterdam, the Netherlands by jvantspijker urbanism architecture research

 
December 21st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: jvantspijker urbanism architecture research 

Jvantspijker Architects have designed a sturdy cube shaped house in the centre of Rotterdam. With its spatial 3-dimensional lay-out the building allows a modern family to meet the paradoxical demands of urban life: The house provides community as well as privacy to its inhabitants and it is both connected to and sheltered from the street and the surrounding city. The exterior of plain white bricks, encases a plan organized by split-level sections. The house is an urban monolith, albeit one glowing with interior life.

Image Courtesy © Ossip van Duivenbode

Read the rest of Informal cube in Rotterdam, the Netherlands by jvantspijker urbanism architecture research

Coldwater Canyon Residence in Beverly Hills, California by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

 
December 21st, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

The site is a deep, narrow, one-acre hillside property in Beverly Hills. The owners’ desires were to create an oasis that focused more on a sense of privacy and introspection rather than maximizing views or presenting an extroverted face to the neighborhood. In addition, the hillside site presented a number of significant technical challenges in terms of setbacks and maximum building envelope.

The house sits on a narrow hillside lot in Beverly Hills, California, Image Courtesy © Jeremy Bittermann

Read the rest of Coldwater Canyon Residence in Beverly Hills, California by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects

Bentley:YII2017
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise