Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Minhocão Marquise in São Paulo, Brazil by Triptyque Architecture

 
April 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Triptyque Architecture 

The Minhocão viaduct was built in 1971 as a sign of the modernity who gave to the cars a central place. Today, it appears as a scar in São Paulo downtown. The director plan has until 16 years to transform this elevation of almost 3km. For many years the focus was on the future of the high road, but never its lower part, completely forgotten in this reflection while it is surely the most affected, such as an urban tunnel, source of shade, a leftover of the São Paulo city.

Image Courtesy © Triptyque Architecture

Image Courtesy © Triptyque Architecture

Read the rest of The Minhocão Marquise in São Paulo, Brazil by Triptyque Architecture

Neubau Mehrfamilienhaus Cham in Zug, Switzerland by idA

 
April 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: idA

The multi-family house in Schluechtstrasse is the opening of housing structure in Cham.

Through the language and position of the attic the building manages the transition from small-scale structure in the east to large-scale building in the west.

Image Courtesy © Valentin Jeck

Image Courtesy © Valentin Jeck

  • Architects: idA
  • Project: Neubau Mehrfamilienhaus Cham
  • Location: Zug, Switzerland 
  • Photography: Valentin Jeck
  • Construction Management: Martin Weibel, Weibel Architekten AG
  • Client: private
  • Area: 585 M2
  • Cubic: 1990M3
  • Completion: 2015

Read the rest of Neubau Mehrfamilienhaus Cham in Zug, Switzerland by idA

The Transformable Workplace Pod by jantzen studio

 
April 3rd, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: jantzen studio

The Transformable Workplace Pod is a concept proposal for a special place in which to work. The design of the painted wood structure is based on an eight-foot cube, but these dimensions can change, and the basic cube can be connected together with other cubes in multiple diverse configurations, to form much larger spaces. The prefabricated cubes can be delivered to a site with little preparation needed.

Image Courtesy © jantzen studio

Image Courtesy © jantzen studio

  • Architects: jantzen studio
  • Project: The Transformable Workplace Pod

Read the rest of The Transformable Workplace Pod by jantzen studio

Casa L in Buenos Aires, Argentina by ALRICGALINDEZ ARQUITECTOS

 
April 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: ALRICGALINDEZ ARQUITECTOS

The Landscape

Along the street´s promenade, a construction catalogue is displayed.  Due to this, the reduction of components in the design language, the material as an expression itself, and the presence of the building as a definition in its own: concrete in its purest state with no elements  making reference to the domestic, clearly defining the limit between the public and private space. The front façade is deconstructed by two planes that follow the cul-de-sac´s geometry. Only light can go through them, so the sight stops. In a man created landscape, with no relevant attractiveness, a new landscape is formed in the interior: inner patios with vegetation and natural light define the character of this particular world.

Image Courtesy © Albano Garcia

Image Courtesy © Albano Garcia

  • Architects: ALRICGALINDEZ ARQUITECTOS
  • Project: Casa L
  • Location: Pacheco Golf Club – Pacheco, Buenos Aires, Argentina
  • Photography: Albano Garcia
  • Authors: Arq. Carlos Galindez, Arq. Santiago Alric, Arq. Federico Lloveras
  • Collaborators: Sofia Superti, Joaquín Adot
  • Business/Owner: Private
  • Covered Area: 373 m2
  • Construction year: 2013

Read the rest of Casa L in Buenos Aires, Argentina by ALRICGALINDEZ ARQUITECTOS

Clay Roof House in Selangor, MALAYSIA by DRTAN LM Architect

 
April 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: DRTAN LM Architect

The House is located on a small lot in the older suburbs of Petaling Jaya. The owners had purchased an old dilapidated house and wanted to rebuild a new family home. Upon inspection it was discovered that the old house had good quality Indian clay roof tiles that were still robust. And as the property faced west, the clay roof tiles offered a good solution to vertically screen the façade from the morning and afternoon sun.

Image Courtesy © H.Lin Ho

Image Courtesy © H.Lin Ho

  • Architects: DRTAN LM Architect
  • Project: Clay Roof House 
  • Location: Section 11, Petaling Jaya, Selangor, MALAYSIA
  • Photography: H.Lin Ho
  • Built-up: 6,950 sqft
  • Land area: 5,570 sqft
  • Completion: December 2015
  • Software used: Autodesk, Autocad, Adobe Photoshop

Read the rest of Clay Roof House in Selangor, MALAYSIA by DRTAN LM Architect

SEBBAH HOUSE in Girona, Spain by Pepe Gascón Arquitectura

 
April 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Pepe Gascón Arquitectura 

Two-storey house overlooking the sea in a sloping plot, which is accessed by a gangway to the upper floor level, destined to private use.

03

Image Courtesy © José Hevia

  • Architects: Pepe Gascón Arquitectura, ASA Alex Boulin
  • Project: SEBBAH HOUSE
  • Location: Calle Punta d’en Toni, 11 Begur (Girona), Spain 
  • Photography: José Hevia
  • Client: LIM BAGUR, SC
  • Contractor: Intercons Mont-Ras, SL (Mont-Ras, Girona), Spain
  • Project direction: Pepe Gascón Colomer (architect), Alexandre Boulin (architect), Josep Gascón Canals (technical architect)
  • Health and Safety Coordination: Josep Gascón Canals (technical architect)
  • Project year: 2013
  • Completion date: 2015
  • Project area: 235, 00 m2
  • Cost: 375.000, 00 €

Read the rest of SEBBAH HOUSE in Girona, Spain by Pepe Gascón Arquitectura

P.L. House in Anadia, Portugal by Atelier d’ Arquitectura J. A. Lopes da Costa

 
April 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Atelier d’ Arquitectura J. A. Lopes da Costa

The house consists of two structures. One comprises only one floor parallel to Av. Das Laranjeiras, and the other consists of 3 floors (basement, ground floor and first floor), which has a slight twist to the first, and lies parallel to the slope of the land, taking advantage of the land platform.

Image Courtesy © Manuel Aguiar

Image Courtesy © Manuel Aguiar

  • Architects: Atelier d’ Arquitectura J. A. Lopes da Costa
  • Project: P.L. House
  • Location: Anadia, Portugal
  • Photography: Manuel Aguiar
  • Co-workers: Rita Gonçalves, Filipe Ribeiro
  • Engineering: GF Building – Eng. Ricardo Melo D-Solution
  • Project Date: 2009-2010
  • Building Date: 2011-2014

Read the rest of P.L. House in Anadia, Portugal by Atelier d’ Arquitectura J. A. Lopes da Costa

Consolidation of the Tower of Matrera Castle in Cádiz, Spain by Carquero Arquitectura

 
April 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Carquero Arquitectura

After the partial collapse that this medieval tower suffered, being a historical landmark for its strategic position in the latest “Nazari” border through the Valley of Guadalete, where it´s cut with Bética range, we project the consolidation of this landscape icon that lost part of its imposing volume, leaving at risk the stability of the rest popup, removing with it not only part from the architectural element, but also the landscape reference of a landmark very linked with the iconography and culture of the region.Being cultural modals and emblems of our own cities and territories, the crisis has done that they succumb in the abandon for the own economic disinterest that carries his maintenance.

Image Courtesy © Mariano Copete Franco

Image Courtesy © Mariano Copete Franco

  • Architects: Carquero Arquitectur, Carlos Quevedo Rojas
  • Project: Consolidation of the Tower of Matrera Castle
  • Location: Villamartín (Cádiz), Spain 
  • Photography: Mariano Copete Franco
  • Collaborators: Cristina Pérez Prado, Emilio García Chacón, Joaquín Martín Rizo
  • Promotor: Ubri-Prado S.L.
  • Construction: Arcobeltia Construcciones S.L.
  • Technical: José Antonio Cabeza Pérez
  • Surface/Volume: 136,00 m2 / 2.176,00 m3
  • Dates: 2011-15

Read the rest of Consolidation of the Tower of Matrera Castle in Cádiz, Spain by Carquero Arquitectura

Supercar Workshop in Hampshire, UK by OB Architecture

 
April 3rd, 2016 by Sumit Singhal

Article source: OB Architecture

OB Architecture were invited to design and deliver the refurbishment of a derelict workshop building in Hampshire to provide a headquarters for a British automotive company specializing in the servicing, restoration and racing of both modern and historic cars.

Image Courtesy © Martin Gardner

Image Courtesy © Martin Gardner

  • Architects: OB Architecture
  • Project: Supercar Workshop
  • Location: Hampshire, UK
  • Photography: Martin Gardner
  • Project Architect: Olly Bray
  • Structural Engineer: McCarey Simmonds
  • Main Contractor: Project Managed
  • Suppliers Glazing: Schüco
  • Gross Internal Floor Area: 425 sq. m.
  • Start on Site Date: June 2013
  • Completion: September 2014

Read the rest of Supercar Workshop in Hampshire, UK by OB Architecture

The Bow Window Penthouse in Sydney, Australia by Luigi Rosselli Architects

 
April 1st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Luigi Rosselli Architects

In a first for Luigi Rosselli Architects the camera has left the ground to pan over the penthouse additions to a classic Art Deco style apartment block built in the late 1920s.  The penthouse’s defining feature is a bow window in the corner of the building facing the intersection of the street that reaches out to create a dialogue with the passers-by in the avenue below.  The bow window is also reminiscent of windows found in the Captain’s Quarters at the stern of historic ships; borrowing from naval architecture was appropriate for the seaside location of Bondi Beach.  The penthouse is separated from the existing brick unit block by a concrete slab and spandrel, this is a fire protection requirement.  A wave of metal roofing conceals the upper level of the penthouse from the street.  The wave dovetails towards the view, culminating in a balcony, of which two were designed but only one was allowed by the Council.

Image Courtesy © Edward Birch

Image Courtesy © Edward Birch

  • Architects: Luigi Rosselli Architects
  • Project: The Bow Window Penthouse
  • Location: Bondi Beach NSW, Sydney, Australia
  • Photography: Edward Birch
  • Project Architect: Carl Rutherfoord, Blake Letnic
  • Builder: Groundup Building Pty Ltd
  • Structural Consultant: Rooney & Bye Pty Ltd
  • Joiner: Frilingos Commercial interiors
  • Council: Waverley Council
  • Drone Video Footage: Groundcontrol

Read the rest of The Bow Window Penthouse in Sydney, Australia by Luigi Rosselli Architects

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy