Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Grand Trunk Revival in Montréal, Canada by Mark+Vivi

 
June 21st, 2016 by Sumit Singhal

Article source: v2com

The Grand Trunk is MARK + VIVI`s latest project located in the transitioning neighbourhood of Pointe-Saint-Charles, Quebec. Nestled steps from Montreal’s Lachine Canal, the newly renovated 1,100 square foot row house currently serves as residence and design studio for designers Mark Fekete and Viviana de Loera. Originally built in 1880, the building’s exposed structure supports a whimsical integration of traditional industrial materials with clever and efficient design.

Front façade, Image Courtesy © Adrien Williams

Front façade, Image Courtesy © Adrien Williams

  • Architects: Mark+Vivi
  • Project: Grand Trunk Revival
  • Location: Montréal, Canada
  • Photography: Adrien Williams

Read the rest of Grand Trunk Revival in Montréal, Canada by Mark+Vivi

Latteria Sociale Valtellina cooperative dairy in Sondrio, Italy by Nemo Monti

 
June 18th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Nemo Monti

Piuarch won the invited competition to build the new Latteria Sociale Valtellina.

The competition, called by the Latteria Sociale Valtellina S.C.A. cooperative dairy, was aimed at renovating the old building, adding a new space to incorporate a sales outlet, restaurant, conference room and a small museum.

Image Courtesy © Nemo Monti

Image Courtesy © Nemo Monti

  • Architects: Nemo Monti
  • Project: Latteria Sociale Valtellina cooperative dairy
  • Location: Sondrio, Italy

Read the rest of Latteria Sociale Valtellina cooperative dairy in Sondrio, Italy by Nemo Monti

Dezanove House in A Pobra do Caramiñal, Spain by iñaki leite

 
June 18th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: iñaki leite

The architect’s inspiration came from the reclaimed eucalyptus wood of the “bateas”. These are the mussel production platforms that you see in the estuary and that constitute one of the most important local industry in “Ria da Arousa”, Spain. Eucalyptus wood is used in these platforms, and there are great extensions of this tree in the region.

Image Courtesy © iñaki leite

Image Courtesy © iñaki leite

  • Architects: iñaki leite
  • Project: Dezanove House
  • Location: A Pobra do Caramiñal, Spain

Read the rest of Dezanove House in A Pobra do Caramiñal, Spain by iñaki leite

Ca’ Balzi in Zambla Bassa (BG), Italy by Manuel Benedikter Architekt

 
June 18th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Manuel Benedikter Architekt

The customer need was to build a house with low energy consumption, Arch. Manuel Benedikter has decided to build a house that follow the CasaClima standard to achieve a very high performance.

To realize the project, it started from the analysis of climate data of the site.

Image Courtesy © Manuel Benedikter Architekt

Image Courtesy © Manuel Benedikter Architekt

  • Architects: Manuel Benedikter Architekt
  • Project: Ca’ Balzi
  • Location: Zambla Bassa (BG), Italy
  • Collaborator: Arch. Federico Compagnino, Arch. Simone Cordara
  • Year: 2012

Read the rest of Ca’ Balzi in Zambla Bassa (BG), Italy by Manuel Benedikter Architekt

Renovation of Alan’s apartment in Barcelona, Spain by EO arquitectura

 
June 18th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: EO arquitectura

The project presents the renovation of an apartment located in a building on the ‘Eixample’ neighbourhood, Barcelona.

Originally, the apartment presented a decayed and dark image due to the excessive subdivided rooms. The patio is very narrow and it scarcely receives light. Except for the two rooms next to the main facade, the apartment was barely illuminated by natural light.

Image Courtesy © Adrià Goula

Image Courtesy © Adrià Goula

  • Architects: EO arquitectura
  • Project: Renovation of Alan’s apartment
  • Location: Comte Borrell, Barcelona, Spain
  • Photographer: Adrià Goula
  • Client: Alan
  • Collaborator: Clara Ocaña
  • Builder: Forneas Guida
  • Surface: 65 m2
  • Project: March 2015-Octobre 2015

Read the rest of Renovation of Alan’s apartment in Barcelona, Spain by EO arquitectura

Casa.Loures in Lisbon, Portugal by André Mesquita

 
June 18th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: André Mesquita

In an existing Loures villa was introduce three different dwelling areas. This areas were united morphologically and structurally through the treatment of void areas and zenithal windows.

The spatial organization was adapted to the existing typological structure giving rise to new spaces revealing the potential of pre-existing ones. These intervention lives of small subtleties, such as the variation of the different heights, zenithal windows and by small touches on the use of color.

Image Courtesy © André Mesquita

Image Courtesy © André Mesquita

  • Architects: André Mesquita
  • Project: Casa.Loures
  • Location: Rua Fria, Nº1. Loures, Lisbon, Portugal
  • Software used: Google Sketchup
  • Structural: Emidio Mendes
  • Electrical: Emidio Mendes
  • Civil: Emidio Mendes
  • Construction: Coutinho Ltd, Engimov S.A.
  • Site Area: 1500sqm.
  • Built-Up Area: 450 sqm
  • Start Date: September 2012
  • End Date: Feb 2015

Read the rest of Casa.Loures in Lisbon, Portugal by André Mesquita

NOBIS – EFTERSLÆGTEN Sportscentre in Copenhagen, Denmark by LAUNGAARD ARKITEKTER

 
June 18th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: LAUNGAARD ARKITEKTER

The project was to construct an indoor sports arena in an already existing urban environment. The challenge was to find the right architectural connection and identity between the existing structures and the new building. The functions of the new building, its dance hall, gym and lecture halls were different from that of the existing buildings and finding the right balance became a key priority.  The new indoor arena is pressed into the landscape and solidly grounded in order to ensure that the structure is kept on the same horizontal level as the existing structures. Pockets of light and air have been constructed to underline the different levels and dimensions of the surrounding landscape and the creation of layers in the façade to the Northwest is constructed in order to connect the exterior with the interior of the building. NOBIS’ façade reveals an inner secret, an inner structure and a layered structure to form an arena that serve as the surrounding structure for the game on the pitch. The layered construction of the faced is made up of ‘translucent polycarbons and expanded metalthat has a shading effect. The choice of materials ensures that the light in the arena is always changing and somewhat diffuse. The arena has a uniformed façade that leaves a different visual impression depending on the amount of light both inside and outside. On the backside of the Northwest end of the façade the columns and beams are revealed. The Arena is a place made for ‘combat’ – for physical challenges and heated matches – set within raw and bare columns.

Image Courtesy © LAUNGAARD ARKITEKTER

Image Courtesy © LAUNGAARD ARKITEKTER

  • Architects: LAUNGAARD ARKITEKTER(Michael W. Laungaard)
  • Project: NOBIS – EFTERSLÆGTEN Sportscentre
  • Location: Copenhagen, Denmark
  • Software used: AutoCAD, Sketchup, hand drawing and physical models
  • Client: HF-Centre Efterslægten
  • Client Advisor: Nikolaj Thymark
  • Engineer: Kristian Rahbæk
  • Budget: 36 mio DKK
  • Area: 2200 m2
  • Year: 2011-2013
  • Status: Finalized

Read the rest of NOBIS – EFTERSLÆGTEN Sportscentre in Copenhagen, Denmark by LAUNGAARD ARKITEKTER

House D10 in Ulm, Germany by Werner Sobek Group GmbH

 
June 18th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Werner Sobek Group GmbH

D10 is a single-storey one-family home built in an established residential area. A private driveway provides access to the house. Two parallel shear walls are a distinguishing feature of the building. Generously designed glazing serves to provide a spatial enclosure. Protected by an extensively projecting flat roof a generously sized patio encircling the house serves to unite the indoor space with the outdoor space. Access to the building is also gained via this patio.

Image Courtesy © Werner Sobek Group GmbH

Image Courtesy © Werner Sobek Group GmbH

  • Architects: Werner Sobek Group GmbH
  • Project: House D10
  • Location: Near Ulm, Germany
  • Services Rendered: Design, object planning, structural engineering, building service equipment, optimising energy efficiency (work phases 1-8)
  • Planning phase: 2008 – 2009
  • Execution time: 2009 – 2010

Read the rest of House D10 in Ulm, Germany by Werner Sobek Group GmbH

Dawan Square Department Store in Beijing, China by LATITUDE

 
June 18th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: LATITUDE

Despite being a fairly recent construction, the actual department store has two basic flaws: a lack of character in its façade and public spaces –which we consider indispensable to ensure the success of a commercial building–, and a disorienting organization of the interior commercial area. Thus, the refurbishment scope of the building is focused on three main areas: interior refurbishment, façade renovation, and the restructuration of the outdoor landscape.

Image Courtesy © LATITUDE

Image Courtesy © LATITUDE

  • Architects: LATITUDE
  • Project: Dawan Square Department Store
  • Location: Beijing, China
  • Client: DW Real Sate
  • Principal Architect: Manuel N. Zornoza
  • Project Architect: Andrea Ramos Rodriguez
  • Team: Jorge Cortes de Castro, Lucía Bravo Guinea, Manuel Coves Botella, Zhang Wen
  • Budget: 28,000,000€
  • Program: 60,000 m2
  • Year: 2016
  • Status: Proposal

Read the rest of Dawan Square Department Store in Beijing, China by LATITUDE

Team Living House in Tokyo, Japan by Masatoshi Hirai Architects Atelier

 
June 18th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Masatoshi Hirai Architects Atelier

This is a renovation project of an apartment in downtown Tokyo. The client said unintentionally that they want to spend a brilliant time together nowhere else but in their house. Then I thought, “Indeed”. I always find that houses around us are way too far from the reality of each family life and communities, and they all look alike. It seems as if there were no identity in family life, which is ridiculous.

Image Courtesy © Takumi Ota

Image Courtesy © Takumi Ota

  • Architects: Masatoshi Hirai Architects Atelier
  • Project: Team Living House
  • Location: Tokyo, Japan
  • Photography: Takumi Ota
  • Software used: Vectorworks and Skechup
  • Structure: Reinforced Concrete
  • Vertical Composition: On 5th floor
  • Contractors: Double,  Inoue Industries
  • Renovation Area: 94.28 m2

Read the rest of Team Living House in Tokyo, Japan by Masatoshi Hirai Architects Atelier

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
Bentley:YII2017 Register Now
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy