Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Entrances to the Tatra Mountains National Park in Zakopane, Poland by 2pm Architekci

 
January 20th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: 2pm Architekci

The Park’s entrances are situated in a close vicinity to parking lots and public transportation stops where tourists start their visit to the Tatra Mountains National Park. They incorporate checkout desks, a tourist information (combined with a small bookshop), information boards, communications routes, resting spots, and toilets. The current buildings are more than a dozen years old, built in the Zakopane architectural style. They do not meet the requirements needed to serve touristic traffic. On the Park’s premises there are 17 such entrances, of different sizes. The competition work comprises the design of two of such entrances, Białego Valley (smaller) and Kościeliska Valley (of higher capacity), with the possibility of adapting them for the rest of the entrances.

Image Courtesy © 2pm Architekci

Image Courtesy © 2pm Architekci

  • Architects: 2pm Architekci
  • Project: Entrances to the Tatra Mountains National Park
  • Location: Poland Zakopane
  • Team: Michał Adamczyk, Piotr Bylka, Piotr Musiałowski, Krzysztof Nowotka
  • Investor: Tatra Mountains National Park
  • 2015 Project: 1st prize

Read the rest of Entrances to the Tatra Mountains National Park in Zakopane, Poland by 2pm Architekci

Montaria’s Shelter in Viana do Castelo, Portugal by CarvalhoAraújo, Arquitectura e Design

 
January 20th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: CarvalhoAraújo, Arquitectura e Design 

The shelter is located on a steep terrain on the edge of the village, with a privileged view over the Serra d’Arga mountains. The building should occupy the space of the existing ruin, be small, compact and have a pool.

Image Courtesy © Hugo CarvalhoAraújo

Image Courtesy © Hugo CarvalhoAraújo

  • Architects: CarvalhoAraújo, Arquitectura e Design 
  • Project: Montaria’s Shelter
  • Location: Viana do Castelo, Portugal
  • Photography: Hugo CarvalhoAraújo
  • Team: José Manuel CarvalhoAraújo, Joel Moniz, Francisco Vacas, Ana Vilar, Tiago Curado Almeida, Leandro Silva, João Santos
  • Consultants:
    • Landscape: JBJC – JoãoBicho e Joana Carneiro, ArquiteturaPaisagistaLda
    • Structures: Pedro Alves
    • Hidraulic: Pedro Alves
    • Electrical: INOVOLT
    • Communications: INOVOLT
    • Security: Pedro Alves
    • Security against fire: Pedro Alves
    • Life safety: Marta Moniz
    • Solid resides from construction and demolition: Marta Moniz
    • Accoustics: Diogo Mateus (VAGAENG)
    • Lighting: José Castro
    • Furniture: Sirvent
  • Contractor: José Castro & Filhos, S.A.
  • Date: 2010 – 2014

Read the rest of Montaria’s Shelter in Viana do Castelo, Portugal by CarvalhoAraújo, Arquitectura e Design

Madison Central Public Library in Wisconsin by MSR (Meyer, Scherer, & Rockcastle)

 
January 20th, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: MSR (Meyer, Scherer, & Rockcastle)

The reconstruction of a worn, 45-year-old, 95,000 square-foot library has resulted in a completely reimagined building. A 25,000 square-foot expansion encloses the formerly open entry with a glass atrium space and adds a partial third floor. New flexible spaces and technologies recognize evolving community needs with dedicated areas for children and teens, public meeting rooms, a making space, and a high-tech media lab. The design also incorporates a number of sustainable design strategies, some of the most prominent of which include solar panels and a green roof.

Image Courtesy © Lara Swimmer

Image Courtesy © Lara Swimmer

Read the rest of Madison Central Public Library in Wisconsin by MSR (Meyer, Scherer, & Rockcastle)

“Cloud” charging station in Koltsovo Airport, Ekaterinburg, Russia by Nefa Architects

 
January 17th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Nefa Architects

A unique work of art made of DuPont™ Corian® was installed in an airport in Russia for passengers to meet, connect to Wi-Fi, and charge their phones.

Kirill Dedyukhin, image courtesy - DuPont

Kirill Dedyukhin, image courtesy – DuPont

  • Architects: Nefa Architects
  • Project: “Cloud” charging station
  • Location: Airport Koltsovo , Ekaterinburg
  • Photography: Kirill Dedyukhin, image courtesy – DuPont
  • Client: DuPont Building Innovations
  • Chief Architect: Dmitry Ovcharov
  • Authors team: Dmitry Ovcharov, Elena Potemkina, Elena  Mertsalova, Rustam Yusupov
  • Manufacturing company: “Smile”
  • Height: 3500 cm
  • External dimensions of Corian® Cloud: 3500 cm x 1200 cm
  • Year: 2015

Read the rest of “Cloud” charging station in Koltsovo Airport, Ekaterinburg, Russia by Nefa Architects

Pool House in New Delhi, India by 42mm Architecture

 
January 17th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: 42mm Architecture

Conceived as a ‘pebble in the grass’, this house acts as an extended entertainment center to a previously existing home which was built 20 years back. It has been designed in congruence with its context by using the same material palette nonetheless managing to express the shift in time of both buildings by virtue of its design. The breathtaking landscape of the site just reinforced the idea, to create a design that blends remarkably with the site it sits in.

Image Courtesy © Ravi Kanade

Image Courtesy © Ravi Kanade

  • Architects: 42mm Architecture
  • Project: Pool House
  • Location: New Delhi, India
  • Photography: Ravi Kanade
  • Partner in charge: Rudraksh Charan
  • Structural Design: C S Bhandari
  • Contractors:
    • Structural & Landscape:  KC Contracts
    • MEP: Suved Encon
    • Hvac: Mistubishi Electric
    • MEP: Tech Consultants & DCCE
    • Landscape: 42mm
  • Built up Area:  4500 Sq ft
  • Project Year:  Dec 2014

Read the rest of Pool House in New Delhi, India by 42mm Architecture

Gerês House in Vieira do Minho, Portugal by CarvalhoAraújo, Arquitectura e Design

 
January 17th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: CarvalhoAraújo, Arquitectura e Design 

Gerês house is located on a steep slope in the Caniçada Valley where there was a small house and a stream. The existing building was located in an upper level of the land eventually liable to small landslides, which determined its demolition and the relocation of the new construction.

Image Courtesy © Hugo CarvalhoAraújo

Image Courtesy © Hugo CarvalhoAraújo

  • Architects: CarvalhoAraújo, Arquitectura e Design
  • Project: Gerês House
  • Location: Vieira do Minho, Portugal
  • Photography: Hugo CarvalhoAraújo
  • Team: José Manuel CarvalhoAraújo, Joel Moniz, Leandro Silva, Ana Vilar, André Torres, Mafalda Santiago, Sandra Ferreira
  • Client: José Maria Marques Ferreira
  • Consultants:
    • Landscape: JoãoBicho e Joana Carneiro, ArquitectosPaisagistas, Lda. (JBJC)
    • Structures: Metaloviana – Metalúrgica de Viana, S.A.
    • Electrical: LAM, Lda
    • Communications: LAM, Lda
    • Energic certification: GASAIR
    • Accoustics: VAGAENG
  • Contractor: PEDRALBET
  • Date: 2013 – 2015

Read the rest of Gerês House in Vieira do Minho, Portugal by CarvalhoAraújo, Arquitectura e Design

Summer Theatre in Szczecin, Poland by Flanagan Lawrence Architects

 
January 17th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Flanagan Lawrence Architects 

The brief called for design proposals to maximise the flexibility of the 1976-designed theatre for a variety of performances on the stage, and to add a new roof to enclose both the stage and the audience. The underside of the roof, which covers the stage and front of auditorium, will enhance and project the natural acoustic for orchestral events.

Image Courtesy © Flanagan Lawrence Architects

Image Courtesy © Flanagan Lawrence Architects

  • Architects: Flanagan Lawrence Architects 
  • Project: Summer Theatre
  • Location: Kasprowicza Park, Szczecin, Poland
  • Client: The City of Szczecin (Gmina Miasto Szczecin)
  • Acoustics: Arup
  • Structural Engineers: Expedition
  • Area of site: 16659 sq m
  • Expected completion date: 2018
  • Cost: 12million Polish zloty (zł) (Circa £2.4m)

Read the rest of Summer Theatre in Szczecin, Poland by Flanagan Lawrence Architects

Wausau contributes to Ohio elementary school’s historic transformation and LEED Silver certification in Columbus, Ohio by Heather West

 
January 17th, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: Heather West

The 142-year-old Stewart Alternative Elementary School in Columbus, Ohio, has been transformed into a vibrant, modern center of learning for area students. Reopened in January 2015, the renovated and expanded school features high-performance Wausau Window and Wall Systems’ windows with access doors and between-glass blinds that enhance the building’s historic aesthetic. Wausau’s products also support the U.S. Green Building Council’s (USGBC’s) LEED® for Schools Silver certification, which the school received in August 2015.

Image Courtesy © Hardlines Design Company

Image Courtesy © Hardlines Design Company

Read the rest of Wausau contributes to Ohio elementary school’s historic transformation and LEED Silver certification in Columbus, Ohio by Heather West

Three courtyard house in Pinheiros de Azeitao, Portugal by Extrastudio

 
January 17th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Extrastudio

The house is located in a small village 25km south of Lisbon, within a natural park whose name Azeitao, derives from Arabic, Az-zeitum – the olive grove. Predominantly a rural region, the area has a hot climate, perfect for the production of wine and olive oil. The clients, a couple of agronomists with two children, inherited a long, narrow plot in the middle of the village and decided to move from their apartment, looking for a different way of living.

Image Courtesy © Francisco Nogueira

Image Courtesy © Francisco Nogueira

  • Architects: Extrastudio
  • Project: Three courtyard house
  • Location: Pinheiros de Azeitao, Portugal
  • Photography: Francisco Nogueira
  • Architecture Team: Joao Caldeira Ferrao, Joao Costa Ribeiro, Madalena Atouguia, Daniela Freire, Rui Jesus, Anna Cañadell Mañé, Sonia Oliveira, Maria Joao Oliveira
  • Landscape architecture: Oficina dos Jardins
  • Construction: PF Construções
  • Consultants: PRPC (structural engineering), Ohmsor (MEP engineering, building physics, acoustics and gas)
  • Program: single family house, 406m2
  • Year: 2009-2015
  • Budget: € 225.000

Read the rest of Three courtyard house in Pinheiros de Azeitao, Portugal by Extrastudio

Experience Juliana Children’s Hospital in The Hague, Netherlands by Tinker imagineers

 
January 17th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Tinker imagineers

Visiting a hospital is quite an experience. To comfort and distract the young patients visiting the new Juliana Children’s hospital in The Hague (NL), five little buddies pop up all around the hospital to distract the children (and their parents), to make them laugh or provide information.

Image Courtesy © Fred Ernst

Image Courtesy © Fred Ernst

  • Architects: Tinker imagineers
  • Project: Experience Juliana Children’s Hospital
  • Location: The Hague, Netherlands
  • Photography: Fred Ernst, Wim Verbeek, Michael van Oosten, Michael Kieviets

Read the rest of Experience Juliana Children’s Hospital in The Hague, Netherlands by Tinker imagineers

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy