Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

ACADEMY OF FINE ARTS in Munich, Germany by COOP HIMMELB(L)AU

 
November 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: COOP HIMMELB(L)AU

The project expands the Academy of Fine Arts in Munich, built in 1876, and is also meant to be a conceptual renewal. The open configuration of buildings produces a sequence of transitory connecting spaces between the park and urban spaces. Main elements are the glass facade, the gate to the Academy, the inner court, and the studio terraces.

Image Courtesy © Duccio Malagamba

Image Courtesy © Duccio Malagamba

  • Architects: COOP HIMMELB(L)AU
  • Project: ACADEMY OF FINE ARTS
  • Location: Munich, Germany
  • Photography: Marcus Buck, Duccio Malagamba
  • Client: Freistaat Bayern
  • Design Principals: Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky
  • Project Partner: Frank Stepper
  • Design Architect: Hartmut Hank
  • Project Team: Johannes Behrens, Sebastian Denda, Stefan Hochstrasser, Rolf Mattmüller, Mark Myndl, Régis Péan, Markus Pillhofer, Jessica Ramge, Karolin Schmidbaur, Hari Setka (3-D Modell), Egon Türmer, Sepp Weichenberger Model Building: Philip Bley, Michael Gaertner, Bettina Hartung, Anja Passek, Jakob Przybylo, Rafal Paszenda
  • Construction Supervision: Letzbor Bau-Engineering GmbH, St. Georgen an der Gussen, Austria
  • Project Management: IMP-Ingenieurbüro für Bauwesen, Munich, Germany
  • Structural Engineering : Planungsgruppe Brachmann, Munich, Germany
  • HVAC + Acoustics: Kuzyl und Sander, Munich, Germany / IGT, Unterhaching, Germany
  • Gross Floor Area: 9,909 m²
  • Usable Floor Area: 5,666 m²
  • Start of Construction:   07/2003
  • Completion: 10/2005

Read the rest of ACADEMY OF FINE ARTS in Munich, Germany by COOP HIMMELB(L)AU

The Urban Heritage Administration Centre in Diriyah, Saudi Arabia by Zaha Hadid Architects

 
November 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Zaha Hadid Architects 

Zaha Hadid Architects (ZHA) has been awarded first prize in the competition to build the Urban Heritage Administration Centre in Diriyah, Saudi Arabia. The competition for the 8,780m² head office of the Heritage Museum was initiated in 2015. The centre is integral to the on-going works to preserve Diriyah’s historic UNESCO world heritage listed site, continuing the restoration programmes throughout the 120km Wadi Hanifah valley that also includes the re-establishment of its natural environments.

Image Courtesy © Methanoia

Image Courtesy © Methanoia

  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Project: The Urban Heritage Administration Centre
  • Location: Diriyah, Saudi Arabia
  • Rendering: Methanoia

Read the rest of The Urban Heritage Administration Centre in Diriyah, Saudi Arabia by Zaha Hadid Architects

Buena Vida in Turin, Italy by officina8a

 
November 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: officina8a

Positions and functions of the apartment are the same, what changed is its surface.

The phase that concerns the terrace is totally revolutionary instead. It is considered as a natural extension of the inner house and converted as the relax area. There are two different themes: one space for free time with friends, around a table or on a couch under the stars; one cozy space, with sauna and Jacuzzi. The filter between the two parts is underlined with a stellar set, in fact the CORTEN that covers storage, sauna and flower boxes is dotted to draw the zodiac and then lighten up from the inside.

Image Courtesy ©Sabrina Gazzola

Image Courtesy © Sabrina Gazzola

  • Architects: officina8a
  • Project: Buena Vida
  • Location: Turin, Italy
  • Photography: Sabrina Gazzola

Read the rest of Buena Vida in Turin, Italy by officina8a

Örnberget – Spine/Precipice in Stockholm archipelago, Sweden by Petra Gipp Arkitektur

 
November 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Petra Gipp Arkitektur

A narrow site high up on a precipice overlooks the inner Stockholm archipelago to the south. It meets a dense row of pine trees to the west and a softer grove of deciduous trees to the east. One enters the site from the north, where a generous staircase mediates the initial steep south-facing slope. The stairs follow a concrete wall that forms the spine of the structure, and lead the visitor downwards between the concrete wall on the one side and a wooden volume on the other. The staircase leaves the visitor at a gap in the concrete wall, providing a glimpse of the garden on the other side. The promenade continues along the closed wall, towards the view and the water, now flanked to the west by the row of pine trees. A second opening in the wall presents the entrance to the house and extends a passage through and across it, into the garden.

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

  • Architects: Petra Gipp Arkitektur (Petra Gipp, Malin Heyman, Marco Nathansohn and Maria Cagnoli)
  • Project: Örnberget – Spine/Precipice
  • Location: Älgö, Stockholm archipelago, Sweden
  • Photography: Åke E:son Lindman
  • Software used: ArchiCAD
  • Structural engineer: Astadien – Johan Sandström
  • Landscape architect: HORN.UGGLA – Maria Horn
  • Project year: 2013-2016

Read the rest of Örnberget – Spine/Precipice in Stockholm archipelago, Sweden by Petra Gipp Arkitektur

Cafe SAPOON SAPOON in Seoul, South Korea by Betwin Space Design

 
November 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Betwin Space Design

“Two years for gathering energy of the earth with the sounds of water, wind and human footstep, and six years for looking after ginseng. Six-year-old Red Ginseng nourished by the devotion of KGC(Korea Ginseng Corporation) for eight years. ”Opened on the first floor of KT&G (Korea Tobacco & Ginseng Corporation) Tower last August, Café Sapoon Sapoon expresses the advertising copy of Cheong-Kwan-Jang implicatively. Sapoon Sapoon is a compound word of Saponin, main ingredient of red ginseng, and Spoon, a tool to deliver taste and nutriment of food. As Sapoon also means ‘a figure of light and careful step’ and ‘light and refreshing state of body and mind’ in pure Korean word, people can feel refreshing scenery with light beverage. Sapoon Sapoon is a casual space created by KGC in order to be free from the perception, ‘Red ginseng is nothing but health functional food’, while keeping credibility of company and its quality-first spirit. Betwin Space Design grafted traditional ideology of Cheong-Kwan-Jang on this café modernly.

Image Courtesy © Yong-joon Choi

Image Courtesy © Yong-joon Choi

  • Architects: Betwin Space Design
  • Project: Cafe SAPOON SAPOON
  • Location: Seoul, South Korea
  • Photography: Yong-joon Choi
  • Software used: Adobe photoshop & illustrator, Google sketch up, 3D max, Auto cad
  • Design Director: Jung-gon Kim, Hwan-woo Oh
  • Design Team: Sun Kim, Hye-jin Yang, Su-in Lee, Dae-hyun Lee
  • Client: KGC
  • Area café: 220.9 sqm + terrace 82.3 sqm
  • Completion: Aug, 2016

Read the rest of Cafe SAPOON SAPOON in Seoul, South Korea by Betwin Space Design

The Epitome of Silent Luxury by II BY IV DESIGN

 
November 10th, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: v2com

Founded in 1990 by partners Dan Menchions and Keith Rushbrook, II BY IV DESIGN is a creative studio that you know, only if you’re in the know. The creators of many high profile projects, their portfolio of work is impressive and their client list reads like a who’s who in industry circles; however, Menchions and Rushbrook are understated about their success, preferring to let their design work take center stage.

Ten York_Exterior, Image Courtesy © Norm Li Architectural Graphics

Ten York_Exterior, Image Courtesy © Norm Li Architectural Graphics

  • Architects: II BY IV DESIGN
  • Project: The Epitome of Silent Luxury
  • Location: USA
  • Photography: Norm Li Architectural Graphics, Aareas Interactive Inc., Javier Lovera Yepes and Steelblue

Read the rest of The Epitome of Silent Luxury by II BY IV DESIGN

UNPLAN Kagurazaka in Tokyo, Japan by AIDA ATELIER, Inc.

 
November 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: AIDA ATELIER, Inc. 

UNPLAN Kagurazaka is a newly opened hostel in central Tokyo, built to accommodate various guests such as international backpackers and domestic business travellers. The hostel houses 78 bunker styled beds and three fully enclosed rooms along with an open lounge and other supporting functions.

Image Courtesy © Tatsuya Noaki

Image Courtesy © Tatsuya Noaki

  • Architects: AIDA ATELIER, Inc. (Tomoro Aida)
  • Project: UNPLAN Kagurazaka
  • Location: Tokyo, Japan
  • Photography: Tatsuya Noaki
  • Client: FIKA
  • Construction:
  • Interior: Benefit Line
  • Bunk beds: Aoki Kagu Atelier
  • MEP Engineer: RS Setsubi Kikaku
  • Lighting Design: Izumi Okayasu Lighting Design
  • Textile Design: Yoko Ando Design
  • Sign Graphic: INSENSE
  • Plants: Kojien
  • Site Area: 359.78m2
  • Building Area: 202.65m2
  • Total Floor Area: 570.57m2(F1: 199.50m2 / F2: 199.50m2 / F3: 171.57m2)
  • Terrace Area: 137.50m2 (F1: 11.92m2 / F3: 27.93m2 / Roof: 97.65m2)

Read the rest of UNPLAN Kagurazaka in Tokyo, Japan by AIDA ATELIER, Inc.

WOODMAN’S TREEHOUSE in England, United Kingdom by Mallinson Ltd

 
November 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Mallinson Ltd

The Woodman’s Treehouse is a luxurious two-storey suite arranged between and beneath the canopy of aged oaks. Far from being a woodland folly it is the sleepover den every grown-up dreamed of as a child; a self-contained tree-top world of tricks and toys, part castle, part hovel, part lair. The treehouse is determinedly architectural, eschewing archetypal ‘Dr Suess’ aesthetic kitsch in favour of controlled composition and material exploration. The timber building draws on diverse architectural and cultural references combining with theatrical effects to create a visually rich and playful construction in the picturesque tradition. The building is situated in a Dorset woodland campus offering green workworking courses and was constructed by a self-build team of highly skilled green wood furniture makers, woodworkers and traditional craftsmen to an exceptionally high standard.

Image Courtesy © Mallinson Ltd

Image Courtesy © Mallinson Ltd

  • Architects: Mallinson Ltd
  • Project: WOODMAN’S TREEHOUSE
  • Location: Dorset, England, United Kingdom

Read the rest of WOODMAN’S TREEHOUSE in England, United Kingdom by Mallinson Ltd

An Office for Three Companies in New York by Only If

 
November 10th, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: Only If 

How to use color and material to unify an increasing amount of junk in the contemporary office landscape? An office interior for three companies is structured by a neutral background of white walls, white exposed ceilings, and a poured black floor. Everything connected to the floor is black. Everything connected to the ceiling is white. The three companies, while different and to a certain degree independent, are unified through this common material framework.

Image Courtesy © Michael Vahrenwald/Esto

Image Courtesy © Michael Vahrenwald/Esto

  • Architects: Only If
  • Project: An Office for Three Companies
  • Location: New York, USA
  • Photography: Michael Vahrenwald/Esto and Midori Hasuike
  • Lead Architects: Aurelia Adams, Karolina Czeczek, Matthew Davis, Adam Frampton, Joseph Kennedy, Francesca Pagliaro, James Schrader, Jon Siani, Antariksh Tandon
  • Other participants (eg. collaborators, clients, consultants, etc): Dot Dash (Lighting Consultant), PlusGroup Consulting Engineering PLLC (MEP Engineer)
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 18,000SF
  • Completion Year: 2015

Read the rest of An Office for Three Companies in New York by Only If

House H in Wrocław, Poland by STOPROCENT Architekci s.c

 
November 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: STOPROCENT Architekci s.c

H House is nestled on the bank of the Bystrzyca river, in the suburbs of Wrocław. Before World War II this area was known as Schmiedefeld. A corner plot is lined by the street from the north and the east, while in the south it opens to a garden with many trees and a park Currently there is a small cottage from the 1970s, which the client decided to replace with a completely new one. Interestingly, there was another house designed for this location – a spacious three-storey villa with a large underground garage. However, the client decided the house was too big and too expensive and commissioned a new design. It was our task to draft a smaller, more modest building, better suited to the client’s needs. We decided to drop the underground part, a double garage and all redundant spaces.

Image Courtesy © STOPROCENT Architekci s.c

Image Courtesy © STOPROCENT Architekci s.c

  • Architects: STOPROCENT Architekci s.c
  • Project: House H
  • Location: Wrocław, Poland
  • Design team: Przemek Kaczkowski, Magda Morelewska
  • Co-operation: Aleksandra Wolffgram, Krzysztof Melon-Mika
  • Plot area: 1117
  • Usable area: 270 m2
  • Year: 2016

Read the rest of House H in Wrocław, Poland by STOPROCENT Architekci s.c

Bentley: Top 5 Reasons
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise