Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Beachyhead in Plettenberg Bay, South Africa by SAOTA

 
July 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: SAOTA

“The clients approached SAOTA to design a family holiday home that responded to the site, especially the views. They wanted a relaxing, yet elegant home that would be comfortable when entertaining many guests whilst also feeling intimate and cosy when it’s only one or two of them in the house,” said director and project leader Phillippe Fouché.  Other factors that drove the conceptual organisation of the building were the views, sunlight, prevailing wind direction and the zoning parameters.

Entrance view from the road: A strong horizontality is articulated in the entrance canopy which is planted with indigenous shrubs cascading over the slab edge, Image Courtesy © Adam Letch

Entrance view from the road: A strong horizontality is articulated in the entrance canopy which is planted with indigenous shrubs cascading over the slab edge, Image Courtesy © Adam Letch

  • Architects: SAOTA
  • Project: Beachyhead
  • Location: Plettenberg Bay, South Africa
  • Photography: Adam Letch
  • Project Leader: Phillippe Fouché
  • Project Team: Stefan Antoni, Greg Truen & Mias Claassens
  • Interior Design: Cécile & Boyd
  • Site Area: 1447m²
  • Building Area: 1176 m2
  • Completion Date: 2014

Read the rest of Beachyhead in Plettenberg Bay, South Africa by SAOTA

La casa della zia in Bergamo, Italy by dep studio

 
July 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: dep studio

The project concerns the restructuring of three independent units positioned in the historic center of Sarnico joined by a common architectural approach: the stone walls were recovered by freeing them from the plaster layer that covered and new architectural elements are perfectly identifiable with respect to pre-existing but with them they relate without conflict.

Image Courtesy © dep studio

Image Courtesy © dep studio

  • Architects: dep studio
  • Project: La casa della zia
  • Location: Bergamo, Italy

Read the rest of La casa della zia in Bergamo, Italy by dep studio

Foundry Mews in London, England by Project Orange

 
July 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Project Orange

Introduction

Foundry Mews is a surreptitious new-build, mixed-used development on a backland site in Barnes, West London. Tucked away behind a traditional range of shop buildings fronting Barnes High Street, the site was a long abandoned dilapidated MOT and car body repair workshop.  The brief for this sensitive site was to create studios and housing. We chose to take the model of the artisan mews where studios and living space share an intimate courtyard setting. The linked gabled buildings use vernacular forms reminiscent of small-scale workshops. The scheme comprises six duplex dwellings above a plinth of studio workspaces with two additional units and an apartment in the gabled northern block. While the brick gables and slate roofs merge into the surrounding street-scape, contemporary screens formed within the brickwork gables shield terraces of the apartments. This unassuming addition to the neighbourhood is an essay in placemaking and offers a thoughtfully re-worked typology for so called ‘difficult’ sites.

Image Courtesy © Jack Hobhouse

Image Courtesy © Jack Hobhouse

  • Architects: Project Orange
  • Project: Foundry Mews
  • Location: 58 Barnes High Street, Richmond, London, England
  • Photography: Jack Hobhouse
  • Software used: Vectorworks, SketchUp
  • Client: Marston Properties
  • Main Contractor: Charter Construction
  • Project Manager & Quantity Surveyor: PHWarr
  • Structural Engineer: Barnard & Associates
  • Date completed: May 2016

Read the rest of Foundry Mews in London, England by Project Orange

Dharampura Haveli in Old Delhi, India by Spaces Architecs@ka

 
July 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Spaces Architecs@ka

SHAHJANABAD, symbolic heart of Metropolitan Delhi:

A city, with the colossal Red Fort and it’s 14 gates. The emperor Shahjahan built Shahjahanabad, the old city of Delhi in 1648 AD with the concepts of medieval city layout. This old city was an enclosed fortified city with rubble wall, bastions and gates at regular intervals. Fortified neighborhood with arterial lanes, built fabrics on both sides and neighborhoods and mohallas are the main features of Delhi. The buildings in the old city are distinct in spatial planning, architecture, decorative elements and climate responsive features.

ASTHETIC CURTAILMENT:

The lane had all the suspended electrical, data and phone cables overhanging from the poles down to the street. The dilapidated elements, the fragile structure and open service connections were major constraints on the site. Multiple cracks on the columns as well as the walls and large patches of dampness made the heritage look like an ordinary run down building. Decorative plaster work was hidden under the multiple coats of lime wash.

Image Courtesy © Bharat Aggarwal

Image Courtesy © Bharat Aggarwal

  • Architects: Spaces Architecs@ka
  • Project: Dharampura Haveli
  • Location: Old Delhi, India
  • Photographs: Bharat Aggarwal
  • Designers: Kapil Aggarwal, Pawan Sharma
  • PMC firm: RRA Project Management Pvt. Ltd
  • Client name: Mr. Vijay Goel (Member of Parliament)
  • Completion: August 2015

Read the rest of Dharampura Haveli in Old Delhi, India by Spaces Architecs@ka

Zhuhai International Convention and Exhibition Centre in China by 10 Design

 
July 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: 10 Design

Led by Gordon Affleck (Design Partner) and Miriam Auyeung (Project Director & Partner), 10 DESIGN has won an international competition against 9 other international design firms for the second phase of a world class Zhuhai International Convention and Exhibition Centre in China (Zhuhai CEC).  This phase will provide an additional new convention space, supported by office and retail components totalling 273,000 sqm.  State owned Huafa Group anticipates construction to commence in Q4 2016.

Image Courtesy © 10 Design

Image Courtesy © 10 Design

  • Architects: 10 Design
  • Project: Zhuhai International Convention and Exhibition Centre
  • Location: Zhuhai, China
  • Client: State-owned Enterprise Huafa Group and its wholly-owned subsidiary Zhuhai Shizimen Central Business District Development Holdings
  • Architectural Design Team:

    • Chief Design: ArchitectGordon Affleck
    • Project Director: Miriam Auyeung
  • Total Site: 270,000 sqm
  • Total GFA: 980,000 sqm

Read the rest of Zhuhai International Convention and Exhibition Centre in China by 10 Design

Lgm’s Vancouver Head Office in Canada by Dialog Design

 
July 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: v2com

DIALOGVancouver’s interior design team recently won the ‘Best Tenant Improvement’ award for the new LGM Financial Services Inc. (LGM) office space during the NAIOP and Business in Vancouver Commercial Real Estate Awards of Excellence Gala, held May 17 in Vancouver. The awards recognize excellence in the commercial real estate industry within the Metro Vancouver area for the 2014 and 2015 calendar years.

LGM's 3,000 sq. ft. outdoor space, Image Courtesy © Ema Peter

LGM’s 3,000 sq. ft. outdoor space, Image Courtesy © Ema Peter

  • Architects: Dialog Design
  • Project: Lgm’s Vancouver Head Office
  • Location: Canada
  • Photography: Ed White, Ema Peter

Read the rest of Lgm’s Vancouver Head Office in Canada by Dialog Design

Paradise City in Seoul, South Korea by MVRDV

 
July 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: MVRDV 

MVRDV have designed Paradise City, a 9,800m2 entertainment plaza which sits within a larger tourist hub just 10 minutes from Incheon Airport in Seoul. Two buildings shape a retail complex and a nightclub within fluid, yet monolithic, forms. Each of the buildings takes its profile from its surrounding family, becoming a concrete casting of the facades that look onto them. The square, marked by a giant golden spot, becomes a beacon to those flying into the city. The project is being undertaken in partnership with Gansam Architects who also designed the wider masterplan of the complex. Construction is envisaged to begin in September 2016 and to be completed by 2018.

 AEREAL, Image Courtesy © MVRDV

AEREAL, Image Courtesy © MVRDV

  • Architects: MVRDV
  • Project: Paradise City
  • Location: Seoul, South Korea

Read the rest of Paradise City in Seoul, South Korea by MVRDV

CMYK House in Moers, Germany by MCKNHM Architects BDA

 
July 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: MCKNHM Architects BDA 

“Our concept was aiming towards the impossible: To add something new that will change the whole perception and experience of the site but to blend in at the same time.”

History: When the father of the client bought the plot of land besides an open gravel pit south of Moers, Germany in the late fifties, it was still unclear if the mine would be converted into a landfill of garbage or a lake. Luckily, the family ended up with a villa at an idyllic lake that is surrounded by a forest. Because of the possible landfill at the time of construction, the layout of the house was orientated away from this now beautiful nature reserve: The extensive paved driveway was situated between the house and the fantastic nature setting and an existing garage was spatially blocking the connection towards the lake. Inside the house only a view spaces provided a view of the lake.

Image Courtesy © Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

  • Architects: MCKNHM Architects BDA
  • Project: CMYK House
  • Location: Moers, Germany
  • Photography: Julien Lanoo
  • Team: Mark Mueckenheim, Frank Ceisick, Jasmin Bonn
  • Landscape: Riesop Landschaftsarchitektur GmbH

Read the rest of CMYK House in Moers, Germany by MCKNHM Architects BDA

House with a doma Salon in Ehime, Japan by Takashi Okuno Architectural design office

 
July 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Takashi Okuno Architectural design office

The house is located in the suburbs of Matsuyama, a northwestern city of Shikoku, a region famous for ohenro, or the Shikoku pilgrimage. The structure is very long and narrow, extending north to south.

It is the home of a gregarious and energetic elderly mother and her daughter who values the practice of cooking meals slowly and intentionally, along with two cautious cats.

Facade, Image Courtesy © Shigeo Ogawa

Facade, Image Courtesy © Shigeo Ogawa

Read the rest of House with a doma Salon in Ehime, Japan by Takashi Okuno Architectural design office

Boulogne B4A in France by Brenac & Gonzalez

 
July 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Brenac & Gonzalez 

Among the buildings composing macro-lot B4, B4A takes on an iconic image, the star shape of which owes everything to its location.

Standing at the tip of an acute angle at the intersection of rue Marcel Bontemps and Cours Emile Zola, its volumes focus all of its 95 accommodations around 3 vertical openings. To develop maximum linearity of the façade, the building is hollowed out and turns its façades to the best exposures. This striving for light engenders sculptural shapes where the recessed façade and alignment with the street express a continual organic movement.The wide balconies that ring the building on every floor underscore each floor with a line, like so many piled up layers. These platters rise in stacks to compose a graphic system of undulating lines that amplify its volumes. On a scale with Cours Emile Zola, it looks like an event in the city, also reflecting quality use of the outside spaces for each apartment. The building’s exterior skin is composed of fine float-finished plaster. In contrast the façades of the access balconies are clad in wooden panels, thus putting an accent on the domestic nature of their use.

Image Courtesy © Sergio Grazia

Image Courtesy © Sergio Grazia

  • Architects: Brenac & Gonzalez
  • Project: Boulogne B4A
  • Location: Boulogne, France
  • Photography: Stefan Tuchila and Sergio Grazia
  • MO: Nexity Vinci Immobilier co-promotion
  • Cost: € 14 million
  • Area: 7800 M2

Read the rest of Boulogne B4A in France by Brenac & Gonzalez

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise