Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Black lodge and a walnut tree in Gorski kotar, Croatia by Tomislav Soldo, PRO-S

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Tomislav Soldo, PRO-S

The genesis of this house might have a somewhat peculiar narrative. The possibly reversed but certainly not unwanted process of conceiving and designing the space where the foremost sensory role has the nature itself.

Initially, before everything else, there was a walnut tree, providing perfect natural shade and representing the first outdoor residing space. Over time, a terrace was gradually shaped around the tree, and eventually the idea of building the house emerged.

Image Courtesy © Jure Živković

  • Architects: Tomislav Soldo, PRO-S
  • Project: Black lodge and a walnut tree
  • Location: Gorski kotar, Croatia
  • Photography: Jure Živković
  • Architect in Charge: Tomislav Soldo
  • Area: 100 m2
  • Plot area: 4500 m2
  • Project Year: 2016

Read the rest of Black lodge and a walnut tree in Gorski kotar, Croatia by Tomislav Soldo, PRO-S

Chicago Grill in Liberec, Czech Republic by Mjölk Architects

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: BoysPlayNice

Ryan Nelson a man born in Chicago USA, worked here and there, moved around the world, ended up in this little hole – the city of Liberec. City that is still not sure whether it´s more German or Czech.

He started modest business selling what he knew best. The business was too small to satisfy the great man´s ego. He found a space in 19th century building build as showroom for piano factory. In present owned by hard to talk Italian.  It was not cheap neither easy but he got the keys.

Image Courtesy © BoysPlayNice – Martin Tůma and Jakub Skokan

  • Architects: Mjölk Architects
  • Project: Chicago Grill
  • Location: Liberec, Czech Republic
  • Photography: BoysPlayNice – Martin Tůma and Jakub Skokan

Read the rest of Chicago Grill in Liberec, Czech Republic by Mjölk Architects

Orla Conde – Olympic Boulevard in Rio de Janeiro in Rio, Brazil by B+ABR Backheuser e Riera Arquitetura

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: B+ABR Backheuser e Riera Arquitetura

B + ABR – Backheuser and Riera Arquitetura is an architecture and urban planning firm founded in 2014 as a result of the partnership between the offices BlAC and ABR, which started in 2010.

As of the experience acquired by their partners, responsible amongst others for projects such as Olympic arenas, housing, schools, corporative, hotels and several urbanization projects, B + ABR aims at a collaborative and multidisciplinary future , seeking to leverage the exchange of experiences and the symbiosis between the Brazilian-Carioca and Spanish-Catalan cultures to the utmost.

Image Courtesy © Andre Sanches

  • Architects: B+ABR Backheuser e Riera Arquitetura
  • Project: Orla Conde – Olympic Boulevard
  • Location: Praça Mauá, 1. Rio de Janeiro. RJ, Brazil
  • Photography: Miguel Sa, André Sanches, Francis Figueiredo, PortoNovo/Prefeitura, Ignasi Riera, JoaoP Backheuser
  • Software used: Autocad, Photoshop, SketchUp, V-Ray
  • Authors: João Pedro Backheuser/ Ignasi Riera
  • Project leaders: Javier Zaldívar / Enrique Valiente
  • Team: Mikel Muñoz, Paolo Nadalin, Victor Pastor, Rosario Portillo, André Sanches, Antoni Soler, Pilar Tejero
  • Other clients and consultants: CDURP (Companhia de Desenvolvimento Urbano da Região do Porto de Rio de Janeiro-attached to Council),
  • PortoNovo (concessionary), PortoRio (contractor), RAIAR (architecture consultant), Engecorps (Structures and Installations), Lucia Costa e Francis
  • Soares (Softscaping)
  • Total area (m2): 252.000 m2 (25,2 Ha.)
  • Year finished: 2016

Read the rest of Orla Conde – Olympic Boulevard in Rio de Janeiro in Rio, Brazil by B+ABR Backheuser e Riera Arquitetura

Renovation for The New Headquarters in Málaga, Spain by GANA Arquitectura

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: GANA Arquitectura 

Anytime you have to design a place to work, able to communicate its company philosophy and foster its activity development, it is an atractive and difficult challenge; but if this office is going to be your new headquarters, this challenge gets huge and powerful.

For us, this project for GANA’s new headquarters emerged full of ideas and illusion, based on a place with great location and possibilities. Features as the traditional flooring tiles from the 30’s, views to Santiago’s church, or the access from Alcazabilla street, make of this project a valuable opportunity. Thus, the key of this design is to empower the existing elements, as an oposition to the contemporary elements required for the activity itself.

Image Courtesy © GANA Arquitectura

  • Architects: GANA Arquitectura (Antonio Galisteo, Álvaro Fernández Navarro, Francisco J. Camacho Gómez)
  • Project: Renovation for The New Headquarters
  • Location: Calle Alcazabilla 9, 1D. Málaga, Spain
  • Software used: Autocad
  • Collaborators: David Melero Herrera, María García Ostos, Marta Sevillano, Díez del Corral, Léa Delval, Augustyna Grzybowska, HERECU, KRITEC
  • Project Area: 95,00 m2
  • Project year: 2016

Read the rest of Renovation for The New Headquarters in Málaga, Spain by GANA Arquitectura

Mercado do Gado in Ponte de Lima, Portugal by Carvalho Araújo, Arquitectura e Design

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Carvalho Araújo, Arquitectura e Design 

The complex design has an unlikely morphology for a cattle market, away from the massive image of the prefabricated pavilions. Located near the town, it releases the closure of the urban fabric so another more appropriate equipment can do it. Its function is another: the transition between the immediate rurality of the suburbs and the historic center of Ponte de Lima. The new complex cohabits with palaces, gardens and chapels, and its structure composes an orthogonal grid that relates to the existing routes and reinforces the visual relationship with the river.

The Earth Market is something bigger than the cattle fair and market, than the horse fair or Expolima, it comes from a wider ambition to create a network of “structures”, sporadic and localized interventions of a smaller or larger scale, but precise and of ”exact measurements”.

Image Courtesy © Pedro Lobo

  • Architects: Carvalho Araújo, Arquitectura e Design
  • Project: Mercado do Gado
  • Location: Ponte de Lima, Portugal
  • Photography: Pedro Lobo and Hugo Carvalho Araújo
  • Client: Câmara Municipal de Ponte de Lima
  • Team: José Manuel Carvalho Araújo, Joel Moniz, Mário João Duarte
  • Mechanical HVAC: Jerónimo Correia
  • Hidraulic: Jerónimo Correia

Read the rest of Mercado do Gado in Ponte de Lima, Portugal by Carvalho Araújo, Arquitectura e Design

VVIP Circuit House in Pune, India by Sunil Patil & Associates

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Sunil Patil & Associates

Circuit house is a government public building which not only accommodates the VIP authorities but also acts as a node for political meetings, government authorities’ discussions and conferences. Usually, circuit houses have large number of visitors and occupancy can vary extremely.

The project site is located in Pune – political hub for western Maharashtra. The project is mainly divided into two parts-

  1. Accommodation – Guest suites
  2. Public areas –Conference and meeting hall facilities, Dining, Reception, VIP and visitor’s waiting areas etc.

VVIP Circuit house is designed as green building where planning is derived from vernacular architecture – The shaded courtyard, transition spaces like passages and terraces, jalis in form of louvers carry vernacular ethos in highly contemporary architectural style. Our focus here is to design a climate responsive building with passive strategies for thermal and visual comfort along with innovative active strategies to achieve energy efficient green building, Image Courtesy © Mr. Hemant patil

  • Architects: Sunil Patil & Associates
  • Project: VVIP Circuit House
  • Location: Pune, India
  • Photography: Mr. Hemant patil
  • Client: Public Works Department, Maharashtra
  • Lead Architects: Ar. Sunil patil, Ar. Anuja pandit, Er. Sanjay patil
  • Green Building Consultants: Environmental Design Solutions
  • Structural Consultants: Dr. A. B. Kulkarni associates, Sangali
  • MEP Consultant: Siddhivinayak Mep Consultants, Pune
  • Civil Contractors: Shubham Civil Pvt. Ltd, Pune

Read the rest of VVIP Circuit House in Pune, India by Sunil Patil & Associates

Mill Valley Guesthouse in California by Turnbull Griffin Haesloop Architects

 
March 25th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Turnbull Griffin Haesloop Architects

Sited in an existing small level clearing at the top of a steeply sloping Mill Valley lot surrounded by mature cedar and redwood trees, this 640 square foot guest house is designed to serve multiple generations and functions; a guest room for visiting parents and friends, a media room, and a hangout space for teenage children. The porch and media room are situated on the more open side of the site and the guest room is tucked into the trees.

Image Courtesy © David Wakely

  • Architects: Turnbull Griffin Haesloop Architects
  • Project: Mill Valley Guesthouse
  • Location: Mill Valley, California, USA
  • Photography: David Wakely
  • Design Team: Eric Haesloop, Mark Hoffman
  • Geotechnical & Civil Engineer: DAC Associates
  • Structural: Fratessa, Forbes & Wong
  • Landscape: Outerspace Landscape Architecture
  • General Contractor: Hennessey Construction
  • Area: 640 sq. ft.
  • Project Year: 2016

Read the rest of Mill Valley Guesthouse in California by Turnbull Griffin Haesloop Architects

FOEGER WOMAN PURE in Basel, Switzerland by Pedrocchi Architekten BSA

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Pedrocchi Architekten BSA

Foeger Woman Pure“ has been one of Austria’s leading fashion boutiques for the past 20 years. Located in the picturesque alpine Town of Telfs in Tyrol (population 15,000) the store offers its customers fashion from international designer all over the world. Pedrocchi Architects from Basel, Switzerland, extended the existing fashion boutique with a cupola-like building which house the collections of new and promising designers.

Image Courtesy © Ruedi Walti

Rock Creek House in Washington D.C. by NADAAA

 
March 25th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: NADAAA 

The Rock Creek House is an adaptive re-use project of a 1920’s brick structure that was originally composed of two floors, with a mechanical basement and attic. This adaptation leverages the robustness of the existing structure to capture the attic and basement to double the house’s size, while expanding its functions into the landscape.

Image Courtesy © John Horner

  • Architects: NADAAA
  • Project: Rock Creek House
  • Location: Washington D.C., USA
  • Photography: John Horner
  • Software used: Autocad, Rhino
  • Principals: Nader Tehrani; Katherine Faulkner, AIA
  • Project Manager: Harry Lowd
  • Project team: Sarah Dunbar, Remon Alberts, John Houser, Stephen Saude, Jonathan Palazzolo, Lisa Lostritto, Parke Macdowell, David Richmond, Dane Assmusen, Ghazal Abbasy-Asbagh,  Mehdi Alibakhshian, Sina Mesdaghi, Tom Beresford, Dan Gallagher
  • Structural Engineer: SGH
  • Mechanical Engineer: Allied Consulting Engineering

Read the rest of Rock Creek House in Washington D.C. by NADAAA

The Filigrane in Nord, France by D’HOUNDT+BAJART architectes&associés

 
March 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: D’HOUNDT+BAJART architectes&associés 

Sponsored by a property developer, the Filigrane is the renovation of a building in the Grand Place of Tourcoing as a bank and eight housing units. The bank occupies the ground floor and the first floor façade, with the eight dwellings on the second floor façade and at the back of the plot. The key challenge of the project is to provide a contemporary architectural response that takes into account the complex built environment accumulated over the course of history.

Image Courtesy © D’HOUNDT+BAJART architectes&associés

  • Architects: D’HOUNDT+BAJART architectes&associés
  • Project: The Filigrane
  • Location: Tourcoing, Nord, France
  • Contracting Authority: CFA+SEM Ville Renouvelée (dwellings) / Crédit du Nord (bank)
  • Building Contractor: RABOT DUTILLEUL – Croix (59)
  • Façade Panels: BETSINOR – Courrières (62)
  • Area: 1352 m2
  • Cost: 1480 000 € HT

Read the rest of The Filigrane in Nord, France by D’HOUNDT+BAJART architectes&associés

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy