Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Conterie in Venezia, Italy by Studio Macola

 
March 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Studio Macola

The project is part of a plan to revitalise a former industrial site, “the Conterie” ( small beads), on the island of Murano. Also known as the island of glass, Murano forms part of the Venetian lagoon. The Conterie were a two-hectare-wide industrial complex located in the heart of Murano. Brought into being between the end of the 18th century and the first half of 19th century, the Conterie’s zenith dates to the second half of the 19th century, when the complex achieved its maximum industrial output. Decline, on the other hand, kicked in in the 1970s, and the factory was finally closed down in 1993. Two years later the complex was acquired by the Municipality of Venice. This decision was taken because the former industrial site was deemed to offer significant urban development opportunities on account of its extent, location and the variety of building which makes it up. Many of the latter, it must be added, were in a particularly poor state of conservation.

Image Courtesy © M. Zanta

Image Courtesy © M. Zanta

  • Architects: Studio Macola
  • Project: The Conterie
  • Location: Murano, Venezia, Italy
  • Photography: M. Zanta
  • Client: Comune di Venezia – Insula S.p.a.
  • Project manager: M. Negro – Insula S.p.a.
  • Structural engineer: L. Rota with G. Di Mento
  • Mechanical engineer: R. Bonacina
  • Electrical engineer: D. Colpo
  • Covering and roofing in titanium zinc:  Zintek Srl
  • Project Year: 1999-2015

Read the rest of The Conterie in Venezia, Italy by Studio Macola

Circle House in Bucharest, Romania by Razvan Barsan + Partners

 
March 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Razvan Barsan + Partners 

The shape of the building is inspired by the exoskeleton of a marine creature called a nautilus. Its coiled shell gave us the idea of arranging the inner areas along a spiraled path, thus achieving a fluid and dynamic space. This organizing generated in volumetry skins of variable heights and materials (concrete, glass, metal and plaster), thus modeling a curved, organic form.

Front view, Image Courtesy © Razvan Barsan + Partners

Front view, Image Courtesy © Razvan Barsan + Partners

Read the rest of Circle House in Bucharest, Romania by Razvan Barsan + Partners

UNTITLED #8 in Singapore by Studio Wills + Architects

 
March 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Studio Wills + Architects

Untitled #8 is an interior renovation to a 27 year old residential unit in the northern part of Singapore.

Surrounded by tall buildings, all windows in the original interior were covered up almost completely to prevent overlooking by its neighbours.  As a result of that, views and light were erased from the interior.

Arriving at the Foyer, with a ‘LIGHT BOX’ and illusionary rays of light beyond, Image Courtesy © BETON BRUT

Arriving at the Foyer, with a ‘LIGHT BOX’ and illusionary rays of light beyond, Image Courtesy © BETON BRUT

  • Architects: Studio Wills + Architects
  • Project: UNTITLED #8
  • Location: Singapore
  • Photography: BETON BRUT
  • Design Team: Ng William, Kho Keguang, Wu Shan Yat
  • Contractor: Wah Sheng Construction Pte Ltd
  • Gross Floor Area: 108 sqm
  • Time: 2015-2016

Read the rest of UNTITLED #8 in Singapore by Studio Wills + Architects

Water Factory in Melbourne, Australia by Andrew Simpson Architects

 
March 11th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Andrew Simpson Architects

This project engages with issues of extended family dwelling, spatial flexibility, and adaptive reuse.

The Water Factory involves the refurbishment and residential conversion of a late 19th century industrial warehouse building of individual heritage significance. Located in North Fitzroy the building previously contained businesses such as a jam factory, aerated water factory, advertising agency and engineering consultancy.

Image Courtesy © Shannon McGrath

Image Courtesy © Shannon McGrath

  • Architects: Andrew Simpson Architects
  • Project: Water Factory
  • Location: North Fitzroy, Melbourne, Australia 
  • Photography: Shannon McGrath
  • Project Team: Andrew Simpson (Principle), Emma Parkinson
  • Builder: Overend Constructions
  • Area: 440m2
  • Completed: 2014

Read the rest of Water Factory in Melbourne, Australia by Andrew Simpson Architects

Stone House in Jodhpur, India by Design Atelier

 
March 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Design Atelier

In Jodhpur, we fondly use stone in design, together with structural concrete and wood. To us, traditional building materials play an important role in architecture, because in the hot 45-degree sun, buildings need to take into account the local weather as also a tool to achieve a connection with the historical ambience. Over the years, the use of local stone has created an omnipresent relationship between the stone urbanscape and architecture. We have added to that mix a contemporary sensibility, and a climate cooling effect of water garden and plants seen through Floor-to-ceiling windows with screens are designed to maximise view over the water gardens, and soft surfaces that do not reflect abundant natural light. The extent of the detailed use of stone screens and expensive detailing is limited by financial possibilities.

Image Courtesy © Design Atelier

Image Courtesy © Design Atelier

  • Architects: Design Atelier
  • Project: Stone House
  • Location:  Jodhpur, India

Read the rest of Stone House in Jodhpur, India by Design Atelier

Breeze in Drummoyne, Australia by Tony Owen Partners

 
March 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Tony Owen Partners

Breeze is a boutique waterfront apartment development located in Drummoyne next to Peppercorn Park. It contains 11 units, a marina, pool and basement parking. The site enjoys panoramic views to the harbour and city. The 5 storey building contains 2 units per floor which are focussed toward the waterfront views.

Image Courtesy © Tony Owen Partners

Image Courtesy © Tony Owen Partners

Read the rest of Breeze in Drummoyne, Australia by Tony Owen Partners

IMAM REZA COMPLEX in Tehran, Iran by kalout architect studio

 
March 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: kalout architect studio 

The location of the Emam Reza religious and cultural complex in the cultural zone of Tehran (the capital of Iran) oriented the project towards creating an urban space for social interaction and participation of different generations and social groups.

Image Courtesy © Parham Taghiof

Image Courtesy © Parham Taghiof

  • Architects: kalout architect studio
  • Project: IMAM REZA COMPLEX
  • Location: Tehran, imam hossein sq, Iran
  • Photography: Parham Taghiof
  • Project team: Nasim Alavi, Shima Mavedati, Navaz Foladzari, Masoud Roknipour, Anahita Basiri, Atefeh Ahoie, Ghazal Refalian, Reza Valajam, Bijan Vaziri, Mohammad Karimi, Farnosh Esmaili, Hoshiar teimori
  • Architects in charge: Saeed reza Boreiri, Samaneh Ghasempour
  • Adviser: Mehdi hojat
  • Art consultant: Bita shekari
  • Structure design: Behrang Baniadam
  • Mechanical design: Jafar Asadi
  • Electrical design: Mohammad reza Hosseini Read the rest of IMAM REZA COMPLEX in Tehran, Iran by kalout architect studio

Hisham A. Alsager Cardiac Center in Kuwait by AGi architects

 
March 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: AGi architects

Medical buildings are usually perceived as spaces with negative connotations, specifically when referring to rehabilitation centers where patients stay for long periods of time. Therefore, in the design process of the Hisham A. Alsager Cardiac Center, our aim was to change this perception and to build a positive space, one that is able to act as a hub for social activity, rather than just a medical center.

Image Courtesy © Nelson Garrido

Image Courtesy © Nelson Garrido

  • Architects: AGi architects
  • Project: Hisham A. Alsager Cardiac Center
  • Location: Al Sabah Medical Area, Kuwait
  • Photography: Nelson Garrido
  • Main Architects: Nasser B. Abulhasan, Joaquin Pérez-Goicoechea
  • Project Leaders: Bruno Gomes, Hanan Alkouh
  • Project Team: Nima Haghighatpour, Stefania Rendinelli, Juande Jimenez, Alfredo Carrato, Ana López Cerrato, Sara Abu Saleh, Ali Alyousifi
  • Client: Khaled A. Alsager
  • Type: Health | 15,000 sqm
  • Date: 2015 – Built
  • Cost: confidence

Read the rest of Hisham A. Alsager Cardiac Center in Kuwait by AGi architects

“The Mile” The world’s highest vertical park and observation deck by Carlo Ratti Associati

 
March 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Carlo Ratti Associati 

The Mile, a design for a one-mile high vertical park and observation deck, will be presented by CRA at Cannes’ MIPIM on March 16th, 2016. The Mile has been developed by international design and innovation office Carlo Ratti Associati together with German engineering firm schlaich bergermann partner, and British digital design studio Atmos.

Image Courtesy © Carlo Ratti Associati

Image Courtesy © Carlo Ratti Associati

  • Architects: Carlo Ratti Associati
  • Project: “The Mile” The world’s highest vertical park and observation deck

Read the rest of “The Mile” The world’s highest vertical park and observation deck by Carlo Ratti Associati

Maison Stephane Hessel in Lille, France by JDS/JULIEN DE SMEDT ARCHITECTS

 
March 10th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: JDS/JULIEN DE SMEDT ARCHITECTS

The competition for a new mixed-use building in Lille piqued our interest both in its unprecedented mixture of program and its prominent triangular site in the heart of the new district of Porte de Valenciennes. The brief outlined a 70-cradle nursery, a 200-bed youth hostel, and an office dedicated to social and economic innovations all collected under one unified roof; a tall order even by multifunctional building standards. Rather than simply dividing horizontally by level or vertically by mass, our solution combines efficient organization with a programmatic strategy that converts the geometric constrictions of the site into social amenities, and resolves the seemingly contradictory functions in an intertwined social spiral.

Image Courtesy © Julien Lanoo

Image Courtesy © Julien Lanoo

  • Architects: JDS/JULIEN DE SMEDT ARCHITECTS
  • Project: Maison Stephane Hessel
  • Location: Lille, France
  • Photography: Julien Lanoo
  • Client: SAEM Euralille
  • Budget: 12.150.000 EUR
  • Size: 6.980 m2

Read the rest of Maison Stephane Hessel in Lille, France by JDS/JULIEN DE SMEDT ARCHITECTS

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy