Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Stockholm Central Station in Sweden by Tengbom Architects

 
January 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Tengbom Architects

250,000 people pass through Stockholm’s central station on a daily basis. If you were one of them, you would not have missed all the development that has been going on here between 2008-2014 – and a station that has been fully functional the entire time.

In 2008, we were asked by Jernhusen to modernize and develop large parts of Stockholm’s Central station – one of Sweden’s most important crossroads – and make it possible for the station to manage the challenges of both today and tomorrow. Not least the constantly increasing number of travellers. Due to the requirement for many separate improvements, we were given the opportunity to develop a thorough concept for the development.

”Our vision was to improve the experience of the visitors through modernization and design that exceeded their expectations and at the same time preserve and highlight the fine qualities of the old building”, says Mark Humphreys, chief architect.

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

  • Architects: Tengbom Architects
  • Project: Stockholm Central Station
  • Location: Stockholm, Sweden
  • Photography: Åke E:son Lindman

Read the rest of Stockholm Central Station in Sweden by Tengbom Architects

The South Entrance in Helsingborg, Sweden by Tengbom Architects

 
January 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Tengbom Architects

Helsingborg C, Knutpunkten has a new entrance, Södra entrén. The South entrance is far more than just a shortcut to the tracks, though. As well as a new passenger flow and a cycle hub, the new entrance is also a landmark and a destination that strengthens the city’s commercial ties.

The Municipality of Helsingborg has witnessed a sharp increase in traffic to and from the city. Looking forward to 2020, it is estimated that daily visitors will increase from the current figure of 22,000 to 32,000. This is a pressure that Knutpunkten – which was designed by Ivar Krepp in 1984–1991 – could not handle in its current state, which is why the decision was made to create a new exit and approach at the root of the track’s southern extension. Furthermore, the southern entrances were in a worse condition than the northern ones, which affected the flow of pedestrian traffic. Knutpunkten is currently undergoing a transformation and renovation, yet another task that fell on us.

Image Courtesy © Felix Gerlach

Image Courtesy © Felix Gerlach

  • Architects: Tengbom Architects
  • Project: The South Entrance
  • Location: Helsingborg, Sweden
  • Photography: Felix Gerlach
  • Client: The Municipality of Helsingborg
  • Team: Patrik Ekenhill, Fajer Wennerberg (now at Wingård arkitekter)
  • General contractor: NCC
  • Area(s) of expertise: Infra, 3D-design
  • Office: Tengbom Helsingborg
  • Years of commission: 2014–2015

Read the rest of The South Entrance in Helsingborg, Sweden by Tengbom Architects

Moradia Gafanha da Boavista in Portugal by Arch. Adalberto Dias

 
January 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Arch. Adalberto Dias

The plot in Gafanha da Boavista is narrow and long.

The program was interesting and not vulgar for a single family dwelling.

The clients, young couple formed in the Nordic countries, had a different concept of life and another notion of family structure and their relationships.

Three spaces and a corridor, in three volumes, was the concept of the project.

Image Courtesy © FG + SG

Image Courtesy © FG + SG

  • Architects: Arch. Adalberto Dias
  • Project: Moradia  Gafanha da Boavista
  • Location: Gafanha da Boavista, Portugal
  • Photography: FG + SG
  • Client: Maria M. Monge e João Coutinho
  • Arch. Colaboration: Ana Claudia Monteiro, 
LuísViana
  • Foundations/Structure: António Dinis
  • Inst. And Equip. Of Water and Sanitation: José Ramos
  • Inst. And Equip. Electrical & Telecommunications: Jorge Malta
  • Inst. And Equip. Electro-Mechanical: Gradim Barros
  • Construction Company: Rodrigues Cardoso e Sousa Lda
  • Beginning: 2001 / 2002
  • Conclusion: 2005

Read the rest of Moradia Gafanha da Boavista in Portugal by Arch. Adalberto Dias

Children’s land in Umal Nasser village, The Gaza strip by ARCò -architettura e cooperazione and MCA- Mario Cucinella Architects

 
January 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: ARCò -architettura e cooperazione

The idea of building the Um al Nasser children’s center “The Children’s Land” in the Gaza Strip started in 2011 as a response to a call from the local Bedouin community to the Vento di Terra NGO, asking for access to quality health and educational services for children and women of their village.

Difficult areas such as the Gaza Strip are characterized by a systematic lack of urban planning. The decision to build a school complex employing  bioclimatic architecture criteria was driven by the need to use readily available and cheap local resources.

Image Courtesy © ARCò

Image Courtesy © ARCò

  • Architects: ARCò -architettura e cooperazione and MCA- Mario Cucinella Architects
  • Project: Children’s land
  • Location: Umal Nasser village, The Gaza strip
  • Client: Vento di Terra O.N.G.
  • Donors: Ministero degli Affari Esteri, Cooperazione Italiana, CEI – Conferenza Episcopale Italiana, Comune di Milano, Comune di Sesto San, Giovanni (MI), LUSH Italia
  • Year: 2011

Read the rest of Children’s land in Umal Nasser village, The Gaza strip by ARCò -architettura e cooperazione and MCA- Mario Cucinella Architects

Riviera Grand Hotel in Lecce, Italy by Tomas Ghisellini Architetti

 
January 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Tomas Ghisellini Architetti 

After many years of complete abandonment, the Riviera Grand Hotel, a historical hotel complex in southern Italy Salento area, comes to a new life after a challenging renovation and a radical interior redesign.

The property, located along one of the most extraordinary coast stretch of Ionian Salento, just close to the sea, is a sort of village made by thin coastal “towers” connected at the base by a plate of services and common areas. The towers, looking at the nearby gulf of Gallipoli, accomodate rooms offering stunning panoramic views over Mediterranean Sea.

Image Courtesy © Tomas Ghisellini and Lucrezia Alemanno

Image Courtesy © Tomas Ghisellini and Lucrezia Alemanno

  • Architects: Tomas Ghisellini Architetti
  • Project: Riviera Grand Hotel
  • Location: Santa Maria al Bagno, Lecce, Italy
  • Photography: Tomas Ghisellini and Lucrezia Alemanno
  • Client: CDS Hotels Ltd
  • Lead Architects: Tomas Ghisellini, Alice Marzola with Lucrezia Alemanno, Daniele Francesco Petralia
  • Gross Built Area: 10,200 sqm
  • Completion Year: 2016

Read the rest of Riviera Grand Hotel in Lecce, Italy by Tomas Ghisellini Architetti

Oak Grove in Victoria, Australia by justin mallia architecture

 
January 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: justin mallia architecture

Oak Grove is a development driven venture. Between a detailed client brief laden with ideas about visual style, and the site located in the eclectic suburban context of East Malvern, the architecture negotiates a meaningful contemporary response within highly saturated physical and conceptual parameters.

Image Courtesy © justin mallia architecture

  • Architects: justin mallia architecture
  • Project: Oak Grove
  • Location: Melbourne, Victoria, Australia
  • Project size: 485 m2
  • Design time: 12 months
  • Construction time: 12 months
  • Completion date: Oct 2015

Read the rest of Oak Grove in Victoria, Australia by justin mallia architecture

K5 Urban Apartments in Oslo, Norway by Reiulf Ramstad Arkitekter AS

 
January 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Reiulf Ramstad Arkitekter AS

The project is sited in an urban block that remains a rare example of the intimate blend of housing and small-scale industry typical of the nineteenth century. The new structure was designed with special appreciation of these environs. The apartments have differing housing typologies of simplex and duplex units, and they benefit from a study of the interaction between indoor and outdoor spaces. The building’s design is characterized by a distinct architectonic form with functional solutions, thoughtful details, and contemporary overall expression.

Image Courtesy © Thomas Bjørnflaten

Image Courtesy © Thomas Bjørnflaten

  • Architects: Reiulf Ramstad Arkitekter AS
  • Project: K5 Urban Apartments
  • Location: Grünerløkka, Oslo, Norway
  • Photography: Roberto Di Trani, Thomas Bjørnflaten, Reiulf Ramstad Arkitekter
  • Client: Korsgata 5 AS
  • Commission type: Direct commission (2007)
  • Size / value: 1,200 m2 / 32 MNOK
  • Status: Completed (2010)

Read the rest of K5 Urban Apartments in Oslo, Norway by Reiulf Ramstad Arkitekter AS

Havre 77 ReUrbano in Colonia Juárez, Mexico City by Francisco Pardo Arquitecto + Amezcua

 
January 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Francisco Pardo Arquitecto

As its name — which reflects its exact address — would suggest, Havre 77 by Francisco Pardo Arquitecto in collaboration with architect Julio Amezcua is an urban re-densification and reactivation project that sinks its roots deeply into Mexico City’s urban fabric. Standing on the south side of the emblematic Paseo de la Reforma, the intervention is part of a wider regeneration program covering Colonia Juárez. Today a bustling central district, the area used to be one of the city’s most exclusive suburbs back in the early 1900’s, before it was hit by a revolutionary war and two destructive earthquakes in 1957 and 1985, which led to a rent freeze for over 50 years.

Image Courtesy © Diana Arnau

Image Courtesy © Diana Arnau

  • Architects: Francisco Pardo Arquitecto + Amezcua
  • Project: Havre 77 ReUrbano
  • Location: Havre 77, Colonia Juárez, Mexico City (MX)
  • Photography: Diana Arnau and Ana Hop
  • Software used: Autocad, Adobe Suite, and Rhinoceros
  • Design team: Julio Amezcua, Karen Burkart, Victor Cruz, José Luis Fajardo, Alan Orozco, Francisco Pardo, Aarón Rivera, Vania Torres, Tiberio Wallentin
  • Real Estate Concept: ReUrbano. Rodrigo Rivero Borrell Wheatley + Alberto Kritzler Ring
  • GFA: 1.485 sqm
  • Design: 2011
  • Construction: 2016

Read the rest of Havre 77 ReUrbano in Colonia Juárez, Mexico City by Francisco Pardo Arquitecto + Amezcua

#5 in Frankel Ave, Singapore by Studio Wills + Architects

 
January 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Studio Wills + Architects 

The brief requirement for #5 was a house maximized to the permissible building volume stipulated by planning requirements, a lap pool and a standard schedule of accommodation of Living, Dining, 6 rooms and support facilities.

#5 was a study in the making of tropical living spaces, in a dense urban environment, that is at once open yet private, Image Courtesy © BETON BRUT

#5 was a study in the making of tropical living spaces, in a dense urban environment, that is at once open yet private, Image Courtesy © BETON BRUT

  • Architects: Studio Wills + Architects
  • Project: #5
  • Location: Frankel Ave, Singapore
  • Photography: BETON BRUT
  • Design Team: Ng William, Wu Shan Yat
  • Contractor: TIM Contracts Pte Ltd
  • Contractor (ID): Sin Hiap Chuan Wood Works
  • Structural Engineer: Civil and Geotechnical Associates
  • Quantity Surveyor: BKG Consultants Pte Ltd
  • Gross Floor Area: 489.96 sqm
  • Time: 2014-2016

Read the rest of #5 in Frankel Ave, Singapore by Studio Wills + Architects

The State Museum of Egyptian Art and The University of Film and Television in Munich, Germany by Peter Böhm Architekten

 
January 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Peter Böhm Architekten

The extraordinary urban development with the large free square in front of the Old Pinakothek made it possible to close this square with a generous, quiet building in the south, which takes up approximately the proportion of the Old Pinakothek, vis-à-vis in the north, where the new building lies. In accordance with the lateral emphasis of the Old Pinakothek with its space-limiting risalits and avenue, is the entrance to the University of Film and Television located in the east of the new building and in the west the entrance to the State Museum of Egyptian Art, which is buried like an archaeological excavation underneath the green forecourt.

Museum Entrance, Image Courtesy © Dieter Leistner

Museum Entrance, Image Courtesy © Dieter Leistner

  • Architects: Peter Böhm Architekten
  • Project: The State Museum of Egyptian Art and The University of Film and Television
  • Location: Gabelsbergerstraße 35, 80333 Munich, Germany
  • Photography: Dieter Leistner
  • Lead Architects: Peter Böhm
  • Completion Year: 2011

Read the rest of The State Museum of Egyptian Art and The University of Film and Television in Munich, Germany by Peter Böhm Architekten

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy