Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Studio in the Woods in Madrid, Spain by selgascano

 
June 2nd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: selgascano

What is being sought with this studio is quite simple: work under the trees. To do so, we need a roof that is as transparent as possible. Also, at the same time, we need to isolate the desk zone from direct sunlight. Hence the transparent northern part. The part that is covered with a bent sheet of 20mm colourless plexiglass on the north side. The south side, where the desks are, has to be closed in much more, but not completely, so there is double sheet of fibreglass and polyester in its natural colour on the south side, with translucent insulation in the middle. All three form a 110 mm thick sandwich.

Image Courtesy © Iwan Baan

  • Architects: selgascano
  • Project: Studio in the Woods
  • Location: Madrid, Spain
  • Photography: Iwan Baan
  • Metal structure: TCI industrial technical metalwork
  • Authors: Jose Selgas, Lucia Cano, architects
  • Collaboration: Jose de Villar, architect
  • Date: 2007-2008

Read the rest of Studio in the Woods in Madrid, Spain by selgascano

Feyenoord City in Rotterdam, The Netherlands by OMA

 
June 2nd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: OMA

A historically significant stadium due to its distinctive design, with the oval stands positioned close to the pitch so audience and players are in intimate proximity, De Kuip is known for its unique and intense atmosphere. Built 80 years ago, the current stadium of Rotterdam-based football club Feyenoord no longer fulfills modern demands. To facilitate the football club’s expanding ambitions both in the national and European football leagues, multiple plans for a new and renovated stadium have been made and presented over the past decade, none of which received final approval. In 2016, Operatie NL, OMA and Feyenoord proposed a different approach: the construction of a new stadium combined with the development of the surrounding neighborhood.

Image Courtesy © OMA

  • Architects: OMA
  • Project: Feyenoord City
  • Location:  Rotterdam, The Netherlands
  • Clients: Stadion Feijenoord NV, Feyenoord Rotterdam NV
  • Associates-in-charge: Kees van Casteren, Paolo Caracini
  • Team: Andrea Tabocchini, Edmond Lakatos, Emma Lubbers, MacAuley Brown, Max Scherer, Rina Kang, Roza Matveeva, Shinji Takagi, Tanner Merkeley, imur Shabaev, Thomas Brown

Read the rest of Feyenoord City in Rotterdam, The Netherlands by OMA

Beach House in Victoria, Australia by DX Architects

 
June 2nd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: DX Architects

The Blairgowrie Beach House on the Mornington Peninsula retained and altered the rear proportion of the existing building and expanded the dwelling forward on a steeply sloped site to accommodate additional living and sleeping areas. Manipulations of the building form were employed to address the access disconnect and setup a conceptual framework where we continued our practices interest in spatial division patterns. The new first floor incorporates a large cantilevered metal clad form which created a covered area for car parking, and was counteracted with concrete rendered vertical walls which pushed out to level out the land. Continuing formal manipulations, the metal clad form had volumes carved out to incorporate a balcony space, and a feature vertical window to illuminate at night and interact with the public realm when the house is being occupied.

Image Courtesy © Aaron Pocock

  • Architects: DX Architects
  • Project: Beach House
  • Location: Victoria, Australia
  • Photography: Aaron Pocock

Read the rest of Beach House in Victoria, Australia by DX Architects

Vasilievsky Island in St. Petersburg, Russia by ORANGE architects bv and KCAP

 
June 2nd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: ORANGE architects bv

KCAP Architects&Planners and ORANGE Architects win the first prize in the urban and architectural competition for the most western tip of Vasilievsky Island in St. Petersburg. With its important role in the historical outreach of St. Petersburg towards the West, Vasiliesvky Island will become the most prominent manifestation of the city of St. Petersburg on the Gulf of Finland. With the urban plan, the 15 ha site will become a new part of the city with a diverse mix of urban functions facilitating and interconnecting the surrounding areas. It will become a new face of St. Petersburg as entrance of the city from the water.

Image Courtesy © ORANGE architects bv and KCAP

Read the rest of Vasilievsky Island in St. Petersburg, Russia by ORANGE architects bv and KCAP

Malburgen residences in Arnhem, The Netherlands by atelier PRO architekten

 
June 2nd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: atelier PRO architekten

In the Huissensestraat, the major distribution road of the district Malburgen in Arnhem, atelier PRO has designed 83 new houses. Malburgen is one of the oldest garden towns in the Netherlands. In  Arnhem this is the only quarter built on the southern banks of the Rhine.

Image Courtesy © Dirk Verwoerd

  • Architects: atelier PRO architekten
  • Project: Malburgen residences
  • Location: Huissensestraat, Arnhem, The Netherlands
  • Photography: Dirk Verwoerd
  • Client: Municipality Arnhem
  • Project architect: Alex Letteboer, Emile Jansen
  • Project leaders: Jaco de Koning, Emile Jansen
  • Project team members: Adrienne Huang, Rebecca Wong, Allard de Goeij, Johan Hendriks, Arthur Loomans, Dirk de Knegt
  • Budget: € 8.500.000 incl.

Read the rest of Malburgen residences in Arnhem, The Netherlands by atelier PRO architekten

Digital Kitchen Headquarters in Seattle, Washington by Olson Kundig

 
June 2nd, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Olson Kundig

Located on the eighth floor of the Pacific Building, Digital Kitchen’s new headquarters features an outdoor terrace, open seating and reallocated space for private meetings. Anchoring the room is a wood clad box that houses private video editorial suites. Three open banks of seating move away from the office’s former compartmentalized working arrangement. A major focus of the new design was relocating the digital company’s servers. By moving the server room away from the exterior wall, natural light was drawn into the space and allowed for expanded server space.

Image Courtesy © Olson Kundig

  • Architects: Olson Kundig
  • Project: Digital Kitchen Headquarters
  • Location: Seattle, Washington, USA

Read the rest of Digital Kitchen Headquarters in Seattle, Washington by Olson Kundig

Private House in North London, England by Alan Higgs Architects

 
June 1st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Alan Higgs Architects

This house by Alan Higgs Architects has been shortlisted in this year’s RIBA Awards.

The project was ambitious: adding three large new family living spaces to a historic house, around a mature protected tree.  The site falls in two directions and is bordered by a busy road and The Regent’s Canal and is overlooked by many neighbours.

Image Courtesy © Alan Higgs Architects

  • Architects: Alan Higgs Architects
  • Project: Private House
  • Location: North London, England
  • Consultants:

    • Interior Designer: Carden Cunietti
    • Quantity Surveyor: Dudley Smith Partnership
    • Structural Engineer: Milk Architecture & Design Ltd
    • Services Consultant: CBG Consultants Ltd
    • Landscape Architect: del Buono Gazerwitz
    • Lighting Consultant: Light IQ
    • Arboricultural Consultant: Martin Dobson Associates Ltd
    • Historic Buildings Consultant: Ettwein Bridges Architects
    • AV Consultant: Olive AV Ltd
  • Contractor: Harris Calnan Construction Co Ltd

Read the rest of Private House in North London, England by Alan Higgs Architects

RATP Bus Centre in Thiais, France by ECDM Architectes

 
June 1st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: ECDM Architectes

The RATP wished to realize a new building intended for the bus drivers and the administrative staff of the existing center. Located in Thiais, it controls all the bus lines of the south and the east of Paris City. It’s an industrial context, characterised by a succession of boxes, at best basic.

Image Courtesy © Philippe RUAULT

  • Architects: ECDM Architectes
  • Project: RATP Bus Centre
  • Location: 10–12 rue du Bas-Marin 94320 Thiais, France
  • Photography: Benoît FOUGEIROL, Philippe RUAULT
  • Client: RATP
  • Project manager: Aliette CHAUCHAT
  • Engineering: BETOM
  • Quantity suveyor and Cost control: ECDM

Read the rest of RATP Bus Centre in Thiais, France by ECDM Architectes

La Casa del Bosque in Federal, Mexico by grupoarquitectura

 
June 1st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: grupoarquitectura

The house consists of two very geometric separate volumes of concrete, one for services and other for the principal areas of the house. The two bodies are joined using steel bridges with glass floor that do not touch the trees and the forest and seems that we walk on the vegetation.

The staircase is part of these bridges and neither touches the Forest, is completely blown from the house.

Image Courtesy © grupoarquitectura

  • Architects: grupoarquitectura
  • Project: La Casa del Bosque
  • Location: Federal, Mexico

Read the rest of La Casa del Bosque in Federal, Mexico by grupoarquitectura

KAFKA CASTLE in Sant Pere de Ribes, Spain by RICARDO BOFILL TALLER DE ARQUITECTURA

 
June 1st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: RICARDO BOFILL TALLER DE ARQUITECTURA

Identification on the part of some members of the Taller de Arquitectura with certain ideas of the Archigram movement, and enthusiasm for experimentation with geometry and its application possibilities to housing, are two factors given tangible form in Kafka’s Castle. This apartment building, on a hill overlooking the bay of Sitges, is fruit of the clustering of cubes around nuclei of vertical circulation. Each cube contains a minimalist environment: living-dining room or bathroom-bedroom, articulated on different levels. The color of the façades, chosen from a range of blues, expresses the intention to merge the building with its natural background, the sky.

Image Courtesy © RICARDO BOFILL TALLER DE ARQUITECTURA

Read the rest of KAFKA CASTLE in Sant Pere de Ribes, Spain by RICARDO BOFILL TALLER DE ARQUITECTURA

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy