Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Chilca Toll Booth in Lima, Perú by Metrópolis Oficina de Arquitectura

 
January 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Metrópolis Oficina de Arquitectura 

The concessionary company of the Panamericana Sur Highway entrusted us a complex for the collection of toll. The strong image proposed serves as reference in the highway and is easily perceived when cars come closer to this point. Besides the booths, the complex integrates offices, commercial areas and support services for this building.

Image Courtesy © Metrópolis Oficina de Arquitectura

Image Courtesy © Metrópolis Oficina de Arquitectura

Read the rest of Chilca Toll Booth in Lima, Perú by Metrópolis Oficina de Arquitectura

Contemporary house in Cannes, France by DRC Studio

 
January 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: DRC Studio

This contemporary home designed by Denis Bodino is modeled after a California-­‐style villa. Its pure and simple lines are highlighted by the glass and polished stainless steel, which contrast with rough-­‐hewn natural building materials such as stone, wood and Corten steel.

The property is perched above the city of Cannes, in an exclusive setting with a panoramic view over the surrounding area.

Image Courtesy © Olivier AMSELLEM

Image Courtesy © Olivier AMSELLEM

  • Architects: DRC Studio
  • Project: Contemporary house
  • Location: Cannes, France
  • Photography: Olivier AMSELLEM

Read the rest of Contemporary house in Cannes, France by DRC Studio

SHORE HOUSE in Shizuoka, Japan by MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO

 
January 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO

Near the base of the Manazuru Peninsula, on a hilly topography that slopes toward the south, the site is located where the hill’s inclination eases to form a shoulder. Beyond the enclosing greenery composed mainly of broadleaf trees, the expanse of the Pacific Ocean quietly extends to the horizon. The client’s request was for a guesthouse for the family and friends to spend their weekends together.

Image Courtesy © Ken'ichi Suzuki

Image Courtesy © Ken’ichi Suzuki

  • Architects: MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO
  • Project: SHORE HOUSE
  • Location: Shizuoka, Japan
  • Photography: Ken’ichi Suzuki
  • Head Designer: Mount Fuji Architects Studio
  • Collaborator:
    • Design Team: Masahiro Harada + MAO (principals-in-charge), Naoto Ishi, Kazuyoshi Nomura
  • Consultants:
    • Structural engineering: Jun Sato structural engineers
    • MEP: Yuken M&E Design Office
    • Buildings General Contractor: DAIDO KOGYO Co.,Ltd.
  • Structure: wood frame
  • Site area: 998.56m2
  • Building area: 243.84m2
  • Total floor area: 298.15m2
  • Number of stories: 2 story
  • Project year: 2013

Read the rest of SHORE HOUSE in Shizuoka, Japan by MOUNT FUJI ARCHITECTS STUDIO

ACT House in Londrina, Brazil by CF Arquitetura

 
January 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: CF Arquitetura

An original and unsual project of approxamately 450 m2, such was the proposal of architects Carolina Sakuno and Fausto Cintra for this residence, belonging to a young family. The volumetry of straight and pure lines pleased the taste of the clients who were longing a comtemporary residence.

Image Courtesy © CF Arquitetura

Image Courtesy © CF Arquitetura

  • Architects: CF Arquitetura
  • Project: ACT House
  • Location: Londrina, Brazil

Read the rest of ACT House in Londrina, Brazil by CF Arquitetura

Stockholm Central Station in Sweden by Tengbom Architects

 
January 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Tengbom Architects

250,000 people pass through Stockholm’s central station on a daily basis. If you were one of them, you would not have missed all the development that has been going on here between 2008-2014 – and a station that has been fully functional the entire time.

In 2008, we were asked by Jernhusen to modernize and develop large parts of Stockholm’s Central station – one of Sweden’s most important crossroads – and make it possible for the station to manage the challenges of both today and tomorrow. Not least the constantly increasing number of travellers. Due to the requirement for many separate improvements, we were given the opportunity to develop a thorough concept for the development.

”Our vision was to improve the experience of the visitors through modernization and design that exceeded their expectations and at the same time preserve and highlight the fine qualities of the old building”, says Mark Humphreys, chief architect.

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

  • Architects: Tengbom Architects
  • Project: Stockholm Central Station
  • Location: Stockholm, Sweden
  • Photography: Åke E:son Lindman

Read the rest of Stockholm Central Station in Sweden by Tengbom Architects

The South Entrance in Helsingborg, Sweden by Tengbom Architects

 
January 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Tengbom Architects

Helsingborg C, Knutpunkten has a new entrance, Södra entrén. The South entrance is far more than just a shortcut to the tracks, though. As well as a new passenger flow and a cycle hub, the new entrance is also a landmark and a destination that strengthens the city’s commercial ties.

The Municipality of Helsingborg has witnessed a sharp increase in traffic to and from the city. Looking forward to 2020, it is estimated that daily visitors will increase from the current figure of 22,000 to 32,000. This is a pressure that Knutpunkten – which was designed by Ivar Krepp in 1984–1991 – could not handle in its current state, which is why the decision was made to create a new exit and approach at the root of the track’s southern extension. Furthermore, the southern entrances were in a worse condition than the northern ones, which affected the flow of pedestrian traffic. Knutpunkten is currently undergoing a transformation and renovation, yet another task that fell on us.

Image Courtesy © Felix Gerlach

Image Courtesy © Felix Gerlach

  • Architects: Tengbom Architects
  • Project: The South Entrance
  • Location: Helsingborg, Sweden
  • Photography: Felix Gerlach
  • Client: The Municipality of Helsingborg
  • Team: Patrik Ekenhill, Fajer Wennerberg (now at Wingård arkitekter)
  • General contractor: NCC
  • Area(s) of expertise: Infra, 3D-design
  • Office: Tengbom Helsingborg
  • Years of commission: 2014–2015

Read the rest of The South Entrance in Helsingborg, Sweden by Tengbom Architects

Moradia Gafanha da Boavista in Portugal by Arch. Adalberto Dias

 
January 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Arch. Adalberto Dias

The plot in Gafanha da Boavista is narrow and long.

The program was interesting and not vulgar for a single family dwelling.

The clients, young couple formed in the Nordic countries, had a different concept of life and another notion of family structure and their relationships.

Three spaces and a corridor, in three volumes, was the concept of the project.

Image Courtesy © FG + SG

Image Courtesy © FG + SG

  • Architects: Arch. Adalberto Dias
  • Project: Moradia  Gafanha da Boavista
  • Location: Gafanha da Boavista, Portugal
  • Photography: FG + SG
  • Client: Maria M. Monge e João Coutinho
  • Arch. Colaboration: Ana Claudia Monteiro, 
LuísViana
  • Foundations/Structure: António Dinis
  • Inst. And Equip. Of Water and Sanitation: José Ramos
  • Inst. And Equip. Electrical & Telecommunications: Jorge Malta
  • Inst. And Equip. Electro-Mechanical: Gradim Barros
  • Construction Company: Rodrigues Cardoso e Sousa Lda
  • Beginning: 2001 / 2002
  • Conclusion: 2005

Read the rest of Moradia Gafanha da Boavista in Portugal by Arch. Adalberto Dias

Children’s land in Umal Nasser village, The Gaza strip by ARCò -architettura e cooperazione and MCA- Mario Cucinella Architects

 
January 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: ARCò -architettura e cooperazione

The idea of building the Um al Nasser children’s center “The Children’s Land” in the Gaza Strip started in 2011 as a response to a call from the local Bedouin community to the Vento di Terra NGO, asking for access to quality health and educational services for children and women of their village.

Difficult areas such as the Gaza Strip are characterized by a systematic lack of urban planning. The decision to build a school complex employing  bioclimatic architecture criteria was driven by the need to use readily available and cheap local resources.

Image Courtesy © ARCò

Image Courtesy © ARCò

  • Architects: ARCò -architettura e cooperazione and MCA- Mario Cucinella Architects
  • Project: Children’s land
  • Location: Umal Nasser village, The Gaza strip
  • Client: Vento di Terra O.N.G.
  • Donors: Ministero degli Affari Esteri, Cooperazione Italiana, CEI – Conferenza Episcopale Italiana, Comune di Milano, Comune di Sesto San, Giovanni (MI), LUSH Italia
  • Year: 2011

Read the rest of Children’s land in Umal Nasser village, The Gaza strip by ARCò -architettura e cooperazione and MCA- Mario Cucinella Architects

Riviera Grand Hotel in Lecce, Italy by Tomas Ghisellini Architetti

 
January 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Tomas Ghisellini Architetti 

After many years of complete abandonment, the Riviera Grand Hotel, a historical hotel complex in southern Italy Salento area, comes to a new life after a challenging renovation and a radical interior redesign.

The property, located along one of the most extraordinary coast stretch of Ionian Salento, just close to the sea, is a sort of village made by thin coastal “towers” connected at the base by a plate of services and common areas. The towers, looking at the nearby gulf of Gallipoli, accomodate rooms offering stunning panoramic views over Mediterranean Sea.

Image Courtesy © Tomas Ghisellini and Lucrezia Alemanno

Image Courtesy © Tomas Ghisellini and Lucrezia Alemanno

  • Architects: Tomas Ghisellini Architetti
  • Project: Riviera Grand Hotel
  • Location: Santa Maria al Bagno, Lecce, Italy
  • Photography: Tomas Ghisellini and Lucrezia Alemanno
  • Client: CDS Hotels Ltd
  • Lead Architects: Tomas Ghisellini, Alice Marzola with Lucrezia Alemanno, Daniele Francesco Petralia
  • Gross Built Area: 10,200 sqm
  • Completion Year: 2016

Read the rest of Riviera Grand Hotel in Lecce, Italy by Tomas Ghisellini Architetti

Oak Grove in Victoria, Australia by justin mallia architecture

 
January 10th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: justin mallia architecture

Oak Grove is a development driven venture. Between a detailed client brief laden with ideas about visual style, and the site located in the eclectic suburban context of East Malvern, the architecture negotiates a meaningful contemporary response within highly saturated physical and conceptual parameters.

Image Courtesy © justin mallia architecture

  • Architects: justin mallia architecture
  • Project: Oak Grove
  • Location: Melbourne, Victoria, Australia
  • Project size: 485 m2
  • Design time: 12 months
  • Construction time: 12 months
  • Completion date: Oct 2015

Read the rest of Oak Grove in Victoria, Australia by justin mallia architecture

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:Microstation License
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy