Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Intrinsic School in Chicago,Illinois by Wheeler Kearns Architects

 
March 7th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Wheeler Kearns Architects 

By converting a former lumberyard into a visually accessible school, Intrinsic School provides a model for the adaptive reuse of unorthodox structures into functional learning environments.

Image Courtesy © Steve Hall - Hedrich Blessing

Image Courtesy © Steve Hall – Hedrich Blessing

  • Architects: Wheeler Kearns Architects
  • Project: Intrinsic School
  • Location: Chicago,Illinois  
  • Photography: Steve Hall – Hedrich Blessing
  • Landscape Architect: Wolff Landscape Architects
  • MEP Engineer: McGuire Engineers, Inc.
  • Structural Engineer: Enspect Engineering
  • Civil Engineer: Terra Engineering
  • Acoustical Consultant: Threshold Acoustics
  • General Contractor: Clune Construction Co.
  • Date of Completion: 8/22/2014

Read the rest of Intrinsic School in Chicago,Illinois by Wheeler Kearns Architects

IVB Operational service building in Innsbruck, Austria by Peter Lorenz Ateliers

 
March 7th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Peter Lorenz Ateliers

THE MAIN FEATURES OF THIS DESIGN ARE:

  • The alignment with the surrounding and the incorporation of the street space
  • The establishment of a prominent, protruding corner at the inter-section [Pastorstraße – driveway of the company premises] that highlights the entrance of the new service building. The view into the garage will be reduced significantly, giving it a technical identity through the merging of the building with the operating trams below.
  • The planting of a new grove of trees along Pastorstraße will embed the building in a park-like surrounding which aligns with the alley of existing trees along Pastorstraße. The planting will consolidate the diffluent street area.
  • The façade is characterized by the vitality of carefully matched shades of colour. The quality criteria for the façade (functionality, aesthetics and liveliness) are developed.
Image Courtesy © Paolo Utimpergher

Image Courtesy © Paolo Utimpergher

  • Architects: Peter Lorenz Ateliers
  • Project: IVB Operational service building
  • Location: Innsbruck, Austria
  • Photography: Paolo Utimpergher
  • CLIENT: INNSBRUCKER VERKEHRSBETRIEBE UND STUBAITALBAHN GMBH
  • SIZE OF THE PROJECT: 4132 m2
  • START AND COMPLETION DATE: 2010-2013
  • Fassaden facade: LANZ Metall GmbH – srl
  • Dach roof: Carl Günther Gesellschaft mbH

Read the rest of IVB Operational service building in Innsbruck, Austria by Peter Lorenz Ateliers

Barkli Park in Moscow, Russia by Atrium studio

 
March 5th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Atrium studio

Barkli Park is a residential complex with sport-center of Moscow Committee of Sport. It is situated in the neighborhood built mostly in soviet period, but on the border of the historical park named Ekaterininsky. There was a small sport-school on the site previously, so the developer had to compensate spaces for it in a new building. It means that architects had two clients on the same plot.

Image Courtesy © Yury Palmin

Image Courtesy © Yury Palmin

  • Architects: Atrium studio
  • Project: Barkli Park
  • Location: Russia, Moscow, Sovetskoi Armii str, 6
  • Photography: Pavel Iovik, Ilya Egorkin, Yury Palmin, Ilya Ivanov
  • Site area: 0,7645 ha
  • Building area: 2975 sq.m.
  • Total area: 42186 sq.m. (sport block: 6000 sq.m. + dwelling: 15109 sq.m. + other 445 sq.m)
  • Architects Team: Anton Nadtochiy, Vera Butko, Georgiy Miroshnichenko, Alexander Malygin, Anna Alenicheva, Anastasia Mikheeva, Roman Kuzmin, Elena Valuiskikh
  • Structural engineers: Alexey Kalashnikov, Kostas Layos, Julia Akimova

Read the rest of Barkli Park in Moscow, Russia by Atrium studio

CASA LP by METRO ARQUITETOS ASSOCIADOS

 
March 5th, 2015 by Sumit Singhal

Article source:  METRO ARQUITETOS ASSOCIADOS 

The architectural project for this house consists of two main volumes; ground floor and superior floor.

The ground floor embraces the architectural program of the house and is organized by a longilineal volume that incorporates all of the wet areas; two bathrooms, kitchen and laundry room. This main volume stretches along the whole extension of the house, parallel to the lateral border and demarcating the end and initial point of the terrain.

Image Courtesy © LEONARDO FINOTTI

Image Courtesy © LEONARDO FINOTTI

  • Architects: METRO ARQUITETOS ASSOCIADOS 
  • Project: CASA LP
  • Photography: LEONARDO FINOTTI
  • Software used: 3Dmax and Vray
  • Architectural Design: Gustavo Cedroni, Martin Corullon e Anna Ferrari
  • Collaborators: Marina Ioshii, Luis Tavares, Bruno Kim, Alfonso Simélio
  • Constructed area: 190m2
  • Site area: 520m2
  • Date of project: 2012
  • Date of completion: 2014

Read the rest of CASA LP by METRO ARQUITETOS ASSOCIADOS

THE APARTMENT in Geneva, Switzerland by BUREAU A

 
March 5th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: BUREAU A

Within the austerity of Jean Calvin’s protestant city, a tiny “nest” for living can be found. Hidden among the molasses sandstones that typify Geneva’s old town, the small apartment attempts to bring colours to the otherwise cavy and intricate architecture of the XVth century. The apartment has been conceived as a place for intimacy, with some slightly voyeuristic features that help bringing a sparkling feeling and natural light into the deep layout. The visual continuity that crosses the apartment from one façade to the other is set through an important interior window linking the bedroom with the kitchen and the living room. Everything can be seen and observed in one glance.

Image Courtesy © BUREAU A

Image Courtesy © BUREAU A

  • Architects: BUREAU A
  • Project: THE APARTMENT
  • Location: Geneva, Switzerland

Read the rest of THE APARTMENT in Geneva, Switzerland by BUREAU A

Kinematix in Porto, Portugal by LIKEarchitects

 
March 5th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: LIKEarchitects

Kinematix is a spatial proposal developed for the headquarters of IT company Kinematix, specialized in developing technology for healthcare and fitness products. Integrated in a symbolical building from the sixties in the city of Porto, a former house for the cinema Lumiére, the space is defined by a rhythmical facade of windows, which covers all the length of the building.

Image Courtesy © Dinis Sottomayor

Image Courtesy © Dinis Sottomayor

  • Architects: LIKEarchitects
  • Project: Kinematix
  • Location: Porto, Portugal
  • Photography: Dinis Sottomayor
  • Design team: Diogo Aguiar, Teresa Otto, João Jesus and Tània Costa Coll, Álvaro Vila Iturbe
  • Date: 2014
  • Client: Kinematix

Read the rest of Kinematix in Porto, Portugal by LIKEarchitects

The Extension-Renovation of ThBETHUNE, FRANCEe Comedie De Bethune–National Drama Center in FRANCE by MANUELLE GAUTRAND ARCHITECTURE

 
March 5th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: MANUELLE GAUTRAND ARCHITECTURE 

A BUILDING WITH A PRECIOUS HISTORY

Firstly named “National Drama Center of the Nord Pas de Calais” then “Theater of the Northern Countries” and finally renamed “La Comédie De Bethune” by Agathe Alexis and Alain Barsacq who managed it from 1992, this theater distinguishes itself by its location in the heart of a territory marked by the crisis.

Image Courtesy © Philippe Ruaul

Image Courtesy © Philippe Ruaul

  • Architects: MANUELLE GAUTRAND ARCHITECTURE 
  • Project: The Extension-Renovation of The Comedie De Bethune–National Drama Center
  • Location: BETHUNE, FRANCE
  • Photography: Philippe Ruaul, Luc Boegly
  • ENGINEERS & CONSULTANTS:
    • Stage design: BATI-SCENE
    • Structural engineering: KHEPHREN
    • Acoustics: Jean-Paul LAMOUREUX
    • Fluids engineering & economy: HEXA INGENIERIE
    • Scheduling and coordination: HD PROJECT
  • MAIN FIRMS:
    • Shell : RAMERY
    • Façades : DITER
    • Partitions – ceilings : C4M
    • Woodwork : BARA MENUISERIE
    • Painting-wall coatings : VANDENDRIESSCHE
    • HVAC and plumbing : BONNEL
    • Electricity – Networks : EIFFAGE ENERGIE
    • Stage equipment: CAIRE-MANGANELLI
  • Surface: 2.0820 sqm in total, including extension of 720 sqm , Extension & restructuring cost: about 3,6 million Euros
    including all taxes Theater of 350 places, with grid, 15-meter high and 14-meter large scene frame, 15,50-meter large and 13,50-meter deep theater floor with trap room, grid and fake grid. Rehearsal space with grid.
  • DATES: Initial building : competition: 1994, delivered in 1999., Extension-restructuring: competition : 2009, Studies:
    2010-2013, Construction: 2013-2014, Opening of the new theater with its rehearsal space : September 2014.

Read the rest of The Extension-Renovation of ThBETHUNE, FRANCEe Comedie De Bethune–National Drama Center in FRANCE by MANUELLE GAUTRAND ARCHITECTURE

BUS STATION CANOPIES in Rotterdam, Netherlands by MAXWAN architects + urbanists

 
March 5th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: MAXWAN architects + urbanists

Large budgets and enormous amounts of energy are spent on the upgrading of major Dutch railway stations in Amsterdam, The Hague, Utrecht and Rotterdam. The efforts at creating quality environments related to public transport should not be limited to the station building itself. By paying close attention to all public space surrounding the railway hubs, the promise of true Transport Oriented Development can be kept alive. Maxwan’s plans for Rotterdam Central District emphasize the quality of that public space.

Image Courtesy © Filip Dujardin

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: MAXWAN architects + urbanists
  • Project: BUS STATION CANOPIES
  • Location: Rotterdam, NL
  • Photography: Filip Dujardin
  • Software used: AutoCAD 2014, Autodesk 3ds Max Design 2014, Adobe Design Standard CS5.5, Microsoft Office
  • Client: Municipality of Rotterdam, Rotterdam Central District
  • Site area: 0.6ha
  • Project Schedule: 2012-14
  • Design team: Rients Dijkstra and Hiroki Matsuura with Artur Boresjo, Nobuki Ogasahara Rene Sangers, Harm te Velde, Aleksandar Hrib.
  • Steel Manufacturing: IHC Studio Metalix (forming), Van der Zalm (welding)
  • Contractor: Wallaard

Read the rest of BUS STATION CANOPIES in Rotterdam, Netherlands by MAXWAN architects + urbanists

DARLINGHURST APARTMENT in Sydney by Charles Alexiou Interior Design & Architecture

 
March 5th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Charles Alexiou Interior Design & Architecture

Situated in the icon and imposing Harry Seidler43 storeybuilding ‘the Horizon’, this inner-city apartment with views of bustling Sydney harbour and the CBD, was not short on wow factor.

Image Courtesy © Charles Alexiou Interior Design & Architecture

Image Courtesy © Charles Alexiou Interior Design & Architecture

  • Architects: Charles Alexiou Interior Design & Architecture
  • Project: DARLINGHURST APARTMENT
  • Location: Darlinghurst, Sydney | 1.0 km from CBD
  • Awards: Featured in coffee table book ‘Apartment Living’ by Jenna Reed Burns, a Sydney-based journalist with an interest in design and architecture.  She has written for all the major Australian design publications including Vogue Living, Belle and INSIDEout, and is the author of Australian Beach Houses and Private Sydney.
  • Additional: In late 2000, the owner bought the apartment for $685,000.
  • Information: The refurbishment was completed in late 2002 and was later sold for $1,495,000.
  • Internal Area: 100 sqm
  • Total Area: 125sqm
  • Budget: $100,000-$120,000
  • Cost: $100,000
  • Completed: August 2002

Read the rest of DARLINGHURST APARTMENT in Sydney by Charles Alexiou Interior Design & Architecture

Tokyo Loft in Japan by G architects studio

 
March 5th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: G architects studio

Concept:

This unique apartment is located in the very heart of Tokyo, inside a low-rise apartment complex, one block from a major highway.

Image Courtesy © G architects studio

Image Courtesy © G architects studio

Read the rest of Tokyo Loft in Japan by G architects studio

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy