Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

5 King in Australia by Bates Smart

 
March 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Bates Smart

5 King is a high performance commercial building and the tallest engineered timber building in Australia. The 52 metre* high tower in the Brisbane Showgrounds development will also hold the title for the largest gross floor area (GFA) for an engineered timber office building worldwide. Designed by Bates Smart for Lendlease, 5 King is at the leading edge of contemporary workplace thinking.

Image Courtesy © Bates Smart

  • Architects: Bates Smart (Jane Foley)
  • Project: 5 King
  • Location: Australia

Read the rest of 5 King in Australia by Bates Smart

Sonora Grill Miyana in Polanco, Mexico City by PASQUINEL Studio

 
March 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: PASQUINEL Studio

This restaurant it’s located in a new commercial center: Miyana, on Mexico City’s neighborhood, Polanco.

The main idea for the design was to create a relaxed atmosphere through warm materials and different spatial planes that generate a dynamic perception of the place. The restaurant is set on one level, but there is a mezzanine for services and a private area. It is integrated by a terrace on the commercial track, a non-smoking lounge with its terrace, and a terrace for smokers.

Image Courtesy © PASQUINEL Studio

  • Architects: PASQUINEL Studio
  • Project: Sonora Grill Miyana
  • Location: Polanco, Mexico City

Read the rest of Sonora Grill Miyana in Polanco, Mexico City by PASQUINEL Studio

Pearl Marzouq Complex in Ras, Kuwait by PAD10 Architects

 
March 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: PAD10 Architects

Of resemblance to the social housing typology, Pearl-Marzouq complex, ‘Lou’lou’at Al-Marzouq’, embodied the complete opposite; a private housing for the affluent. Built in the early 70’s on al-Ras, a peninsula-like landform; with remoteness from the city center, al-Deira, yet at a distance close enough to be gazed at. With its red roof tiles and warm sandstone walls, the building infused a Mediterranean feel to the Arabian Gulf. For white collar expats partaking in the spur of Kuwait’s economy, it was home away from home. Similarly, it was convincing for well-to-do locals to substitute the privacy of their single residences, seeking a new ‘urbanized’ experience, by claiming their prime villa-like duplexes and penthouses with an elevated vantage point back to the city and its sea. The excitement inherent to this dense typology, was further amplified by subverting the building law to equate the number of floors to skip-stop elevator corridors. Connecting midway to duplex apartments, the area (sqm) was almost doubled, as the building height from its surrounding.

Image Courtesy © Sylvette Blaimont

  • Architects: PAD10 Architects
  • Project: Pearl Marzouq Complex
  • Location: Ras, Kuwait
  • Photography: Sylvette Blaimont
  • Client: Aqarat Real Estate Co.
  • Lead Architect / Designer: Naji Moujaes
  • Team: Johnny Salman, Peter Cleven, Mohammad Nizamuddin, Rohan Almeida, Raymund Yadao, Alia Azzeh, Aline Bablanian, Kholoud Salman, Yousef Nizami, Adiba Farhan
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 40,000sqm
  • Completion Year: 2016

Read the rest of Pearl Marzouq Complex in Ras, Kuwait by PAD10 Architects

Green Belt Center Windhaag in Austria by TWO IN A BOX – ARCHITEKTEN

 
March 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: TWO IN A BOX – ARCHITEKTEN

In May 2015 the visitor information center for the European Green Belt opened. Over an area of more than 1000 square meters in the premises in Windhaag near Freistadt, Upper Austria, the scientifically well founded exhibitions cover most impressively everything from nature and history to the future of the region. Concurrently, the Green Belt Center serves as information center, travel agency with offers for tourists but also as venue and sales shop with regional products. The forest house is about to become an integral part of the tourism in the region Mühlviertel and Danube‐ Moldau.

Image Courtesy © Kurt Hoerbst

  • Architects: TWO IN A BOX – ARCHITEKTEN
  • Project: Green Belt Center Windhaag
  • Location: Windhaag bei Freistadt, 4263, Austria
  • Photography: Kurt Hoerbst
  • Client: Naturraum Grünes Band GmbH
  • Structual Analysis: Wernly+Wischenbart+Partner, Linz
  • Floor Area: 542,36 m2
  • Cubage: 1.859,22 m3
  • Start of Planning: 2013
  • Start of Construction: Mai 2014
  • Completion: April 2015

Read the rest of Green Belt Center Windhaag in Austria by TWO IN A BOX – ARCHITEKTEN

Cafe De Ebeling in Amsterdam, The Netherlands by Framework Studio

 
March 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Framework Studio

De Ebeling is one of the most famous 90s cafes in Amsterdam. The design is based on the style of a French café combined with New York-style exposed brick. While the setting may be industrial, the ambience is still intimate.

Image Courtesy © Peter Tijhuis

  • Architects: Framework Studio
  • Project: Cafe De Ebeling
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Peter Tijhuis
  • Client: De Ebeling
  • Year: 2013

Read the rest of Cafe De Ebeling in Amsterdam, The Netherlands by Framework Studio

Tel Aviv University Lorry Lokey Management Building in Israel by Gottesman – Szmelcman Architecture

 
March 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Gottesman – Szmelcman Architecture 

Located on the 200-acre Tel Aviv University campus, the choice of location for the new Lorry Lokey building  was driven by the need to be near the existing Recanati building but it offers the opportunity to influence and address several issues that may contribute to the enrichment and urban coherence of the campus. Sufficiently high to enjoy both the western vista and Mediterranean sea breeze, Gottesman-Szmelcman Architecture chose to split the building into two interconnecting elements. The proposed scheme offers the architects an opportunity to better insulate functions and accommodate a phased construction if need be. Gottesman-Szmelcman Architecture discovered that the splitting the building will enable both a lower and higher entrance and encourage the linking of the adjoining buildings through the respective levels and gardens.

Image Courtesy © Gottesman – Szmelcman Architecture

  • Architects: Gottesman – Szmelcman Architecture
  • Project: Tel Aviv University Lorry Lokey Management Building
  • Location: Tel Aviv, Israel
  • Size: 5,300-sq-meter
  • Completion: ​2019​

Read the rest of Tel Aviv University Lorry Lokey Management Building in Israel by Gottesman – Szmelcman Architecture

The Wangari Muta Maathai House in Nairobi, Kenya by Boogertman + Partners Architects

 
March 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: v2com

The Wangari Muta Maathai House Johannesburg, South Africa Boogertman + Partners Architects

The Wangari Muta Maathai House is envisaged as a living memorial – a forum for experiential learning for all Kenyans, Africans and peoples of the globe. Unfolding the life of Wangari Maathai, in an intimate facility, will enable visitors to understand her commitment to human rights, environmental conservation and promoting the culture of peace.

View from the Water Element, Image Courtesy © Boogertman + Partners Architects

  • Architects: Boogertman + Partners Architects
  • Project: The Wangari Muta Maathai House
  • Location: Nairobi, Kenya
  • Client: The Wangari Muta Maathai Foundation
  • Project Directors: Bob van Bebber, Johann de Wet
  • Team: Judith Paterson, Dilushka Barlow
  • Site area: 8.2 Acres
  • Green Belt Movement Offices area: 2.2 Acres
  • Wangari Maathai Foundation area: 6 Acres

Read the rest of The Wangari Muta Maathai House in Nairobi, Kenya by Boogertman + Partners Architects

Le Manoir Coquetterie in Montréal, Canada by Tuxedo

 
March 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Tuxedo

It’s been five years since Le Manoir, an avant-garde boutique offering beauty services, nail expertise and exclusive fashion, first opened its doors to customers. In an effort to maintain a youthful brand image and expand the retail aspect of the business, Le Manoir mandated Tuxedo to create a new store layout and update the interior design of the salon, located at the intersection of rue Ste-Catherine and St. Laurent Boulevard.

Image Courtesy © Maxime Brouillet

  • Architects: Tuxedo
  • Project: Le Manoir Coquetterie
  • Location: Montréal, Canada
  • Photography: Maxime Brouillet
  • Owner: Émilie Sanscartier
  • VP Environmental Design: Laurent Guez
  • Lead Designer: Sarah Tu

Read the rest of Le Manoir Coquetterie in Montréal, Canada by Tuxedo

Vía Vallejo in Mexico City by Grow Arquitectos

 
March 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Grow Arquitectos

This mixed-use project has as integration axis the following areas: commercial, residential, health services and a hotel. We decided to make the 3 levels out of plumb and complement it with an important area of public space, an outdoor park surrounded by terraces and restaurants with different specialties.

Image Courtesy © Grow Arquitectos

Read the rest of Vía Vallejo in Mexico City by Grow Arquitectos

Technological Park in Rome, Italy by Archimeccanica

 
March 3rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Archimeccanica

The project of the Technological Park, connected with the National Deposit for nuclear waste, is born from the idea to transform the host territory into a highly attractive area with a great technological significance, characterized by a high-quality architecture and city planning. The intervention is planned to integrate itself into the existing context of the ecosystem and the landscape, and to contribute to the requalification and the socio-economic development of the territory. The district of the park (an area of 40 hectares) is characterized by two main systems: the system of the constructed (primary and secondary urbanisation, constructed volumes, buildings, practicability, parking lots, open areas, paths, squares, power station to produce biogas) and the system of the open spaces (ecosystem of agricultural matrix, energetic plantations, tree-lined rows and basin for phytopurification). The two systems are in a dialogue with each other and integrate themselves both from a schematic and formal and a functional point of view. The composite model based on a circular form is applied in diverse scales: it refers both to the individual building and to the entire establishment. The circumference represents the permeable limit that allows the Technological Park to interact with the surroundings, through exchanges of energy and matter, like a cellular membrane. The cycle of water, energy and waste are fundamental references for developing the relation between park and surrounding territory and for developing its design within the space.

Image Courtesy © Archimeccanica

  • Architects: Archimeccanica
  • Project: Technological Park
  • Location: Rome, Italy

Read the rest of Technological Park in Rome, Italy by Archimeccanica

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy