Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Alai in Mayan Riviera, Mexico by Zaha Hadid Architects

 
June 1st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Zaha Hadid Architects

Designed in response to its natural surroundings, Alai marries ecological considerations, engaging design and a reinterpretation of local architectural tradition.

The number of visitors to the Mayan Riviera is increasing by over 10% each year—surpassing 20 million arrivals in 2016, while its residential population has almost doubled since the year 2000. Welcoming more international visitors than any region in Latin America, it has become an important centre of business, tourism and transport. The outstanding natural beauty, rich Mayan history and tropical climate of the Yucatan Peninsula continue to attract greater numbers of visitors from around the world every year.

Image Courtesy © MIR

  • Architects: Zaha Hadid Architects
  • Project: Alai
  • Location: Mayan Riviera, Mexico
  • Photography: MIR and GrossMax
  • ZHA Design: Zaha Hadid and Patrik Schumacher
  • ZHA Project Director: Juan Ignacio Aranguren
  • ZHA Project Associate: Maurizio Meossi
  • ZHA Project Architect: Arya Safavi

Read the rest of Alai in Mayan Riviera, Mexico by Zaha Hadid Architects

Glass Farmhouse in Oregon by Olson Kundig

 
June 1st, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Olson Kundig

Surrounded by wheat fields on a high-altitude plateau stand a small glass house and a solid, traditional barn. The owners, inspired by Philip Johnson’s Glass House, wanted a refuge that opens up to the prairie and mountains. The structures are conveniently close to each other and enjoy a sense of isolation at the end of a long country road. The roof of the wood-frame barn, which houses farm equipment below and guest rooms above, was inspired by the local vernacular and is echoed in the shed roof of the glass house.

Image Courtesy © Olson Kundig

  • Architects: Olson Kundig
  • Project: Glass Farmhouse
  • Location: Oregon, USA
  • Software used: Autocad

Read the rest of Glass Farmhouse in Oregon by Olson Kundig

Authoral Restaurant in Brasília, Brazil by BLOCO Arquitetos

 
June 1st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: BLOCO Arquitetos

The “South Wing” was the first residential zone to be built in Brasília´s original plan. The local commerce typology in that zone is defined by two stories buildings connected to each other side by side along the commercial streets between the “superquadras” (superblocks). They face the street in one side and the residential superblocks on the other side. Lucio Costa´s idea was to connect both sides through the buildings. However, over the years the most of the owners shut themselves away from the residential area, closing their “backsides” with fences or blind walls, turning their facades exclusively to the street.

Image Courtesy © Haruo Mikami

  • Architects: BLOCO Arquitetos
  • Project: Authoral Restaurant
  • Location: Brasília, Brazil
  • Photography: Haruo Mikami
  • Team: Daniel Mangabeira, Henrique Coutinho, Matheus Seco (authors) Guilherme Mahana, Tatiana Lopes (colaboration)
  • Other collaborators (engineers, clients, consultants, etc): Grid Engenharia (installations), Sérgio Borges (landscape design) Toys + Omik and Pomb (artists), Servinox (Kitchen), William Resende Vasconcelos Ironworks
  • Total built area (m2): 262m2
  • Year of completion of the work: 2016

Read the rest of Authoral Restaurant in Brasília, Brazil by BLOCO Arquitetos

Observation Tower Negenoord in Belgium by De Gouden Liniaal Architecten

 
June 1st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: De Gouden Liniaal Architecten

Negenoord is a former gravel extraction area (about 150ha), which is now transformed to a nature reserve called Maasvalley Riverpark, 2500 hectares in size and located on both sides of the Belgium-Netherlands border which is formed by the Maas river. The redevelopment also gives more space for the river creating a flooding area.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: De Gouden Liniaal Architecten
  • Project: Observation Tower
  • Location: Negenoord, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin
  • Software used: SketchUp, Autocad

Read the rest of Observation Tower Negenoord in Belgium by De Gouden Liniaal Architecten

In stone, fire department margreid in South Tyrol, Italy by bergmeisterwolf architekten

 
June 1st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: bergmeisterwolf architekten

A stone wall is the stage backdrop for the new fire department in margreid, along the wine road. three large caverns in a mountain, connected by a crossing tunnel, serve as the inner rooms of the station. two caverns are used for trucks and one for administrative work. a meter from the mountain, a concrete wall, kinked and dyed black, mirrors the angle of the mountain wall. the three caverns dock on to the steel concrete wall that functions both as fall protection and as an architectural element of the fire department. the material chosen was concrete: stable, strong, and mighty; the dark color was achieved by adding beech coal dust, making the concrete look like burnt wood.

Image Courtesy © bergmeisterwolf architekten

Read the rest of In stone, fire department margreid in South Tyrol, Italy by bergmeisterwolf architekten

Canopy Camp Darien in Panama by DianaBernaal arquitecto

 
June 1st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: DianaBernaal arquitecto

The project is located in the darien province in the republic of panama. The darien province is in the eastern end of the country bordering wirh colombia and the pacific ocean. More than 1/4 of the province is protected forest reserves. This area is locarted in the heart of central america’s most bio-diverse region.

The “darien gap” is located here, an extense and large region of undeveloped swampland and humid lowland forests, with no roads (the missing link of the pn-american highway). In this reagion is easy to spot harpy eagles (panama’s national bird, and crested eagle as well as a diverse amount of birds).

Image Courtesy © Fernando Alda

  • Architects: DianaBernaal arquitecto (Arq. Diego j. Cambefort s. and Arq. Diana v. Bernal c.)
  • Project: Canopy Camp Darien
  • Location: Sanson, Meteti, Darien Province, Republic of Panama
  • Photography: Fernando Alda
  • Client: Canopy Family
  • Project team:
    • Structural ingeneer: Ing Frank lee
    • Electrical ingenerr: Ing Jaime delgado
    • Machanical ingenerr: Ing Gilberto ayala
    • Septic system consultant: Durman (ing. Carlos salazar)

Read the rest of Canopy Camp Darien in Panama by DianaBernaal arquitecto

Tetris Nursery in Seoul, South Korea by IROJE KHM Architects

 
May 31st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: IROJE KHM Architects 

Design concept of Tetris Nursery was to creat diverse events of learning experiences.

As for the programs of learning diverse experiences for kids, we tried to introduce various spatial events which are continued by strolling all around the places in this kindergarten.

Image Courtesy © Sergio Pirrone

  • Architects: IROJE KHM Architects
  • Project: Tetris Nursery
  • Location: Chang-dong, Dobong-gu, Seoul, South Korea
  • Photography: Sergio Pirrone
  • Team: JiYeon-Kim
  • Materials: Dry-vit, Colored glass, Wood flooring
  • Structure: Reinforced concrete
  • Site Area: 491.80M2
  • Building Area: 290.78M2
  • Total Floor Area: 461.49M2
  • Status: Completed 2015

Read the rest of Tetris Nursery in Seoul, South Korea by IROJE KHM Architects

Moma place in Hokkaido, Japan by AKASAKA SHINICHIRO ATELIER

 
May 31st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: AKASAKA SHINICHIRO ATELIER

A tenant building built on the site overlooks the Maruyama Park, the place of recreation and relaxation for Sapporo citizen. The client requested the portion of the building to be used as a residence in the future.  Due to such request, the overall form of the building is designed to maintain the calm atmosphere as a residence, while the first floor and the second floor containing a store having higher transparency to be able to show the presence as the shop to outside.

Image Courtesy © Koji Sakai

  • Architects: AKASAKA SHINICHIRO ATELIER
  • Project:  Moma place
  • Location: Sapporo, Hokkaido, Japan
  • Photography: Koji Sakai
  • Site area: 265㎡
  • Building area: 159㎡
  • Gross floor area: 440㎡
  • Design period: 2009
  • Construction period: 2010

Read the rest of Moma place in Hokkaido, Japan by AKASAKA SHINICHIRO ATELIER

Delta Shelter in Washington, by Olson Kundig

 
May 31st, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Olson Kundig

Delta Shelter – a 1,000 square-foot cabin – is essentially a steel-clad box on stilts that can be completely shuttered when the owner is away. The 200 square-foot footprint of the house rises above a 40-acre, 100-year flood plain adjacent to the Methow River. The verticality, coloring and raw nature of the materials used for construction directly respond to the wildness of the setting. The owner sought a compact, easy to maintain, virtually indestructible building to house himself and his friends for fun and adventure in the mountains. With an exterior of steel, the house is virtually indestructible.

Image Courtesy © Olson Kundig

  • Architects: Olson Kundig
  • Project: Delta Shelter
  • Location: Washington, United States

Read the rest of Delta Shelter in Washington, by Olson Kundig

THE VALE GARDEN RESIDENCE in New York by STUDIO MUNGE

 
May 31st, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: STUDIO MUNGE

Imagined as the ultimate urban retreat, Vale Garden Residence is The William Vale’s most magnificent duplex accommodation with 1,320 sq. ft. of living space across two floors. Bright and airy with extraordinary sweeping views of Brooklyn and New York City, the two-bedroom penthouse designed by Studio Munge features a lofty residential living and dining space connected to a 1,632 sq. ft. fully furnished private terrace with open air Jacuzzi. From the lavish furnishing to the fifteen feet tall feature wall of carved marble, each piece was carefully selected or custom designed to reach the pinnacle of urban luxury and make the guest feel at home, as if they owned a piece of New York. Modern in its execution and sculptural in its form, Vale Garden Residence with its indoor and outdoor dining and entertaining spaces, breathtaking balcony views, and expansive layout, is the ultimate Brooklyn retreat, and the perfect setting for private gatherings and intimate group celebrations.

Image Courtesy © The William Vale

  • Architects: STUDIO MUNGE
  • Project: THE VALE GARDEN RESIDENCE
  • Location:  New York
  • Photography: Maxime Bocken, The William Vale, Michael Stavaridis

Read the rest of THE VALE GARDEN RESIDENCE in New York by STUDIO MUNGE

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
Bentley:YII2017 Register Now
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy