Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

New mechanics hall in Lausanne, Switzerland by Dominique Perrault Architecte

 
May 28th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Dominique Perrault Architecte

The ME building, dedicated to the mechanical engineering department, was built by the Zweifel + Stricker + Associates team in the early 70s, during the first phase of development of the campus. Its spatial organization bears testament to the tenets of the original master plan: the separation of cars and pedestrians into two different flows, as per Modern Movement in architecture principles, means that access to the building happens on multiple levels. The building has a three-dimensional grid (23’-7” length by 12’-9” height) which divides its space in a controlled way, regardless of type or purpose. The original master plan was revised several times over the ensuing decades, to question some of the initial projections, and to adjust it to inevitable evolutions such as a growing number of visitors and new usages. Moreover, the remarkable design of the Rolex Learning Center – which sits in the vicinity of the mechanics hall – leaves room for multiple architectural styles, allowing for the identity of the school to be renewed and for the campus itself to become a whole new district in the greater Lausanne metropolis.

Image Courtesy © Vincent Fillon / Dominique Perrault Architecture / Adagp

Image Courtesy © Vincent Fillon / Dominique Perrault Architecture / Adagp

  • Architects: Dominique Perrault Architecte
  • Project: New mechanics hall
  • Location: Campus EPFL, Lausanne, Switzerland
  • Photography: Vincent Fillon / Dominique Perrault Architecture / Adagp
  • Client: Swiss Confederation represented by the Council of Polytechnic Schools
  • Artistic direction and design: Gaëlle Lauriot-Prévost
  • Local architect: Architram
  • Consultants: PREFACE SARL (facades), Betica SA (mechanical electrical), Daniel Willi SA (structure), DSILENCE SA (acoustics), Duchein SA (sanitary system)
  • Site area: 15 500 m²
  • Built area: 20 800 m²
  • Beginning of conceptual design: February 2011
  • Beginning of construction: Summer 2012
  • Inauguration: May 2016

Read the rest of New mechanics hall in Lausanne, Switzerland by Dominique Perrault Architecte

Spring Pavilion in Beijing, China by LATITUDE

 
May 28th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: LATITUDE

LATITUDE was commissioned by Beijing Financial Street Mall in collaboration with Better Homes And Gardens magazine to design a pavilion capable of holding outdoor spring-themed cultural activities.

Image Courtesy © LATITUDE, Better Homes and Gardens

Image Courtesy © LATITUDE, Better Homes and Gardens

  • Architects: LATITUDE
  • Project: Spring Pavilion
  • Location: Beijing, China
  • Photography: LATITUDE, Better Homes and Gardens
  • Client: Beijing Financial Street Mall
  • Principal Architect: Manuel N. Zornoza
  • Team: Andrea Ramos Rodriguez, Zhang Wen
  • Budget: 35,000€
  • Year: 2016

Read the rest of Spring Pavilion in Beijing, China by LATITUDE

WHS – Wohnhaus Stolberggasse in Wien, Austria by Josef Weichenberger architects + Partner

 
May 28th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Josef Weichenberger architects + Partner

In a long, narrow plot in Vienna’s fifth district is a two-piece housing emerged which includes an urban gap . Eyecatcher of the two houses are the transparent facades . The well-proportioned frame made ​​of reinforced concrete with floor to ceiling windows brings natural light deep into the rooms .

Image Courtesy © Erika Mayer

Image Courtesy © Erika Mayer

  • Architects: Josef Weichenberger architects + Partner
  • Project: WHS – Wohnhaus Stolberggasse
  • Location: Stolberggasse 181050 Wien, Austria
  • Photography: Erika Mayer
  • Plot area: 700 m²
  • Built up area: 340 m²
  • Effective area: 1.455 m²
  • Start of planning: 2012
  • Completion: 10/2015

Read the rest of WHS – Wohnhaus Stolberggasse in Wien, Austria by Josef Weichenberger architects + Partner

Restelo House in Lisboa, Portugal by Architecture João Tiago Aguiar

 
May 28th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Architecture João Tiago Aguiar

This house is located in an early 50´s residential neighborhood, more precisely at the western edge, in an area surrounded buy terraced houses, near the Restelo shopping street.

Image Courtesy ©  FG+SG

Image Courtesy © FG+SG

  • Architects: Architecture João Tiago Aguiar
  • Project: Restelo House
  • Location: Lisboa, Portugal
  • Photography: FG+SG 
  • Software used: AutoCad, Word and Excel
  • Collaboration: Renata Vieira, Ana Caracol, Ruben Mateus, João Nery Morais, André Barreiros Silva
  • Builder: Manuel Gonçalves & Marques Lda
  • Surface Area: 225 m2
  • Built Area: 225 m2
  • Year: 2012 – 2016

Read the rest of Restelo House in Lisboa, Portugal by Architecture João Tiago Aguiar

Cabin Straumsnes in Tingvoll, Norway by Rever & Drage Architects

 
May 28th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Rever & Drage Architects

Paradoxically the new main cabin at Årsund was built after the annex. This due to the fact that the original cabin, with exception of the annex, was removed to make way for the new-build. Moreover, the annex was drawn by another architect office and completed a few years ago. We therefore had to design a new whole, which included the annex and yet at the same time created a new building which in itself would provide a satisfactory solution both for site and program.

Image Courtesy © Tom  Auger

Image Courtesy © Tom Auger

  • Architects: Rever & Drage Architects
  • Project: Cabin Straumsnes
  • Location: Straumsnes, Tingvoll, Norway
  • Photography: Tom  Auger
  • Design team: Tom Auger, Martin Beverfjord, Eirik Lilledrange
  • Area: 135 sqm
  • Complete: 2015

Read the rest of Cabin Straumsnes in Tingvoll, Norway by Rever & Drage Architects

House CM in Oedelem, Belgium by Bultynck Kindt archtitecten

 
May 28th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Bultynck Kindt archtitecten

The property is located on the edge of the center of Oedelem. The spot is marked by far-views over the Flemish polders. Given the location of the plot and the purpose achieved an optimal living experience was the greatest possible contact between the house and its surroundings. The openness of the polders was extended in the plan of the house. To achieve this was left of a central volume, around which the house is organized. The volume contains all the technical and practical features such as storage, kitchen, toilet and stairs. The ground floor was as follows: the kitchen was facing east, the dining area and the lounge were implanted respectively in the south and west and the entrance is on the north side. On the floor, the bathroom is the central point around which organized the bedroom. As a result, the life follows the position of the sun throughout the day, the people experiencing the daylight time and again in a different way. The design of the volume ensures that the kitchen, dining and living room arenot one room but a succession of sequences.

Image Courtesy © studiowunderkammer.be

Image Courtesy © studiowunderkammer.be

Read the rest of House CM in Oedelem, Belgium by Bultynck Kindt archtitecten

Double house in Zaragoza, Spain by Langarita Navarro

 
May 28th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Langarita Navarro

Moving their home to the outer limits of a small town in the province of Zaragoza is the wish of a newly married couple about to retire. Embodied in their decision lies the conviction that it is possible to both undergo a radical change and still enjoy the comforts of their previous life. To explore this dual situation a project has been designed which attempts to evade its usual position as a solution at the end of a process and to take positions as starting point or state previous to the development.

Image Courtesy © Luis Diaz Diaz

Image Courtesy © Luis Diaz Diaz

  • Architects: Langarita Navarro (Maria Langarita and Victor Navarro)
  • Project: Double house
  • Location: Almonacid de la Sierra, Zaragoza, Spain
  • Photography: Luis Diaz Diaz
  • Collaborators: Marta Colón, Roberto González, Juan Palencia
  • Engineers: Mecanismo S.l.
  • Construction Year: 2009

Read the rest of Double house in Zaragoza, Spain by Langarita Navarro

House 1 in Bali, Indonesia by Alexis Dornier

 
May 28th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Alexis Dornier

Designed around a collection of three historic artifacts, the design of House 1 seeks to explore the boundaries of contemporary architecture and traditional Indonesian building styles.

Image Courtesy © Alexis Dornier

Image Courtesy © Alexis Dornier

  • Architects: Alexis Dornier
  • Project: House 1
  • Location: Mas, Bali, Indonesia
  • Photography: Alexis Dornier
  • Construction: Surya Kembar Properti
  • Collaborators: Kitchen Design With South8
  • Brands: Grohe, Toto, Tecnogas, Franke, Lg, Sika Flex, Roche Bobois, Vitra, Tom Dixon
  • Size: 450 M2
  • Status: Completed Nov  2015

Read the rest of House 1 in Bali, Indonesia by Alexis Dornier

Birmingham Renovation in Michigan by McIntosh Poris Associates

 
May 27th, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: McIntosh Poris Associates

McIntosh Poris Associates transformed a 1,900-square-foot historic farmhouse, maintaining its blend of existing raw and rustic details, and refreshing others for a contemporary feeling. A consistent palette of materials includes solid-wood floors, crisp white walls, original molding refinished in black, and neutral-toned furniture. Local artists and crafters created much of the furniture from re-used and salvaged industrial materials.

Image Courtesy © Brett Mountain

Image Courtesy © Brett Mountain 

  • Architects: McIntosh Poris Associates
  • Project: Birmingham Renovation
  • Location: Michigan, USA
  • Photography: Brett Mountain
  • Size: 1,900 square feet

Read the rest of Birmingham Renovation in Michigan by McIntosh Poris Associates

Mesa Drive Renovation in Los Angeles, California by Rios Clementi Hale Studios

 
May 27th, 2016 by Sanjay Gangal

Article source: Rios Clementi Hale Studios

Built in 1992 by the husband-and-wife architecture team of Cigolle X Coleman, the house originally served as an experimental project of industrial materials consisting mostly of glass, steel, and concrete. A young family purchased the home and hired Rios Clementi Hale Studios to give their new residence a complete renovation to make the house warm and comfortable, and conducive to entertaining. Rios Clementi Hale Studios worked in the capacity of architect, interior designer, and landscape architect to extensively update the interior and exterior, and refine the home’s organization, while still respecting the “bones” of the original design

Image Courtesy © Undine Pröhl

Image Courtesy © Undine Pröhl

  • Architects: Rios Clementi Hale Studios
  • Project: Mesa Drive Renovation
  • Location: Los Angeles, California, USA
  • Photography: Undine Pröhl
  • Size: 5780 square ft

Read the rest of Mesa Drive Renovation in Los Angeles, California by Rios Clementi Hale Studios

Bentley:YII2017
AIA 2018
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise