Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Prazeres Building in Lisbon, Portugal by Aurora Arquitectos

 
March 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Aurora Arquitectos

Can one house contain another two?

There is a question that is repeated frequently when intervening in an apartment building. In order to have a garden, one needs to renounce the view. In turn, to have the view it means to choose one of the last floors, usually far from where the garden is.

Image Courtesy © do mal o menos

  • Architects: Aurora Arquitectos
  • Project: Prazeres Building
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Photography: do mal o menos
  • Architecture Team: Sérgio Antunes, Sofia Reis Couto, Rita Ferreira, Pedro França, Bruno Pereira, Tânia Sousa
  • Engineering: Edifiteca
  • Building Supervision: Gesconsult
  • Contractor: Map Engenharia
  • Area: 645 M2
  • Date: 2014 – 2016

Read the rest of Prazeres Building in Lisbon, Portugal by Aurora Arquitectos

Alves da Veiga in Porto, Portugal by Pedro Ferreira Architecture Studio

 
March 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Pedro Ferreira Architecture Studio

The Alves da Veiga project aimed to reconvert an old typography, built in the nineteenth century and abandoned for decades, in a set of six apartments, maintaining all the structure and spatial concept of preexistence.

The original building, though appearing from the outside only two storeys, in fact contained a curious floor + mezzanine organization that actually embodied four habitable floors.

Image Courtesy © João Morgado Architectural Photography

  • Architects: Pedro Ferreira Architecture Studio
  • Project: Alves da Veiga
  • Location: Porto, Portugal
  • Photography: João Morgado Architectural Photography
  • Engineering: ASL & Associados, Lda
  • Construction: HomeReab, Lda
  • Styling: Rute Moreda
  • Year: 2014/2016

Read the rest of Alves da Veiga in Porto, Portugal by Pedro Ferreira Architecture Studio

Casa Kwantes in Rotterdam, Netherlands by MVRDV

 
March 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: MVRDV 

Casa Kwantes bases itself around the clients’ desire for seclusion and privacy, whilst having a maximum of daylight and open living spaces. From the road, the bare brick wall offers only a partial glimpse into the property and family life through an opening of the white brickwork façade – a subtle indented entrance leading into an initially dark and enclosed entrance hall. In contrast, the reverse of the property completely opens up to the south with curved windows following the entire winding façade wrapped around a central olive tree.

Image Courtesy © Ossip van Duivenbode

  • Architects: MVRDV
  • Project: Casa Kwantes
  • Location: Rotterdam, Netherlands
  • Photography: Ossip van Duivenbode
  • Design Team: Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries, Frans de Witte, Herman Gaarman, Arjen Ketting and Brygida Zawadzka
  • Engineer: IMd, NL
  • Installations: Techniplan, NL
  • Contractor: Villabouw Mattone, NL
  • Glass Façade: IFS Building Systems, NL
  • Interiors: DK Projects, BE
  • Size & Programme: 480m2 private residence
  • Year: 2014 – 2016

Read the rest of Casa Kwantes in Rotterdam, Netherlands by MVRDV

House Vista in Johannesburg, South Africa by Gottsmann Architects

 
March 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Gottsmann Architects  

Project Description

The contemporary home is located on a steep hill in Ebotse Golf Estate, Gauteng. Both the Site and the Client Brief called for a design which included extensive visual accessibility of the surrounding environment.

Gottsmann Architects utilised the Site’s steep gradient to design a home that would host predominant views toward the lake and golf course below. These wide panoramic views inspired the project name: House Vista.

Image Courtesy © Reinier Harmse

  • Architects: Gottsmann Architects
  • Project: House Vista
  • Location: Johannesburg, South Africa
  • Photography: Reinier Harmse
  • Lead Architects: Donovan Gottsmann
  • Building Contractor: Ecost Building Management (Pty) Ltd
  • Structural Engineer: H. Du Plessis Consulting
  • Construction Manager: Heinrich Lewandowsky
  • Gross Built Area (square meters or square foot): 580 m²
  • Completion Year: 2013

Read the rest of House Vista in Johannesburg, South Africa by Gottsmann Architects

Educational Park for Reconciliation in Antioquia, Colombia by Arq. Jaime Eduardo Cabal Mejía + Arq. Jorge Emilio Buitrago Gutiérrez

 
March 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Arq. Jaime Eduardo Cabal Mejía + Arq. Jorge Emilio Buitrago Gutiérrez

This project is located in San Pedro de Urabá, a small town that belongs to a region in the northwest side of Antioquia and is 425 km from the city of Medellín, the capital. This town has been scarred due to violets conflicts, at first, related to the illegal extraction of their natural resources, and then related to the creation of illegal armed groups unleashed a wave of violence, leaving thousands of victims.

Image Courtesy © Sergio Gómez

  • Architects: Arq. Jaime Eduardo Cabal Mejía + Arq. Jorge Emilio Buitrago Gutiérrez
  • Project: Educational Park for Reconciliation
  • Location: San Pedro de Urabá,  Antioquia, Colombia
  • Photography: Sergio Gómez
  • Software used: Autocad, SketchUp
  • Other Participants: Architect Teresa Tognetti Bottone, Arch. Carlos Andrés Palacio Mejía
  • Constructed area(m2): 775m2
  • Year: 2016

Read the rest of Educational Park for Reconciliation in Antioquia, Colombia by Arq. Jaime Eduardo Cabal Mejía + Arq. Jorge Emilio Buitrago Gutiérrez

New solar energy-plus child day-care centre in Marburg, Germany by opus Architekten

 
March 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: opus Architekten  

The design concept identifies three key concerns. Firstly: the need to slot a new building into the topography and character of a 19th century park with respect to its historic neighbouring structures, in particular a nearby chapel. Secondly: the desire to create a welcoming and lively educational environment both for children and the adults who work there. And last but not least: the aspiration to employ innovative technology to create a building that produces more energy than it consumes.

west view, Image Courtesy © Eibe Sönnecken

  • Architects: opus Architekten
  • Project: New solar energy-plus child day-care centre
  • Location: Cappeler Straße 68 / 35039 Marburg, Germany
  • Photography: Eibe Sönnecken
  • Client: Magistrate of the City of Marburg, represented by the Construction Department/ Günter Böth, Oliver Kutsch
  • Project management: SEG Marburg / Uta Brämer
  • Structural engineers: osd – office for structural design / Prof. Klaus Fäth, Frank Brückner / Gutleutstraße 96 / 60329 Frankfurt
  • Building services engineering: Plan4Life – Ingenieurbüro TGA / Thomas Helbing, Michael Knauer / Fellingshäuser Straße 49 / 35444 Biebertal
  • Electrical engineering: Schaub & Kühn – Ingenieurbüro Elektrotechnik / Norbert Kühn / Tilsiter Straße 3 / 35043 Marburg
  • Landscape architects: Köhler Landschaftsarchitekten / Günther Köhler, Markus Papenbrock / Rödgener Straße 18, 35463 Fernwald

Read the rest of New solar energy-plus child day-care centre in Marburg, Germany by opus Architekten

Touguinhó III House in Vila do Conde, Portugal by Raulino Silva Arquitecto Unipessoal Lda

 
March 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Raulino Silva Arquitecto Unipessoal Lda 

On the site, that was being used as a planting field, we found the typical granite walls, a stone pit, some fruit trees and bushes. Those walls were recovered and the trees, the bushes and the stone pit were kept in their original place, in order to preserve the identity of the site.

The strong slope of the topography of about 5 meters between the street and the top of the site defined the planning of the house in two floors, nevertheless it was sought that both floors had direct connection with the outside garden.

Image Courtesy © João Morgado – Fotografia de Arquitectura

  • Architects: Raulino Silva Arquitecto Unipessoal Lda
  • Project: Touguinhó III House
  • Location: Touguinhó, Vila do Conde, Portugal
  • Photography: João Morgado – Fotografia de Arquitectura
  • Software used: Autocad 2016 – Autodesk
  • Project area: 340,00 m2
  • Project year: 2012 – 2013
  • Construction year: 2014 – 2016

Read the rest of Touguinhó III House in Vila do Conde, Portugal by Raulino Silva Arquitecto Unipessoal Lda

House Between Walls in Huelva, Spain by Esculpir el Aire’s Architect

 
March 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Esculpir el Aire’s Architect 

A vertical surface -on the left side-, standing out respect to the other one, gathers and exemplifies the long and raised aspects which are drawn from the Almonte’s tradition. The other surface -on the right side- assembles horizontally and oblique elements of the modern culture. A soft displacement of the main surface emphasizes the vertical dividing line between both ‘ styles. ‘ A great folded beam avoids beasts getting through, allowing to tie them. Moreover, its flat top makes possible the support of the gintonic of the horsemen who always visit us.

Image Courtesy © José Ángel Ruiz Cáceres

  • Architects: Esculpir el Aire’s Architect
  • Project: House Between Walls
  • Location: Calle Águila Imperial, Aldea de El Rocío, Almonte, Huelva, Spain
  • Photography: José Ángel Ruiz Cáceres
  • Architect in charge: Doctor José Ángel Ruiz Cáceres
  • Collaborators: Ruiz Cáceres family & Javier Giménez
  • Area(m2): 365
  • Year: 2015

Read the rest of House Between Walls in Huelva, Spain by Esculpir el Aire’s Architect

Borgo Merlassino in Alessandria, Italy by deamicisarchitetti

 
March 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: deamicisarchitetti 

Located amongst the Gavi vineyards, right in the heart of the La Raia farm, lies Borgo Merlassino. A rural resort combining traditional agricultural activity with new accommodation facilities: La Raia B&B, the La Raia Foundation headquarters, warehouses, laboratories for the Waldorf school and a reading hall. The genesis of the refurbishment and transformation of the former hamlet starts from the pre-existing structures. It was promptly decided that, rather than the actual buildings, it was the character and quality of the relevant spaces between the structures that needed ample renovation. The design statement envisaged contamination and contradiction as a strong structuring identity of the Site. The use of rammed-earth walls, the choice of traditional colours of buildings in Liguria and the reinterpretation of traditional building techniques have jointly attributed a new character to the hamlet. The senses of time, the scale, as well as the balance between old and new were the real motif of the design.

Image Courtesy © Luigi Bartoli, Gabriele Leo, Fondazione La Raia

  • Architects: deamicisarchitetti
  • Project: Borgo Merlassino
  • Location: Novi Ligure, Alessandria, Italia
  • Photography: Luigi Bartoli, Gabriele Leo, Fondazione La Raia
  • Software used: Autocad 2015
  • Client: società agricola “La Raia”
  • Area: 1000
  • Year: 2013-2014

Read the rest of Borgo Merlassino in Alessandria, Italy by deamicisarchitetti

Løren Metro Station in Oslo, Norway by Arne Henriksen Arkitekter and MDH Arkitekter

 
March 28th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: MDH Arkitekter 

The neighbourhood of Løren, a former industrial area and military camp, has in recent years emerged as a new, attractive residential district.  As a further development of the area a new metro station was planned.

The station is located 27 meters underground and accessed by stairs, escalators or lifts from the two entrances.

Image Courtesy © Ivan Brodey

  • Architects: Arne Henriksen Arkitekter and MDH Arkitekter
  • Project: Løren Metro Station
  • Location: Oslo, Norway
  • Photography: Ivan Brodey and Jimmy Linus
  • Software used: Revit
  • Team: Arne Henriksen, Helge Lunder, Dagfinn Sagen, Line Gudbrandsen, Magnar Westby, Christin Johannessen, Minna Riska
  • Client: Sporveien Oslo AS
  • Landscape: Grindaker Landskapsarkitekter
  • Consultant team: Aas Jacobsen AS, Ingenia AS, Electronova AS
  • Gross Built Area: 5800 m2
  • Completion Year:  2016

Read the rest of Løren Metro Station in Oslo, Norway by Arne Henriksen Arkitekter and MDH Arkitekter

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley:YII2017 Register Now
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy