Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Leon de Grief Library Park in Medellin, Colombia by EL EQUIPO MAZZANTI

 
August 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Giancarlo Mazzanti

Design concept

The aim for the project is to establish a project that enables the biggest amount of urban connections and the development of public spaces. To achieve this, there are several proposals such as enabling the roofing of the building as public space, empowering meeting places and developing viewing-points which overlook the city.

Image Courtesy © Sergio Gómez

  • Architects: EL EQUIPO MAZZANTI  (Andrés Sarmiento, Juan Manuel Gil, Fredy Pantoja, Camilo Mora, Ivan Ucros, Alejandro Piña, Pedro Saa, Gustavo Vásquez)
  • Project: Leon de Grief Library Park
  • Location: Medellin, Colombia
  • Photography: Sergio Gómez
  • Area: 6.800 m²

Read the rest of Leon de Grief Library Park in Medellin, Colombia by EL EQUIPO MAZZANTI

Concrete House in Valencia, Spain by Ruben Muedra Estudio de Arquitectura

 
August 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Muedra Estudio de Arquitectura

Corner housing constituted as a powerful volume of two levels differentiated by use and materiality. With concrete formwork in wood plank in superior plants, and with coating of slats of steel in black in the inferior one. In continuity, the outer courtyards are built in black deploye.

Image Courtesy © Ruben Muedra Estudio de Arquitectura

  • Architects: Muedra Estudio de Arquitectura
  • Project: Concrete House
  • Location: 46960 Aldaia, Valencia, Spain
  • Architect in Charge: Rubén Muedra
  • Collaborators: Marina Victoria, Emilio Belda, Inés Fabra, Javier Muedra
  • Structure: Emilio Belda
  • Technical architect: Rubén Clavijo
  • Interior design: Rubén Muedra
  • Area: 390,00 m2
  • Plot Area: 210,00 m2
  • Project Year: 2014
  • Year of construction: 2015 (11 months)

Read the rest of Concrete House in Valencia, Spain by Ruben Muedra Estudio de Arquitectura

A•lava in Helsinki, Finland by Aalto University Wood Program

 
August 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Aalto University Wood Program

Designed and constructed by a team of 20 students from the Aalto University’s Wood Program, the pavilion provides a sheltered stage for Annantalo, an art center for young people and families in the center of Helsinki, Finland. The stage is build as a semi-permanent building and will accommodate various art events from the school during the summers for the next five years.

Image Courtesy © Philip Tidwell

  • Architects: Aalto University Wood Program
  • Project: A•lava
  • Location: Annantalo, Annankatu 30 00100 Helsinki
  • Photography: Marc Goodwin and  Philip Tidwell
  • Engineer: Antti Haikala (FI)
  • Tutors: Pekka Heikkinen (FI), Philip Tidwell (US), Willem van Bolderen (NL)
  • Student Design Team: Alba Aguilar (MX), Emilia Almqvist Jansson (SW), Mathias Björkman (FI), Caio Cintra (BR), Rodrigo Giorgi (BR), Riccardo Guerri (IT), Noora Kassinen (FI), Loreto Mancilla Bahamonde (CL), Elsa Mendoza (MX), Guido Mitidieri (IT), Teodor Nilson (SW), Tatsuro Sakata (JP), Andrea Settimi (IT), Heidi Silvennoinen (FI), Hannah Smith (CA), Kire Stavrov (MK), Jianlin Sun (CA), Kenji Takahashi (JP), Paul Texereau (FR), Sonja Äärilä (FI)
  • Area: 81 m2 (covered)
  • Project Year: 2017

Read the rest of A•lava in Helsinki, Finland by Aalto University Wood Program

AA House in Mumbai, India by Atelier Design N Domain

 
August 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source:  Atelier Design N Domain

Tropical living is all about blurring the boundaries of indoor and outdoor allowing the inhabitant to use both spaces exclusively as well as in conjunction.
The house is conceived as a series of pavilions held together along a strong central circulation spine. This spine also helps divide the served from service spaces of the house; the former located in front with the latter behind separated by the circulation spine

Image Courtesy © Sebastian Zachariah

  • Architects: Atelier Design N Domain
  • Project: AA House
  • Location: Alibaug, outskirts, Mumbai, India
  • Photography: Sebastian Zachariah
  • Partner’s: Ar Anand Menon and Ar Shobhan Kothari
  • Area: 5000 sqft
  • Completion Year: 2010

Read the rest of AA House in Mumbai, India by Atelier Design N Domain

Waltham Jewel in Victoria, Australia by Melbourne Design Studio (MDS)

 
August 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Melbourne Design Studio (MDS)

Melbourne Design Studios (MDS) are terrifically adaptable. Given a brief for contemporary new residences for a development, the team also took on the dilapidated heritage home on the allotment, transforming it into ‘Waltham Jewel’, one of Richmond’s finest homes.

Image Courtesy © Peter Clarke Photography

  • Architects: Melbourne Design Studio (MDS)
  • Project: Waltham Jewel
  • Location: Richmond, Victoria, Australia
  • Photography: Peter Clarke Photography
  • Software used: Vectorworks, BIM
  • Project Team: MDS: Marc Bernstein-Hussmann, Felicity Bernstein, Paola Provinciali
  • Builder: H Daniel Constructions
  • Building Surveyor: Metro Building Surveying
  • ESD Consultant: Melbourne Design Studios (MDS)
  • Structural Engineer: Hive Engineering
  • Services Engineer: NJM
  • Completion Date: April 2016

Read the rest of Waltham Jewel in Victoria, Australia by Melbourne Design Studio (MDS)

Christchurch Botanic Gardens in New Zealand by Patterson Associates

 
August 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Patterson Associates

The Christchurch Botanic Gardens lie within a 21ha loop of the Avon River and is the cities most visited public space. The newly developed centre is regarded as one of the most significant new build projects since the 2011 Christchurch Earthquake and extends the garden’s ability to undertake research, conservation and run educational activities as well as demonstrate the beauty, variety and complexity of the plant world.

Image Courtesy © Patterson Associates

  • Architects: Patterson Associates
  • Project: Christchurch Botanic Gardens
  • Location: Christchurch, New Zealand

Read the rest of Christchurch Botanic Gardens in New Zealand by Patterson Associates

Brise Soleil House in Valencia, Spain by Ruben Muedra Estudio de Arquitectura

 
August 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Muedra Estudio de Arquitectura

Housing located in a residential area near Valencia. It is a project in section (and in elevation), that provides an interesting game of different interior heights, communicated by a light and sculptural staircase of steel and oak that articulates the house. On the outside, the variety of heights moves to the elevation, where the geometric sincerity gives rise to a powerful Brise Soleil that opens the house to the long views of the west, while it protects of the solar radiation. Light and shadow controlled from the outside to the interior.

Image Courtesy © Ruben Muedra Estudio de Arquitectura

  • Architects: Muedra Estudio de Arquitectura
  • Project: Brise Soleil House
  • Location: 46210 Picanya, Valencia, Spain
  • Architect in Charge: Rubén Muedra
  • Collaborators: Emilio Belda, Inés Fabra, Javier Muedra
  • Structure: Emilio Belda
  • Technical architect: Rubén Clavijo
  • Interior design: Rubén Muedra
  • Area: 300,00 m2
  • Plot Area: 210,00 m2
  • Project Year: 2015
  • Year of construction: 2017 (13 months)

Read the rest of Brise Soleil House in Valencia, Spain by Ruben Muedra Estudio de Arquitectura

New House in Quảng Bình, Vietnam by Râu Arch

 
August 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Râu Arch

The 43.000$  dwelling house was inhabited by ten thousand people in Quang Binh

The one-story house, a mezzanine with fancy looks tens of thousands of people like and share back on Facebook.

Image Courtesy © Hùng Râu Kts

  • Architects: Râu Arch
  • Project: New House
  • Location: : Đồng Hới City, Quảng Bình, Việt Nam
  • Photography: Hùng Râu Kts
  • Lead Architect: Hùng Râu KTS
  • Design and construction supervision: Hùng Râu Kts
  • Manufacturers: Kronotex

Read the rest of New House in Quảng Bình, Vietnam by Râu Arch

Congo Kintele Congress Centre in Kinshasa by AVCI ARCHITECTS

 
August 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: AVCI ARCHITECTS

The new Kintele Congress Centre and Resort Hotel (KCC) is in a newly developing area of  Brazzaville, to the north of the new Olympic Centre. The site has panaromic views of the Congo River to the south and a forested unbuilt landscape to the north. The topography of the site is a valley carved out by the great Congo River which creates an island M’Bamaou in the foreground and the buildings sit parallel to the contours of this valley falling towards the river.

Image Courtesy © Emre Dorter

  • Architects: AVCI ARCHITECTS
  • Project: Congo Kintele Congress Centre
  • Location:  Congo, Kinshasa
  • Photography: Emre Dorter
  • Interior Design: AVCI ARCHITECTS
  • Landscape:Sahara Peyzaj
  • Construction Date: Autumn 2016

Read the rest of Congo Kintele Congress Centre in Kinshasa by AVCI ARCHITECTS

Willem II Passage in Tilburg, The Netherlands by Civic architects

 
August 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Civic architects

Augmented Brickwork – Public Railway Passage Tilburg

The Willem II-passage is a new public space, that connects the historical inner-city of Tilburg with the railway redevelopment area ‘De Spoorzone’. CIVIC architects together with Bright, designed an award-winning sequence of spaces which seamlessly tie together architecture, public space, cultural heritage and traffic space. A specifically designed and produced glass brick façade creates a familiar but surprisingly striking effect.

Image Courtesy © Stijn Bollaert

  • Architects: Civic architects
  • Project: Willem II Passage
  • Location: Tilburg, The Netherlands
  • Photography: Stijn Bollaert, Kees Hummel, Willie Jan Staps, Roderick van Klink, Pieter de Ruijter, Corne Hannink,Richard Boerop
  • Client: Municipality of Tilburg (NL)
  • Design & Engineering: Civic architects
  • Designteam: Ingrid van der Heijden, Gert Kwekkeboom, Jan Lebbink, Rick ten Doeschate, Gerjan Streng, Niels Boswinkel
  • Partners: TCC, Philips Lighting, Lustlab, Van Tetterode Glass Studio,WSP infra, Van de Ven bv, Aannemerbedrijf G. Michielsen bv, Van de Bersselaar Constructie bv
  • Surface area: 3.500m2

Read the rest of Willem II Passage in Tilburg, The Netherlands by Civic architects

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy