Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

BLISS in Kanagawa, Japan by CUBO design architect

 
April 18th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: CUBO design architect

This hair salon “BLISS” is a tenant interior design project on the second floor of the building, located near the Komachi St. in Kamakura. Request from the client is hybrid of 2 main identity in Kamakura, luxury and surf culture, which is a proposed analysis of preference and age group of the target that comes from the client’s experience. We set the light effect to enjoy different feeling from natural light in daytime to indirect illumination at night. In the entrance, after walking throw 2 main gate silently on the carpet as a check in high class hotel, counseling and reception counter is placed as if a concierge desk. Next to the counter, waiting space surrounded by white bamboo has a function of a buffer between cut space and lounge space. Between cut space and shampoo space, green screen is installed as a see throw partition, creating the soft atmosphere of the space. We challenged to direct two atmosphere in one space by changing contrast of light effect with material.

Image Courtesy © Yasuno Sakata

Image Courtesy © Yasuno Sakata

  • Architects: CUBO design architect
  • Project: BLISS
  • Location: Kamakura City, Kanagawa, Japan
  • Photography: Yasuno Sakata
  • Founder: Hitoshi Saruta
  • Construction:Kebukawa Construction
  • Stories: Tenant(Interior design project)
  • A term of Design: January, 2014 ~ March, 2014
  • A term of Construction: October, 2013 ~ December, 2013
  • Total Floor Area:127.12m2

Read the rest of BLISS in Kanagawa, Japan by CUBO design architect

Sport center Bº Provincias Unidas in Neuquén, Argentina by Estudio demarchisalcedo.arqs + Barigelli & Asoc

 
April 18th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Estudio demarchisalcedo.arqs + Barigelli & Asoc

Neuquén is a rapidly growing city in the north of Patagonia, Argentina, the provincial capital where more than 15% of the whole population of Patagonia lives. In a low density residential area near the Neuquén river in the homonyms city we can find the United Provinces Neighborhood’s Sports Center projected by the Argentinean architecture studios DeMarchiSalcedo. arqs. + Barigelli & Assoc. A community facility for the district.

The proposal is located in a hilly terrain in a short-dimensions  block.

Take on an important main artery of the city, this urban element seeks to connect  two non-integrated areas of the district and secure urban spaces for activities and meeting of citizens.

Image Courtesy © Maju Franzán

Image Courtesy © Maju Franzán

  • Architects: Estudio demarchisalcedo.arqs + Barigelli & Asoc
  • Project: Sport center Bº Provincias Unidas
  • Location: Islas Malvinas street – Rio Mocoreta street, Provincias Unidas Neighborhood, Neuquén, Patagonia, Argentina
  • Photography: Maju Franzán
  • Desing team: Barigelli Julio, De Marchi Rodrigo, Salcedo Federico, De Marchi Emiliano
  • Collaborators: Puppio Andrea – Sanchez Ariana
  • Structures: Ing. Diego Busso
  • Instalations: Ing. Marcelo Remolina
  • Area: 1050 m2
  • Year: 2011-2013

Read the rest of Sport center Bº Provincias Unidas in Neuquén, Argentina by Estudio demarchisalcedo.arqs + Barigelli & Asoc

Anne de Bretagne secondary school in Saint-Herblain, France by Philippe Gazeau

 
April 18th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Philippe Gazeau

West of Nantes, the new Collège Anne de Bretagne secondary school at St-Herblain stands out in the location as a feature linking a town park, various neighboring public utilities and the Loire valley landscape. The project fits into the site through an irregular base dressed in timber powerfully set into the slightly sloping land. This rough ground floor bears a much simpler looping figure that tapers on the upper floor housing the classrooms. The base blends in with the immediate vicinity while the upstairs area looks out over the landscape further afield.

Image Courtesy © Philippe Ruault

Image Courtesy © Philippe Ruault

  • Architects: Philippe Gazeau
  • Project: Anne de Bretagne secondary school
  • Location: Saint-Herblain, France
  • Photography: Philippe Ruault
  • Client: Loire Atlantique county council
  • Competition: 2009
  • Delivery: 2014
  • Program: Rebuilding of the Collège Anne de Bretagne secondary school, 700 school, restaurant, staff housing, cycle shed.
  • Energy Efficiency: BBC low energy consumption (RT2005), HQE standard without certification.
  • Materials: concrete structure, timber cladding, stainless steel-type aluminium cladding, vertical coloured glass sunshades
  • Area: 4,712 m² usable area / 6,443 m² gross area
  • Cost: €11,344,346 ex-VAT (with the 3 extra staff houses added at the final preliminary design stage)

Read the rest of Anne de Bretagne secondary school in Saint-Herblain, France by Philippe Gazeau

Care Implant Dentistry in Sydney, Australia by Pedra Silva Architects

 
April 17th, 2015 by Sumit Singhal
Article source: Pedra Silva Architects

On one of Sydney’s high-end retail streets we were invited to design a high-level state of the art dental clinic. The actual space and the brief provided by the client posed a few challenges that got us thinking. An aesthetic is something that may be mistaken as an additional almost cosmetic layer to a design, but in our projects, the aesthetic is a clear response to problem solving.
In this particular case the client requested two receptions with two entrances that could function separately but without compromising the sense of spaciousness and its relationship with people passing by. In the same space we also had a stubborn structural column that seemed to impose itself in all the attempts of trying to integrate it into the design. The solution? Answering the brief and magically making the column disappear!

Image Courtesy © Fernando Guerra

Image Courtesy © Fernando Guerra

  • Architects: Pedra Silva Architects
  • Project: Care Implant Dentistry
  • Location: Chatswood, Sydney, Australia
  • Photography: Fernando Guerra
  • Client: Dr. Christopher Ho
  • Area: 402m2
  • Project Manager: Andrew Stewart
  • Contracts Manager: Alex Smallbone
  • Project Started: March 2014
  • Project Complete: May 2014
  • Contractor: Renascent

Read the rest of Care Implant Dentistry in Sydney, Australia by Pedra Silva Architects

Amsterdam Symphony Office in Netherlands by Serge Schoemaker Architects

 
April 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Serge Schoemaker Architects

The Amsterdam Symphony Office comprises the new subsidiary office for an international reinsurer in the Netherlands. The office is located on the fifth floor of the prestigious Symphony complex at Zuidas in Amsterdam.

Image Courtesy © Raoul Kramer

Image Courtesy © Raoul Kramer

  • Architects: Serge Schoemaker Architects
  • Project: Amsterdam Symphony Office
  • Location: Amsterdam, Netherlands
  • Photography: Raoul Kramer
  • Team: Serge Schoemaker, Beatrice Nespega
  • Gross Floor Area: 350 m2
  • Status: Completed (2014)

Read the rest of Amsterdam Symphony Office in Netherlands by Serge Schoemaker Architects

International Finance Center in Seoul, Korea by Arquitectonica

 
April 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Arquitectonica

American International Group and the Seoul Metropolitan Government were partners in the development of this 507,075m2 / 5,458,153sf mixed-use project in which Arquitectonica designed the master plan, the architecture and portions of the interiors. The complex became a new hub for the financial, securities and insurance companies concentrated in Seoul. It features three international A-grade commercial office towers, a five-star hotel, three-level luxury retail mall, megaplex cinema complex, fine dining and drinking establishments and significant new outdoor public spaces. The site is located at the center of Yeouido Island, and will serve as a major pedestrian link between the subway station and Riverside and Yeouido Plaza Park.

Image Courtesy © Arquitectonica

Image Courtesy © Arquitectonica

  • Architects: Arquitectonica
  • Project: International Finance Center
  • Location: Seoul, Korea

Read the rest of International Finance Center in Seoul, Korea by Arquitectonica

Lycée Neslon Mandela Secondary School in Paris, France by Philippe Gazeau

 
April 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Philippe Gazeau

Set on the Etampes plateau with a view as far as the eye can see across the natural landscape and farmland, the new Lycée d’Etampes secondary school is the first building in the built-up Paris area visible from the Beauce plain.
The building stands on the boundary between the two regions and itself has that dual status as a kind of built-up landscape, despite its large scale.

Image Courtesy © Philippe Ruault

Image Courtesy © Philippe Ruault

  • Architects: Philippe Gazeau
  • Project: Lycée Neslon Mandela Secondary School
  • Location: Paris, France
  • Photography: Philippe Ruault
  • Client: Ile de France Region, Operational division: Essonne aménagement
  • Competition: 2008
  • Delivery: 2015
  • Surface / Area: 11,232m² gross area
  • Cost: €18,850,000 ex-VAT
  • Program: Lycée professional Nelson Mandela (formerly Louis Blériot) training college, Subjects taught: technology, tertiary, health and welfare, cookery, with restaurant and kitchen, 8 staff houses, cycle shed.
  • Energy Efficiency: BBC low energy consumption (RT2005), HQE/lycée certification, THPE (very high energy performance)/housing.
  • Materials: concrete post/beam structure, Reynobond panel frontage, photovoltaic panels

Read the rest of Lycée Neslon Mandela Secondary School in Paris, France by Philippe Gazeau

HOUSE RENOVATION by Architect Manuel Tonolini

 
April 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Architect Manuel Tonolini

It is extraordinary maintenance including the insertion of a new wooden staircase with metal rods, renovations plant and soffit insulation cover using wood fiber, vapor barrier and beads wood beams and inclusion new skylights.

Image Courtesy © Architect Manuel Tonolini

Image Courtesy © Architect Manuel Tonolini

Read the rest of HOUSE RENOVATION by Architect Manuel Tonolini

Pumphouse Point in Tasmania, Australia by CUMULUS STUDIO

 
April 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: CUMULUS STUDIO

The project involved the adaptive reuse of Pumphouse Point into a wilderness retreat. The existing heritage listed, art-deco style buildings – ‘The Pumphouse’ and ‘The Shorehouse’ – were constructed in the 1940s as part of Tasmania’s hydro electric scheme and are positioned within the Tasmanian Wilderness World Heritage Area. The two buildings had been unused for over twenty years before works began.

Image Courtesy © Adam Gibson, Stuart Gibson & Sharyn Cairns

Image Courtesy © Adam Gibson, Stuart Gibson & Sharyn Cairns

  • Architects: Cumulus Studio (Chris Roberts, Liz Walsh,Peter Walker, Todd Henderson)
  • Project: Pumphouse Point
  • Location: Lake St Clair Road, Lake St Clair, Tasmania, Australia 7140
  • Photography: Adam Gibson, Stuart Gibson &Sharyn Cairns
  • Area: Total 1,035m2
    • Shorehouse 418m2
    • Pumphouse 566m2
    • Care Takers 50m2
  • Civil: Gandy & Roberts Engineers
  • Hydraulic: Gandy & Roberts Engineers

Read the rest of Pumphouse Point in Tasmania, Australia by CUMULUS STUDIO

LHM kindergarten in Tokyo, Japan by Moriyuki Ochiai Architects Inc.

 
April 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Moriyuki Ochiai Architects Inc.

We designed a playful and exciting environment suitable for implementing this kindergarten’s educational policy, which focuses on bringing up children that can think, learn and act independently. In doing so, we created a space in which seasonal changes can be experienced to the fullest by taking advantage of the glass windows facing a garden outside of the building to usher the great outdoors into the kindergarten.

Lake Room_full view, Image Courtesy © atsushi ishida

Lake Room_full view, Image Courtesy © atsushi ishida

Read the rest of LHM kindergarten in Tokyo, Japan by Moriyuki Ochiai Architects Inc.

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy