Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Øvre Forsland Power Station in Helgeland, Norway by Kebony

 
October 2nd, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Kebony

Norway, a country that generates more than 80% of its electricity from hydropower, has added to its renewable repertoire in the guise of a beautifully Kebony-clad 30GWh plant. The plant is situated deep within the mountains of Helgeland, a hiker’s paradise just below the Arctic Circle. The region is known for its unique coastline and spectacular mountain formations and the architects wanted the plant’s design to be inspired by and reflect the landscape, whilst also functioning as an attraction for hikers in the back country wilderness.

Image Courtesy © Bjørn Leirvik

Image Courtesy © Bjørn Leirvik

Read the rest of Øvre Forsland Power Station in Helgeland, Norway by Kebony

LILLE MÉTROPOLE COMMERCIAL COURT in Tourcoing, France by PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES

 
October 2nd, 2015 by Sumit Singhal

Article source: PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES

Renovation of the ground floor of the Mercure tower.

The installation of the Lille Métropole commercial court on the ground floor of the Mercure tower follows the merger of the courts of Lille and Roubaix-Tourcoing. This rehabitation represents an urban, symbolic and functional challenge.

Image Courtesy © 11H45

Image Courtesy © 11H45

  • Architects: PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES
  • Project: LILLE MÉTROPOLE COMMERCIAL COURT
  • Location: Tourcoing, France
  • Photography: 11H45
  • Client: CCI Grand Lille
  • Consultants: BECT Lille All-trades engineering and quantity surveying, Acoustibel acoustics, Lightec lighting design
  • Program: Renovation of the ground floor of the Mercure tower and installation of the Commercial Court
  • Surface: 2000 m² usable floor area
  • Calendar: Completion January 2013
  • Cost: €4.4 M excl. VAT

Read the rest of LILLE MÉTROPOLE COMMERCIAL COURT in Tourcoing, France by PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES

WELCOME HOTEL in Jodhpur, India by Malik Architecture

 
October 2nd, 2015 by Sumit Singhal

Article source: MALIK Architecture

Mansingh resort has been conceptualized as an Oasis that alleviates the visitor from the parched, harsh landscape. It rises from the sand dunes as a beacon to tourists much in the same way as Oases were to wandering travelers of the past. Like an Oasis the landscape is very integral to the design. The site spreads out like a series of pavilions around landscaped courts.The project has a number of local points of interest in the vicinity like Mehrangarh Fort, Umaid Bhawan Palace, and Jaswant Thada. The city is known as the Sun City for the bright, sunny weather it enjoys all year. It is also referred to as the Blue City due to the blue tinge of the whitewashed houses around the Mehrangarh Fort.

Image Courtesy © MALIK Architecture

Image Courtesy © MALIK Architecture

  • Architects: Malik Architecture
  • Project: WELCOME HOTEL
  • Location: Jodhpur, India
  • CLIENT: MANSINGH GROUP OF HOTELS
  • DESIGN TEAM: MR. KAMAL MALIK, KETAN CHAUDHARY, LAKSHMI TUMATI, DAISY DARUWALLA, DINESH SUTHAR
  • BUILT UP AREA: 1.45,660 SQFT
  • COST OF PROJECT: 90 Cr (APPROX)
  • INITIATION: MAY, 2008 (ON SITE)
  • COMPLETION: SEPTEMBER 2014
  • CONSULTANTS / CONTRACTORS
    • STRUCTURAL: SPACE CONSULTANTS
    • CIVIL: MANSINGH GROUP
    • PLUMBING: MANSINGH GROUP
    • HVAC: MODERN AIRCONDITIONING
    • LANDSCAPE: VASU RAJESH ARIYA
    • POOL: MANSINGH GROUP
    • INTERIORS: MALIK ARCHITECTURE, VJHOME

Read the rest of WELCOME HOTEL in Jodhpur, India by Malik Architecture

Auditorium of AZ Groeninge in Kortrijk, Belgium by Dehullu Architects

 
October 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Dehullu Architects

The auditorium is part of a meeting centre that is situated on the site of the general hospital of AZ Groeninge in Kortrijk, Belgium. The hospital itself and all of the infrastructure is designed on a strict cartesian grid. Compared to the hospital the auditorium is only a tiny building, it is located in a corner of the site. It was the intension of the architects to design a building with its own identity, a building on which the cartesian grid was not imposed. It is a hide-out for the staff of the hospital, a place to be away from professional obligations, well integrated in the green surroundings. The building is distinct, has a gracious and optimistic elegance.

Image Courtesy © Dehullu Architects

Image Courtesy © Dehullu Architects

  • Architects: Dehullu Architects
  • Project: Auditorium of AZ Groeninge
  • Location: Kortrijk, Belgium
  • Client: AZ Groeninge VZW, Pres. Kennedylaan 4 , 8500 Kortrijk
  • Acoustic study: Avitech Acoustics BVBA, Zwinstraat 17 , 8340 Damme
  • Study stability: Lieven Vangeluwe , ir ., Bilkenstraat 13 , 8540 Deerlijk
  • Study technical facilities: Studiebureau Freddy Clauwaert BVBA, Saint Catherine Polderstraat 24 , 8400 Oostende
  • Main contractor Closed Structural work : AO Chris Vuylsteke, Pittemstraat 56, 8760 Meulebeke
  • General contractor Interior: Novo IB, Industrial Park 15, 9820 Merelbek
  • Area: 2300 m²
  • Implementation: 2012-2013

Read the rest of Auditorium of AZ Groeninge in Kortrijk, Belgium by Dehullu Architects

AMS NEST in Vancouver, Canada by DIALOG and B+H Architects

 
October 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: DIALOG and B+H Architects

DIALOG and B+H Architects collaboratively translate student-driven design ideas into AMS Nest, setting the benchmark for publicly engaged design with this new, sustainable center

The return of students to UBC coincides with the highly anticipated opening of the AMS Nest – a new 250,000 square foot, LEED Platinum student union building.

Image Courtesy © Ema Peter

Image Courtesy © Ema Peter

  • Architects: DIALOG and B+H Architects
  • Project: AMS NEST
  • Location: University of British Columbia, Vancouver, Canada
  • Photography: Ema Peter
  • Structural: RJC
  • Mechanical: AME
  • Electrical: AES
  • Code: LMDG
  • Contractor: BIRD construction
  • Site Size: 11,700 sq.m
  • Year: 2015

Read the rest of AMS NEST in Vancouver, Canada by DIALOG and B+H Architects

Community Centre Kastelli in Oulu, Finland by Architects Lahdelma & Mahlamaki

 
October 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Architects Lahdelma & Mahlamaki 

Kastelli Community Centre is a place for learning, education, sports and culture.

The many users of the Centre include the comprehensive school, upper secondary school for youth and adults and a library. There are also facilities for the adult education and a youth centre. Variety of sport halls of different sizes serve athletic clubs after school days. The largest sports hall with 800 seats is used also for floor ball, basketball and volleyball games in the national league level.

Image Courtesy ©  KUVIO

Image Courtesy © KUVIO

  • Architects: Architects Lahdelma & Mahlamaki, Ilmari Lahdelma (Author)
  • Project: Community Centre Kastelli
  • Location: Oulu, Finland
  • Photography: Pekka Agarth, KUVIO
  • Author: Ilmari Lahdelma
  • Designers / competition phase: Authors: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy / Ilmari Lahdelma, Rainer Mahlamäki, Working Group: Petri Saarelainen (architect SAFA), Sampsa Palva (architect SAFA), Teemu Seppälä (architect SAFA), Miguel Silva (architect SAFA), Leila Hyttinen (building draughtsman), Helsingin opetusvirasto / Kaisu Kärkkäinen (pedagogic expert), Insinööritoimisto Magnus Malmberg Oy / Eero Pekkarinen (DI, structural design), Masu Planning / Malin Blomqvist (Landscape architect)
  • Project Architect: Petri Saarelainen, Maria Jokela, Mikko Jakonen, Juho Vuolteenaho, Sampsa Palva, Leila Hyttinen, Alli Bur, Valter Rutanen, Anis Souissi, Teemu Pirinen, Taina Silmujärvi
  • Interior designer: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy, Mirja Sillanpää, interior architect, SIO
  • Landscape architecture: VSU Maisema-arkkitehdit Oy, Outi Palosaari, Landscape Architect MARK, Tommi Heinonen, Landscape Architect MARK Read the rest of Community Centre Kastelli in Oulu, Finland by Architects Lahdelma & Mahlamaki

BinhaiXiaowai High School in Tianjin, China by HHD_FUN

 
October 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: HHD_FUN

BinhaiXiaowai High School is located in Sino-Singapore Tianjin Eco-City, a low energy consumption high schoolwith 36 standard classes and National Green Building Label-3 rated. Since the site area is limited, the architect tried to compactly position various functionalities in order to save space. On the north side of the site is the multi-use building, including classrooms, laboratories, offices, libraries, presentation rooms, dining halls, exhibition halls, parking space for bikes, and etc.

Image Courtesy © Wang zhenfei

Image Courtesy © Wang zhenfei

  • Architects: HHD_FUN
  • Project: BinhaiXiaowai High School
  • Location: Tianjin, China
  • Photography: Wang zhenfei
  • Team: Wang Zhenfei, Wang Luming, Li Hongyu, Thomas Clifford Bennett, Wang Yiliang, Tang Xiaohuan, Yin Guodong, Li Renzhong, Liu Jiawei
  • LDI: Tianjin Huahui Architecture & Engineering, Ltd.
  • Site Area: 53 000 m2
  • Project Dates: 2011-2014

Read the rest of BinhaiXiaowai High School in Tianjin, China by HHD_FUN

Bus Station of Trujillo, Spain by Isabel Amores + Modesto García

 
October 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Isabel Amores + Modesto García

Setting up

When the road is reaching the town, the rocky landscape turns into a skyline of stone carved by man and History. A big animal‐feed silo, with huge concrete pipes looms over this skyline, showing how important is livestock sector where farming is really hard.

Image Courtesy © Fernando Alda

Image Courtesy © Fernando Alda

  • Architects: Isabel Amores + Modesto García
  • Project: Bus Station of Trujillo
  • Location: Trujillo, Cáceres, Spain
  • Photography: Fernando Alda
  • Collaborators architecture: ISABEL GONZÁLEZ
  • Structure : M. del MAR MUÑOZ‐REJA, ALEJANDRO CABANAS
  • Installation: LAURA FERNÁNDEZ, FELIPE RAMOS, SALVADOR RUIZ
  • Measuring: JORGE AYALA
  • Competition: 1er PREMIO
  • Budget: 1.120.542,29 euros
  • Surface: 2.643,82 m2
  • Project: 03.2013
  • Construction: 03.2015

Read the rest of Bus Station of Trujillo, Spain by Isabel Amores + Modesto García

SOLO WEST Lobby in Phoenix, Arizona by Ippolito Fleitz Group GmbH

 
October 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Ippolito Fleitz Group GmbH 

SOLOWEST

This ten-storey office building opened at the beginning of the 1990s as the‘Lahmeyer-Haus’. Like many buildings from that time, the increasingly sophisticated demands of tenants and Frankfurt’soversaturated business real estate market quickly rendered the building no longer competitive. It stood empty for many years until project developer Phoenix Real Estate recognised its attractive position in Frankfurt’s Westend and decided to completely gut and revitalise the building. Since Phoenix itself rents office space in the building for its Frankfurt branch, the brief was simple: “to build the best house in the respective market segment”. Our studio was commissioned to design the entrance lobby and the access and supply coresfor all storeys, as well as interior architecture for two rented offices.

Image Courtesy © Zooey Braun

Image Courtesy © Zooey Braun

  • Architects: Ippolito Fleitz Group GmbH 
  • Project: SOLO WEST Lobby
  • Location: Phoenix, Arizona
  • Photography: Zooey Braun, Dirk Matull
  • Software used: Vectorworks 2014

Read the rest of SOLO WEST Lobby in Phoenix, Arizona by Ippolito Fleitz Group GmbH

ÖBB Headquarters in Vienna, Austria by INNOCAD Architektur ZT GmbH

 
October 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: INNOCAD Architektur ZT GmbH 

“Only travel is life, as life is travel.” Jean Paul (1763–1825).
A distinctive corporate architecture was developed for the interior design of the ÖBB Headquarters in Vienna based on the CI of the ÖBB through the architectural thematization of concepts of mobility and travel.

Image Courtesy © Paul Ott

Image Courtesy © Paul Ott

  • Architects: INNOCAD Architektur ZT GmbH
  • Project: ÖBB Headquarters
  • Location: Vienna, Austria
  • Photography: Paul Ott
  • Architect Company: Architecture Export
  • Project Team Innocad: Oliver Kupfner. Dominik Gladik, Harald Glanz, Jörg Kindermann, Martin Lesjak, Michael Petar, Paul Plankensteiner.
  • Curtain artwork and production: united everything (Martin Kern, Georg Kettele, Alexander Rauch, Fernanda Reis)
  • Project Facts: 30.000 m² floor area (Nutzfläche)
  • Start of construction: 09 – 2013
  • End of construction: 06 – 2014

Read the rest of ÖBB Headquarters in Vienna, Austria by INNOCAD Architektur ZT GmbH

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy