Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

A green bridge in Milan, Italy by Gianluca milesi architecture

 
February 26th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Gianluca milesi architecture

”The Net”

A bridge is built to connect two points and to remove an obstacle.

The “Bussa” is the bridge connecting two parts of the city of Milan separated by a high speed road, a train line and tall buildings. but is closed do the public and in state of neglect and decay.

But a bridge is a connection, so we thought the our project should emphasize this idea of connection.

We thought to a structural “Net” as the physical and symbolic imagine of the project.

Image Courtesy © Gianluca milesi architecture

Image Courtesy © Gianluca milesi architecture

Read the rest of A green bridge in Milan, Italy by Gianluca milesi architecture

The House for Markétka by Mjölk architekti

 
February 26th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Mjölk architekti

Fear of beauty
Sometimes just watch and silently stare around. Take a rest without feeling the pressure that something needs a comment or evaluation. You can not always say this is similar to this or that. Everything might not resemble something. Not everything has to resemble something. It is sometimes good to shut up and just to look around. Stop for a moment and think, perceive, feel, touch, listen. Sometimes it´s not necessary to say something and just for a moment become part of things around. Maybe then those things will start to make sense.

Image Courtesy © BoysplayNice

Image Courtesy © BoysplayNice

  • Architects: Mjölk architekti
  • Project: The House for Markétka  
  • Photography: BoysplayNice
  • Living area: 130 m2
  • Building company: Penatus
  • Walls: Diffusion-open construction
  • Floors: Epoxy screed
  • Surfaces of walls and partitions: Plasterboard

Read the rest of The House for Markétka by Mjölk architekti

Shinkoji Temple in Aichi Pref, Japan by Mamiaya Shinichi Design Studio

 
February 26th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: NEOPLUS SIXTEN INC.

Nagoya city, where the traces of a shopping street still remained. Keeping the temple’s traditions in mind, we designed the temple aiming to construct a multipurpose space to attract people, and perform as a public space in the town.

Image Courtesy © Toshiyuki Yano

Image Courtesy © Toshiyuki Yano

  • Architects: Mamiaya Shinichi Design Studio (Shinichi Mamiya)
  • Project: Shinkoji Temple
  • Location: Aichi Pref, Japan
  • Photography: Toshiyuki Yano
  • Structural Engineer: Atsushi Fujio / Fujio and Associates
  • Building Area: 261.94m2
  • Total Floor Area: 493.39m2
  • Site Area: 520.41m2
  • Date of Completion: 2014

Read the rest of Shinkoji Temple in Aichi Pref, Japan by Mamiaya Shinichi Design Studio

Contemporary Barn in Ghent, Belgium by P L O E G architecten

 
February 26th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: P L O E G architecten

The rural area, surrounded by old farms and castles, convinced us to conceive a building  according the typology of the old fram barn of this area. So we worked with a roof pitch of 45° and bays of five meters.

Image Courtesy © Amaury Henderick

Image Courtesy © Amaury Henderick

  • Architects: P L O E G architecten
  • Project: Contemporary Barn
  • Location: Ghent, Belgium
  • Photography: Amaury Henderick
  • Landscape architect: Niels Everaerd
  • Main contractor: Gebroeders Snoeck
  • Area: 160.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Software used: Vectorworks

Read the rest of Contemporary Barn in Ghent, Belgium by P L O E G architecten

Liceo Europa – Innovative preschool design for 21st century learners in Zaragoza, Spain by Rosan Bosch Studio

 
February 25th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Rosan Bosch Studio

Rosan Bosch Studio has designed a new holistic learning environment for the KG area at Liceo Europa in Zaragoza, Spain. The dynamic learning environment is designed in detail with a focus on supporting the educational institution’s applied pedagogy ‘Multiple Intelligences’, based on a unique concept design that accommodates children’s need to learn and develop based on a combination of different learning styles.

Image Courtesy © Rosan Bosch Studio

Image Courtesy © Rosan Bosch Studio

  • Architects: Rosan Bosch Studio
  • Project: Liceo Europa – Innovative preschool design for 21st century learners
  • Location: Zaragoza, Spain

Read the rest of Liceo Europa – Innovative preschool design for 21st century learners in Zaragoza, Spain by Rosan Bosch Studio

MALLERO HOUSING in Sondrio, Italy by arch. Gianmatteo Romegialli

 
February 25th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: arch. Gianmatteo Romegialli

The project is situated in the italian Alps in the outskirts of the city of Sondrio, in between the Mallero torrent and areas of industrial warehouses.

The area, apart from Mallero to the south-east, does not have any important presence that could direct the overall urban planning of the area.

Image Courtesy © marcello mariana

Image Courtesy © marcello mariana

  • Architects: arch. Gianmatteo Romegialli
  • Project: MALLERO HOUSING
  • Location: Sondrio, Italy
  • Photography: marcello mariana
  • Design team: arch. Gianmatteo Romegialli with arch.Claudia Bigi, arch.Fabio della Torre, arch. Fernando Grattirola
  • Structures: ing. Paolo Moncecchi
  • Installations: Studio Giarba
  • Completion of work: 2013
  • Software used: Vectorworks, Sketchup, Photoshop

Read the rest of MALLERO HOUSING in Sondrio, Italy by arch. Gianmatteo Romegialli

Los Olivos 53 Houses and 58 Garages in Madrid, Spain by ESPACIO PAPEL

 
February 25th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: ESPACIO PAPEL

A prism shaped structure stands on the remaining grounds of an old corrala* from the 1950s. The space is composed of two blocks that run the length of the plot, which allows all homes to have no less than two outer façades and cross-ventilation.
Between blocks there is a wide courtyard, crossed by three translucent elevated walkways that can be used to access the homes at the northern end.

Image Courtesy © Elena almagro

Image Courtesy © Elena almagro

  • Architects: ESPACIO PAPEL, Elena wilhelmi casanova, Rafael palomares bralo
  • Project: Los Olivos 53 Houses and 58 Garages
  • Location: Los Olivos, Madrid, Spain
  • Photography: Elena almagro

Read the rest of Los Olivos 53 Houses and 58 Garages in Madrid, Spain by ESPACIO PAPEL

Chongwenmen M-Cube in Beijing, China by MVRDV

 
February 25th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: MVRDV

Located in the heart of Beijing, the 44.000 m2Chongwenmen M-cube aims to become a centralised hub for retail, cuisine and leisure on what is known as one of the City’s busiest areas. The plot sits next to the historic hutongs and Temple of Heaven, as well as new retail centres and the Beijing Railway Station, proving to have potential to be a key location for tourists and Beijing shoppers.

Image Courtesy © MVRDV

Image Courtesy © MVRDV

  • Architects: MVRDV
  • Project: Chongwenmen M-Cube
  • Location: Chongwenmen, Beijing, China
  • Design Team: Winy Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries with Wenchian Shi, FokkeMoerel, Nacho Velasco, AserGiménez, Wing Yun, Helen Tai, Antonio Coco, Leo Stuckardt, Jonathan Schuster, Bowen Zhu, Rune Veile.
  • Co-architect: Xinjiyuan
  • Landscape architect: Urbis Landscape
  • Interior architect: AGC Design, HK
  • Contractor: Gartner (Permasteelisa Group), Shanghai, CN
  • Client: KWG Property, Beijing, China
  • Size &Program: 44.000 m2 retail and dining including underground parking
  • Year: 2012-2016
  • Budget: Undisclosed

Read the rest of Chongwenmen M-Cube in Beijing, China by MVRDV

A ‘railway station of glass’ in THE HAGUE, Den Haag by Benthem Crouwel Architects

 
February 25th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Benthem Crouwel Architects 

The Hague Central Station has been transformed by Benthem Crouwel Architects into a light-filled, capacious, easy-to-read building where all public transport systems converge at the heart of the city. The concrete of the 1970s has been demolished in favour of transparency. Inside, trams whiz above the trains along an elevated track. At the opening on February 1, 2016, State Secretary for Infrastructure and the Environment Sharon Dijksma described it as ‘a railway station of glass, a cathedral of light’.

Image Courtesy © Jannes Linders

Image Courtesy © Jannes Linders

  • Architects: Benthem Crouwel Architects
  • Project: A ‘railway station of glass’
  • Location: Koningin Julianaplein 10, 2595 Den Haag
  • Photography: Jannes Linders
  • Client: ProRail, Gemeente Den Haag, VROM, Nederlandse Spoorwegen
  • Structural Engineering, mechanical services, building physics: Grontmij, Houten
  • Contractor:  Strukton Bouw
  • Ground floor area: 20.000 m²: 15.840 m² station building and 3816 m² of commercial space
  • Start design: 2003
  • Start construction: 2011
  • Opening: 1 february 2016

Read the rest of A ‘railway station of glass’ in THE HAGUE, Den Haag by Benthem Crouwel Architects

Industrial Residues Technological Center (CTRI) in Rouyn-Noranda, Canada by BGLA | Architecture + Urban Design

 
February 25th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: v2com

The CTRI is a new research building on the site of the Abitibi-Témiscamingue Cégep (equivalent to a Junior College) dedicated to recycling industrial residue and other underutilized resources. The building was designed to accommodate research laboratories specialized in three sectors: the mining industry, the biomass industry, and environmental engineering. In addition, it features offices for administrative staff and researchers and various public areas (conference room, kitchenette, service areas). The project also included the interior renovation of part of the main Cégep building.

View of the main façade, Image Courtesy © Christian Perreault

View of the main façade, Image Courtesy © Christian Perreault

  • Architects: BGLA | Architecture + Urban Design
  • Project: Industrial Residues Technological Center (CTRI)
  • Location: Rouyn-Noranda, Canada
  • Photography: Christian Perreault

Read the rest of Industrial Residues Technological Center (CTRI) in Rouyn-Noranda, Canada by BGLA | Architecture + Urban Design

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise