Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Six Walls House in Saltsjö-Boo, Sweden by ARRHOV FRICK ARKITEKTKONTOR

 
April 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: ARRHOV FRICK ARKITEKTKONTOR

The plot just outside Stockholm is located in a scenic area where mostly weekend homes are inserted among pine trees and rocks.
Six Walls House became early in the process a working title. The plot is long and narrow and extends between the road and the water. Perhaps as a contrast to the context, we wanted to build the house around a robust and clear material and concrete blocks with cement plaster became an important part. Simple geometry and detailing have been essential in order to build the house within a tight budget.

Image Courtesy © Mikael Olsson

Image Courtesy © Mikael Olsson

  • Architects: ARRHOV FRICK ARKITEKTKONTOR
  • Project: Six Walls House
  • Location: Saltsjö-Boo, Nacka, Sweden 
  • Photography: MIKAEL OLSSON
  • STATUS: COMPLETED
  • PROGRAM: PRIVATE HOUSE
  • AREA: 220 M2
  • Area, Sqm: 245kvm
  • Year: 2013-2014

Read the rest of Six Walls House in Saltsjö-Boo, Sweden by ARRHOV FRICK ARKITEKTKONTOR

“Hostel Wadi in Hoge Rielen” in Kasterlee, BELGIUM by Studio Associato Bernardo Secchi – Paola Viganò

 
April 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Studio Associato Bernardo Secchi – Paola Viganò

De Hoge Rielen is a place for civic and ecological education in the 300-hectare forest of a former military base. The O-shaped “Hostel Wadi” encircles part of the pine forest, retained as a memento of a disappearing artificial landscape that is rapidly transforming into broad leaf vegetation. A circular, ever variable winter garden towards the pine forest acts as a space of appropriation and continuity between interior and exterior, between groups and the individual. The architecture explores relationships and shared space: the enjoyment of the view occurs on a collective terrain.

Image Courtesy © Frederik Buyckx, Hostel Wadi, from the roof garden

Image Courtesy © Frederik Buyckx, Hostel Wadi, from the roof garden

  • Architects: Studio Associato Bernardo Secchi – Paola Viganò
  • Project: Hostel Wadi in Hoge Rielen
  • Location: Kasterlee, BELGIUM
  • Photography: Frederik Buyckx
  • Design Team: Studio Bernardo Secchi & Paola Viganò (Uberto degli Uberti, Günter Pusch, Wim Wambecq, Kasumi Yoshida) with: Dirk Jaspaert (BAS), Dries Beys (ARA), Bruno Depré (IRS)
  • Client: Flemish Government, AFM
  • Surface Area: 952 m2, 20 rooms (76 beds)
  • Year completed: 2013

Read the rest of “Hostel Wadi in Hoge Rielen” in Kasterlee, BELGIUM by Studio Associato Bernardo Secchi – Paola Viganò

Fangsuo Book Store in Chengdu, China by Chu Chih-Kang Space Design Co. Ltd

 
April 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Chu Chih-Kang Space Design Co. Ltd

Sutra Depository

Taiwanese designer Chih-Kang Chu was inspired by the history of Xuanzhang, a famous Chinese Buddhist monk in Tang dynasty; he resided and practiced Buddhism in Daci Temple before he went on a spiritual journey to India. Fangsuo Book Store is located at the underground level of the commercial streets, which surrounds the Daci Temple. Therefore he had a bold idea of creating a modern underground “Sutra Depository”. Sutra depository is a private place to store all kinds of knowledge, such as books, sutras, and letters in ancient China. Many raw materials and techniques were used to resemble the scene of an ancient sutra depository, for example, concrete columns with large cutting surfaces, bookcases in the loft, the bridge and catwalk across the bookcases.

Image Courtesy © Chih-Kang Chu

Image Courtesy © Chih-Kang Chu

  • Designer: Chu Chih-Kang Space Design Co. Ltd
  • Project: Fangsuo Book Store in Chengdu
  • Location: No.8, Middle Section of Shamaojie, Chunxi Road, Jingjiang District  (also known as Chengdu Taigu Alley), Chengdu, Sichuan Province, China.
  • Photography: Chih-Kang Chu
  • Software used: CAD and 3D Max
  • Year: Oct. 2013 – Feb. 2015
  • Collaborators: Fangsuo Culture Development Co., Ltd.
  • Area: 5280 square meteres
  • Manufacturer/ Supplier: Hao Guan Furniture (Shang Hai) Co., Ltd / Shanghai YueQun Metal Decoration and Construction Co., Ltd
  • Material: Concrete, terrazzo, copper, wood

Read the rest of Fangsuo Book Store in Chengdu, China by Chu Chih-Kang Space Design Co. Ltd

RENOVA STORE & THEATRE in Torres Novas, Portugal by Paulo Henrique Durão, Architect

 
April 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Paulo Henrique Durão, Architect

There was, from the beginning, the intent to work this project as a machine, a TIME CAPTURING MACHINE. This condition was naturally the result of the place, the context and the industrial spirit, that penetrated the imagination. Condition to which it was added the will to capture, within the project, time and its flow. A flow of time and light into the spaces that would say – the architecture captures time, architecture captures the flow of time.

Image Courtesy © Fernando Guerra, FG+SG Architectural Photography | Fotografia de Arquitectura

Image Courtesy © Fernando Guerra, FG+SG Architectural Photography | Fotografia de Arquitectura

  • Architects: Paulo Henrique Durão, Architect
  • Project: RENOVA STORE & THEATRE
  • Location: Almonda, Torres Novas, Portugal
  • Photography: Fernando Guerra, FG+SG Architectural Photography | Fotografia de Arquitectura
  • Software used: Autocad2010
  • CLIENTS: Renova – Fábrica de Papel do Almonda, SA
  • AREA: 374m2
  • COLLABORATION: Daniel Gil Tomé, Architect, Inês Belmarço, Architect, Inês Sá, Architect, João Ricardo Dias, Architect, Raul Serra, Architect, Tânia Figueiredo Dias, Architect
  • STRUCTURE: Pedro Viegas, Engineer
  • PROJECT: 2010
  • CONSTRUCTION: 2013 – 2014

Read the rest of RENOVA STORE & THEATRE in Torres Novas, Portugal by Paulo Henrique Durão, Architect

Montee Karp Residence in Malibu, California by Patrick T I G H E Architecture

 
April 1st, 2015 by Sanjay Gangal

Article source: Patrick T I G H E Architecture

The 2200 sq. ft. residence is located on a severe hillside site in Malibu overlooking the Pacific Ocean.  The project is an extensive remodel of an existing post-and-beam home in need of a structural, programmatic and environmental upgrade. The residence is re-envisioned for the 21st century.

Image Courtesy © Art Gray Photography

Image Courtesy © Art Gray Photography

  • Architects: Patrick T I G H E Architecture
  • Project: Montee Karp Residence
  • Location: Malibu, California, US
  • Photography: Art Gray Photography, Bran Arifin Photography
  • Project Team: Patrick Tighe Architecture: Evelina Sausina; Antonio Follo; Michael Ho; Kervin Lau; Chia-Min Wang; William Hu; Ted Digiro­lamo; Haleh Olfati; Hazel Aquino; Gelareh Arbab
  • Structural Engineer: A Chan And Company
  • Size: 2,200 SQFT
  • Year: 2014

Read the rest of Montee Karp Residence in Malibu, California by Patrick T I G H E Architecture

Qvarsebo in Västerby, Sweden by Leo Qvarsebo Arkitekt MSA

 
April 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Leo Qvarsebo Arkitekt MSA

The requests in this project are obvious yet challenging: Cooking outdoors and indoors. A quiet reading area and a bedroom beneath the stars. All three requests has each been associated with a bay window and then superposed under a roof that turns into a terrace in front of the house. In total there are 8 rooms including two huts, three terraces, 8.5 meter ceiling on a total surface of about 85 sqm.

The house turns its back to the forest, but also provides a small glance at the view, Image Courtesy © Åke E:son Lindman

The house turns its back to the forest, but also provides a small glance at the view, Image Courtesy © Åke E:son Lindman

  • Architects: Leo Qvarsebo Arkitekt MSA
  • Project: Qvarsebo in Västerby
  • Location: Västerbyn, Stjärnsund, Dalarna
  • Photography: Åke E:son Lindman
  • Size: 90sqm
  • Year of construction: 2011-2014
  • Budget: 100.000 Euro
  • Developer: Leo Qvarsebo, Mattias Granwald, Robobygg AB
  • Construction: Catherine Carrick, Konkret AB.
  • Carpenters: Leo, Elias, Robert, Hanna, Karl, Linnea, Mattias Granwald, Tobbe, Pappa

Read the rest of Qvarsebo in Västerby, Sweden by Leo Qvarsebo Arkitekt MSA

Ali Mohammed T. Al-Ghanim Clinic in Kuwait by AGi architects

 
April 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: AGi architects

Ali Mohammed T. Al-Ghanim Clinic building by AGi architects stands as a pioneer in the healthcare sector, where challenging issues such as privacy and security are addressed using a new model, where courtyards attached to the façade are the driving element behind this unique typology.

Image Courtesy © Nelson Garrido

Image Courtesy © Nelson Garrido

  • Architects: AGi architects 
  • Project: Ali Mohammed T. Al-Ghanim Clinic
  • Location: Kuwait
  • Photography: Nelson Garrido
  • Design Team: Nasser B. Abulhasan, Joaquin Pérez-Goicoechea
  • Architectural Design Team: Salvador Cejudo, Stefania Rendinelli, Hanan Alkouh, Gwenola Kergall
    Bruno Gomes, Ana López Cerrato
  • Client: Ministry of Health of Kuwait / Mr. Ali Mohammad Thuniyan Al-Ghanim
  • Awards: -WAF Award 2013 Winner – Future Projects Health category -Bronze A’Design Award 2013 – “Architecture, Building and Structure Design Category”
  • Type: Health | 6,500 sqm
  • Date: 2011-2014

Read the rest of Ali Mohammed T. Al-Ghanim Clinic in Kuwait by AGi architects

Multifunctional Sports Hall in Cluj-Napoca, Romania by DICO și ȚIGĂNAȘ

 
April 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: DICO și ȚIGĂNAȘ

Cluj – Napoca is a city of young people with 25% of its population studying in universities. Student life means also sports and the tradition is consistent. The new Multifunctional Sports Hall is the newest piece of public infrastructure for training, championships and cultural events, in a building conceived to be part of an ensemble together with Cluj Arena, the soccer and athletics stadium also designed by Dico and Tiganas and opened in 2011. Both objectives have generated new public spaces relating the Central Garden of the City with the river Some banks promenades, towards a Sports park and another public garden in a sequence of public spaces of almost 2 kilometers. The envelope of the building is a simple box including another box which contains the main hall, of 7.000 seats and up to 10.000 people for concerts. The facade is an assemblage of layers reflecting and transmitting the light into the foyers inside. The outer mask is mesh of parametrically distorted rectangles inspired by the nets used in several ball sports. The perforated steel plates are forming 3D pyramids reflecting the sky and the sun at every time in different angles and colored effects. The building has a permanent dialogue with the people from the street through the challenge to read the geometry of the facades, being the same time introverted. Inside the public will be guided by 4 thematic colors corresponding with the cardinals. The main hall is a stage and a backstage in the same time, bringing together the public and the performers in a black box with all equipments apparent but camouflaged. From shinning white with golden accents to dark grey and black ambiance, from outside to inside and backwards, architecture is built by light and colors.

Image Courtesy © Cosmin Dragomir

Image Courtesy © Cosmin Dragomir

  • Architects: DICO și ȚIGĂNAȘ
  • Project: Multifunctional Sports Hall
  • Location: Cluj-Napoca, Romania
  • Photography: Cosmin Dragomir
  • Software used: AutoCad
  • Year: 2011-2014
  • Status: built
  • Category: sport & leisure
  • Area (sq): 38.500 sqm

Read the rest of Multifunctional Sports Hall in Cluj-Napoca, Romania by DICO și ȚIGĂNAȘ

SAILING SCHOOL IN SOTOGRANDE, CADIZ by Héctor Fernández Elorza/HFE Arch. & Carlos García Fernández

 
April 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Héctor Fernández Elorza/HFE Arch. & Carlos García Fernández

The sailing school for the Sotogrande´s Royal Maritime Club is located in an ideal position, between the marina and the catamarans´ beach.

The project is linked to the stone jetty spanning longitudinally over the promenade in the north side of the beach. The structure seemingly levitates from the ground, standing gently in the sand, as if it were a catamaran. Due to the limited dimensions of the school and its facilities it is necessary the interposing of a larger element to create more visibility for the building. The pergola, constructed in front of the school, unifies all the project elements while also creating a shaded threshold, covering the exterior from direct sun exposure, stretching towards the southern end of the building. Seen from a distance, the school becomes a landmark near the port entrance.

Image Courtesy © Montse Zamorano

Image Courtesy © Montse Zamorano

  • Architects: Héctor Fernández Elorza/HFE Arch. & Carlos García Fernández
  • Project: SAILING SCHOOL IN SOTOGRANDE
  • Location: SOTOGRANDE, CADIZ
  • Photography: Montse Zamorano
  • Collaborators: Javier Mengibar (Building Engineer), Miguel Ángel Palencia (Building Engineer), María Concepción Pérez Gutierrez (Structure)
  • Situation: Playa de los Catamaranes, San Roque, Cádiz
  • Project: July – December 2012
  • Construction: January- June 2013
  • Client: Real Club Marítimo de Sotogrande
  • Constructors: Construcciones Mena y Barranco S.L.
  • Surface Area: 145 m2
  • Budget: 75.000 euros

Read the rest of SAILING SCHOOL IN SOTOGRANDE, CADIZ by Héctor Fernández Elorza/HFE Arch. & Carlos García Fernández

Metro Station in Sofia, Bulgaria by Radu DRAGAN

 
April 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Radu DRAGAN

Located in an environment that lacked strong marks, the Metro Station 20 should be a signal, a structural element of the landscape, it must be at its scale. We have designed a structure that is both generous and sensual, with a glass volume curves embracing the ground and reaching the underground platform level by penetrating light and vegetation. The structure consists of 27 metal arches on a plot of 4,00 m, of variable height and width, starting from the rail level. The height varies between 19 and 24 m and the width between 17,80 m et 30 m. They are connected by a secondary structure of metal tubes that support the triangular glass panels. This structure also supports the road that enters into the glass volume and will form a bridge of 105 m length suspended from the metal structure. In its central part, this bridge will be slightly curved to give greater height above the access platform.

Image Courtesy © DRAGAN ARCHITECTURE

Image Courtesy © DRAGAN ARCHITECTURE

  • Architects: Radu DRAGAN
  • Project: Metro Station
  • Location: Sofia, Bulgaria
  • Software used: Archicad, Abvent Artlantis and Photoshop

Read the rest of Metro Station in Sofia, Bulgaria by Radu DRAGAN

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy