Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

The Little Pilot by Brani & Desi

 
February 11th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Brani & Desi

\”The Little Pilot\” is а room for a little boy who loves the idea one day to become a pilot. He loves to build airplanes and to read and listen stories about famous pilots. His room presents his little idea, which one day become a big.
The concept of the design is inspired by the idea of Kobi Yamada’s book “What Do You Do with an Idea?”

Image Courtesy © Brani & Desi

Image Courtesy © Brani & Desi

Read the rest of The Little Pilot by Brani & Desi

Kalekent in ISTANBUL, TURKEY by RSG

 
February 11th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: RSG

The ideology behind the convertible interior design is to remove people from the crowdedness of Beylikduzu into a relaxing atmosphere where the families move freely in the sales office. Our client aim is to build a housing complex with an earth and nature friendly lifestyle by considering aesthetic values. Our main criteria in designing the interior of the complex were that the building excels in the structure and position of the functional layout together with smooth circulation organization.

Image Courtesy © CUMHUR AYGUN

Image Courtesy © CUMHUR AYGUN

  • Architects: RSG
  • Project: Kalekent
  • Location: ISTANBUL, TURKEY
  • Photography: Cumhur Aygun
  • Software used: Autocad lt, 3dsmax, v-ray, photoshop
  • Creative Director: Didem Guven
  • Art Director: Didem Guven
  • Designer(s): Didem Guven
  • Client: Liv Yapi / Gul Yapi / 3S Kale
  • Design Year: 2013

Read the rest of Kalekent in ISTANBUL, TURKEY by RSG

Vertical Court in Greenbank Park, Singapore by HYLA Architects

 
February 11th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: HYLA Architects

A courtyard on two levels sits in the centre of this semi-detached house. On the first level, a frangipani tree sits in the middle of a pond, framed by a timber clad box. The double volume living room and the dining room wraps around this courtyard. The second storey level of the courtyard lies over the dining area and in front of the master bedroom. The full height glass facade facing the courtyard is screened by interlocking vertical and horizontal timber members. The courtyard offers the house a lot of privacy as well as letting in light into the cetnre of the house. It also acts as a buffer against noise from a major road a distance away.

Image Courtesy © Mr. Derek Swalwell

Image Courtesy © Mr. Derek Swalwell

  • Architects: HYLA Architects
  • Project: Vertical Court
  • Location: Greenbank Park, Singapore
  • Photography: Mr. Derek Swalwell
  • Site Area: 376 m2
  • Gross Floor Area: 520 m2
  • Status: Completed September 2014
  • Architect: HYLA Architects
  • Principal Architect: Mr. Han Loke Kwang
  • Assistant Architects: Yuzhe, Nicholas Gomes
  • Main Contractor: Praxis Contractors Pte Ltd
  • Structural Engineer: GCE Consulting Engineers
  • Type: New Erection of 3 storey semi-detached house with attic & basement

Read the rest of Vertical Court in Greenbank Park, Singapore by HYLA Architects

Artefici Hairstylist showroom in Ostuni BR, Italy by Flore & Venezia

 
February 11th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Flore & Venezia

ARTEFICI ZONE is Interior design of Artefici Hairstylist showroom site in Ostuni, Br. Italy.
Place plan had a complex shape with pillar in the center and large windows on three sides of the room.
Wooden floors and white walls make a bright and familiar spaces with clear and linear allocation.
Systems of white panels on large windows guarantee a correct light distribution during the day.

Image Courtesy © Flore & Venezia

Image Courtesy © Flore & Venezia

  • Architects: Flore & Venezia
  • Project: Artefici Hairstylist showroom
  • Location: Ostuni BR, Italy

Read the rest of Artefici Hairstylist showroom in Ostuni BR, Italy by Flore & Venezia

Red Carpet in Shanghai, China by 100architects

 
February 11th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: 100architects

This project is located in Shanghai, on East Nanjing road’s Century Square, the most famous and glamorous pedestrian street in the “heart” of the city center.

The essence of this street is its commercial status, which was historically developed as a link between East and West, connecting directly the port with the city, therefore used as the principal trading platform, becoming a cultural and social active axis.

Image Courtesy © 100architects

Image Courtesy © 100architects

  • Architects: 100architects
  • Project: Red Carpet
  • Location: Shanghai, China
  • Software used: Rhino 5.0, AutoCad 2014, Photoshop

Read the rest of Red Carpet in Shanghai, China by 100architects

3 VAULTS in Turin, Italy by R3Architetti

 
February 11th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: R3Architetti

We have been asked to reconfigure the interior of a three-room apartment of about sixty square meters in Turin to accommodate a new type of home who could also function as Airbnb. The new plan layout emphasizes the three vaults that crown the entire volume of the house: two of them frame the living area and one the bedroom and bathroom area. By cutting the septum that divided the two northern vaults, the living area takes a diagonal orientation that expands the perception of space. This axis scheme is further emphasized by the geometry of the sofa and by the wooden niche that outlines the study area and gives access to the bedroom and bathroom. The kitchen, made with reinforced concrete cast on site and oak doors, divides the dining room from an extra area used as utility and store room. The dialogue between different materials defines the dining area: concrete and wood for the kitchen, exposed concrete for the walls, zinc-coated steel pipes and wooden top for the table. The studio niche leads to the space held within the third vault where the bedroom and the bathroom are: this area is divided by a septum which maintains the space continuum at the ceiling level. On this third vault the original 1905 decoration has been brought back to the surface.

Image Courtesy © Jacopo Gallitto

Image Courtesy © Jacopo Gallitto

  • Architects: R3Architetti
  • Project: 3 VAULTS
  • Location: Turin, Italy
  • Photography: Jacopo Gallitto
  • Year: 2014
  • Type: Direct Commission
  • Status: Built 

Read the rest of 3 VAULTS in Turin, Italy by R3Architetti

Residential building in Staines, UK by Architects of Invention

 
February 11th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Architects of Invention

The building is seven stories high with descending terraces at the front, which offer views towards the river from the internally situated apartments. While the building is foremost designated as residential, part of the ground floor is occupied with space for retail. The building’s round shape creates public spaces on the ground floor – opening to the north–east between the Strata House and the new development and also from the south-east corner on the embankment by the bridge.

Image Courtesy © Architects of Invention

Image Courtesy © Architects of Invention

  • Architects: Architects of Invention
  • Project: Residential building
  • Location: Bridge Street Car Park, Staines, UK
  • Team: Davit Canava, Dominykas Daunis, Petras Isora, Nikoloz Japaridze, Anton Khmelnitskiy, Ivane Ksnelashvili
  • Site area: 7120 ㎡
  • Building area: 18,754 ㎡
  • Area: NIA  11,007㎡, GIA – 18, 754 ㎡
  • Budget: £30mil
  • Renderings: Canava
  • Design participation: Full Design Control RIBA STAGES – 1- 2
  • Client: Spelthorne Borough Council
  • Landscape Design: HED
  • Structural engineer:Engenuiti
  • Electrical Engineer: DSA Engineering

Read the rest of Residential building in Staines, UK by Architects of Invention

Cupolas by Martin Rajniš

 
February 11th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Martin Rajniš

Cupolas are an experimental project to verify the structural possibilities of the cupola and methods of enveloping it. The saga began in the summer of 2011, when we built the first cupola in the meadows at Maxov. It is a variation on the tried-and-tested hollow stack system, only the components are joined with screws. It is beautiful. Cross-country skiers ran through it in winter. We decided to give it a dress of ice. Frozen water created beautiful shapes on the thin latticework, and so the first envelope version saw the light of day.

Image Courtesy © Tomáš Kosnar

Image Courtesy © Tomáš Kosnar

  • Architects: Huť architektury Martin Rajniš – Martin Rajniš, David Kubík, Martin Kloda and Archwerk, Tomáš Kosnar, Nela Gottvaldová, Luboš Loibl, Tom Foltýn, and others
  • Project: Cupolas
  • Photography: Tomáš Kosnar, David Kubik, Jakub Holas
  • Project Date: 2011

Read the rest of Cupolas by Martin Rajniš

“Building at Beylikdüzü” in Istanbul, Turkey by YEGENA

 
February 11th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: YEGENA

The building at Beylikdüzü / İstanbul was designed in 2011. Starting point of this design was the segmentation of a rectangular prism whose size is at maximum allow able by local zoning regulations, by load-bearing walls. After this first design step, while these load-bearing walls form the balconies on the building block , they also establish the facade of the building by back and forth free and independent movements between floors. This secondary and final step is  perceived especially from perspective views and constitutes an irregular repetition array. Although started with a regular geometry, by the help of this irregular repetition array , the desired attractive irregular rhythm is achieved.

Image Courtesy © YEGENA

Image Courtesy © YEGENA

  • Architects: YEGENA
  • Project: “Building at Beylikdüzü”
  • Location: 151 Block  2 Lot Concept Suggestion / Beylikduzu, Istanbul, Turkey
  • Software used: Sketch up, ACAD, 3D Studio & Photoshop
  • TEAM: M.Baris Yerena, Nurhan Kucukkaya, Kamil Sarsilmaz, Burak Cakiltas
  • EMPLOYER: Liv Construction Co.
  • TOTAL CONSTRUCTION AREA: 26.560 m2
  • DATE: September 2011

Read the rest of “Building at Beylikdüzü” in Istanbul, Turkey by YEGENA

“CUBE 2” OFFICE TOWER in GUADALAJARA, MEXICO by Estudio Carme Pinós

 
February 10th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Estudio Carme Pinós

It can’t be denied that a tower has always a will of singularity and that its sculptural value is its most precious asset.

In this case, we don’t want to disconnect this sculptural value from its structural expression; we believe that any balancing act which its way of working is easily understood, responding to a carefully measured calculation, will reflect a tension that is, at the same time, harmony.

Image Courtesy © Estudio Carme Pinós

Image Courtesy © Estudio Carme Pinós

  • Architects: Estudio Carme Pinós
  • Project: “CUBE 2” OFFICE TOWER
  • Location: GUADALAJARA, MEXICO

Read the rest of “CUBE 2” OFFICE TOWER in GUADALAJARA, MEXICO by Estudio Carme Pinós

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy