Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Montreal City Hall in Quebec, Canada by Affleck de la Riva architects

 
March 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: v2com

A national historic site, Montreal City Hall was one of the first monumental single-purpose city halls in Canada. Built between 1872 and 1878 after plans prepared by Hutchison & Perrault, the building was severely damaged by fire in 1922, leaving only its outer walls and destroying many of the city’s historic records. Commissioned to oversee reconstruction, the architect Louis Parent designed an entirely new building with a self-supporting steel structure erected inside the shell of the ruins. Inspired by the city hall of the French city of Tours, Parent re-modelled the mansard roof with a copper finish instead of the original slate tiles and completely restored the original limestone facades. With its dense and abundant use of ornamentation, Montreal City Hall is one of Canada’s finest examples of the Second Empire style.

Image Courtesy © Alain Laforest

Image Courtesy © Alain Laforest

  • Architects: Affleck de la Riva architects
  • Project: Montreal City Hall
  • Location: 275 Rue Notre-Dame Est, Montreal, Quebec, Canada
  • Photography: Alain Laforest
  • Design architect: Richard de la Riva
  • Project team: Marie-Élaine Gibeault, Brigitte Boudreau, Alexandre Cassiani, Julie Marchand and Suzanne Gagnon
  • Project manager: Richard de la Riva
  • Client: City of Montreal
  • Awards: 2013 OAQ Award of Excellence in Architecture, Restoration 2012 North American Copper in Architecture Award, Restoration 2011 AMCQ Award of Excellence
  • Area of project: 70 000 ft2 / 6 500 m2 (facades and roof)
  • Project end date: 2011
  • Budget: 13 300 000 $CA

Read the rest of Montreal City Hall in Quebec, Canada by Affleck de la Riva architects

Andaz Hotel in Guanacaste, Costa Rica by Zürcher Architects

 
March 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Zürcher Architects

During our walks through the site we encountered several archeological pre-Columbian pieces made out of lava, rock and clay.  We realized that the local humble flora and fauna of the region inspired our ancestors. They were not about jaguars and eagles, for the contrary, they were inspired by the little cocoons, thorns and seeds. From there, we explored similar sources of inspiration to create the arts and crafts. With that in mind, we created the architectural concept for the project.

Image Courtesy © Andrés García Lachner

Image Courtesy © Andrés García Lachner

  • Architects: Zürcher Architects
  • Project: Andaz Hotel
  • Location: Papagayo Penninsula, Guanacaste, Costa Rica
  • Photography: Andrés García Lachner
  • Architect In Charge: Hazel Chang, Ronald Zürcher
  • Project Team: Zürcher Architects, Das Design, Circuito S.A, Termoaire, Integra, Edificar, Sinergo
  • Area: 22,000 m2
  • Year: 2013

Read the rest of Andaz Hotel in Guanacaste, Costa Rica by Zürcher Architects

McCarthy Completes Construction of $456 Million Prebys Cardiovascular Institute in La Jolla, Calif.

 
March 17th, 2015 by Sanjay Gangal

Article source: McCarthy Building Companies

McCarthy Building Companies, Inc., the nation’s leading healthcare builder, has completed construction of the new 383,000-square-foot Prebys Cardiovascular Institute and adjacent 26,000-square-foot central energy plant on the Scripps Memorial Hospital La Jolla campus, located at 9888 Genesee Ave. in La Jolla, Calif.

Image Courtesy © McCarthy Building Companies

Image Courtesy © McCarthy Building Companies

  • Construction: McCarthy Building Companies
  • Project: McCarthy Completes Construction of $456 Million Prebys Cardiovascular Institute in La Jolla, Calif.
  • Location: La Jolla, Calif, USA
  • Construction of the Prebys Cardiovascular Institute project required:
    • 134,562 cubic yards of earthwork
    • 29,653 cubic yards of concrete
    • 4,792,813 pounds of concrete reinforcement
    • 191,710 square feet of exterior finished surface
    • 4,662 tons of structural steel
    • 2,237 doors
    • 725,873 square feet of drywall
    • 189,506 square feet of finished flooring
    • 158,922 lineage feet of piping
    • 737,680 pounds of ductwork
    • 67% of the onsite trash was recycled

Read the rest of McCarthy Completes Construction of $456 Million Prebys Cardiovascular Institute in La Jolla, Calif.

Hillsboro Shute Park Branch Library Renovation in Oregon by Hennebery Eddy Architects, Inc.

 
March 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Hennebery Eddy Architects, Inc.

After 40 years of constant use Shute Park Branch Library had devolved into a dark, cluttered, and inefficient interior space that had little connection to its namesake park. This comprehensive renovation included a complete reorganization of the floor plan and was based on the integration of three transformative characteristics -establishing a new relationship to the park, openness, and natural light.

Image Courtesy © Hennebery Eddy Architects, Inc.

Image Courtesy © Hennebery Eddy Architects, Inc.

  • Architects: Hennebery Eddy Architects, Inc.
  • Project: Hillsboro Shute Park Branch Library Renovation
  • Location: 775 SE 10th Ave, Hillsboro, OR 97123, Oregon
  • Software used: Revit, Illustrator, Indesign, and Photoshop
  • Project Team: David Wark, AIA, LEED AP, Jimmy Gantz, AIA, LEED AP, Meg Matsushima, AIA, LEED APAngelique Nossa, IIDA, LEED AP Laura Craig Bennett, LEED GA
  • Client: City of Hillsboro, Hillsboro Public Library
  • Structural Engineer: KPFF Consulting Engineers
  • MEP/FP Engineer: MKE and Associates, Inc.
  • Landscape Architect: Walker Macy
  • Completion date: 25 February 2014
  • Occupancy date: 10 March 2014
  • Project Budget: $4,220,000

Read the rest of Hillsboro Shute Park Branch Library Renovation in Oregon by Hennebery Eddy Architects, Inc.

Kindergarten “Tesla – Science for life” in New Belgrade, Serbia by DVA: STUDIO

 
March 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: DVA: STUDIO

Specific features of this location originate from the fact that primordial modernist setting of the New Belgrade, extremely modernized throughout the principles of Le Corbusier’s Ville Radieuse was interrupted by so called investor’s (speculators) architecture during the past few decades. One of the outcomes of such conflict is the fact that new-formed, fragmentized sites are in huge disproportion compared to existing structures and primarily, sites marked for the complementary functions such as educational facilities are in large scale undersized. So it is the case with this site for the kindergarten. That fact as well as the nearness of heavy traffic corridor were predominant in the process of designing. Circular form was the most appropriate as a response to the built environment as well as to the very intensive traffic which backside of the building faces.

Image Courtesy © DVA: STUDIO

Image Courtesy © DVA: STUDIO

  • Architects: DVA: STUDIO
  • Project: Kindergarten “Tesla – Science for life”
  • Location: New Belgrade, Serbia
  • Photography: Relja Ivanić
  • Team: Aleksandru Vuja, Milan Djurić, Milka Gnjato
  • YEAR OF COMPLETION: 2013
  • AREA:
    • Site area: 3,600 m2
    • Gross area: 1,890 m2

Read the rest of Kindergarten “Tesla – Science for life” in New Belgrade, Serbia by DVA: STUDIO

Congress Centre in Trento, Italia by Piuarch

 
March 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Piuarch

The project for the re-qualification and expansion of the new congress complex in Riva del Garda, winner of an international competition, is part of a broader programme aimed at promoting and valorizing the city and surrounding territory. The new building represents an important focal point and is inserted into the magnificent landscape in such a way as to both reflect and emphasize its distinguishing features.

Image Courtesy © Piuarch

Image Courtesy © Piuarch

  • Architects: Piuarch
  • Project: Congress Centre
  • Location: Riva del Garda, Trento, Italia
  • Piuarch team: Marco Dragoni e Yusuke Aizawa, Momoko Asano, Ilan Balouka,  Filippo Carcano, Maiko Chiriki, Hirotaka Oishi, Sabrina Pesendorfer
  • Partners: Fresa Fuenmayor, Garbellini Tricario
  • Associati: Castelli Dragoni, Fascione Lazzerotti, Mahdjoubian, Mandelli Mollo, Pallares Seggio, Spagnolatti Venturini
  • Architectural design: Piuarch with Andrea Palaia
  • Structural design: FV Progetti S.n.c. – MC-Engineering S.r.l.
  • M & E design: Flu.project Studio Associato
  • Client: Patrimonio del Trentino S.p.A.
  • Built area: 25.600 mq
  • Year: 2007

Read the rest of Congress Centre in Trento, Italia by Piuarch

WALL MUSEUM in Montemor-o-Novo, Portugal by Tiago do Vale Architects

 
March 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source:  Tiago do Vale Architects

An international, one-stage architecture competition was recently held by Arkxsite with the purpose of developing compelling ideias for a contemporary museum located within the Castle of Montemor-o-Novo in Portugal. Placed on the top of a hill, 291m above sea level, not only it rules over a breathtaking view but also documents a continuous history from the Roman Period to the 18th century.

Image Courtesy © Tiago do Vale Architects

Image Courtesy © Tiago do Vale Architects

  • Architects: Tiago do Vale Architects
  • Project: WALL MUSEUM
  • Location: Montemor-o-Novo, Portugal
  • Software used: AutoCAD, SketchUp, Rhino, VRay and PhotoShop
  • PROJECT TEAM: Tiago do Vale, María Cainzos Osinde, Hugo Quintela
  • COMPETITION: Site Museum (International Architecture Competition)
  • ORGANIZATION: Arkxsite
  • PROJECT YEAR: 2015
  • CONSTRUCTION AREA: 1250 m2

Read the rest of WALL MUSEUM in Montemor-o-Novo, Portugal by Tiago do Vale Architects

Reggio Pre-school and religious center in West Hills, New York by Scalar Architecture

 
March 17th, 2015 by Sanjay Gangal

Article source: Scalar Architecture

The pre-school is based on the Reggio pedagogical approach which fosters community through exploration and discovery in a supportive and enriching environment based on the interests of the children through a self-guided curriculum. The environment as a whole becomes a “third teacher”.

Image Courtesy © Miguel de Guzman

Image Courtesy © Miguel de Guzman

  • Architects: Scalar Architecture
  • Project: Reggio Pre-school and religious center
  • Location: West Hills, New York, US
  • Photography: Miguel de Guzman, Imagen Subliminal
  • Team: Julio Salcedo – Principal in Charge, Yetunde Ogunwumi, Megan Roy, Justin Tan, Adam Kuruc, Josh Carrelo-Mendez
  • Structural: Thomas D. Reilly P.E. , Materials: Standing seam enamel metal roof, recycled fiber cement panels, Steel and wood insulated windows, certified harvested wood floors, 2 by 6 balloon frame construction.
  • Photography: Miguel de Guzman, Imagen Subliminal
  • Area: 5,500 sq ft
  • Year of Completion: 2015

Read the rest of Reggio Pre-school and religious center in West Hills, New York by Scalar Architecture

The Golf House in Queensland, Australia by Studio 15b

 
March 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Studio 15b

Completed in late 2014, this new home is located within an established residential suburb of Brisbane over looking a beautiful treed golf course. It has been designed for a golf loving, retired couple who like to entertain their large family that visit regularly from Brisbane and abroad.

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

Image Courtesy © Christopher Frederick Jones

  • Architects: Studio 15b
  • Project: The Golf House
  • Location: Brisbane, Queensland, Australia
  • Photography: Christopher Frederick Jones
  • Software used: Revit 3D
  • Design time: 12 months
  • Construction time: 12 months
  • Project size: 444 m2
  • Design & Project Architect: Allison Smith
  • Interior Designer: Rachel Moodie
  • Awards
    • HIA & DIA Brisbane Kitchen & Bathroom & Interior Design Awards – Interior Design Over $250,001
    • HIA & DIA – CSR Queensland Housing Awards – Queensland Residential Interior Design

Read the rest of The Golf House in Queensland, Australia by Studio 15b

Straw bale house by Brian Balfern Waite

 
March 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Brian Balfern Waite

A strawbale insulated, easily erected self-build home that is available as a kit.
It is a simple structure intended to exploit the cost savings of mass production yet flexible enough to cater for many situations.
The design of the structure has been reduced to basically one curved lightweight rib beam which are paired together to form a cruck ‘A’ frame. This cruck is then repeated every meter (bale length) for whatever length of building is required. So the length is infinite, the interior floor width is 5 to 7 meter on two levels, the height is also variable.
Every bale is supported to eliminate settlement and every bale is covered by the roofing which, together with a passive drought system, enables the building to cope with exposed locations.
The vaulted interior is totally free of structural restrictions and so can be divided, or not, to the owners needs.

Image Courtesy © Brian Balfern Waite

Image Courtesy © Brian Balfern Waite

Read the rest of Straw bale house by Brian Balfern Waite

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy