Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

64 Social Housing in Aytré, France by Guinée*Potin Architectes

 
November 1st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Guinée*Potin Architectes

This 64 dwellings project, divided into two buildings, is implemented in the heart of the residence Pierre Loti, completing an urban renewal.

The master plan places the project at a crossroads of varied building types and densities. As a consequence, the process aims for a volumetric transition, possible within the context, contributing to the future identity of the new Pierre Loti Street.

Image Courtesy © Guinée*Potin Architectes

  • Architects: Guinée*Potin Architectes
  • Project: 64 Social Housing
  • Location: ZAC Pierre Loti – Batiments Réunion et Seychelles/ Aytré/ 17
  • Software used: Autocad
  • Client: Habitat 17
  • Associated Architects: Alterlab
  • Engineering: KYPSELI  (fluids)+ EBLL (structure)
  • Construction Economist: Cabinet Alain Fontanaud
  • Living Area: R building :1889 m² / S building : 1923 m²

Read the rest of 64 Social Housing in Aytré, France by Guinée*Potin Architectes

New Dialysis Unit Area in Málaga, Spain by Joaquin Galan Architect

 
November 1st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Joaquin Galan Architect

The new Dialysis Unit in Hospital of Carlos Haya is an enlargement that occupies the place of the old staff cafeteria, even part of the own Hospital, where annexed rooms, such as changing rooms, toilets, storage room, repair monitors, dirty and clean offices are located. The main idea of the project is to develop all the activity of dialysis in the most diaphanous area, developing four distinct care stays, minimum, intermediate, intensive and patients-rooms. Thus, a radial composition is achieved, which is not broken in any case, as the separations are made of glass, the composition of dialysis stations is marked by the lighting and composition of the false ceiling is achieved, all this results in an open space, very comfortable and aesthetically unique and striking space, playing with a minimal numberof materials, expensive as well, combined with a few colours, taking advantage of the natural light, with special glasses.

Image Courtesy © Joaquin Galan Architect

  • Architects: Joaquin Galan Architect
  • Project: New Dialysis Unit Area
  • Location: Hospital Carlos Haya. Málaga ( Spain )
  • Project and works manager: Joaquín Galan Vallejo_Architect
  • Structural design:  Javier Cruz de la Conde_ Engineering
  • Facility design: DM Ingenieros
  • Public Client: Health Department- Junta de Andalucía.
  • Collaborators: Javier Cruz de la Conde,Eugenio Novoa.
  • Construction company: Construcciones Inbesa S.L.
  • Surface area: 639,50 M2
  • Date of project: 03/09/2013
  • Date of final works: 14/02/2014

Read the rest of New Dialysis Unit Area in Málaga, Spain by Joaquin Galan Architect

Bar-Salón Sociedad in Monterrey, Mexico by Communal+OTRA Arquitectura

 
October 31st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Communal+OTRA Arquitectura

Salón Sociedad is an architecture development for a hall/bar located inside Sociedad Cuauhtémoc y Famosa, institution founded by FEMSA and Heineken México formerly known as Cervecería Cuauhtémoc-Moctezuma. Project developed in collaboration with OTRA Arquitectura and Office Services Heineken México.

Image Courtesy © José Pablo Villarreal and Agustín Landa Ruiloba

  • Architects: Communal+OTRA Arquitectura
  • Project: Bar-Salón Sociedad
  • Location: Monterrey Nuevo León, México
  • Photography: José Pablo Villarreal and Agustín Landa Ruiloba
  • External Collaborators: Marco Polo Pérez, Luis Brambilla, Edder Buentello
  • Manufacturers: CASSA Construcciones
  • Client: FEMSA, Heineken México
  • Area: 340 m²
  • Project Year: 2017

Read the rest of Bar-Salón Sociedad in Monterrey, Mexico by Communal+OTRA Arquitectura

Chapel Suite Albergo Villa Marta in Italy by O2 Studio

 
October 31st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: O2 Studio

Albergo Villa Marta, a hotel near Lucca in Tuscany, has on its land a Neo Gothic church from the XVIII century. This incredible church was used as storage space until O2 Studio was asked to transform it into a hotel suite.

Image Courtesy © Albergo Villa Marta

  • Architects: O2 Studio
  • Project: Chapel Suite Albergo Villa Marta
  • Location: Albergo Villa Marta, Lucca, Italy
  • Photography: Albergo Villa Marta
  • Software used: Autocad, Photoshop, InDesign
  • Project team: Lucía Giménez Puerta, Tjerk van de Wetering, Mariska Palsgraaf
  • Project Year: 2017

Read the rest of Chapel Suite Albergo Villa Marta in Italy by O2 Studio

Beauty Parlour & Bridal Studio in Kerala, India by Eminence Architects [Research + Design]

 
October 31st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Eminence Architects [Research + Design]

The perception of a beauty parlour, a salon or a bridal studio has changed over a period of time. Typical layouts or designs are stories of the past. When we were assigned to design a women’s beauty parlour and bridal studio, we decided to give a different experience to the clients who step in. The site was located on the ground floor among a row of small shops. It was a long and narrow rectangular space of about 330sqft.

Image Courtesy © Eminence Architects [Research + Design]

Read the rest of Beauty Parlour & Bridal Studio in Kerala, India by Eminence Architects [Research + Design]

Cabin Kvitfjell in Norway by LUND HAGEM ARCHITECTS

 
October 31st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: LUND HAGEM ARCHITECTS

Our design process was inspired by the client’s desire to have “a summer cabin in a winter landscape”.

The site is located at one of the highest buildable plots within the Kvitfjell Ski Resort. It has uninterrupted views towards southeast, where the topography drops dramatically. The vegetation consists of birch and pine trees, located along the road and towards southeast. The central part of the plot, which had been previously cleared of vegetation, was also its flattest part. The existing trees created a sort of a filter towards the road and towards the winter resort, further down the mountain.

Image Courtesy © Marc Goodwin

  • Architects: LUND HAGEM ARCHITECTS
  • Project: Cabin Kvitfjell
  • Location: Kvitfjell – Ringebu, Norway
  • Photography: Sam Hughes, Marc Goodwin
  • Size: Gross areas: main cabin, approx. 120 m² + annex, approx. 30 m² + carport

Read the rest of Cabin Kvitfjell in Norway by LUND HAGEM ARCHITECTS

Tree of Write in SONGDO-DONG, South Korea by STEFANO ROCCHETTI, GABRIEL BELLI BUTLER, OS+A ORGANIC SCAPES AND ARCHITECTURE

 
October 31st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: STEFANO ROCCHETTI, GABRIEL BELLI BUTLER, OS+A ORGANIC SCAPES AND ARCHITECTURE 

Writing is a dependable method of recording and presenting transactions in a permanent form. Its invention has been driven by the practical necessity of exchanging information, maintaining financial accounts, codifying laws, recording history and cultural reasons such as the need for maintaining traditions, dissemination of knowledge through the media as well as the formation of legal systems.

Image Courtesy © STEFANO ROCCHETTI, GABRIEL BELLI BUTLER, OS+A ORGANIC SCAPES AND ARCHITECTURE

Read the rest of Tree of Write in SONGDO-DONG, South Korea by STEFANO ROCCHETTI, GABRIEL BELLI BUTLER, OS+A ORGANIC SCAPES AND ARCHITECTURE

Holiday Home In Platja D’aro, Spain by Pepe Gascón Arquitectura

 
October 31st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Pepe Gascón Arquitectura

This holiday home, of a Mediterranean character, was built half a century ago using traditional Catalan construction methods. It has been refurbished and modernised internally to increase natural light. The kitchen and porch have been extended to create a courtyard to connect the interior living areas with the outdoor. This offers shade and the addition of a pool completes the integration of these areas.

Image Courtesy © Aitor Estévez

  • Architects: Pepe Gascón Arquitectura
  • Project: Holiday Home In Platja D’aro
  • Location: Carrer Maó, núm. 8, Platja d’Aro, Costa Brava (Girona), España
  • Photography: Aitor Estévez
  • Collaborators: Jesús Gallego (int)
  • Technical architect: Josep Gascón Canals
  • Cost: 235.000,00 €
  • Area: 195,00 m2
  • Project year: 2015
  • Completion date: 2016

Read the rest of Holiday Home In Platja D’aro, Spain by Pepe Gascón Arquitectura

SLIDE in Tokyo, Japan by APOLLO Architects & Associates Co., Ltd

 
October 31st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: APOLLO Architects & Associates Co., Ltd 

This small house in a residential district in eastern Tokyo is home to a couple and their young children. The dark grey galvalume cladding blends gently into the surrounding environment, as if it has been there for many years. Because the lot sits across the street from an elementary school, the clients requested a design that ensured privacy yet was as open as possible.

Image Courtesy © Masao Nishikawa

  • Architects: APOLLO Architects & Associates Co., Ltd
  • Project: SLIDE
  • Location: Koto ward, Tokyo, Japan
  • Photography: Masao Nishikawa
  • Structural Engineer: Masaki Structure Laboratory (Kenta Masaki)
  • Lighting design: SIRIUS LIGHTING OFFICE
  • Site Area: 62.84m2
  • Total Floor Area: 90.53m2
  • Construction Period: January 2016 – May 2017
  • Design Period: March 2014 – January 2016

Read the rest of SLIDE in Tokyo, Japan by APOLLO Architects & Associates Co., Ltd

Ijhal in Amsterdam, The Netherlands by Wiel Arets Architects

 
October 31st, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Wiel Arets Architects

The IJhal is a recently completed pedestrian passageway situated within Amsterdam’s central train station, on its the northern, waterside–which abuts the river it’s named for, the IJ. The central station has been under continuous construction, for approximately the last decade, as the city spearheaded a total transformation of the original nineteenth century building, by expanding it below, above, and at its rear, in order to accommodate the city’s growing population, and increasing number of tourists. A major portion of the station’s renovation and expansion is related to the soon to-be opened ‘North-South’ metro line–which is set to run along that axis of the city, and for the first time, enable one of the city’s metro lines to cross under the river IJ, at the back of the city’s train station. Amsterdam’s central train station is thus a confluence point for its many taxis, metro lines, trams, trains, and infinite cyclists, in addition to being a loading point for the IJ’s ferry-boat traffic; it is a major node of pedestrian and public transportation movement in Amsterdam.

Image Courtesy © WIEL ARETS ARCHITECTS

  • Architects: Wiel Arets Architects
  • Project: Ijhal in Amsterdam
  • Location: Stationsplein 9, 1012 AB Amsterdam, The Netherlands
  • Client: NS Poort, Ontwikkeling BV
  • Consultants: Deerns Raadgevende, Ingenieurs BV
  • Project team: Wiel Arets, Bettina Kraus, Freyke Hartemink, Joris van den Hoogen
  • Collaborators: Rob Willemse, Bruno Ebersbach, Joana Varela, Roel van der Zeeuw, Thorsten Schneider, Jochem Homminga, Ramon Alvarez Roa, Ole Hallier, Raymond van Sabben, Nikolas von Schwabe, Janosch Welzien, Steffen Winkler, Marco Leite Velho, Itziar Quiros

Read the rest of Ijhal in Amsterdam, The Netherlands by Wiel Arets Architects

Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise