Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

V and A Gallery 40 in South Kensington London, UK by 6a architects

 
October 9th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: 6a architects

Situated in the south-western corner of the V&A South Kensington site, Gallery 40 is one of the museum’s largest and most architecturally distinctive interior spaces. The simplified neo-classical gallery, 1600 sqm in area, is based on an octagonal plan with four deep circular alcoves below a flattened domed glass roof.

Image Courtesy © 6a architects

Image Courtesy © 6a architects

  • Architects: 6a architects
  • Project: V and A Gallery 40
  • Location: South Kensington London, UK
  • Client: Victoria and Albert Museum, Cromwell Road, London, SW7 2RL
  • Project Team: Tom Emerson, Stephanie Macdonald, Takeshi Hayatsu, John Ross, Alex Maclean
  • Structural Engineer: Eckersley O’Callaghan
  • M&E Engineer: BuroHappold
  • Project Manager: Victoria and Albert Museum Estates Department
  • Contractor: Coniston Limited
  • Lighting Design: BDP
  • Enginee: Andrew Cox Ltd
  • Advanced Works and Mosaic Repair:Sykes and Sons
  • Project Size: 1600m2
  • Completion Date: March 2013

Read the rest of V and A Gallery 40 in South Kensington London, UK by 6a architects

AL GADHEER CORPORATE SALES CENTER in DUBAI, United Arab Emirates by MBAD ARQUITECTOS + X ARCHITECTS

 
October 9th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: MBAD ARQUITECTOS+X ARCHITECTS

As an oasis in the desert….interior oasis exterior oasis….just like an illusion….a powerful experience, to use, to be, to stay in, to see….

An oasis is an isolated place of a desert in which we found water and vegetation, that is to say more or less extensive portions of land fertilized by a water source in the middle of sandy grounds. in these places it can have small establishments inhabited; besides giving cultures to the near settlers, they serve to supply to the thirsty travellers and caravans; some times these were confused by optical illusions called mirages.

Image Courtesy © MBAD ARQUITECTOS + X ARCHITECTS

Image Courtesy © MBAD ARQUITECTOS + X ARCHITECTS

  • Architects: MBAD ARQUITECTOS + X ARCHITECTS
  • Project: AL GADHEER CORPORATE SALES CENTER
  • Location: DUBAI, UAE, EMIRATOS ARABES UNIDOS
  • Program: PUBLIC BUILDING – COMMERCIAL – SHOWROOM
  • Area Of Land: 8166 M2
  • Built Area: 3800 M2
  • Date: 2008-2009(Project)

Read the rest of AL GADHEER CORPORATE SALES CENTER in DUBAI, United Arab Emirates by MBAD ARQUITECTOS + X ARCHITECTS

Sorte Hus in Copenhagen, Denmark by Sigurd Larsen

 
October 9th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Sigurd Larsen

Sorte Hus is an innovative and affordable single-family residence in Copenhagen; it combines intelligent use of prefabricated materials to minimize costs, while utilizing a simple spatial composition to maximize room. The result, a saddle-roofed house, provides an answer to the growing demand of small family dwellings in the dense urban landscape of the Danish capital.

Image Courtesy © Sigurd Larsen

Image Courtesy © Sigurd Larsen

  • Architects: Sigurd Larsen
  • Project: Sorte Hus
  • Location: Copenhagen, Denmark
  • Year: 2014
  • Client: Family of 3 people
  • Size: 80 sqm
  • Cost: <1.500€/sqm

Read the rest of Sorte Hus in Copenhagen, Denmark by Sigurd Larsen

A Path in the Forest in Tallinn, Estonia by Tetsuo Kondo Architects

 
October 9th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Tetsuo Kondo Architects

In the elegant woods of Kadriorg, we added a path. A path which relies on the forest as it flutters through the woods with over 300 years of age.

Image Courtesy © Tetsuo Kondo Architects

Image Courtesy © Tetsuo Kondo Architects

  • Architects: Tetsuo Kondo Architects
  • Project: A Path in the Forest
  • Location: Tallinn, Estonia
  • Software used: Vectorworks, photoshop, illustratror
  • Design Period: August, 2011 – September, 2011
  • Completion Period: September, 2011
  • Use: Installation( LIFT11 Urban Installation Festival curated by Margit Aule)

Read the rest of A Path in the Forest in Tallinn, Estonia by Tetsuo Kondo Architects

Harlem Community Rooftop Farm in New York by EOA/Elmslie Osler Architect

 
October 9th, 2014 by Sanjay Gangal

Article source: Elmslie Osler Architect

Access to affordable housing and fresh, healthy food are often scarce in New York City. We have designed the Harlem Community Rooftop Farm to help alleviate the dearth of these basic needs in one Manhattan Neighborhood. This combined affordable housing development and community garden also provides much-needed green space and a reprieve from the busy streets below. This community garden in Harlem redevelops the existing roofscape above Citarella to include farming that is publically accessible via a wide stair leading up from 126th Street. The stair is constructed of concrete and reclaimed redwood marking the transition from sidewalk to elevated garden. Once at the top there is a deck of reclaimed redwood shaded by small fruit trees that leads to a gradual downward slope with spacious low steps and benches for sitting, gathering and observing busy 125th Street. Rooftop planter boxes that are open for use by the community are supplemented by vertical farming walls which are maintained by residents of the affordable housing units in the adjacent building. The vertical farming panels are made of stainless steel and are accessible via balconies running the entire length of the south-west facing façade.

Image Courtesy © EOA/Elmslie Osler Architect

Image Courtesy © EOA/Elmslie Osler Architect

Read the rest of Harlem Community Rooftop Farm in New York by EOA/Elmslie Osler Architect

NBJ Architectes Office in Montpellier, France

 
October 8th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: NBJ Architectes

The offices of agency NBJ Architects take seat in the heart of the historic center of Montpellier, near the Prefecture. The building in which the project is established is an 18th Town Building classified Historic Monument. The operation of rehabilitation and transformation of a program of residences into offices able to accommodate a structured architectural office was directed mainly towards the interior of the building.

Image Courtesy © Paul KOZLOWSKI

Image Courtesy © Paul KOZLOWSKI

  • Architects: NBJ Architectes
  • Project: NBJ Architectes Office
  • Location: Montpellier, France
  • Photography: Paul KOZLOWSKI

Read the rest of NBJ Architectes Office in Montpellier, France

Centre de découverte du parc national du Mont-Tremblant in Québec, Canada by Smith Vigeant architectes

 
October 8th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Smith Vigeant architectes 

Discovery Centre for the Mont-Tremblant National Park – Showcasing the Splendour of Wood

Located in the Mont-Tremblant National Park, the Discovery Centre offers a stunning view of Lake Monroe and its surrounding hills and mountains.

Image Courtesy © Stéphane Brugger

Image Courtesy © Stéphane Brugger

  • Architects: Smith Vigeant architectes
  • Project: Centre de découverte du parc national du Mont-Tremblant
  • Location: Mont-Tremblant National Park, (QC) Canada
  • Photography: Stéphane Brugger
  • Name of client: SÉPAQ
  • Architect in charge: Daniel Smith, architect, OAQ, LEED®PA
  • Design Team: Daniel Smith, Anik Malderis, Julien Gouin-Charbonneau, Karine Renaud, Cindy Neveu, Stéphan Vigeant
  • Engineers: CLA experts-conseils & Martin Roy et associates
  • Landscape Architects: VLAN
  • Contractor: CRT Construction Inc.
  • Lighting Design: Smith Vigeant architects, Martin Roy et associates, EDP inc
  • Project size: 600M2 (6 450pi2)
  • Cost: 2.8M$
  • Date of completion: 08/2014

Read the rest of Centre de découverte du parc national du Mont-Tremblant in Québec, Canada by Smith Vigeant architectes

Bath Kitchen House in Funabashi, Japan by TakeshiShikauchi Architect Office

 
October 8th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: TakeshiShikauchi Architect Office

According to Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism,  it is said that there are 1.29 million condominium apartments which is over 30 years old and it is estimated to increase up to 4.47 million in 30 years. Residents will get old together with the building and there will be many cases that refurbishment and rehabilitation are not possible due to the cost repair issues. It could lead to vacancy and turn into slum centering in urban areas.Imbalance of generation, aging of residents and dilapidated buildings are something that are inextricable to each other.

Image Courtesy © KouichiTorimura

Image Courtesy © KouichiTorimura

  • Architects: TakeshiShikauchi Architect Office
  • Project: Bath Kitchen House
  • Location: Funabashi, Chiba prefecture
  • Photography: KouichiTorimura
  • Composition of family: Couple + 2 children+cat
  • Square footage: 41.01m2
  • Structure & scale: RC, 8 floors (40 years old)
  • Construction: Shinei
  • Completion of construction: November, 2012

Read the rest of Bath Kitchen House in Funabashi, Japan by TakeshiShikauchi Architect Office

Entre Deux Rives in L’Île-Saint-Denis, France by PHILIPPON – KALT

 
October 8th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: PHILIPPON – KALT

The Entre Deux Rives housing project, developed by the agency Philippon-Kalt, announces the start of the new Ile-Saint-Denis riverside green neighbourhood. The development will revitalize a former industrial wasteland. It includes 165 homes in 8 buildings ranging from 3 and 7 floors, spread over 3 small blocks.

Image Courtesy © Hervé Abbadie

Image Courtesy © Hervé Abbadie

  • Architects: PHILIPPON – KALT
  • Project: Entre Deux Rives
  • Location: 7 Quai du Chatelier, 93450 L’Île-Saint-Denis
  • Photography: Hervé Abbadie
  • Software used: AUTOCAD
  • Client: ICADE
  • Social housing: CAPS
  • Thermal engineering consultant: ALTO
  • Engineering consultant: LGX
  • Total area: 11 100 m² SP/12 200 m² SHON
  • Cost: 16,5 M€ HT
  • Architectural Project: 2008
  • Work in two stages: July 2011 to March 2014

Read the rest of Entre Deux Rives in L’Île-Saint-Denis, France by PHILIPPON – KALT

New Copenhagen Kindergarten in Denmark by COBE

 
October 8th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: COBE

Danish architects COBE have completed a new daycare center in Copenhagen with curved corners, lush roof gardens and a special brick facade that gives the building a warm modern feel and at the same time reflects its historic surroundings.

Five small houses with a unique brick cladding and green roofs and roof gardens create the framework for Copenhagen’s new kindergarten. The kindergarten opened its doors in July 2014 and is the result of a competition held in 2012 won by Danish architects COBE in collaboration with PK3 landscape architects and D.A.I. engineers.

Image Courtesy © Adam Mørk and Rasmus Hjortshøj

Image Courtesy © Adam Mørk and Rasmus Hjortshøj

  • Architects: COBE
  • Project: New Copenhagen Kindergarten
  • Location: Copenhagen, Denmark
  • Photography: Adam Mørk and Rasmus Hjortshøj
  • Client: City of Copenhagen
  • Landscape architect: PK3
  • Engineer: D.A.I.
  • Contractor: Kjær & Lassen
  • Programme: New daycare center for 160 children aged 0-6 years
  • Size: 1,927 m2
  • Building period: 2013-2014
  • Total construction costs: 42 m DKK (5.6 m euros)
  • Assignment type: 1st Prize in competition in 2012

Read the rest of New Copenhagen Kindergarten in Denmark by COBE

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy