Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

VICE in Montréal, Canada by Martha Franco Architecture & Design

 
September 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: v2com

The Quebec head office for VICE, an edgy media outlet that was founded in Montreal, represents a return to roots for the company. The project is located in a former printing workshop full of history in Griffintown, an ex-industrial neighbourhood.

Given this setting, Martha Franco Architecture & Design, partnering with Roker construction, aimed to plainly emphasize the unadorned character of the building and to enshrine the group of journalists with similar unedited, frank character. Thus the design was carried out with a specific focus on functionality and bluntness.

Image Courtesy © Corey Kaminski

  • Architects: Martha Franco Architecture & Design
  • Project: VICE
  • Location: Montréal, Canada
  • Photography: Corey Kaminski
  • Client: VICE
  • Project manager: Adam Benjamin, Roker Construction
  • Collaborators: Roker Construction
  • Project area: 4600 pc
  • Project completion date: 2016

Read the rest of VICE in Montréal, Canada by Martha Franco Architecture & Design

Casa SFA in Torreón, Mexico by Arqmov Workshop

 
September 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Arqmov Workshop

The SFA house is a refurbishment project that is faithful to the client’s specific requirements. Arqmov Workshop initially suggested a brand new project, given the previous (quite unfortunate) refurbishment work on the property. However, the nostalgia of its owner led the firm to reconsider adapting his childhood home to suit his new family – with a wife and three children. Given more than 30 years since the construction of the house, the decision was made to strip its original structure bare, to use the house’s spatial potential and to take advantage of its location opposite to a golf course. The dividing floor of the residence was demolished to create a large double height volume with large windows to the rear and interior facade to the garden and the swimming pool. Due to the importance placed on light intake in this project, a void was opened on the wall supporting the stairs towards the bar area through which a shaft of light pierces the space.

Lateral Facade, Image Courtesy © Rafael Gamo

  • Architects: Arqmov Workshop
  • Project: Casa SFA
  • Location: Torreón, Mexico
  • Photography: Rafael Gamo
  • Architectural Design: Arquitectura en movimiento Workshop
  • Built Area: 950 sqm
  • Date: 2015

Read the rest of Casa SFA in Torreón, Mexico by Arqmov Workshop

Oxygen Park, Education City, in Doha, Qatar by Qatar Foundation, AECOM

 
September 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Qatar Foundation, AECOM

Taking the elemental life-force of oxygen as its inspiration, Oxygen Park, is a unique public space designed for health and wellbeing in a desert environment. It has been created with the local community in mind, providing an open space in which to exercise, rest, and play.

Folly Building, Image Courtesy © Markus Elblaus

  • Architects: Qatar Foundation, AECOM
  • Project: Oxygen Park, Education City
  • Location: Doha, Qatar
  • Photography: Markus Elblaus
  • Client: Qatar Foundation, Education City
  • AECOM Team: Philip Dugdale, Alfredo Galindo, Eric Hallquist, Shafee Jones-Wilson, Wing Lai, James Manuel, John Neilson, Jonathon Reeves, Adam Rothwell, Jason Shinoda, Stephen Suen, Jack Wu
  • AECOM Design Director: Erik Behrens (Architecture Design Lead), Mark Blackwell, James Haig Streeter (Landscape Design Lead), Warren Osborne, Kevin Underwood
  • Engineering: AECOM, Arup
  • Project Management: ASTAD
  • CM/CS: Parsons
  • Main Contractor: MAN Enterprise

Read the rest of Oxygen Park, Education City, in Doha, Qatar by Qatar Foundation, AECOM

Lofthuset in Vallsta, Sweden by Hanna Michelson

 
September 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Hanna Michelson

Bergaliv Landscape hotel has completed the Loft house (Lofthuset), the first out of four planned getaways on the hillside of Åsberget mountain in the north of Sweden.

The 33 foot tall house is constructed in two stories, 14 sqm each. The lower, a sheltered room in close relation to the surrounding forrest. The upper: a roofed outdoor space stripped from walls allowing an uninterrupted view over the valley below. The dualism of the site with its closeness to nature combined with the expansive view has set the rules for the small house and is expressed in the two contrasting spaces sharing the purpose of providing a sanctuary and a peaceful vantage point for the visitors.

Image Courtesy © Hanna Michelson

  • Architects: Hanna Michelson
  • Project: Lofthuset
  • Location: Vallsta, Sweden
  • Software used:  ArchiCAD, Photoshop
  • Contractor: AJ Hälsinge renovering & bygg
  • Client: Bergaliv AB

Read the rest of Lofthuset in Vallsta, Sweden by Hanna Michelson

Otomatik Parking Project in Alsancak, Turkey by BRN Architects

 
September 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: BRN Architects

Izmır metropolitan minucipality have made a planning with the aim of a modern autopark Project work meeting the need of autopark of Alsancak and its environment in the area of 938 m2 situated across the Alsancak Hocazade Mosque on the Sair Esref Street.The full automatical autopark Project to be manufactured in a parcel belonging to Izmir metropolitan minucipality will be the highest and all steel building of Izmir with 11 variable heights on floor plain. The storing of the automobiles with automationed lifting systems in building. The all area of parking lot for 380 vehicles will be manufactured suitable to the paking of the vehicles of the handicapped.

Image Courtesy © BRN Architects

  • Architects: BRN Architects
  • Project: Otomatik Parking Project
  • Location: Alsancak, Turkey
  • Client: İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
  • Main employer: Izmir Metropolitan Minucipality
  • Employerer: Automatic Autopark A.Ş. Parkolay Istanbul
  • Date: 2012, September

Read the rest of Otomatik Parking Project in Alsancak, Turkey by BRN Architects

Wireframe in Kraków, Poland by MUS ARCHITECTS

 
September 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: MUS ARCHITECTS 

The character of the interior is created by skeleton of solids levitating in space. Black frames organize a functional program by emphasizing its components.

The base of the project intervention is the apartment, located in a renovated old tenement house near the Wawel castle in cracow, poland. It is a small place with a surface of 46m2, but with a height of 330cm in the light of the room which allows the design team to think of the local stratification of utility functions and the creation of a mezzanine. by analyzing the requirements and lifestyle of the customer, MUS architects has thought maximizing the open living space and creating a bedroom on the mezzanine above the entrance belt of the apartment.

Image Courtesy © Janina Tynska

  • Architects: MUS ARCHITECTS
  • Project: Wireframe
  • Location: Kraków, Poland
  • Photography: Janina Tynska

Read the rest of Wireframe in Kraków, Poland by MUS ARCHITECTS

National Institute for territorials Studies (INET) in Strasbourg, France by AZC

 
September 11th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: AZC

The project’s configuration takes into account the urban, functional, and symbolic constraints of the program: the constructed mass of the project distinguishes it at the angle formed by the route du Rhin and the rue Edmond Michelet.

Image Courtesy © AZC

  • Architects: AZC
  • Project: National Institute for territorials Studies (INET)
  • Location: Strasbourg, France

Read the rest of National Institute for territorials Studies (INET) in Strasbourg, France by AZC

(UN)CURTAIN OFFICE in Ljubljana, Slovenia by Dekleva Gregoric Architects

 
September 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Dekleva Gregoric Architects 

The business community today operates dynamically, impulsively and diversely. Office environments must respond to the constant changes in working groups’ organizations, to their production processes and to the needs for personal comfort and technology development.

Image Courtesy © Janez Marolt

  • Architects: Dekleva Gregoric Architects
  • Project: (UN)CURTAIN OFFICE
  • Location: Ljubljana, Slovenia
  • Photography: Janez Marolt
  • Architectural office: dekleva gregorič architects
  • Project Team: Aljoša Dekleva u.d.i.a., M.Arch. (AA Dist); Tina Gregorič u.d.i.a., M.Arch. (AA Dist); Lea Kovič u.d.i.a., Vid Zabel stud.arch., Naia Sinde arq.
  • Net Area: 350 m2
  • Project Date: 2013
  • Completion Date: 2014

Read the rest of (UN)CURTAIN OFFICE in Ljubljana, Slovenia by Dekleva Gregoric Architects

Parque Toreo in Naucalpan, Mexico by Sordo Madaleno Arquitectos

 
September 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Sordo Madaleno Arquitectos

There is a clear trend in leading cities worldwide towards urban transformation that is above all the result of social and demographic evolution, reconciling densities and land uses to trigger development.

“Parque Toreo” was designed as a mixed-use complex and as a prime example of this phenomenon of urbanization. The site is located in Naucalpan, State of Mexico, the most developed suburban area with significant commerce to the north of Mexico City. It measures 46,793.57 sqm and includes access to main roads such as: Periférico Norte, Río San Joaquín Avenue and Parque de Chapultepec Avenue.

Image Courtesy © Rafael Gamo

  • Architects: Sordo Madaleno Arquitectos
  • Project: Parque Toreo
  • Location: Naucalpan, Mexico
  • Photography: Rafael Gamo
  • President: Javier Sordo Madaleno Bringas
  • Architecture Leader: Javier Sordo Madaleno de Haro
  • Project Leader: Jorge Isaías
  • Client: Grupo Danhos

Read the rest of Parque Toreo in Naucalpan, Mexico by Sordo Madaleno Arquitectos

Daodao coffee in Chengdu, China by HAD Architects& EPOS

 
September 8th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: HAD Architects& EPOS 

Daodao Coffee locates in the center of Intime City Commercial District in Chengdu. The total area of this two-floor cafe is around 65 square meters. And the designers tried to make it an ideal space to relax.

In our opinions, design should start with exact questions, and a good design is one of the answers. Our question about this project is how to make different customers with diverse needs find their place in this 56-square-meter area with a height of 5.6 meters and a non-natural-light second floor. We tried to solve this problem from the changeability of small spaces and the integration of material and light.

Image Courtesy © Arch-exist Photography

  • Architects: HAD Architects & EPOS
  • Project: Daodao coffee
  • Location: Intime City, Chengdu, China
  • Photography: Arch-exist Photography
  • Chief designer: Zhou Yonggang
  • Decoration Designer: Ningxia
  • Area: 65 ㎡
  • Year of the project: 2017

Read the rest of Daodao coffee in Chengdu, China by HAD Architects& EPOS

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise