Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Grant Associates to develop sustainable, green campus for major UK university

 
May 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Grant Associates

Landscape architects Grant Associates are to develop and deliver phase one of the public realm for The University of Sheffield, which is set to revolutionize the University’s campus, open it up to the public and link it firmly with the city centre.

Image Courtesy © Grant Associates

Image Courtesy © Grant Associates

  • Architects: Grant Associates
  • Project: Grant Associates to develop sustainable, green campus for major UK university
  • Location: United Kingdom

Read the rest of Grant Associates to develop sustainable, green campus for major UK university

Modern Scandinavian by Archivizer

 
May 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Archivizer

The current direction of the Scandinavian style is based on functionality and simplicity, softness and elegance. This style is characterized by open floor plan with lots of light and air, the harmony of lines and simple shapes, functionality and comfort, using of the simple materials.

Image Courtesy © Archivizer

Image Courtesy © Archivizer

  • Architects: Archivizer
  • Project: Modern Scandinavian

Read the rest of Modern Scandinavian by Archivizer

WING Loft in Chai Wan, Hong Kong by Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

 
May 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Hong Kong’s neighbourhood Chai Wan is the next up-and-coming cultural hub on the island. As industrial activities are slowly disappearing from the area, the rough post-industrial urban fabric leaves behind a unique range of spaces and places that form the backdrop for an innovative creative scene. WING is the latest addition to what Chai Wan has on offer. Located on the top of a large waterfront industrial complex, this spacious loft / performance space is a versatile and flexible venue for contemporary dance, exhibitions, performances and events,which simultaneously allows for an instant conversion into office spaces and/or residence. By packing this multifaceted programme in a relatively small area in a derelict industrial warehouse, the project voices a strong critique to Hong Kong’s extreme housing situation, lack of cultural facilities, and its and negligence of its industrial heritage.

Entrance Corridor, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Entrance Corridor, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

  • Architects: Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd
  • Project: WING Loft
  • Location: Unit 2, 21F, Chai Wan Industrial City Phase II, 70 Wing Tai Rd, Chai Wan, Hong Kong
  • Photography: Dennis Lo Designs, Ramon Van Der Heijden
  • DESIGN TEAM: KristofCrolla& Julien Klisz (LEAD)
  • CONCEPT DESIGN: LEAD i.c.w. Dhooge & Meganck Ingenieur-Architecten BVBA
  • SPECIALIST CONTRACTOR FINS: E T Engineering Ltd.
Loft entrance, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Loft entrance, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

A battery of industrial elevators bring visitor up in a nondescript industrial building to the loft’s 21stfloorentrance corridor. Here, an elegantly curving brass sign wraps and folds around white exhibition walls to draw visitors to the front door. Upon entry of the loft one arrives at the crossing of the venue’s two main wings. Both wings house a performance stage, open up onto a large corner terrace, and are connected with one another via the brass kitchen element.

Left wing – performance stage, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Left wing – performance stage, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The left wing of the venue houses a large dark-wooden stage area that is flanked by a broad window offering stunning views of the Hong Kong skyline. A swooping brushed brass volume forms the stage’s backdrop and houses both a library and a window to the bar/kitchen area. A large open space in front of the stage forms the visitor’s meeting area, which opens up directly onto the terrace and can function as a dining area as well. Inside the brass volume sanitary units, a kitchen, and storage spaces are embedded. A horizontal roller shutter allows the brass volume to be sealed off completely, or to operate as a bar open to the performance spaces.

Dining area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Dining area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The right wing of the loft houses a second stage and the venue’s operational spaces. Sliding walls and partitions allow for flexible subdivision in various configurations with different atmospheres. The stage is placed in the darkest corner of the space, is slightly lifted from the spectator’s area in front, and has built-in lighting and adjacent storage. It directly connects to a backstage area which has mosaic-tiled changing rooms and make-up facilities for performers. Sliding doors allow the stage to be separated from the spectator’s area in front, which can be transformed into a meeting room or lounge area.

Outdoor terrace, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Outdoor terrace, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

On the street-side of the right wing three brightly lit staff offices are located, all of which have deep views into Chai Wan. These offices can be interconnected with or separated from one another via pin-board / blackboard sliding doors, and are separately accessible via the archive corridor. The archive corridor is the central access way to all the functions of the right wing. It is built from a back-lit wooden lattice structure behind which storage spaces and sanitary units are concealed.

Outdoor terrace with unfolded table, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Outdoor terrace with unfolded table, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

All spaces in the right wing of the loft can be separated and sealed off from the rest of the loft via an ArtWall. This ArtWall forms the key feature of the project and consists of a ten meter long, foldable wooden screen that has milled into it an abstract artwork symbolizing the dynamic motion of the performances the loft is to house. The wall operates as a lantern-like space divider that mediates between the bright outward oriented space in front and the intimate rooms behind. It is fabricated using a computer controlled router that milled a carefully composed drawing into layers of differently coloured wood and acrylic, revealing the image through different levels of colour and transparency. The wall panels can be folded together in pairs to give access to the performance space, archive, and offices behind.

Bar / kitchen, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Bar / kitchen, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Both left and right wings of the venue open up and meet onto an outside terrace. Clad in light-coloured natural stone, and surrounded by colourful green, this space bathes in light and offers a beautiful view of the surroundings. A large rotating wooden table, benches with built-in storage, and a built-in barbecue give programmatic flexibility to the space, while a big triangular white awning offers shade from the sub-tropical sun.

Meeting area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Meeting area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Finally, from the entrance corridor a separate fire staircase gives access to a semi-private rooftop area. This place houses a third performance stage. Entirely clad in hardwood, and surrounded by greenery, the rooftop area opens up entirely to the Island’s magnificent scenery.

The ArtWall forms a flexible, translucent screen that hides a built-in sliding door, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall forms a flexible, translucent screen that hides a built-in sliding door, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Hidden where one would least expect it, high in a corner of an old industrial building, WING offers Hong Kong a rare place for creative expression. Typical of this bustling city where space is scarce, hyper-flexibility and spatial efficiency are pushed to the maximum to allow the project’s ambitious programme. Careful selection of materials, geometries, craft and techniques gives the space its unique, warm and charismatic identity. With frequent events scheduled throughout the year WING aims to facilitate and stimulate Hong Kong’s creativity.

The ArtWall folds into separate panels, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall folds into separate panels, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to a meeting space behind, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to a meeting space behind, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to a performance space behind,Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to a performance space behind,Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to performance and backstage area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

The ArtWall opens up to connect to performance and backstage area, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Light radiates through the ArtWall at night, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Light radiates through the ArtWall at night, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Backstage changing room, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Backstage changing room, Image Courtesy © Dennis Lo Designs

Terrace at night with view of glowing ArtWall and brass kitchen element, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Terrace at night with view of glowing ArtWall and brass kitchen element, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Plan, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Plan, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Section Aa, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Section Aa, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Section Bb, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Section Bb, Image Courtesy © Laboratory for Explorative Architecture & Design Ltd

Shopping Center in Santa Maria a Monte, Italy by Mario Buonamici Architettura

 
May 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Mario Buonamici Architettura

The project insists on a part of the territory on the sidelines of a craft area characterized by industrial buildings, interested mainly from the junction of the junction between the Provincial Road No. 5 Francesca South and the new roads for huts. This area, which is a natural head to the new road, cotituisce the \”back door\” access to the town of Santa Maria a Monte going to point the telescope prospective with the town’s historic center immediately recognizable to those who arrive from the highway or more generally from the south and east.

Image Courtesy © Mario Buonamici Architettura

Image Courtesy © Mario Buonamici Architettura

Read the rest of Shopping Center in Santa Maria a Monte, Italy by Mario Buonamici Architettura

M30HOUSE in Cartago, Costa Rica by ARCHITECT SILVIA GONZALEZ

 
May 1st, 2015 by Sanjay Gangal

Article source: ARCHITECT SILVIA GONZALEZ

M30 House is located in Cartago, Costa Rica, it was conceived in 2012 as a low cost housing solution for a young couple in order to have a profitable and accessible house with a great design.

Image Courtesy © ARCHITECT SILVIA GONZALEZ

Image Courtesy © ARCHITECT SILVIA GONZALEZ

  • Architects: ARCHITECT SILVIA GONZALEZ
  • Project: M30HOUSE
  • Location: Cartago, Costa Rica, USA
  • Software used: Autodesk, Revit.

Read the rest of M30HOUSE in Cartago, Costa Rica by ARCHITECT SILVIA GONZALEZ

Olhöps Craft Beer House in Valencia, Spain by Borja Garcia Studio

 
May 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Borja Garcia Studio

This project rises with the hopes of creating a new kind of store to have craft beer. A place to enjoy a beer, alone or in good company, in an environment with unique characteristics in the industry.

Image Courtesy © Borja Garcia Studio

Image Courtesy © Borja Garcia Studio

  • Architects: Borja Garcia Studio
  • Project: Olhöps Craft Beer House
  • Location: Valencia, Spain
  • Software used: Rhinoceros

Read the rest of Olhöps Craft Beer House in Valencia, Spain by Borja Garcia Studio

Old Mill Hotel Belgrade in Serbien by GRAFT Architects

 
May 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: GRAFT Architects

In the white city of Old Beograd, near the banks of the Sava River, GRAFT transformed the historic building of the “Old Mill” into a 4 Star hotel.

The ambitious interior concept embraces and enhances the existing historical structures with new materials, colors and shapes, activating the original qualities of the cultural monument and hence creating a unique visual experience.

Image Courtesy © Tobias Hein

Image Courtesy © Tobias Hein

  • Architects: GRAFT Architects
  • Project: Old Mill Hotel Belgrade
  • Location: Bulevar vojvode Mišića, Belgrade, Serbien
  • Photography: Tobias Hein
  • GRAFT Project Design Team:
    • Managing Directors: Lars Krueckeberg, Wolfram Putz, Thomas Willemeit
    • Project Manager: Konstantin Buhr
    • Project Team: Andrea Göldel, Sascha Krückeberg, Sebastian Gernhardt, Stephen Molloy, Denis Leo Hegic, Sonja Wedemeyer, Alice Mayer, Antonio Luque, Tade Godbersen
  • Owner: Soravia Group
  • Operator: Radisson Blu
  • Specialty Design Consultants: Studio Dinnebier, Berlin/Germany (lighting design), Strauss & Hillegaart Design, Cottbus/Germany (guestroom wall graphics), Michelle St. Jean Graphic Design (environmental graphics), Finvest d.o.o., Belgrade/Serbia (landscape design)
  • Purchasing agent: Distinction Contract, London/UK, Plan +B, Berlin/Germany
  • General Contractor: LSG Building Solutions d.o.o., Belgrade, Serbia
  • Number of rooms: 236 guestrooms and 14 suites

Read the rest of Old Mill Hotel Belgrade in Serbien by GRAFT Architects

Viola Communications Office in Abu Dhabi, UAE by M+N Architecture

 
May 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: M+N Architecture

The project is about the interior fit-out of the new headquarters of the well-known company Viola Communications in twofour54, the media free zone of Abu Dhabi, the capital city of the United Arab Emirates. It can be considered the first innovative and conceptual office design in the emirate, where the classic scheme of the typical workplace is re-invented and the traditional arrangement of the office functions into “rooms and corridors” is replaced by a fluid, informal and interactive space. In this innovative design,relationships between users are set to be a priority and an accomplishing remarkable success to the challenge of mixing the local taste with modern interpretation.

Image Courtesy © Giulio Asso @ Verdekiwi Photography

Image Courtesy © Giulio Asso @ Verdekiwi Photography

  • Architects: M+N Architecture
  • Project: Viola Communications Office
  • Location: Abu Dhabi, UAE
  • Photography: Giulio Asso @ Verdekiwi Photography
  • Project Team: Lorenzo Zoli, Alessandra Barilaro, Giulio Asso, Marco Barazzuoli
  • Client: Viola Communications
  • Date of occupancy: November 2014
  • Area: 1.463 sqm
  • Contractor: Life Space Interior Design
  • Sub-Contractors: Iwin, Leaders Decor, Supersign, Vista Systems, Zoom Interiors.
  • Manufacturers: All+,Artemide, Buro45, Duffy London, Ege Carpet, Herman Miller, Lucenova, Moving

Read the rest of Viola Communications Office in Abu Dhabi, UAE by M+N Architecture

Contemporary Bungalow in Haelen, Netherlands by Lab32 architecten

 
May 1st, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Lab32 architecten

This villa in the Dutch village of Haelen was built for a couple with a child. It resides on the grounds of an out-dated ninety sixties bungalow. The villa anticipates the family’s love for outdoor living. The box shaped part of the villa seems to float above the sloping landscape. On both sides, it is fitted with windows that offer a panoramic view. The windows optimise the relationship between the in- and outdoor environment. They make both worlds transparent. The low-lying terrace is situated at the rear side of the villa and holds a swimming pool and koi pond. The terrace runs into the covered terrace. Both terraces strengthen the relationship between the in- and outdoor living space. The interior was designed in harmony with the villa. It perfectly fits the minimalist aesthetics the clients aspire. The austere and pure design was combined with warm materials. We designed everything and left nothing to chance. Because of this, we can truly say that the villa is like a tailor-made suit that offers optimal comfortable living.

Image Courtesy © Lab32 architecten

Image Courtesy © Lab32 architecten

  • Architects: Lab32 architecten
  • Project: Contemporary Bungalow
  • Location: Haelen, Netherlands
  • Software used: Autocad,  Autodesk

Read the rest of Contemporary Bungalow in Haelen, Netherlands by Lab32 architecten

CHOPIN CENTRE in Warsaw, Poland by STELMACH I PARTNERZY Architectural Office

 
April 30th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: STELMACH I PARTNERZY Architectural Office

WARSAW of the Chopin Center in Warsaw was constructed within the framework of the simplest reactions to “terms” dictated by law, investor and surrounded scenery.

Image Courtesy © STELMACH I PARTNERZY Architectural Office

Image Courtesy © STELMACH I PARTNERZY Architectural Office

  • Architects: STELMACH I PARTNERZY Architectural Office
  • Project: CHOPIN CENTRE
  • Location: Warsaw, Poland
  • Author’s name: Boleslaw Stelmach
  • Co-operation: Marek Zarzeczny, Zbigniew Wypych, Rafał Szmigielski, Sławomir Kłos
  • Office name: STELMACH I PARTNERZY Biuro Architektoniczne Sp. z o.o.
  • Technical data:
    • Site area: 372 m2
    • Footprint: 363 m2
    • Usable floor area: 2078 m2
    • Total area: 2796 m2
    • Volume: 6805 m3
  • PROJECT: 2004 – 2008; REALIZATION: 2008 – 2010

Read the rest of CHOPIN CENTRE in Warsaw, Poland by STELMACH I PARTNERZY Architectural Office

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy