Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Gentofte School Extension in Denmark by Arkitema Architects

 
September 25th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Arkitema Architects

Arkitema and Kebony created a 460m² addition to a school in Gentofte, Denmark, which can accommodate 100 children, spread across two floors. The extension houses three classrooms, a common room and a double height workshop as well as a large roof terrace.

Image Courtesy © Niels Nygaard

Image Courtesy © Niels Nygaard

  • Architects: Arkitema Architects
  • Project: Gentofte School Extension
  • Location: Gentofte, Denmark
  • Photography: Niels Nygaard
  • Built area: 460m² extension
  • Construction: 2015

Read the rest of Gentofte School Extension in Denmark by Arkitema Architects

SOCIAL HOUSING RESIDENCE in VAULX-EN-VELIN, FRANCE by PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES

 
September 25th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES

This new social housing residence comprising 92 apartments aims to replace the “Mas du Taureau” hostel which is programmed to be demolished. It is located in an urban development zone within which no other works have yet begun. Intended to house former migrant workers, single-parent families and isolated individuals, the residence must accompany a new page of their life and develop the identity of the future neighborhood. To favor the appropriation of the setting by its inhabitants and its acceptance by the neighbors, the architecture moves away from the codes that generally define the image held by hostels and particular care is taken inside the building to organize the routes of the residents. Laid out as a right angle, the building offers a vast interior garden. The assembly of three small buildings is a pleasant neighborhood scale and allowed the lessor to rehouse former neighbors on the basis of affinities. A specific approach is proposed for each side of the building: the north glazed façade provides transparency between street and garden, placing emphasis on the movements on the access decks. Vertical elements forming fins optimize the provision of natural light and enliven the façade. The rhythmic continuity and the effect of slightly offset projecting fascias assure the link between the two façades giving onto the streets.

Image Courtesy © Sergio Grazia

Image Courtesy © Sergio Grazia

  • Architects: PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES
  • Project: SOCIAL HOUSING RESIDENCE
  • Location: Vaulx-en-Velin (69), ZAC de l’Hôtel de Ville, France
  • Photography: Sergio Grazia
  • Project manager: PETITDIDIERPRIOUX architect, SNC LAVALIN All-trades, sustainable engineering and quantity surveying
  • Client: ADOMA
  • Program: 92 housing units (78 studio apartments and 14 one-bedroom apartments)
  • Surface: 2,180 m2 habitable floor area + usable floor area // 2,460 m2 floor area
  • Environmental objectives: RT 2012 (French Thermal Regulation)
  • Calendar: Completion March 2015
  • Cost: €4.32 M excl. VAT

Read the rest of SOCIAL HOUSING RESIDENCE in VAULX-EN-VELIN, FRANCE by PETITDIDIERPRIOUX ARCHITECTES

BotaBota Gardens in Montréal, Canada by MU Architecture

 
September 25th, 2015 by Sumit Singhal

Article source:  v2com

Located in the heart of Old Montreal and docked at the Port of the Saint-Lawrence River, BotaBota spa, is a major tourist attraction. The port context is rich in history and has a unique character in Montreal. The site is surrounded by water, vegetation and the massive grain silos 5. MU Architecture was commissioned to design an oasis of relaxation in this exceptional place, a little heaven in the heart of the city.  It is between the boat-spa, the river and the elevated railway that BotaBota Gardens take shape.

Image Courtesy © FanyDucharme

Image Courtesy © FanyDucharme

  • Architects: MU Architecture (Jean-Sébastien Herr, Charles Côté, Matthew Schmid, Sabrina Charbonneau)
  • Project: BotaBota Gardens
  • Location: Montreal old port, Montreal, Quebec, Canada
  • Photography: FanyDucharme
  • Client: BotaBota (Daniel Émond et Geneviève Émond)
  • Consultants :
    • BotaBota: David Trinque, Shella-Eve Simard
    • GLT+, Project Managers: Jasmin Martel, Simon Poirier
    • Kanco Steel Structure: Daniel Gouin
    • Girard-Hébert, Swimming pool engineer: Pierre Girard
  • Delivery date: July 4th 2015

Read the rest of BotaBota Gardens in Montréal, Canada by MU Architecture

The Clinic in Shanghai, China by Hcreates

 
September 23rd, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Hcreates

The Clinic – by International Rehabilitation Specialists. The first of its kind in Shanghai, The Clinic, is a wellness, and rehabilitation center focusing on each person’s individual needs. The design aims to create an interior that overturns ones idea of the “sterile white walled” hospital environment. Raw materials of concrete, rustic wood, textured glass and industrial lighting have been used to create an intimate boutique style to the common spaces and treatment rooms. The minimalistic and natural finishes give suggestion to a spa interior to instill a feeling of relaxation and healing.

Image Courtesy © Seth Powers Photography

Image Courtesy © Seth Powers Photography

  • Architects: Hcreates
  • Project:The Clinic
  • Location: Jiashan Road, Shanghai, China
  • Photography: Seth Powers Photography
  • Software used: Autodesk, Revit
  • Graphic Design and Branding: NO BODY Visual Communication
  • Designer(s): Hannah Churchill
  • Design Year: March 2015

Read the rest of The Clinic in Shanghai, China by Hcreates

Kloof Road House in South Africa by NICO VAN DER MEULEN

 
September 23rd, 2015 by Sumit Singhal

Article source: NICO VAN DER MEULEN 

Located at the foot of a nature reserve in Bedfordview, Johannesburg,Kloof Road House is the latest project by Nico van der Meulen Architects.  The client’s brief called for a family orientated home suitable for indoor/outdoor entertainment that maximizes the views to the north.   The result is a 1100m² sculptural piece of architecture that is an extreme transformation from the previously modest single story.

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

Image Courtesy © David Ross and Barend Roberts

  • Architects: NICO VAN DER MEULEN 
  • Project: Kloof Road House
  • Location: Kloof, Town in South Africa
  • Photography: David Ross and Barend Roberts

Read the rest of Kloof Road House in South Africa by NICO VAN DER MEULEN

METRO DO PORTO in Oporto, Portugal by Eduardo Souto de Moura

 
September 23rd, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Eduardo Souto de Moura

The poet Pablo Neruda, when he was to receive the Nobel Prize, included in his speech of thanks a short quotation from Rimbaud: “…at dawn, armed with an ardent patience, we shall enter the splendid cities”.

Image Courtesy © Luís Ferreira Alves

Image Courtesy © Luís Ferreira Alves

  • Architects: Eduardo Souto de Moura
  • Project: METRO DO PORTO
  • Location: Oporto, Portugal
  • Photography: Luís Ferreira Alves
  • Project: 1997
  • Construction: 2005
  • Client: Metro do Porto
  • General contractor: Transmetro, S.A
  • Architectural Team       
    • Coordinator: Arq. Adriano Pimenta
    • Collaborators: Arq. André Campos, Arq. Ricardo Tedim, Arq. Eduardo Carrilho, Arq. Joana Pinho, José Carlos Mariano, Arq. Bernardo Durão, Arq. Diogo Crespo, Arq. Manuel Pais Vieira, Arq. Nuno Flores, Arq. Nuno Lopes, Arq. Tiago Coelho, Arq. Tiago Figueiredo, Aqr. Eduardo Pereira, Pedro Chimeno,  Soares da Costa – Gabinete de Projectos Read the rest of METRO DO PORTO in Oporto, Portugal by Eduardo Souto de Moura

Silver House in Zante Island, Greece by DWEK ARCHITECTURE + PARTNERS s.c./s.p.r.l.u.

 
September 23rd, 2015 by Sumit Singhal

Article source: DWEK ARCHITECTURE + PARTNERS s.c./s.p.r.l.u.

Kefallinia. Cephalonia. The island was even described by Homer in ancient times. Its backbone culminates in a peak 1,628m high, in the midst of the Ionian Sea. Seen from the mainland, it surges out of the blue depths in an intense light, often coiffed with a veil of clouds. So when the opportunity arose to build a house facing this spectacle, the choice was obvious. The subject would of course be the island, framed by the house. From the initial sketches until its completion, the plans were developed around the view. From the terraces, the sitting room, the dining room, kitchen, bedrooms and bathrooms, the living space was oriented towards this fascinating seascape, which the architecture emphasises, making it even more theatrical.

Image Courtesy © Serge Anton

Image Courtesy © Serge Anton

Read the rest of Silver House in Zante Island, Greece by DWEK ARCHITECTURE + PARTNERS s.c./s.p.r.l.u.

Guesthouse Berge in Aschau im Chiemgau, Germany by Nils Holger Moormann GmbH

 
September 23rd, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Nils Holger Moormann GmbH 

The guesthouse berge is nestled in Aschau in Chiemgau, at the foot of the Kampenwand mountain and holds a unique charm. Those, who move into their quarters in berge, shouldn’t expect excessive luxury – but rather an inviting ambiance, natural materials, real art and a lot of attention to Detail. Almost all of the apartments are equipped with a small, but smart kitchen, which entices guests to don an apron. Because there’s no restaurant in berge.

Image Courtesy © Nils Holger Moormann GmbH

Image Courtesy © Nils Holger Moormann GmbH

Read the rest of Guesthouse Berge in Aschau im Chiemgau, Germany by Nils Holger Moormann GmbH

SURRY HILLS STUDIO in New South Wales, Australia by Luigi Rosselli Architects

 
September 23rd, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Luigi Rosselli Architects

The history of Surry Hills, with its rag trade sweat shops and brothels, was found in the walls of this run down four storey warehouse building once the paint was removed from its flaking walls.

Image Courtesy © Simon Kenny & Edward Birch

Image Courtesy © Simon Kenny & Edward Birch

  • Architects: Luigi Rosselli Architects
  • Project: SURRY HILLS STUDIO
  • Location: Surry Hills, New South Wales, Australia
  • Photography:  Simon Kenny & Edward Birch
  • Design Architect: Luigi Rosselli & Simon Rosewell
  • Project Architect: Luigi Rosselli
  • Structural engineer: Rooney & Bye, Charles Blunt
  • Builder: KCJ Constructions
  • Joiner: A & S Joinery

Read the rest of SURRY HILLS STUDIO in New South Wales, Australia by Luigi Rosselli Architects

AL House in Rio de Janeiro, Brazil by STUDIO ARTHUR CASAS

 
September 23rd, 2015 by Sumit Singhal

Article source: STUDIO ARTHUR CASAS

In Rio de Janeiro there is no choice: one has to celebrate the landscape and that is the case of Casa AL.  It is a project intimately conceived with a long time client and friend. Its conception started with the selection of the plot.

Image Courtesy © Fernando Guerra

Image Courtesy © Fernando Guerra

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise