Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Hill Top Cottage in NSW, Australia by Luigi Rosselli Architects

 
February 23rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Luigi Rosselli Architects

Weaving architectural heritage with contemporary design and lifestyle is a practice that rewards with surprises and characterful places.

In a conservative residential pocket close to North Sydney, a workers cottage perches on top of a hill looking south-east towards striking views of Sydney Harbour.  The idea behind the design was to retain the existing character of the cottage to the front – its low slung and strong horizontal lines – and place a more contemporary two storey addition at the back behind the ridge.  The new upper level is fully clad with CNC routed plywood shutters, it pierces the ample roof plane to the front of the house with a wide dormer window that is curved at the corners.

The “Craftsman’s” cottage style of the first decades of the 20th century was characterised by a simple gable roof with low eaves that ran parallel to the street with a horizontal elevation, the complete opposite to the California Bungalow style, with its gables facing the front boundary. The first floor attic dormer and garage have been designed with stretched and horizontal proportions. The existing ground floor windows have new sliding plywood shutters. The sandstone walls have adopted the same type of coursing and jointing as the existing stone footings of the house, Image Courtesy © Justin Alexander

Read the rest of Hill Top Cottage in NSW, Australia by Luigi Rosselli Architects

Casa Acreditar Porto in Portugal by atelier do cardoso . arquitectos

 
February 23rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: atelier do cardoso . arquitectos

Casa Acreditar do Porto is a very peculiar project, with a very specific program, for a universe of very special users. The House is designed for 16 children and adolescents with cancer who, during the period of treatments to be done at the Porto IPO, need a House to stay with their families. As such, the main objective of this project was to create a building, a living space with the maximum of comfort, that could help to overcome the longing, creating a familiar environment in a coexistence of friendship and solidarity.

Image Courtesy © João Morgado

  • Architects: atelier do cardoso . arquitectos
  • Project: Casa Acreditar Porto
  • Location: Rua do Académico Futebol Club 364, Porto, Portugal
  • Photography: João Morgado
  • Client: Acreditar – Associação de Pais e Amigos de Crianças com Cancro
  • Autors: Mafalda Ribeiro Ambrósio + João Gomes Leitão
  • Landscape: Filipa Pedro Branco
  • Structures: TRUST – Sílvia Castilho Martins
  • MEP: Fraústo & Cª
  • Cost Manegement: DIMSCALE
  • Safe: EXACTUSENSU
  • Construction Managers: ENES.COORD
  • General contractors: CASAIS
  • Area: 1700 m2
  • Project year: 2016

Read the rest of Casa Acreditar Porto in Portugal by atelier do cardoso . arquitectos

“Tea House in Li Garden” in Shanghai, China by Atelier Deshaus

 
February 23rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Atelier Deshaus 

The Tea House is located in an approximately 110 m2 little garden, where a tall paulownia stands and covers our little building under its huge crown. Before that, this small place could not be seriously called garden, for it was something residue left by two staircases connecting to the neighboring office. Therefore, how to make the Tea House occupy this space at a minimum level so as to form a garden, becomes a key point in the design process.

Image Courtesy © Tian Fangfang

  • Architects: Atelier Deshaus
  • Project: Tea House in Li Garden
  • Location: Longteng Avenue Xuhui Area, Shanghai, China
  • Photography: Tian Fangfang and Liu Yichun
  • Client: Exception
  • Sturcture Engineer: structure AND architecture OFFICE
  • Design Team: Liu Yichun, Shen Wen, Wang Weishi
  • Structure design: Zhang Zhun
  • Landscape Design: July Cooperative Company
  • Gross Floor Area: 19.0m2
  • Design Period: 2015.09-2015.12
  • Completion: 2016.06

Read the rest of “Tea House in Li Garden” in Shanghai, China by Atelier Deshaus

Slack’s new NYC headquarters in USA by Snøhetta

 
February 23rd, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Snøhetta 

Slack is the fastest-growing workplace software in the world. With over 6 million active weekly users, the intra-office messaging system is revolutionizing the way teams communicate around the globe. For the startup’s New York City headquarters, Snøhetta retrofitted a 12,000 SF space on the top floor of an 1880’s landmarked building in Lower Manhattan’s NoHo/East Village neighborhood to provide a versatile, sunlight-filled office. The design of each of Slack’s offices around the world aims to integrate elements of their local context, and Snøhetta’s design for Slack’s new NYC space is inspired by the city’s distinctive urban courtyards. Drawing inspiration from interior parkscapes like Paley Park, bamboo plants provide natural privacy screens and energize the space with greenery. Four existing skylights with enlarged, splayed ceilings dramatically increase the incidence of natural daylight deep into the space and the pocket courtyards beneath them.

Image Courtesy © Michael Grimm

  • Architects: Snøhetta
  • Project: Slack’s new NYC headquarters
  • Location: New York, USA
  • Photography: Michael Grimm
  • Design Team: Anne-Rachel Schiffmann, Vanessa Kassabian, Aaron Dorf, Rikard Jaucis, Craig Dykers
  • Owners Rep: Gardiner & Theobald
  • Construction Manager: SPK Lewis Inc.
  • MEP Engineer: CFS Engineering
  • Lighting Consultants: Kugler Ning
  • Acoustic Consultants: Cerami &Associates
  • Structural Engineer: Robert Silman
  • Furniture Consultants: Benhar Interiors

Read the rest of Slack’s new NYC headquarters in USA by Snøhetta

House Justice in NSW, Australia by buck&simple

 
February 23rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: buck&simple

House Justice involves alterations and additions to a two storey, semi-detached, Edwardian Queen Anne/Arts and Crafts style house listed on the state heritage inventory. The project begun with our client requesting that we add a carport and an awning reacquainting the rear yard with their home.

Their decision to downsize and remain local to the civic and social places they love, thankfully, had positive repercussions on the design process.

Image Courtesy © Tim Pascoe Photography

Double Dome Home in Minnesota by Sarah Kallal

 
February 23rd, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Sarah Kallal

We just remodeled this 8k square foot home in MN. It features two domes connected together, brand new custom windows, new kitchen, eucalyptus flooring, some Velux solar windows, putting green hallway, wool carpets and so much more…..

Too cool of a gem not to share!

Image Courtesy © Sarah Kallal

  • Architects: Sarah Kallal
  • Project: Double Dome Home
  • Location: Minnesota, USA
  • Software used: ArchiCAD
  • Designer: TMBRZ Residential Design

Read the rest of Double Dome Home in Minnesota by Sarah Kallal

Iceberg in Aarhus, Denmark by JDS/Julien De Smedt Architects

 
February 23rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: JDS/Julien De Smedt Architects  

This project provides an enormous opportunity for Aarhus, Denmark’s second largest city, to redevelop in a socially sustainable way by renovating its old, out-of-use container terminal. The area is meant to become a living city quarter and achieve a proper level of urban density, comprised of a multitude of cultural and social activities, generous amounts of workplaces, and of course, a highly mixed and diverse array of housing types.

Image Courtesy © Julien Lanoo

  • Architects: JDS/Julien De Smedt Architects
  • Project: Iceberg
  • Location: Aarhus, Denmark
  • Photography: Julien Lanoo
  • Client: Pension Danmark
  • Collaborators: Cebra, SeArch, Louis Paillard
  • Budget: 243 000 000 DKK (32 600 000 EUR)
  • Size: 21 600 M2
  • Status: 1st prize, completed May 2013

Read the rest of Iceberg in Aarhus, Denmark by JDS/Julien De Smedt Architects

El Presidio Casa Bon in Sinaloa, Mexico by German Velasco Arquitectos

 
February 23rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: German Velasco Arquitectos 

What we enjoyed the most when doing a project in which we are able to intervene an old building, is the great opportunity to transform it for a new useful life. The project for the restaurant El Presidio Casa Bon gave us for raw material a nineteenth century mansion in Culiacan, Sinaloa, in the northern part of Mexico.

Image Courtesy © German Velasco Arquitectos

Read the rest of El Presidio Casa Bon in Sinaloa, Mexico by German Velasco Arquitectos

Secondary School in Chuquibambilla, Peru by Paulo Afonso, Marta Maccaglia + Borja Bosch, Ignacio Bosch

 
February 23rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Marta Maccaglia + Paulo Afonso

The bilingual secondary school located in the native Nomatsiguenga community of Chuquibambilla, aims to provide adequate study conditions for the local youth, as well as provide a place for meeting and for community development.

The school consists of three modules arranged around a central courtyard, the epicentre of the project. In addition to classrooms, the program includes an administrative area and teacher’s room, a multipurpose room, a computer room, and large open and covered spaces, suitable for educational and leisure activities.

Image Courtesy © Marta Maccaglia + Paulo afonso

  • Architects: Paulo Afonso, Marta Maccaglia + Borja Bosch, Ignacio Bosch
  • Project: Secondary School
  • Location: Chuquibambilla, Peru
  • Photography: Marta Maccaglia + Paulo afonso

Read the rest of Secondary School in Chuquibambilla, Peru by Paulo Afonso, Marta Maccaglia + Borja Bosch, Ignacio Bosch

The Quest in Swanage, England by Ström Architects

 
February 23rd, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Ström Architects 

“The Quest” is a private house in Swanage (UK); it is a new-build home replacing an ageing bungalow that had been on the site since 1917.

The clients wanted a house for their retirement, but with a keen interest in design and a love of abstract and modern art, it needed to eschew the usual trappings of staid, retirement home design.

Image Courtesy © Martin Gardner

  • Architects: Ström Architects
  • Project: The Quest
  • Location: West Durlston Lane, Swanage, Dorset BH19 2JF, England
  • Photography: Martin Gardner
  • Client Name: Charles and Pennie Denton
  • Main Contractor: Matrod Frampton Ltd
  • Structural Engineer: Barton Engineers, Calcinotto Consulting Engineers
  • Cost Consultant: Stockdale
  • Landscape Architects: Ross Allan Designs
  • Project Construction Cost: £750,000 total (inc. landscaping)
  • Cost per sq.m.: £3,650 /sqm
  • Project Size: 205sqm
  • Start Date: October 2014
  • Completion Date: December 2015

Read the rest of The Quest in Swanage, England by Ström Architects

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy