Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Village on the roof in Vienna, Austria by PPAG architects ztgmbh

 
June 4th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: PPAG architects ztgmbh

Inner-city redensification as a highly worthwhile form of living: a joint building venture with whom the property owner’s son was acquainted used the attic space of a typical 19th century gründerzeit building as an excellently located development site. Hardly visible from the street, a unique world unfolds 16 metres above ground level, offering panoramic views over the city.

inclined structure on street side, Image Courtesy © Roland Krauss

inclined structure on street side, Image Courtesy © Roland Krauss

  • Architects: PPAG architects ztgmbh
  • Project: Village on the roof
  • Location: Radetzkystraße, Vienna, Austria
  • Photography: Roland Krauss
  • Client: Baugruppe Radetzkystraße, Vienna
  • Key characteristics:
    • Property: 679m2
    • Built area: 526m2
    • Living area: 396m2
    • Terraces: 213m2
    • Construction costs, net: 1 million euros
  • Course of project
    • Start of planning: 04 / 2008
    • Construction permit: 04 / 2009
    • Redesign: 03 / 2010
    • Start of construction: 08 / 2010
    • Completion: 12 / 2012

Read the rest of Village on the roof in Vienna, Austria by PPAG architects ztgmbh

Not Whole Fence in Texas by Ball-Nogues Studio

 
June 4th, 2015 by Sanjay Gangal

Article source: Ball-Nogues Studio

Not Whole Fence pays homage to the simpler days of baseball, of watching the great American past

ime through a wooden fence. Imagine a child, peeking through the knotholes with the impressionable canvas of youth, evoked by a sense of wonder and hope or devoted fans who cannot afford tickets, sneaking glances through small openings with playfully mischievous eyes, excited by the possibility of joyous victory or getting caught.

Image Courtesy © Marty Snortum

Image Courtesy © Marty Snortum

  • Architects: Ball-Nogues Studio
  • Project: Not Whole Fence
  • Location: Texas, US
  • Photography: Pat Dalbin, Marty Snortum
  • Designers and Principals in Charge: Benjamin Ball and Gaston Nogues
  • Project Manager: Mora Nabi
  • Ball-Nogues Project Team: Andrew Fastman, Michael Anthony Fontana, Christine Forster-Jones, Emma Helgerson,  Cory Hill, James Jones, Allison Porterfield, Rafael Sampaio Rocha, Forster Rudolph.
  • Engineering Consultant: BuroHappold Los Angeles, Jean-Pierre Chakar, PE

Read the rest of Not Whole Fence in Texas by Ball-Nogues Studio

RAW in Taipei, Taiwan by WEIJENBERG

 
June 4th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: WEIJENBERG

The conversation between WEIJENBERG and Chef André Chiang (50 Best Restaurant’s) to design a new restaurant in Taipei started late 2013. It quickly became clear that André’s gastronomic vivid imagination combined with WEIJENBERG’s artistic vision would set both on a trajectory to create a restaurant reflecting the visceral and primitive nature of its namesake ‘RAW’.

Image Courtesy © WEIJENBERG

Image Courtesy © WEIJENBERG

  • Architects: WEIJENBERG
  • Project: RAW
  • Location: Taipei, Taiwan

Read the rest of RAW in Taipei, Taiwan by WEIJENBERG

Torre Tres Picos in Mexico by LBR + A

 
June 4th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: LBR + A 

Situated in one of Mexico City’s most important areas, Tres Picos responds to its urban condition of a complex triangular plot of only 167 square meters enclosed by three streets. Its architectural design consists of two structural steel plate walls supporting a glass prism of 10 levels, thus clearing the floor space of columns. In combination with the thin steel walls, the tridilosa, a three-dimensional structure slab system, made a 7 meter span possible in the glass façade directed towards the Chapultepec Park. The modular steel panels were designed to be an aesthetic finish and to optimize construction by facilitating on-site assembly. The light weight structural system allows for a free floor in the office space and at ground level, primarily benefiting pedestrians.

Image Courtesy © Alfonso Merchand

Image Courtesy © Alfonso Merchand

  • Architects: LBR + A
  • Project: Torre Tres Picos
  • Location: Arquímedes #19 Col. Bosque de Chapultepec México D.F.
  • Photography: Alfonso Merchand
  • Porject Architect: Arch. Benjamín Romano
  • Client: Fondo Hexa, S.A. de C.V.
  • Program: Offices
  • Site area:3,905 m2
  • Footprint area: 167.68 m2
  • Structural Engineer: Nestor Federico Lozano Alcaraz
  • Project date: 2009

Read the rest of Torre Tres Picos in Mexico by LBR + A

COURTYARD HOUSE in Bangalore, India by The Purple Ink Studio

 
June 4th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: The Purple Ink Studio

Design Brief:

The client’s brief saw a strong interest in a “Courtyard House”. Taking the courtyard as a focal point, the entire architecture and the landscape conceptualization revolved around using the feature as a climate responsive design advantage.

The house is conceptualized as a performative architecture and landscape design with a carefully interwoven built-form that strongly responds to the site context.

Image Courtesy © Shamanth Patil

Image Courtesy © Shamanth Patil

  • Architects: The Purple Ink Studio
  • Project: COURTYARD HOUSE
  • Location: Bangalore, India
  • Photography: Shamanth Patil
  • Client: Mr. Krishna Balamurali
  • Site area: 5000 Sqft
  • Year of completion: 2014

Read the rest of COURTYARD HOUSE in Bangalore, India by The Purple Ink Studio

The East Village in New York by General Assembly

 
June 4th, 2015 by Sanjay Gangal

Article source: General Assembly

A young couple, relocating from the west coast, hired GA to help renovate a duplex apartment in the East Village. Though the existing space was inefficient and lacking in character, its potential was clear. Our first move was to open the kitchen out to the living room and to rearrange the layout for a more cooking and entertaining friendly environment. Upstairs, we reduced the bedrooms from two to one, enlarged the bathroom, added a laundry area and increased storage space with additional closets. Full height sliding pocket doors improved circulation upstairs and allowed more light in to brighten the halls. We combined modern details with warmer materials like dark flooring and a reclaimed wood wall to keep things comfortable yet clean, bringing a bit of a West Coast vibe into a new East Coast home.

Image Courtesy © Devon Banks

Image Courtesy © Devon Banks

  • Architects: General Assembly
  • Project: The East Village
  • Location: New York, USA
  • Photography: Devon Banks

Read the rest of The East Village in New York by General Assembly

My Secret Garden in Taipei, Taiwan by Yestudio

 
June 4th, 2015 by Sumit Singhal

The client is a Christian family and willing to share their spare roof top to the community. The space is mainly for children gathering and children worship event. Having an interesting and multi-purpose space for free day care and social interaction is considering a good sample for social responsibility for the community.

Image Courtesy © Clivelan

Image Courtesy © Clivelan

  • Architects: Yestudio
  • Project: My Secret Garden
  • Location: Taipei, Taiwan
  • Photography: Clivelan
  • Software used: CAD, Sketchup, Adobe 
  • Area: 40.2 sqm
  • Year: 2014
  • Award: TID 2014 furniture design gold award.

Read the rest of My Secret Garden in Taipei, Taiwan by Yestudio

Lapa Building in LISBOA, PORTUGAL by João Tiago Aguiar, arquitectos

 
June 4th, 2015 by Sumit Singhal

Article source:  João Tiago Aguiar, arquitectos

The Project is about the reconstruction of a building located in Lisbon’s historical city centre.

The existing building in an advanced degradation condition and lacking architectural quality was demolished and completely rebuilt, reshaping its compartmentalization, without distorting the memory of the environment in order to preserve the urban heritage of the neighbourhood, but guided by a contemporary intervention that marks the time of its execution.

Image Courtesy © FG+SG – FOTOGRAFIA DE ARQUITECTURA

Image Courtesy © FG+SG – FOTOGRAFIA DE ARQUITECTURA

  • Architects: João Tiago Aguiar, arquitectos
  • Project: Lapa Building
  • Location: LISBOA, PORTUGAL
  • Photography: FG+SG – FOTOGRAFIA DE ARQUITECTURA
  • Software used: Autocad
  • Architecture Collaboration: Renata Vieira, Ana Caracol, Marina Carreiras, Sílvia Amaral
  • Surface Area: 150m2
  • Built Area: 420m2
  • Client: PRIVATE
  • Project: 2007/2015

Read the rest of Lapa Building in LISBOA, PORTUGAL by João Tiago Aguiar, arquitectos

Arxiu Pla d’Urgell in Mollerussa, Spain by Valor-Llimós SLP

 
June 4th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Valor-Llimós SLP

The Regional Public Record Office is located at the boundary between a low density residential neighborhood and an industrial district, and it aims to be a social and cultural generator of the neighborhood.

Image Courtesy © Lluís Sans

Image Courtesy © Lluís Sans

  • Architects: Valor-Llimós SLP
  • Project: Arxiu Pla d’Urgell
  • Location: Mollerussa, Lleida Spain 
  • Photography: Lluís Sans
  • Team: Jaume Valor, with Marc Obradó and Elisabeth Sadurní
  • Collaborators: Laura Llimós, Marta Coedo, Bis Arquitectes, RC Enginyers
  • Client: Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya
  • Gross area: 1.200 m2
  • Project: 2006
  • Building: 2009

Read the rest of Arxiu Pla d’Urgell in Mollerussa, Spain by Valor-Llimós SLP

Zonic Vision Office in Bangkok, Thailand by Stu/D/O Architects

 
June 4th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Stu/D/O Architects

With the attempt to reveal the agenda of the building through its skin, Stu/D/O Architects treated the Zonic Vision Office incommensurate to its intelligible names, Zonic and Vision; by transforming this Sound System and GPS provider company to become tangible. In term of Zonic, it gave a clarified definition of audible wave having a speed approaching in the air, meanwhile interpreting the meaning of Vision as the faculty of sight. Architecture, finally, was delivered by conforming sound to vision using the concept of the Equalizer. To reach people perception, Stu/D/O Architects turned this dynamic electronic signal of sound frequency components into architecture by using various intensity of the glazing façade.

Image Courtesy © Stu/D/O Architects

Image Courtesy © Stu/D/O Architects

  • Architects: Stu/D/O Architects
  • Project: Zonic Vision Office
  • Location: Nonsi Road, Bangkok, Thailand
  • Client: Zonic Vision Co.,Ltd.
  • Structural Engineer: B.N.G. Engineering Ordinary Partnerships
  • Design: 2010-2011
  • Status: Completion 2013

Read the rest of Zonic Vision Office in Bangkok, Thailand by Stu/D/O Architects

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
Bentley:YII2017 Register Now
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy