Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

West Beat in Amsterdam, The Netherlands by Studioninedots

 
November 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Studioninedots 

Studioninedots and Lingotto are proud to have won the tender for an iconic new building on Lelylaan, Amsterdam with our design that has a collective ‘Super Space’ as its heart. West Beat has a vast, transparent ground floor – a continuous public space. From a physical and programmatic sense, residents, businesses and passersby experience West Beat as a lively connector. In the tender phase, the project convinced the City of Amsterdam with its quality of design and concept, and approach to sustainability.

Image Courtesy © A2Studio

Image Courtesy © A2Studio

  • Architects: Studioninedots
  • Project: West Beat
  • Location: Lelylaan-Delflandlaan, Amsterdam, The Netherlands
  • Visualization: A2Studio
  • Client: Lingotto Ontwikkeling BV
  • Design team: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
  • Project team: Joost Maatkamp, Wouter Hermanns, Karlijn de Jong, Joost Körver
  • Concept and landscape: SLeM
  • Sustainability: DPA | Cauberg-Huygen
  • Structural: Royal HaskoningDHV
  • Construction costs: IGG Boiton de Groot
  • Programming and operations: Horeca Development
  • EPC: -0.05
  • Plot: 3.250 m2
  • Design-completion: 2016-2020

Read the rest of West Beat in Amsterdam, The Netherlands by Studioninedots

Oamsterdam in Netherlands by HofmanDujardin

 
November 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: HofmanDujardin

Dutch architectural firm, HofmanDujardin, introduces a revolutionary, life-enhancing urban strategy for the city of Amsterdam. “We live in Amsterdam and we love Amsterdam. It is a fabulous city, and we want to make it more fabulous,” says Michiel Hofman. Oamsterdam offers an innovative plan to connect the northern district to the rest of the city. Mirroring the form of the exiting half-circle of the north, we will create a circular path through the city, thus restoring Amsterdam’s historic connection to the water and opening up the Ij waterfront. The inner ring will be a vital new connection uniting areas of the city, bringing space and air to the historic, crowded centre.

Image Courtesy © A2 Studio

Image Courtesy © A2 Studio

  • Architects: HofmanDujardin (Sustainable urban strategy for Amsterdam)
  • Project: Oamsterdam
  • Location: Amsterdam, Netherlands
  • Visualizations: A2 Studio
  • Team: Barbara Dujardin, Michiel Hofman and Arjen Aarnoudse
  • Year: November 2016

Read the rest of Oamsterdam in Netherlands by HofmanDujardin

Gazeta.ru news agency office in Moscow, Russia by Nefa Architects (Nefaresearch)

 
November 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Nefa Architects (Nefaresearch)

Gazeta.ru is one of the oldest news agencies in Russia. Owned by a large media holding Rambler&Co, the editorial office of Gazeta.ru was relocated to Danilovskaya Manufactura, a 19th century former manufacture building, to join other subdivisions of the media group.

Business goal. The challenge was to create a comfortable and multifunctional work space for a journalists’ team that included areas for different activities – zones for concentrated work along with various meeting and social spaces.

Image Courtesy © Ilya Ivanov

Image Courtesy © Ilya Ivanov

  • Architects: Nefa Architects (Nefaresearch)
  • Project: Gazeta.ru news agency office
  • Location: Danilovskaya Manufactura, Moscow, Russia
  • Photography: Ilya Ivanov
  • Client: news agency Gazeta.ru
  • Chief Architect: Dmitry Ovcharov
  • Authors Team: Dmitry Ovcharov, Elena Potemkina
  • Architects: Maria Nasonova, Margarita Kornienko 
  • Chief Engineer: Sergey Kurepin
  • Project Management: Daria Turkina, Maria Boyko
  • Visualization: Dmitry Tridenov, Rustam Yusupov
  • Lighting Designer: Varvara Shchetinina (THIRTEEN STUDIO)
  • General  Contractor: «Шафран»(Shafran)
  • Area: 600.0 sqm
  • Year: 2016

Read the rest of Gazeta.ru news agency office in Moscow, Russia by Nefa Architects (Nefaresearch)

House Between Party Walls in Barcelona, Spain by Josep Ferrando Architecture

 
November 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Josep Ferrando Architecture 

The architect Josep Ferrando resolves the complex urban conditions of the context and the site in which the house is located – less than 5 meters wide and with a particular topography that constrains the parcel between two streets situated at different heights – starting the conception of the project from the shaping of the volume.

Image Courtesy © Adria Goula

Image Courtesy © Adria Goula

  • Architects: Josep Ferrando Architecture (Josep Ferrando Bramona)
  • Project: House Between Party Walls
  • Location: C/ de la Torre 8, Sant Cugat, Barcelona, Spain
  • Photography: Adria Goula
  • Software used: Autocad
  • Client: Miriam y Eduard
  • Constructor: ROOM S.L.
  • Quantity Surveyor: Toledo-Villarreal
  • Structures: Josep Nel.lo
  • Collaborators: Marta Arias + Carol Castilla + Jordi Pérez + Félix Platero + Goun Park + TaeGweon Kim + Adrià Orriols + Clara Vidal + Borja Rodríguez
  • Budget: 300.000 €
  • Surface: 225 m2
  • Dates: 2011 – 2015

Read the rest of House Between Party Walls in Barcelona, Spain by Josep Ferrando Architecture

Properly Breathing House in Hanoi, Vietnam by H&P Architects

 
November 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: H&P Architects

A “suffocating” situation

Just 15 kilometers far from the center of Hanoi, the suburban district Dong Anh has witnessed pervasive urbanization – one of the major causes for a trend towards a maximum use of volume and quantity of construction areas. Lesser importance has been attached to the quality of used space and surrounding scenery. This has resulted in a large number of “suffocating” buildings as often found in newly planned, stuffy urban areas characterized with land plot subdivision for building row houses in Vietnam.

Image Courtesy © Nguyen Tien Thanh

Image Courtesy © Nguyen Tien Thanh

  • Architects: H&P Architects
  • Project: Properly Breathing House
  • Location: Dong Anh Town, Dong Anh District, Hanoi, Vietnam
  • Photography: Nguyen Tien Thanh
  • Architect in Charge: Doan Thanh Ha & Tran Ngoc Phuong
  • Team:  Chu Kim Thinh, Nguyen Hai Hue, Ho Manh Cuong, Hoang Huu Nam, Nguyen Van Thinh
  • Completion date: 12/2015

Read the rest of Properly Breathing House in Hanoi, Vietnam by H&P Architects

The Corner House in Queensland, Australia by Shaun Lockyer Architects

 
November 29th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Shaun Lockyer Architects 

The Corner House is a contemporary design responding to a character vernacular in a quiet suburban street in inner-city Brisbane. The house is designed around three courtyards, offering a plan that transparently connects the indoor and outdoor living spaces. A simple but poetic palette of light, natural materials is the backdrop to a rich tapestry of shadows created by the screened elements that offer a reinterpretation of the traditional verandah.

Image Courtesy © SB Photo

Image Courtesy © SB Photo

Read the rest of The Corner House in Queensland, Australia by Shaun Lockyer Architects

House Benz in Stuttgart, Germany by Ippolito Fleitz Group

 
November 26th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Ippolito Fleitz Group 

Markus Benz, company director of prestigious furniture brand Walter Knoll, and his wife Susanne wished to find a Stuttgart base that would enable them to offer their business partners an alternative meeting place to the company headquarters 40 km away in Herrenberg on the edge of the Black Forest – and to live there too. The family found a property in the Kräherwald, a popular location above the city, and moved into what is known as a ‘coffee-grinder house’, typical of the 1920s. The house used to function as a doctor’s practice, so the layout was restored in line with its original purpose and with respect for the building’s structure and history. On one hand our task was to create a home environment that suited the family’s discerning aesthetic demands and offered a framework for their art collection. On the other hand, products from Walter Knoll were to be staged in an authentic and atmospheric context, far removed from trade fair and showroom presentations.

Image Courtesy © Zooey Braun

Image Courtesy © Zooey Braun

  • Architects: Ippolito Fleitz Group
  • Project: House Benz
  • Location: Stuttgart, Germany
  • Photography: Zooey Braun
  • Client: N.N.
  • Team: Gunter Fleitz, Johannes Hanebuth, Peter Ippolito, Elisabeth Napetschnig, Kerem Özerler, Verena Schiffl, Markus Schmidt
  • Size: 180 m²/sqm
  • Year: 2016

Read the rest of House Benz in Stuttgart, Germany by Ippolito Fleitz Group

5 Hanover Square in London, UK by Squire and Partners

 
November 26th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: Squire and Partners

Squire and Partners won an invited competition in 2006 to design a new mixed-use building for a prestigious corner site in Mayfair which addresses both Hanover Square and Hanover Street.

Launched in April 2012, the completed building marks the first UK venture for Mitsui Fudosan, Japan’s leading property company, working with development managers Stanhope. The clients sought to provide a high quality exemplar sustainable building providing 91,000 sq ft of office, residential and gallery space.

Image Courtesy © Squire and Partners

Image Courtesy © Squire and Partners

Read the rest of 5 Hanover Square in London, UK by Squire and Partners

Vajrasana Buddhist Retreat Centre in Bury St Edmunds, England by Walters & Cohen Architects

 
November 26th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: The Double Unit

A Buddhist retreat in the Suffolk countryside has reopened, designed by Walters & Cohen Architects. Potash Farm is home to Vajrasana Buddhist Retreat Centre; capacity has been increased from 34 to 60, accessibility improved and the centre now includes a glittering new shrine room. While the retreat is run by the London Buddhist Centre, it is also used for carers on respite and those dealing with issues such as stress, addiction and anxiety. It is the first time in the UK  a new building has been designed specifically around the Buddhist practice as opposed to reusing existing buildings.

Image Courtesy © Walters & Cohen Architects

Image Courtesy © Walters & Cohen Architects

Read the rest of Vajrasana Buddhist Retreat Centre in Bury St Edmunds, England by Walters & Cohen Architects

TERWAGNE – Champ des Mottes in La Hulpe, Belgium by FORMa*

 
November 26th, 2016 by Sumit Singhal

Article source: FORMa* 

The building zone is situated at 5 meters distance of the lateral limits. On the street side, it’s aligned on the advanced parts of the houses on the west. Its depth is 15 meters. The Garden is oriented at the north-northeast.

Designed on the basis of the volumetric language and templates already present in the « Champ », the houses merge very well in the characteristic built environment of the « Champ des Mottes ».

Image Courtesy © Georges De Kinder

Image Courtesy © Georges De Kinder

Read the rest of TERWAGNE – Champ des Mottes in La Hulpe, Belgium by FORMa*

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy