Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.


April 16th, 2014 by Sumit Singhal


The main reason for the extraordinary shape of the building was a narrow and triangular plot. Such a dynamic shape ought to be, in our opinion emphasized by a matching dynamic form. The plot is a wedge between two busy streets: Piątkowska st. &  Aleje Solidarności st. and a tramway line. Paradoxically, vast  number of limitations and prescriptions made the design process much easier. The parallels about the building looking like a vessel are funny on one hand, but quite accurate on the other. The form had to be “sharpen” giving the outcome of marine analogies. JET OFFICE is a shape and form, not a decoration.

Image Courtesy © ANNA GREGORCZYK

  • Project: JET OFFICE
  • Location: Poznań, Poland
  • Investor: MASTERM
  • Year: 2012
  • Area: 2450m2
  • Designers team: Szymon Januszewski, Agnieszka Liguz, Julek Dudniczek, Marta Gasiorek, Marcin Calka.

Pardo + Aliaga Office Building by Doblado Arquitectos

April 16th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Doblado Arquitectos

The Pardo + Aliaga Bussines Centre is the corporate headquarters of a major Peruvian textile company. The facade is a tissue composed of a repeating pattern randomly based on gray reflective glass used on both sides. This tissue is folded on two sides defining the corner of the volume. Generate a series of cuts to the main building and the terrace floor management income.

Image Courtesy © Doblado Arquitectos

ANORO HOUSE in Sant Esteve de Palautordera by Anna & Eugeni Bach, arquitectes

April 16th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Anna & Eugeni Bach, arquitectes

The project consists on the extension of an existing weekend house near the village of Sant Esteve de Palautordera, one hour north from Barcelona.

The existing house had been enlarged with small additions after its completion, but the new room program almost doubled the original surface of the house, and therefore, the new construction couldn´t be understood as one more new volume added to the original. The strategy, from the very beginning, was to treat the overall project as a “dancing couple”, where every part has its own role while dancing the same song.

Image Courtesy © Jordi Bernadó

  • Architects: Anna & Eugeni Bach, arquitectes
  • Project: ANORO HOUSE
  • Location: c/ Ocells, 9, Sant Esteve de Palautordera
  • Photography: Jordi Bernadó
  • Collaborators: Albert Cabrer, Gracinda Ferreira, Carina Silva
  • Date of completion: 2013
  • Built surfgace: 242 m2 (128 m2 new house + 114 m2 refurbishment)
  • Promoter: Anoro-Clusa family
  • Constructor: Calam Tapias Construccions

UNIVERSITY CENTER, THE NEW SCHOOL in New York by Skidmore, Owings & Merrill LLP

April 16th, 2014 by Sanjay Gangal

Article source: Skidmore, Owings & Merrill LLP

For nearly a century, The New School has been at the forefront of progressive education, with design and social research driving approaches to studying the issues of our time, from democracy and urbanization, to technology, sustainability, and globalization. Over the past 15 years, The New School has built on this legacy to grow into a major degree-granting university, with nearly 10,000 undergraduate and graduate students. But, in recent years, as the school outgrew its longtime home in New York’s Greenwich Village and found its real estate holdings spread across the city, from the Financial District to the Upper West Side, this pedagogical model proved challenging to maintain without the physical plant to support it. The University Center both supports and furthers this model through its innovative design and responds to the school’s increasing demand for state-of-the-art, interdisciplinary spaces.

Image Courtesy © Skidmore, Owings & Merrill LLP

  • Architects: Skidmore, Owings & Merrill LLP
  • Location: New York, U.S.A
  • Owner: The New School
  • Developer: The Durst Organization
  • Project Team: Roger Duffy, FAIA (Design Partner), Mark Regulinski, AIA (Managing Director), Chris McCready, AIA (Project Manager), Jon Cicconi, AIA (Senior Design Architect), Colin Koop, AIA (Senior Design Architect), Angelo Arzano, AIA (Senior Technical Coordinator), Kimberly Garcia, AIA (Technical Coordinator)
  • Residential Architect: SLCE Architects
  • Construction Manager: Tishman
  • MEP Engineer: Cosentini Associates
  • Structural Engineer: DeSimone Consulting Engineers
  • Civil Engineer: Langan Environmental & Engineering Services
  • Lighting: Brandston Partnership
  • LEED Consultant: Buro Happold
  • NYSERDA Consultant: ADS Engineers
  • IT/aV/Security: Shen Milson Wilke
  • Vertical Transportation: Van Deusen Associates
  • Commissioning: Fulcrum
  • Blackwater System: Alliance Environmental
  • Energy Modeling: Buro Happold
  • Acoustics: Cerami Associates
  • Food Service: Cini Little
  • Facade Maintenance: Entek
  • Theater: Fisher Dachs Associates
  • Code Consulting & Expeditor: Milrose
  • Signage: Integral Reudi Baur Paris
  • Schedule & Cost Management: ProjectConsult

Landmark monument in Tianjin, China by Rafael de La-Hoz Arquitectos

April 16th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Rafael de La-Hoz Arquitectos

TEDA (Tianjin Economic-Technological Development Area) is a gateway opening to the outside world, located at the heartland of the Bohai Economic Rim, in the core area of Tianjin Binhai New Area. As one of the first national bases for China’s advanced industrial and financial reform and innovation, the landmark monument aimed to represent the importance of TEDA´s 30 years of existence, as a liveable ecological environment and a prosperous and harmonious platform of China’s new economy.

Image Courtesy © Rafael de La-Hoz Arquitectos

  • Architects: Rafael de La-Hoz Arquitectos
  • Project: Landmark monument
  • Location: Tianjin, China
  • Client: TEDA
  • Project Design: Hugo Berenguer
  • Project Director: Zaloa Mayor
  • Project Team: Carolina Fernández y Borja Abellán
  • Quantity Surveyors: Saúl Castellanos
  • Graphic design: Daniel Roris and Luis Muñoz
  • Models: Fernando Mont and Víctor Hugo Coronel
  • Structures engineering: Ines Ingenieros
  • Intallations engineering: Als Lighting
  • Date of project: 2014

Hirslanden Heart Clinic in Zurich, Switzerland by Dost Architecture

April 16th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Dost Architecture 

Dost Architecture, a leading Swiss architectural firm with an ongoing concern for acoustics, was retained to develop a workflow and interior design concept to provide the expanding Hirslanden Heart Clinic with uncompromised functionality while also reflecting the organization’s intrinsic values.  To ensure optimal acoustics and speech intelligibility for the new clinic, Dost engaged Walters-Storyk Design Group, global acoustics/architectural specialists, to study all aspects of the clinic’s room and structural acoustics – the latter being critical due to doctor-to-patient conversation privacy issues. A range of eight acoustical room treatments was developed based on WSDG findings. The clinic’s rooms were individually analyzed, and a matrix was created to determine which application would most benefit each room.

Hirslanden Heart Clinic Zurich secretary cubical, Image Courtesy © Dost Architects, Buerobureau

Flexhouse in Chicago, Illinois by Interface Studio Architects + Sullivan Goulette & Wilson

April 16th, 2014 by Sanjay Gangal

Article source: Interface Studio Architects + Sullivan Goulette & Wilson

This 8-unit townhouse development occupies a well located site in the emerging Logan Square neighborhood northwest of downtown Chicago, just two blocks from a major train station. The open floor plans and flexibility of the interiors reflect a sense of simplicity and respond to the needs of contemporary living. The exterior strategy uses fiber cement lap siding and large metal window projections in a composition that retains a sense of a coherent urban block while marking each home as unique.

Image Courtesy © Ranquist Development Group

  • Architects: Interface Studio Architects + Sullivan Goulette & Wilson
  • Project: Flexhouse
  • Location: 2801 – 2815 W Shakespeare Avenue Chicago, Illinois, USA
  • Photography: Ranquist Development Group
  • Dates: 2013
  • Project Phase: Concept Design
  • Client: Ranquist Development Group / Zev Group
  • Design Architect: Interface Studio Architects, Philadelphia, PA
  • Project Architect: Sullivan Goulette& Wilson, Chicago, IL
  • Structural Engineers: SP Engineers, Chicago, IL
  • General Contractor: John James Construction, Inc., Chicago, IL
  • Area (if applicable): 13,000 SF (approx)

Quality Chop Shop in Farringdon, London by Fraher Architects

April 16th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Fraher Architects

The shop sits next door to the Quality Chop House which has a reputation for excellent cooking and good quality ingredients. The Client approached us to consider design proposals for the refurbishment of the adjacent shop unit that had recently become available.

Image Courtesy © Jack Hobhouse

  • Architects: Fraher Architects
  • Project: Quality Chop Shop
  • Location: Farringdon, London
  • Photography: Jack Hobhouse
  • Joinery fabrication & installation: Fraher & Co
  • Client: Private Client

111 HOMES in Larrein Salburua, Spain by Roberto Ercilla Architecture

April 16th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Roberto Ercilla Architecture

A U-shaped volumetry is planned for the initial layout.

Three excavations are to be done on corners. As they will break down the initial volume, they will allow more sunlight and comfort for the patio.

The south-facing garden area presides as the community centre.

Image Courtesy © Roberto Ercilla Architecture

  • Architects: Roberto Ercilla Architecture
  • Project: 111 HOMES
  • Location: Larrein Salburua, Spain
  • Photography:
  • Awards: 1st Prize Competition Extension 21
  • Customer: EBA Construcciones S. L.
  • Technical Architect: Amaia Vasallo
  • Collaborators: Iñaki Ciganda, Raquel Ochoa, Marina Anda, Vanesa Otaduy, Mamen Orbañanos, Eduardo Martín, Amaiba Ineniería
  • Construction Company: Construcciones San José Group EBA
  • Surfaces: 16,411 m²
  • Budget: € 8,743,478

Mixed Use Infill 3 Houses and an Office in Antwerp, Belgium by Collectief Noord Architecten

April 15th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Collectief Noord Architecten

Three pavillions and a house give shape to an urban garden in the city centre. Each pavillion is similar to the other, but differ like brothers do. Concrete garden blocks in the facade sustain the expression of a garden folly and remind us of the attempts of Wright and Sullivan to democratize ornament. On top of each pavillion there is a roof pavillion: a garden in a garden in the city.

Image Courtesy © Filip Dujardin

  • Architects: Collectief Noord Architecten
  • Project: Mixed Use Infill 3 Houses and an Office
  • Location: Antwerp, Belgium
  • Photography: Filip Dujardin, Liesbet Goetschalckx, Collectief Noord Architecten
  • Completion: august 2011
  • Design team: Erik Wieërs, Dirk Somers, Sarah Poot, Peter Wils, Christopher Paesbrugghe, Elke Hoendervangers
  • Project cost: 1.200.000 excl. VAT
  • Structural Engineering: Util Struktuurstudies
  • Landscape: Land Landschapsarchitecten
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: Microstation Trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy