Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Bardo Cultural District Constantine, Algeria by Lemay | Altrapco

 
May 28th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Lemay | Altrapco

In order to highlight the appointment of Constantine as the capital city of Arabic culture in 2015, the Wilaya Land Office launched an international competition for the design and construction of a new cultural hub in the Bardo District, in Constantine, Algeria. The proposal submitted by Lemay | Altrapco, which harmoniously combines culture and nature, has been selected as a finalist in this prestigious competition.

Image Courtesy © Lemay | Altrapco

Image Courtesy © Lemay | Altrapco

  • Architects: Lemay | Altrapco
  • Project: Bardo Cultural District Constantine, Algeria
  • Location: Constantine, Algeria

Read the rest of Bardo Cultural District Constantine, Algeria by Lemay | Altrapco

ARCADI – Museo permanente per la collezione del compasso d’oro ADI in Centrale Enel, via Ceresio Milan by Migliore + Servetto Architects

 
May 28th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Migliore + Servetto Architects 

“The museum is conceived as a sort of Ark where conserving and give life to all the quality species of Italian design. Preserving the beautiful historical central aisle of the ancient electric plant, the whole Collection crowds the walls with a light sign and a strong synergy between natural and artificial light. At the centre comfortable and innovative narrative tables interact with the different publics”

Ico Migliore Mara Servetto Italo Lupi

Images by Ico Migliore. Mara Servetto. Italo Lupi

Images by Ico Migliore. Mara Servetto. Italo Lupi

  • Architects: Migliore + Servetto Architects 
  • Project: ARCADI – Museo permanente per la collezione del compasso d’oro ADI
  • Location: ex Centrale Enel, via Ceresio Milan
  • Photography: Ico Migliore. Mara Servetto. Italo Lupi
  • Design by: Ico Migliore (group leader), Mara Servetto, Italo Lupi
  • Date: May 2014
  • Client: ADI Associazione per il Disegno Industriale
  • Jury: Cino Zucchi (president), Luisa Bocchietto, Giovanni Cutolo, Michele De Lucchi, Arturo Dell’Acqua Bellavitis, Mario Mastropietro, Enrico Morteo.

Read the rest of ARCADI – Museo permanente per la collezione del compasso d’oro ADI in Centrale Enel, via Ceresio Milan by Migliore + Servetto Architects

The Energetic Pavilion by Michael Jantzen

 
May 28th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Michael Jantzen

The Energetic Pavilion is a public art gathering place structure that explores the boundaries between sculpture, craft, and architecture. The painted steel portion of the structure is mounted onto a concrete platform made from three overlapping circular disks. The disks progress in diameter forming steps that lead to an entrance through the side of the pavilion.

Image Courtesy © Michael Jantzen

Image Courtesy © Michael Jantzen

Read the rest of The Energetic Pavilion by Michael Jantzen

Corten De Geer Advocaten in Amsterdam, Netherlands by Emma Architecten

 
May 28th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Emma Architecten

Introduction 

The Corten De Geer law firm is expanding, and moved to a new and bigger floor in the same building: the office v2.0 (re)new!. Emma was asked to research, define and execute the law firms need for anew space. Marten de Jong of Emma Explore defined the design commission through in depth conversations with the firms partners, came up with the spatial concept and design, and supervised the execution. The result is unlike any other lawyers office: transparent, sustainable and both contemporary and monumental at the same time. 

Image Courtesy ©  Emma Architecten

Image Courtesy © Emma Architecten

  • Architects: Emma Architecten
  • Project: Corten De Geer Advocaten
  • Location: Amsterdam, Netherlands
  • Photography: Danny de Jong, Emma Architecten
  • Commission: design of 500m2 office interior for the Corten De Geer law firm in Amsterdam
  • Client: Corten De Geer Advocaten, Amsterdam
  • Design: 2013
  • Status: realised 2013
  • Team Emma: Marten de Jong
  • Construction team artists: Espen Strandhagen, Pieter Lemmens, Mark Bain, David Lindberg

Read the rest of Corten De Geer Advocaten in Amsterdam, Netherlands by Emma Architecten

RD Revnice in Czech Republic by atelierSAD

 
May 28th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: atelierSAD

It is a ground floor object based on rectangular plan.The most visible element of the house is the roof formed by ruled surfaces. Longitudinal edges of the roof are bended curves, which determine the shape. The one in the north facade sag upwards in one third of its length. Curve in southern facade sag down in the middle.

Image Courtesy © atelierSAD

Image Courtesy © atelierSAD

  • Architects: atelierSAD (MgA. Adam Jirkal, MgA. Jerry Koza)
  • Project: RD Revnice
  • Location: Czech Republic
  • Cooperation: Ing. Tomáš Kalhous
  • Built area:164m2
  • Floor area: 108,8m2
  • Project: 2009
  • Build: 2010
  • Construction company: Stavman Ltd., atelierSAD Ltd.

Read the rest of RD Revnice in Czech Republic by atelierSAD

Coldstream Gallery in Coldstream, Scotland by Renderus

 
May 28th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Renderus

The Multifunctional building in Coldstream is design for multi-purpose cultural events and office space.

The Coldstream gallery creates a new urban space that enriches the diversity of cultural life and expresses the dynamism of an institution looking to the future.

The Coldstream gallery design promotes a multidisciplinary environment by connecting the variety of programs, establishing a collective culture research where many contributions and innovations can feed off each other.

Image Courtesy © Renderus

Image Courtesy © Renderus

  • Architects: Renderus
  • Project: Coldstream Gallery
  • Location: Coldstream, Scotland
  • Work started in: 2014
  • Main structure is: steel
  • Height: 62m
  • Total area: 6000 m²
  • Number of floors: 18
  • Status: Current works
  • Type: Cultural, Waterfront, Office Buildings, Business Centers, Museums, Libraries.
  • 3D Visualisation: Renderus.

Read the rest of Coldstream Gallery in Coldstream, Scotland by Renderus

The Towers at Young Harris College in Georgia by Lord Aeck Sargent

 
May 28th, 2014 by Sanjay Gangal

Article source: Lord Aeck Sargent

At Young Harris College, when talking about the institution’s newest residence hall, you could recite the adage, “What’s old is new again,” and on the face of it, you’d be right.

YHC, which less than six years ago began its transition from a two-year to a four-year institution, hired architecture and planning firm Lord Aeck Sargent (LAS) to design the Towers– a 226-bed residence hall that opened in August 2013.

With double occupancy rooms arranged around communal bathrooms and a shared common area, the Towers sounds a lot like a mid-20th century dormitory building. But, there’s a twist.

The Towers at Young Harris College is a residence hall for freshmen only. It limits the space in the living units and maximizes common spaces in order to encourage socialization and community building among students just entering college,Image Courtesy © Jonathan Hillyer

The Towers at Young Harris College is a residence hall for freshmen only. It limits the space in the living units and maximizes common spaces in order to encourage socialization and community building among students just entering college,Image Courtesy © Jonathan Hillyer

  • Architects: Lord Aeck Sargent
  • Project: The Towers at Young Harris College
  • Location: Georgia, U.S.A
  • Photography: Jonathan Hillyer

The project team

  • Program manager: Brailsford & Dunlavey
  • Civil engineer and landscape architect: Eberly & Associates
  • Structural engineer: KSi Structural Engineers
  • MEP/FP engineer: Andrews, Hammock & Powell
  • Construction manager: DPR Hardin Construction

Read the rest of The Towers at Young Harris College in Georgia by Lord Aeck Sargent

Huaxin Business Center in Guiling Road &Yishan Road, Shanghai Xuhui District, China by Scenic Architecture

 
May 27th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Scenic Architecture

I expect that this building could enlighten us to think the relevance among human, nature and society.

Huaxin office complex locates to the west of Guilin road, with a green land at the south of its entry.  This green land owns 6 old camphor trees and opens to the urban main road — these two facts become the starting point of the design, and hence to lead to two basic strategies of the business center: One is to elevate the main body of building up to second floor in order to maximize the open green space on the ground; Second is to establish an intimate and interactive relationship with 6 trees while protecting them in the site.

Image Courtesy © Su Shengliang

Image Courtesy © Su Shengliang

  • Architects: Scenic Architecture
  • Project: Huaxin Business Center
  • Location: Guiling Road &Yishan Road, Shanghai Xuhui District, China
  • Photography: Su Shengliang
  • Program: Exhibition+Teahouses
  • Building Area: 730 sqm
  • Structure:  SRC、Bended Steel Truss
  • Material: Mirror Finish Stainless Steel, Twisted& Tensioned Aluminum Strip, Transparent and Fritted Glass, Solid and Perforated Aluminum Panel, Gravel, Water
  • Design/Built: 2012/2013
  • Client:  China Fortune Development Co.
  • Design Team: Zhu Xiaofeng(Design Principal), Ding Penghua(Project Designer), Cai Mian, Yang Hong, Li Haoran, Du Shigang

Read the rest of Huaxin Business Center in Guiling Road &Yishan Road, Shanghai Xuhui District, China by Scenic Architecture

House in Dawanglu, China by Tsutsumi and Associates

 
May 27th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Tsutsumi and Associates

Renovation project for a residence which stands in the center of Beijing. By changing the closed kitchen to the open one and putting study room in the part of the dining space which had been too large before,comfortable size and openness was realized. Some tables ofManchurian ash which clients had been using for a long time were reused, and the wooden wall and fixed furniture was made by the same material, besides them other part of wall was painted simply white.

Image Courtesy © Misae Hiromatsu

Image Courtesy © Misae Hiromatsu

  • Architects: Tsutsumi and Associates
  • Project: House in Dawanglu
  • Location: Dawanglu, China
  • Photography: Misae Hiromatsu
  • Area: 93㎡
  • Construction: Panasonic electric works sunny decoration co.,ltd
  • Completion: 2014/04

Read the rest of House in Dawanglu, China by Tsutsumi and Associates

House in Sai Kung, Hong Kong, China by Millimeter interior design

 
May 27th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Millimeter interior design

One of the major shortcomings of split-level homes is that the layout often divides the home into several distinct “boxes” or areas that make it difficult to connect spaces together.  As a result, the house becomes cramped and challenging to use effectively.

In order to enhance the visual and ambient augmentation of interior space, the Designer completely remodeled this home seeking to not only optimize, but also harmonize the use of this “new space”.

Image Courtesy © Millimeter interior design

Image Courtesy © Millimeter interior design

Read the rest of House in Sai Kung, Hong Kong, China by Millimeter interior design

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy