Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Babysteps in Hong Kong, China by AtelierBlur / Georges Hung Architecte D.P.L.G.

 
January 20th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: AtelierBlur / Georges Hung Architecte D.P.L.G.

BabySteps is new playgroup in the heart of Central district in Hong Kong. Situated on Arbuthnot road, on the 25th floor of the Universal Trade Centre Tower. Created to shape and foster a unique learning experience, Babysteps offers innovative psychological approaches to bring to life each child’s passion for learning.

Image Courtesy © AtelierBlur / Georges Hung Architecte D.P.L.G.

Image Courtesy © AtelierBlur / Georges Hung Architecte D.P.L.G.

Read the rest of Babysteps in Hong Kong, China by AtelierBlur / Georges Hung Architecte D.P.L.G.

The Giants of Bigwin in Lake of Bays, Canada by MU Architecture

 
January 20th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: v2com

MU architecture’s proposal for a pan-Canadian invited architectural competition consisting of around fifty small housing units on the island of Bigwin, Lake of Bays, Ontario, Canada. The objective was to design these housing units as high-end lodges at 1200 to 1500 ft2 for the clients of the renowned Bigwin golf club.

Image Courtesy © Mu architecture

Image Courtesy © Mu architecture

  • Architects: MU Architecture 
  • Project: The Giants of Bigwin
  • Location: Bigwin Island, Lake of Bays, Ontario, Canada
  • Photography: Fany Ducharme
  • Software used: Rhino 3D, Maxwell render and photoshop
  • Design Team: Jean-Sébastien Herr, Charles Côté, Pierre-Paul Guillemette, Isabelle Jolicoeur, Morgane Second
  • Principals: Charles Côté, Jean-Sébastien Herr
  • Name of the client: Eagle Landing Company
  • Project: 45 to 50 units
  • Project budget: N/A

Read the rest of The Giants of Bigwin in Lake of Bays, Canada by MU Architecture

RAIL BALTIC PARNU PASSENGER TERMINAL in Estonia by Spark Architects

 
January 20th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: SPARK

Site conditions / new location.

New Rail Baltic Parnu passenger terminal is located next to Parnu River, in the south part of Parnu town. The current site is considered to become a transportation hub for all public transports in the near future. In order to use the full potential of the site and its context, as well as to preserve nature, the new terminal building will be located in the south part of the competition area, next to the future Rail Baltic railroads. The new location of the terminal building creates an imaginary axis of future connection between both river and overland transportation networks. Also, since the new terminal buildings is within walking distance from a drop-off area for the public transportation, it will also serve as a bus stop for city buses, as well as an drop off zone for private vehicles and public taxis. Therefore, the new location of terminal building will become the central junction for all transportation networks.

Image Courtesy © Spark Architects

Image Courtesy © Spark Architects

  • Architects: SPARK Architect
  • Project:  RAIL BALTIC PARNU PASSENGER TERMINAL
  • Location: Parnu town, Estonia
  • Team: (Project Architect) Uldis Sedlovs, Yuchen Zuo, Adrian Garcia
  • Project Director: Mingyin Tan

Read the rest of RAIL BALTIC PARNU PASSENGER TERMINAL in Estonia by Spark Architects

NHRV house in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina by FILTER ARHITEKTURA

 
January 20th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: FILTER ARHITEKTURA

Emerging under same socio-economic parameters as majority of houses in Bosnia and Herzegovina- within a small budget, an underdeveloped construction industry, deregulated urban planning conditions and chaotic building permit bureaucracy- house NHRV tries to subvert the banal reality of contemporary House and Nation Building in post-war Bosnia and Herzegovina (B&H). It challenges the status quo of contemporariness, by being an extraordinary response to its immediate and wider context through inherently ordinary means.

Image Courtesy © Filter arhitektura

Image Courtesy © Filter arhitektura

  • Architects: FILTER ARHITEKTURA
  • Project: NHRV house
  • Location: Nahorevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
  • Project date: 2011-2013client
  • Construction date: 2013-2014
  • Site size: 4000 m2
  • Building size: cca. 150 m2
  • Cost/m2: 500 €/m2

Read the rest of NHRV house in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina by FILTER ARHITEKTURA

PERGOLA in West Coast by APOLLO architects & associates

 
January 20th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: APOLLO architects & associates

The client asked us for a house with a sense of openness, as seen in the Case Study Houses in West Coast of the United States. The site is situated at the back of a parking lot rented out on a monthly basis, and we decided to provide no openings on the exterior facades to protect privacy. The house has a simple L-shaped plan, built around a covered entrance courtyard in the center, to decrease the construction cost. The covered courtyard, also used as an entrance approach, serves as an intermediate space between inside and outside.

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Image Courtesy © Masao Nishikawa

Read the rest of PERGOLA in West Coast by APOLLO architects & associates

Ecological House 3.0 in Castellón, Spain by NOEM

 
January 20th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: NOEM 

From the architect. A bioclimatic and technological house, built in record time with a 100% digital process. A modern and relaxing design, with 3.0 technology to automate the house from a smartphone and achieve maximum energy efficiency. What more could you ask for? The owners of this unique building wanted a digital home respectful of the environment of the Serra which they love. NOEM designed and built this modern passive house for them, and in 10 weeks finished the project.

Image Courtesy © Meritxell Arjalaguer

Image Courtesy © Meritxell Arjalaguer

  • Architects: NOEM 
  • Project: Ecological House 3.0
  • Location: Castellón de la Plana, Castellón, Spain
  • Photography: Meritxell Arjalaguer
  • Software used: Archicad 18
  • Civil Engineering: Roberto Vilar Villalba
  • Building Services: COM
  • Project Area: 96.0 m2
  • Project Year: 2014

Read the rest of Ecological House 3.0 in Castellón, Spain by NOEM

Carles Rahola State Public Library in Girona, Spain by Mario Corea, Lluís Moran, Sebastián Guerrico

 
January 20th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Mario Corea, Lluís Moran, Sebastián Guerrico

The new library is located on a large rectangular plot in the center of Girona. Bounded on the north by busy Avenue Emili Grahit, the site is embedded in a dense and compact neighborhood of tall residential blocks. These urban conditions – plus the fact that this is the largest library in the network of public libraries in Catalunya – contributed to the development of a design strategy based on two main considerations.

Image Courtesy © Pepo Segura

Image Courtesy © Pepo Segura

  • Architects: Mario Corea, Lluís Moran, Sebastián Guerrico
  • Project: Carles Rahola State Public Library
  • Location: Girona, Spain
  • Photography: Pepo Segura
  • Year: 2014
  • Structural Engineer: David García / BIS Arquitectes
  • Mechanical Engineer: Eduard Bou / K2
  • Construction: Copcisa
  • Collaborators: Lorena Airasca, Cesc Buxo, Isis Campos, Marina Correia, María Soledad Díaz, Laura Guitart, Consuelo Koch, Víctor Moita, André Mota, Alexandra Perez, Alex Puig, Aristides Pujalte, Amanda Soler, Leticia Wouk
  • Area: 8.072 m2

Read the rest of Carles Rahola State Public Library in Girona, Spain by Mario Corea, Lluís Moran, Sebastián Guerrico

Antalya Expo 2016 Observation Tower in Turkey by Selim Senin

 
January 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Selim Senin

The stairs arranged for seeing site of expo is placed like mountain path.These stairs definitely aren’t trying to hide – they’re the most interesting element in the tower. Reminiscent of a climbing mountain, the stairs of circulation are balanced by the long cable structure.Circulation elements can act as urban focal points outside of where people can come walk and seeing. The symbolic observation tower is conceived as a round arch of steel structure with an open-air stairs at its body.The open-air stairs contains flexible walking path and terrace which are accessed via bazaar entrance.Walking downwards from the top through a continuous stair promenade, the visitors of the observation tower experience all of the building’s in a constant motion, while enjoying dynamic 360 degree views of the city of Antalya and the Expo landscape.

Image Courtesy © Selim Senin

Image Courtesy © Selim Senin

  • Architects: Selim Senin
  • Project: Antalya Expo 2016 Observation Tower 
  • Location: Antalya, Turkey
  • Software used: Sketchup, vray, autocad, photoshop

Read the rest of Antalya Expo 2016 Observation Tower in Turkey by Selim Senin

Yognanda Library in Solan, India by Archohm

 
January 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Archohm

The big blank concrete central library of the Shoolini University in Solan, over looks a beautiful green valley. Conceptually, this four floor structure is an intense interconnected volume of voids and solids, connecting the entire building as a large functional plate.

Image Courtesy © Andre J Fanthome& Mridu Sahai

Image Courtesy © Andre J Fanthome& Mridu Sahai

  • Architects: Archohm
  • Project: Yognanda Library
  • Location: Solan, India
  • Photography: Andre J Fanthome& Mridu Sahai

Read the rest of Yognanda Library in Solan, India by Archohm

The DOX house (Carbon) in Pyšely Town, Czech Republic by Mjölk architekti

 
January 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Mjölk architekti

Katka and Honza are cooking all the time. So they decided to burn their new house as well. But not from ground to top.Just only all around. Their boys are wondering around with hands full of coal looking forward for winter and making snowman. Hopefully there are some coal buttons left for snowman coat. Katka is harvesting carrots for his nose. Just tomcat with dog are sharing doghouse together. Spending long evenings trying to wake up memories for lovely and warmy flat in Prague.

Image Courtesy © BoysPlayNice

Image Courtesy © BoysPlayNice

  • Architects: Mjölk architekti
  • Project: The DOX house (Carbon)
  • Location: Pyšely, Středočeskýkraj, CZ
  • Photography: BoysPlayNice
  • Area: Quiet neighbourhood about 30 Km from Prague
  • Building company: TFH dřevěnéskeletovédomys.r.o.
  • Year: 2014

Read the rest of The DOX house (Carbon) in Pyšely Town, Czech Republic by Mjölk architekti

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017 Register Now
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy