Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

4 Views in Winchester, UK by AR Design Studio

February 28th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: AR Design Studio

Situated in a prominent location overlooking the city of Winchester and its beautiful surrounding countryside stands Four Views.This striking upside-down build contrasts with its conventional neighbours, displaying a flat overhanging roof, dark grey brick, cedar cladding and grey aluminium framed windows.

Image Courtesy © Martin Gardner

  • Architects: AR Design Studio  (Andy Ramus, Laura Locke)
  • Project: 4 Views
  • Location: Winchester, UK
  • Photography: Martin Gardner
  • Completion: February 2014

Hongcheng Office Building – Interior Design in Zheijang Province, China by Peter Ruge Architekten

February 28th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Peter Ruge Architekten

The Hongcheng skyscraper is located on the banks of the Qiantang River in the new administrative and business district of Hangzhou city and home to the offices of various companies.

Commissioned by the buildings owner, the brief called for a unified interior design throughout the common areas that included an upgrading of the main lobby, foyers, corridors and amenities.   The 3 story high entrance hall spans approximately 450 square meters to form the central reception, waiting and information area of the overall complex.

Image Courtesy © Jan Siefke

  • Architects: Peter Ruge Architekten
  • Project: Hongcheng Office Building – Interior Design
  • Location: Zheijang Province, China
  • Photography: Jan Siefke
  • Architect Team: Pysall Ruge – Peter Ruge, Kayoko Uchiyama, Matthias Matschewski
  • Client: Hongcheng Estate
  • Project Partner: DBH Stadtplanungs GmbH, Hangzhou, Prof. Wang Xiaosong, José Maria Cantalapiedra Alonso.
  • Brief: Corporate design for the main entrance hall, elevator lobbies, flooring and public facilities of the new Hongcheng high rise building.


  • 1st floor: 450 sqm
  • 2nd floor: 210 sqm
  • Upper floors: 195 qm (each)
  • Duration: 2008 – 2010
  • Completion: 2011

Hendee-Borg House in Sonoma, California by William O’Brien Jr.

February 28th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: William O’Brien Jr.

The Hendee-Borg House is a symmetrical saw-tooth roof house for two artists—a sculptor and a media artist—that includes a pair of large artist studios and an attenuated gallery space, in addition to a sequence of domestic spaces. The studio spaces are planometrically-mirrored about an east-west axis in order to facilitate distinct, natural lighting conditions for each studio under a series of eight skylights.

Image Courtesy © William O’Brien Jr.

FUNERAL PARLOR in Granada, Spain by Muñoz Miranda Architects

February 28th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Muñoz Miranda Architects

A lot that does not exist. A pine forest along the hillside at the top of Murtas. An existing retaining wall constructed in an Alpujarra´s vernacular way, using local rough stones. The program seeks a room to hold a wake over. A large stone lintel beam supported by a large HEB creates an access space threshold. Once inside, you think of a concave space (cavus-cave) that connects earth with sky. Two concave rooms, one public and one more private.

Image Courtesy © Javier Callejas Sevilla

  • Architects: Muñoz Miranda Architects
  • Location: Granada, Spain
  • Photography: Javier Callejas Sevilla
  • Civil Engineer: Pedro A. González Garrido
  • Client: Plan PROTEJA de la Junta de Andalucía
  • Construction Company: Excmo. Ayuntamiento de Murtas
  • Project Area: 82m2
  • Budget: 62.000€ IVA incluido
  • Project Year: 2014

NOA garden house in North-East Estonia, Virumaa by Jaanus Orgusaar

February 28th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Jaanus Orgusaar

NOA is an easily mountable sustainable living space, adaptable to a variety of landscapes and environments. The advantage is that one can always add a module to extend the housing step by step, with each module, ones „saves“ a wall.

It is an invention by Jaanus Orgusaar, an Estonian designer-inventor. He built the first one for his own family, and plans to add two more modules. One module is 25 sq metres.

Image Courtesy © Jaanus Orgusaar

  • Architects: Jaanus Orgusaar
  • Project: NOA garden house
  • Location: North-East Estonia, Virumaa
  • Photography: Terje Ugandi and Jaanus Orgusaar
  • Closed net area: 21.5 m²
  • Area of terrace: 8.0 m²
  • Building year: 2010

Shirley Road in Groton, Massachusetts by LABhaus Design GmbH

February 28th, 2014 by Sanjay Gangal

Article source: LABhaus Design GmbH

The project is a compound in Groton, MA. The project started with a 1930’s Sears kit house set upon 1.4 gently rolling hectare overlooking substantial preserves about an hour outside of Boston. While charmingly renovated, the existing structure offered only very small-scale spaces which couldn’t really accommodate family and guests looking for escape to the countryside.

Image Courtesy © Jared Kuzia

  • Architects: LABhaus Design GmbH
  • Project: Shirley Road
  • Location: Groton, Massachusetts
  • Photography: Jared Kuzia
  • Structural engineer: Level 3 Design Associates

Auto-family house in central poland by KWK PROMES

February 28th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: KWK PROMES

Autofamily house represents a new way of thinking about the entrance area in a suburban residence. We usually enter the house by a car, using the garage integrated in main solid. The main entrance is rarely used. Nowadays the cars are becoming cleaner and more eco-friendly, hence the idea emerged to include the garage into the representative entrance area.

Image Courtesy © olo studio

  • Architects: KWK PROMES
  • Project: Auto-family house
  • Location: central poland
  • Photography: juliusz sokołowski, olo studio
  • Author: robert konieczny
  • Collaboration: katarzyna furgalińska, magdalena adamczak, łukasz marciniak
  • Structural engineering: kornel szyndler
  • Installations: tb-projekt
  • Client: private
  • Site area: 5055m2
  • Usable floor area: 990m2
  • Project: 2007
  • Construction: 2009-2012
  • Publications: zeppelin 03 2013, mark magazine 02/03 2013
  • Awards: nomination for mies van der rohe award 2013
  • Exhibitions: logic of space 11/12 2011

Mediatheque in Mont de Marsan, France by ARCHI5

February 28th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: ARCHI5

The Media Library is a strong cultural symbol for the Marsan urban area. It is a place of discovery, gatherings and exchanges for its users. It is a visible, distinctive building without being overpowering.

The Media Library stands in the middle of the Bosquet barracks, and care has been taken to augment the dialogue with the place’s strong architectural whole. With its clean envelope of pure geometric lines, a 197 ft x 197 ft square, the building complies with the classical layout yet contrasts with its austerity by offsetting the system with a corner opening onto the city. Its façades reflect the surrounding barracks like a respectful, deferential mirror.

Image Courtesy © Didier Boy de la Tour.

  • Architects: ARCHI5
  • Project: Mediatheque
  • Location: Mont de Marsan, France
  • Photography: Communauté d’agglomération du Marsan, Gaston F. Bergeret, Didier Boy de la Tour.
  • Client: Communauté d’agglomération du Marsan
  • Program: Construction of a Mediatheque, conference hall. Conception of the furnitures and the signage.Underground car park.
  • Surface: 4 750 m ²
  • Cost: 12 309 000 € Excl. Tax.
  • Timetable: Competition prize winner June 2007 – Opening Nov. 2012
  • Engineer, economist: Mizrahi
  • Acoustic designer: Tisseyre & Associés

The Sun Shadow Pavilion by Michael Jantzen

February 28th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Michael Jantzen

The Sun Shadow Pavilion is a design proposal for a large solar powered exhibition space. On June 3rd, 2011 at 9:00 AM central standard time, the sun shone down on a scale model of a large square array of photovoltaic solar panels mounted above a flat white surface facing south. The shadow cast on the flat white surface formed by the solar panels was traced every hour for 8 hours as the sun moved across the sky.

Image Courtesy © Michael Jantzen

  • Architects: Michael Jantzen
  • Project: The Sun Shadow Pavilion
  • Status: Unbuilt

LoMa Chapalita in Guadalajara, Mexico by Elías Rizo Arquitectos

February 28th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Elías Rizo Arquitectos

On an emblematic avenue in Guadalajara, a short distance from a city landmark in the heart of a cosmopolitan area, this building rises in an attempt to become a reference in Guadalajara’s cityscape. The project aims to create an imposing building that is kind both to its surroundings and the environment. The project consists of 6 commercially available office levels plus commercial spaces. The office levels have the possibility of splitting into 4 private stalls giving the building a dynamic and variable trait with up to 24 distinct office spaces.

Image Courtesy © Gabriela Chávez

  • Architects: Elías Rizo Arquitectos
  • Project: LoMa Chapalita
  • Location: Guadalajara, Mexico
  • Photography: Gabriela Chávez
  • Collaborators: Pablo Alexanderson Rossana Valdivia Jorge Verdín, Jenny Mora, Paola Hernández, Alma Osnaya, Jenny Camarena, Gabriela Chávez, Roberto Contreras, Rigo González, Carlos Miramontes, Juan Antonio Avelar.
  • Constructor: Elías Rizo Arquitects Structural engineering: LOES Ingenieros Plumbing: GEFLUSA
  • Electrical: CG Engineering
  • Air Conditioning: Airesistemas
  • Window framing: ICO Alum
  • Facade System: Hunter Douglas – Katorce Espacios Lighting: Construlita
  • Stones: Tenerife, Javier Covarrubias
  • Project Year: 2012
  • Project Area: 7,279.90 m2
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy