Open side-bar Menu
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Bus Station Canopy in Aarau, Switzerland by Vehovar & Jauslin Architektur

February 21st, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Vehovar & Jauslin Architektur 

As the central public transport hub for the entire region, the train station in Aarau serves as a point of departure, arrival and transfer for more than 40,000 train and bus travelers every day. Due to assorted small structures, street furniture, art objects and planters that had gathered over time, the station forecourt was barely still perceived as a public open space. Bahnhofstrasse, the street leading to the train station, was a spatially defining axis dominated by car traffic, thus cutting the space off from the surroundings. That is why a new station forecourt with a bus terminal and optimized public access was also envisaged along with construction of the new train station. After lengthy preparatory work in close dialogue with various interest groups, the Aarau populace approved the project with an overwhelming majority in 2009.

Image Courtesy © Niklaus Spoerri

  • Architects: Vehovar & Jauslin Architektur
  • Project: Bus Station Canopy
  • Location: Aarau, Switzerland
  • Photography: Mensur Zulji, Niklaus Spoerri
  • Design & Planning: 2004–2012
  • Construction: 2011–2014
  • Area: 8,806 m²
  • Underground Area: 1,062 m²
  • Covered Area: 1,070 m²
  • Air Volume: One air chamber with 1,810 m³
  • Roof Edge Lengths, clamped: 500 m
  • Support Air: Energy-saving recirculating air technology with condensation drying, Summer operation with 300 Pa, Winter operation with up to 850 PA
  • Cushions: 6 airtight, structurally coupled membrane panels made of ETFE (clear and blue)
  • Cable Nets: 8 and 12 mm stranded ropes, total of 3.76 km
  • Weight of Steel Structure: 87 t
  • Bus Station Roof: City of Aarau, Municipal Building Department
  • Train Station Forecourt: City of Aarau, Municipal Building Department Canton of Aargau, Department of Construction Traffic and Environment.
  • General Planning, Civil Engineering: suisseplan Ingenieure AG, Aarau (CH)
  • Structural Engineering for Roof : formTL ingenieure für tragwerk und leichtbau GmbH, Radolfzell (DE)
  • Lighting Design: Atelier Derrer, Zurich (CH)
  • Pattern Design: Vehovar & Jauslin Architektur AG, Zurich (CH) in collaboration withPaolo Monaco, visual designer, Zurich (CH)
  • Electrical Engineering: HEFTI. HESS. MARTIGNONI. Aarau AG, Aarau (CH) Adrian Bühler, Phillip Woodtli, Marco Andrist
  • Wind Tunnel Testing: Wacker Ingenieure, Birkenfeld (DE)

House in the woods near King’s Forest in Potsdam (near Berlin), Germany by claim

February 21st, 2014 by Sumit Singhal

Article source: claim

Small spaciousness

The house in the woods is a residence for a couple and their guests. Despite the very limited area available for construction and the users’ requirements regarding the number of beds and rooms, a residence with a perceptible spaciousness arose. Starting from the ‘bungalow’ stereotype, the design sets openness against seclusion, introduces smooth transitions in contrast to set boundaries, emphasizes the correlation of surface and volume and, in this way, overlays the familiar with the new.

Image Courtesy © claim and g.jankowski

  • Architects: claim
  • Project: House in the woods near King’s Forest
  • Location: Potsdam (near Berlin)
  • Photography: claim and g.jankowski
  • Software used: Sketchup and Autocad LT
  • Size (usable floor area): 113m2
  • Size (total floor area): 162m2
  • Client: Private

RS1 – 002 Kennedy Residence in Vancouver, Canada by Campos Leckie Studio

February 21st, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Campos Leckie Studio

The project was conceived as a modernist prototype for Vancouver’s ubiquitous RS-1 zoning district. The project explored the development restrictions of the residential regulations as well as the limitations of building within an urban context. The process was meant to generate a set of guidelines for what we have termed a ‘flexible prototype’ that could address the contextual differences of individual sites in a way that allows for a customized integration of passive environmental strategies, the incorporation of exterior space as part of everyday living, and the provision of an affordable and flexible live work space.

Image Courtesy © Campos Leckie Studio

  • Architects: Campos Leckie Studio
  • Project: RS1 – 002 Kennedy Residence
  • Location: Vancouver, Canada
  • Software used: Vectorworks and Sketchup.
  • Completed: September 2009 by CCA -5 Construction Management Contract
  • Project Scope: Prototype for affordable modernist housing in Vancouver’s RS-1 zoning district. New wood frame construction, 2550 square feet residence with a 530 square foot garage, studio. Construction budget of $800,000.
  • Principal: Javier Campos

Prospect Park Apartment Renovation in Brookyln, NY by Utopus studio

February 21st, 2014 by Sanjay Gangal

Article source: Utopus studio

Overview: Located directly across from the Brooklyn Museum in Prospect Heights, this 2750 sq. ft. pre-war apartment commands breathtaking views of Lower Manhattan and Prospect Park. However, over the last 30 years the apartment was subdivided in smaller rooms resulting in clustering the circulation and obstructing the views.

Image Courtesy © Utopus studio

  • Architects: Utopus studio
  • Project: Prospect Park Apartment Renovation
  • Location: Brookyln, NY, U.S.A
  • Software used: Rhino and Photoshop.
  • Date: Winter 2014
  • Client Private: Client
  • Area: 2,500 Sq. feet
  • Materials: Wood flooring, back painted glass, marble counter tops, ceramic tiling, lacquered doors, wire mesh glass and wood doors, plaster walls, wood and brass cabinetry and trims
  • Program: Residential Renovation

Mission Church in Floda, Sweden by Kjellgren Kaminsky Architecture

February 21st, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Kjellgren Kaminsky Architecture

What if we rethink church? What if it wasn’t just a place we go, but something we do? What if church wasn’t just a place to go on Sunday, but helped you have a place to go on Monday?

The Floda Mission Church is an open place where people are welcome to seek help, knowledge, education, entertainment, or simply meet. It sits on a wooden deck offering places for various activities. By working with the duality of the physical space, which can be used by everybody, and the “space” above that exists between the Divine and humanity, the church keeps its sacral ambience although it is by principle a cultural space.

Image Courtesy © Kjellgren Kaminsky Architecture

  • Architects: Kjellgren Kaminsky Architecture
  • Project: Floda Mission Church
  • Location: Floda, Sweden
  • Status: Idea
  • Client: Floda Mission
  • Sustainable: meeting place, shared activities, solar panels, greenhouse
  • Programme: Open church
  • Team: Johan Brandström, Fredrik Kjellgren, Jakub Jílek, Izabela Pavel

OFFICE & HOUSE LUNA in Buenos Aires, Argentina by estudio HMA

February 21st, 2014 by Sumit Singhal

Article source: HM.Arquitectos 

The project is located in the southern part of the city of Buenos Aires, precisely in Parque Patricios, a neighborhood that is being promoted as a technological pole. This characteristic motivated the client to start the construction of a building that unfolds into two separate volumes, his home and an office for his business. Both buildings have in common constructive and material decisions, however they show a strong formal contrast. In addition, the two volumes meet sustainable conditions: ventilated facades, reuse of rainwater and FCS certified wood ( OSB ).

Image Courtesy © Federico Kulekdjian

  • Architects: estudio HMA
  • Project: OFFICE & HOUSE LUNA
  • Location: Buenos Aires, Argentina
  • Photography: Federico Kulekdjian
  • Software used: Autocad 2010 and 3d studio max
  • Construction: Fernando Hitzig & Leonardo G. Militello Luis Acosta
  • Structural Advisor: Carlos Gandini
  • Total Covered Surface: 250 m2
  • Total Uncovered Surface: 100 m2
  • Year: 2012-2013

The Elastic Perspective in Barendrecht, Netherlands by NEXT ARCHITECTS

February 21st, 2014 by Sumit Singhal

Article source: NEXT ARCHITECTS

stair leading the visitor up to a height that allows an unhindered view of the horizon and the nearby skyline of Rotterdam. The path makes a continuous movement and thereby draws on the context of the heavy infrastructural surrounding of ring road and tram track. While a tram stop presents the end or the start of a journey, the route of the stairway is endless.

Image Courtesy © Sander Meisner

  • Architects: NEXT ARCHITECTS
  • Project: The Elastic Perspective
  • Location: Barendrecht, Netherlands
  • Photography: Sander Meisner
  • Project number: 0815
  • Date: October 2009
  • Type, Program, Purpose: Folly
  • Floor area: …. Sqm
  • Cost, Value: € 200.000,-
  • Status: Final Design
  • Client: Municipality of Barendrecht
  • Advisor construction: ABT Velp
  • Team: Bart Reuser, Marijn Schenk, Michel Schreinemachers, Joost Lemmens, Marieke Spits, Agatha Osika, Agata Piet, Ines Meeuws
  •  Programme: Local Art plan
  • Engineering: ABT consult, Velp
  • Contractor: Mannen van Staal, Leeuwarden
  • Budget: 150.000 euro

The Eco-Aquaponic House by Michael Jantzen

February 21st, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Michael Jantzen

The Eco-Aquaponic House was designed as a public exhibit for a botanical garden to illustrate the potentials of growing fish and plants together in an eco-friendly and symbiotic way. This process called Aquaponic Gardening, merges fish and plants together. Waste deposited by the fish is cycled through the roots of the plants as a fertilizer. The plants filter the water and it is returned to the fish to cycle again and again. My Eco-Aquaponic House is basically a machine designed to facilitate this process in a very energy efficient and eco-friendly way.

Image Courtesy © Michael Jantzen

  • Architects: Michael Jantzen
  • Project: The Eco-Aquaponic House
  • Status: Unbuilt

CENTER FOR INTERPRETATION OF JEWISH CULTURE in Trancoso, Portugal by Gonçalo Byrne Arquitectos + Oficina Ideias em linha

February 21st, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Gonçalo Byrne Arquitectos + Oficina Ideias em linha 


The Interpretation Center was plotted in the dense urban fabric of a medieval fortified village, in an area once referred as the Jewish quarter of Trancoso.

Starting from a ruined allotment, the aim was to re-erect a building that reinforces the corner geometry, still displaying an acute angle on the intersection of two narrow streets, and establishing a symbolic gesture in the context of Jewish urban culture.

Image Courtesy © Fernando Guerra

  • Architects: Gonçalo Byrne Arquitectos + Oficina Ideias em linha
  • Location: Trancoso, Portugal
  • Photography: Fernando Guerra
  • PROJECT YEAR: 2006-2012
  • PROJECT AREA: 500,00 sqm
  • PROJECT TEAM: Doriana Reino, Ana Abrantes, Arq.º Tiago Oliveira
  • STRUCTURAL ENGINEER: Eng.º Rui Furtado (Afaconsult,Lda)
  • SITE COORDINATION & CONSTRUCTION SUPERVISION: Município de Trancoso – Eng.º Victor Silva

Casa Flotanta in Puntarenas, Costa Rica by Benjamin Garcia Saxe Architecture

February 20th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Benjamin Garcia Saxe Architecture

The Gooden-Na home family wanted to create a home on the Pacific Coast of Costa Rica and they found an incredible site overlooking the ocean. The biggest challenge we encountered was that their plot of land was predominantly comprised of a very steep slope, and the view of the ocean could only be seen from the upper-mid portion of the site. We saw this as an opportunity rather than a constraint and immediately considered an architectural response that was appropriate for these conditions.

Image Courtesy © Benjamin Garcia Saxe Architecture

  • Architects: Benjamin Garcia Saxe Architecture
  • Project: Casa Flotanta
  • Location: Puntarenas, Costa Rica
  • Date of Completion: November, 2013
  • Client: Gooden-Nahome Family
  • Area: Approx. 300 m2
  • Project Coordinator: Daniel Sancho
  • Design Development: Soki So
  • Construction Documentation: Roger Navarro
  • Structural Engineer: Sotela Alfaro Ltd
  • Builder: Dante Medri
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley: YII 2016
TurboCAD pro : Start at $299 - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.

Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy