Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Montessori School Waalsdorp in Den Haag, The Netherlands by De Zwarte Hond

 
November 11th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: De Zwarte Hond

The new building for the Montessori School Waalsdorp makes up part of the “school triangle” in the city’s Benoordenhout district. Designed by De ZwarteHond, the school blends in well with the neighbourhood, while maintaining a unique presence. Its spacious and flexible interior forms a dynamic accommodation perfectly suited to the Montessori education system.

Image Courtesy © DariaScagliola & Stijn Brakkee

Image Courtesy © DariaScagliola & Stijn Brakkee

  • Architects: De Zwarte Hond
  • Project: Montessori School Waalsdorp
  • Location: Utenbroekestraat 6, Den Haag
  • Photography: DariaScagliola & Stijn Brakkee
  • Surface area: 2.480 m2 BVO
  • Setting: Off-center urban
  • Type of education: Montessorischool
  • Year: 2009–2014
  • Client: Bestuur van de Montessorischool Waalsdorp
  • Developer: Bouwonderneming Stout B.V.

Read the rest of Montessori School Waalsdorp in Den Haag, The Netherlands by De Zwarte Hond

Albi Grand Theatre in France by Dominique Perrault Architecture

 
November 11th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Dominique Perrault Architecture

The Albi Grand Theatre is going to transform the texture of the city as well as its cultural influence.

This building appears as an outstanding architectural symbol, on the outskirts of the historic centre.

We have given priority to the presence of the Grand Theatre instead of the cinemas, in order to organize around it a network of public spaces and of cultural facilities. The Grand Theatre will be its centre.

Image Courtesy © Georges Fessy / DPA / Adagp

Image Courtesy © Georges Fessy / DPA / Adagp

  • Architects: Dominique Perrault Architecture
  • Project: Albi Grand Theatre
  • Location: Place de l’Amitié entre les Peuples, 81000, Albi, France
  • Photography: Georges Fessy, DPA, Adagp, Vincent Boutin
  • Software used: Autocad
  • Client: Albi Town Council
  • Local architect: Christian Astruc Architects, Gaillac, France
    • Engineering VP GREEN (structure), ETCO (mechanical engineering), RPO (economist), Changement à vue (scenograph), Jean-Paul Lamoureux (acoustics)
  • Site area: 34 000 m²
  • Built area: Grand Theatre 10 200 m² (GFA), Cinemas 7 800 m² (GFA) / independant underground parking 12 800 m² (SHON)

Read the rest of Albi Grand Theatre in France by Dominique Perrault Architecture

Movet Office Loft in Schorndorf, Germany by STUDIO ALEXANDER FEHRE

 
November 11th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: STUDIO ALEXANDER FEHRE

Movet is a company that literally originated in a garage. Today, the Movet brand is eponymous with outstanding competence in the field of conveyor belt technology. Because the capacity of the company’s rather makeshift headquarters had finally been reached, Studio Alexander Fehre was commissioned to design a new and more representative office space with an adjoining warehouse. The solution is a clever combination of different areas, so as to accommodate the diverse range of requirements in a limited space while retaining a spacious feel. The result is the ‘Movet Workshop’, which forms the epicentre of the space and functions as conference room, office kitchen and showroom in one. Contained behind an airy metal mesh façade, customers and visitors are welcomed here in the very heart of the office and thus immediately integrated into daily business. The new open-plan office structure communicates engagement, transparency and a marked team spirit – especially to the people working there.

Image Courtesy © Zooey Braun

Image Courtesy © Zooey Braun

  • Architects: STUDIO ALEXANDER FEHRE
  • Project: Movet Office Loft
  • Location: Schorndorf, Germany
  • Photography: Zooey Braun
  • Client: Hadi GmbH, Hans Schüßler
  • Size: 200 qm + 200 qm Lager (Storage)
  • Year: 2014

Read the rest of Movet Office Loft in Schorndorf, Germany by STUDIO ALEXANDER FEHRE

Tomar Hill House in Portugal by Contaminar Arquitectos

 
November 11th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Contaminar Arquitectos

In-between the mountain landscape, we can discover the Tomar Hill House, designed by Contaminar Arquitectos. From the slope it is possible to contemplate the Castelo de Bode dam and all the magnificent surrounding landscape. A vast landscape marked by the tones of earth and pinewood.

Image Courtesy © Fernando Guerra FG+SG architecture photography

Image Courtesy © Fernando Guerra FG+SG architecture photography

  • Architects: Contaminar Arquitectos
  • Project: Tomar Hill House
  • Location: Portugal
  • Photography: Fernando Guerra FG+SG architecture photography
  • Contaminar Arquitectos: arch. Joel Esperança, arch. Ruben Vaz, designer Romeu Sousa
  • Collaboration: Frederico Louçano, Margarida Carrilho, Hugo Rainho
  • Typology: 4 rooms
  • Construction area: 211 m2
  • Dates: 2012 / 2013

Read the rest of Tomar Hill House in Portugal by Contaminar Arquitectos

“House in Hanekita” in Okazaki, Japan by Katsutoshi Sasaki + Associates

 
November 11th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Katsutoshi Sasaki + Associates 

It is the plan for a double family home in a tranquil residential area. My interest is in how the connection between the individual residence and surrounding public area is reflected to the house plan. In this house’s case there was a park adjacent to the north border of the site, so I wanted to put emphasis on the relationship between the house and the park as an everyday playground for children as well as a borrowing landscape for the house. So I put the opening with sliding doors on the north face of the building to secure the continuity of the traffic line and the view, while setting up a wider entrance and level difference so that the residents can enjoy hanami (Cherry blossom viewing) in spring from the interior of the house. In addition, the exterior environment is gradually connected to the interior through buffering spaces of the earthen-floor entrance on the north and the private garden on the south. Two households are separated by the volume housing staircase room and storage between east and west, marked off flexibly by sliding doors set on the south side between two households. These doors are often opened during the daytime, making the entire floor a mobile playground where children can freely run around across the households.

Image Courtesy © Katsutoshi Sasaki + Associates

Image Courtesy © Katsutoshi Sasaki + Associates

  • Architects: Katsutoshi Sasaki + Associates
  • Project: House in Hanekita
  • Location: Okazaki, Aichi Japan
  • Structure company: Tatsumi Terado Structural Studio
  • Construction company: Maruhei construction Ltd
  • Site Area: 176.47m2
  • Built Area: 92.09m2
  • Total Floor Area: 149.05m2
  • Interior Materials: paint finish, Lauan plywood
  • Design time: November, 2012 – July, 2013

Read the rest of “House in Hanekita” in Okazaki, Japan by Katsutoshi Sasaki + Associates

Footpaths and Overlook in the Quilotoa Lake – Shalalá by Jorge Andrade Benítez, Javier Mera Luna and Daniel Moreno Flores

 
November 11th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Jorge Andrade Benítez, Javier Mera Luna and Daniel Moreno Flores

This Project starts with the acknowledgment of a conceptual challenge which structures the idea that generates the proposal: Which characteristics could an overlook have to be attractive even when all its natural surroundings offer interesting (and similar) views? This is due to the fact that the project is located in the top edge of the crater of an active volcano that has a lake inside of it, which creates multiple viewing opportunities along its surroundings.

Image Courtesy © Lorena Darquea

Image Courtesy © Lorena Darquea

  • Architects: Jorge Andrade BenítezJavier Mera Luna and Daniel Moreno Flores
  • Project: Footpaths and Overlook in the Quilotoa Lake – Shalalá
  • Location: Ecuador, Cotopaxi, Zumbahua, Quilotoa, Shalalá
  • Photography: Lorena Darquea, Pablo Puente, Javier Mera, Daniel Moreno Flores, Cynthia Macias Leiva, Santiago del Hierro
  • Design and construction dates: Design: 2012, Construction 2012-2013
  • Collaborators: Manuel Galárraga, María Paz Villagomez, Diana Callejas, Christian Rea, Natalia Dueñas, Juan Carlos Cisneros
  • Sponsor: Ministry of Tourism of Ecuador
  • Ministry of Tourism Coordinators: Javier Imaicela / Fernando Nieto
  • Owners of the Project: Shalalá Comunity

Read the rest of Footpaths and Overlook in the Quilotoa Lake – Shalalá by Jorge Andrade Benítez, Javier Mera Luna and Daniel Moreno Flores

Building Culture in Vienna by heri&salli / miss_vdr architektur

 
November 11th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: heri&salli / miss_vdr architektur

The architecture offices heri&salli and miss_vdr architektur /Vienna conceived an exhibition design for the exhibition “Building Culture-think your city different” in the planning workshop in Vienna. The graphic design was supplied by zunder zwo/Vienna.

By means of simply piled up square timbers a kind of “shelf-system” was created. On the one hand it functions as storage area on the other hand it can be used as interactive space.

Image Courtesy © c.fuerthner/MA19

Image Courtesy © c.fuerthner/MA19

  • Architects: heri&salli / miss_vdr architektur
  • Project: Building Culture
  • Location: Vienna, Austria
  • Photography: c.fuerthner/MA19
  • Software used: Autocad and Rhino
  • Team: Alexandra Tiligadi, Klaus Molterer
  • Exhibition grafics: ZunderZwo
  • Exhibition: from september 2014 till december 2014
  • Client: city of Vienna / MA19
  • Building company: StahlundForm / Vienna
  • Curators: Volker Dienst, Barbara Feller, Antje Lehn, Robert Temel
  • Concept: Sibylle Bader – Wanderklasse-Verein für BauKulturVermittlung, Sabine Gstöttner – inspirin, Theresia Frass und Nikola Winkler – Raumschule
  • Exhibitionsatellite and concept photo contest: feld72, nonconform, inspirin
  • Illustration: Fraukes Welt
  • Documentation and editorial: Manuela Hötzl

Read the rest of Building Culture in Vienna by heri&salli / miss_vdr architektur

Red Cross Volunteer House in Copenhagen, Denmark by COBE

 
November 11th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: COBE

Today, a new iconic Volunteer House for the Danish Red Cross is being unveiled. The building is designed by Danish architects COBE in collaboration with PK3 landscape architects and Søren Jensen engineers.

Image Courtesy © COBE

Image Courtesy © COBE

  • Architects: COBE
  • Project: Red Cross Volunteer House
  • Location: Copenhagen, Denmark
  • Client: Danish Red Cross – donated by the A. P. Møller Foundation
  • Engineers: Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma (Søren Jensen Consulting Engineer)
  • Landscape architects: PK3
  • Program: Volunteer House – exhibition and workshop spaces, incident rooms, conference rooms and café area
  • Size: 750 m2 (8073 ft2)
  • Status: 1st prize in competition in 2013, completed early 2016

Read the rest of Red Cross Volunteer House in Copenhagen, Denmark by COBE

Villa S in Schriesheim, Germany by Ian Shaw Architekten BDA RIBA

 
November 11th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Ian Shaw Architekten BDA RIBA

Villa S is a cast in-situ concrete house, dramatically sited on a hillside above Schriesheim, in Baden-Württemberg, in southwest Germany. From its elevated position, the building offers panoramic views of the surrounding countryside: to the south, the Black Forest; to the west, the Palatinate and the Rhine Valley; to the east, the Odenwald mountain range; and in the foreground, on a neighbouring hillside, the ruins of Strahlenburg Castle, originally built in 1295. Within this setting, the project presents itself as an elemental two-tier structure.

Image Courtesy © Ian Shaw Architekten BDA RIBA

Image Courtesy © Ian Shaw Architekten BDA RIBA

Read the rest of Villa S in Schriesheim, Germany by Ian Shaw Architekten BDA RIBA

Oleoteca Ses Escoles in Ibiza, Spain by ISABEL LOPEZ VILALTA + ASSOCIATES

 
November 9th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: ISABEL LOPEZ VILALTA + ASSOCIATES  

Many elements come together here to carry us to Ibiza, and specifically the olive groves of the Es Trull de Can Miquel Guasch. This estate is one of the largest producers of extra-virgin olive oil on the island, and Arbequina, Picual and Empeltre olive trees fill its lands.

Image Courtesy © Alejo Bagué

Image Courtesy © Alejo Bagué

Architects: ISABEL LOPEZ VILALTA + ASSOCIATES  
Project: Oleoteca Ses Escoles
Location: Ibiza, Spain
Photography: Alejo Bagué  Read the rest of Oleoteca Ses Escoles in Ibiza, Spain by ISABEL LOPEZ VILALTA + ASSOCIATES

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley:YII2017 Register Now
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy