Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Tour & Taxis in Brussels, Belgium by Vincent Callebaut Architectures

 
February 7th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Vincent Callebaut Architectures

1. TOUR ET TAXIS: TOWARDS A MIXED-USE ECO-NEIGHBORHOOD

Whereas most developing countries can write their future starting from a blank slate, European cities face the challenge of transforming their built heritage to secure their energy, social and economic transition towards post-carbon, circular and interdependent urban living.

It means being determined to act as forward thinkers, and to bring our new project “Tour & Taxis” into the 21st century in terms of uses, technological progress, social innovation, and sustainable building principles. Today’s architecture is capable of implementing “energy solidarity” between a piece of architectural heritage — industrial in this case — and a contemporary project. The latter provides the necessary energy to the former by integrating renewable energies, thus limiting carbon emissions as recommended by the COP 21.

Image Courtesy © Vincent Callebaut Architectures

  • Architects: Vincent Callebaut Architectures
  • Project: Tour & Taxis
  • Location: Tour & Taxis, Brussels, Belgium
  • Client: Extensa, T&T Project S.A.
  • Program: 85 000 M² Housing (Zone B) + 50 000 M² Office + Retail + Leisure (Gare Maritime)
  • Surface Area: 135 000 M²
  • Status : W.I.P.

Read the rest of Tour & Taxis in Brussels, Belgium by Vincent Callebaut Architectures

Healdsburg I in California by Feldman Architecture

 
February 7th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Feldman Architecture

Comprised of perpendicular bars atop a hill overlooking the village of Healdsburg, this home offers both ample social space ideal for entertaining and the privacy of a rural retreat.

The taller section runs along the ridge of the hill and houses the home’s great room under lofty ceilings and a simple shed overhanging roof, filled with light and views let in through tall glass walls.  Four oversized glass panels open dramatically on each side, transforming the space into an outdoor pavilion whose flush concrete floors extend into a poolside patio to the north and into a terrace featuring a fire pit to the south to offer comfortable outdoor areas for both hot and cool weather.   With these doors drawn up, the site offers one sweeping, continuous view from the pool, through the great room, and down into the distant village below.

Image Courtesy © Joe Fletcher

  • Architects: Feldman Architecture (Chris Kurrle)
  • Project: Healdsburg I
  • Location: Healdsburg, California, USA
  • Photography: Joe Fletcher
  • Software used: SketchUp and Revit

Read the rest of Healdsburg I in California by Feldman Architecture

“NAVE H” LOGISTIC WAREHOUSE AND PARKING FOR CITRÖEN in Vigo, Spain by ESTUDIO DE ARQUITECTURA NAOS

 
February 7th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: ESTUDIO DE ARQUITECTURA NAOS

Logistic warehouse and parking for Citröen in “Consorcio Zona Franca” in Vigo (Spain) designed by Naos Architecture. A building with 15,000 m2 destinated to logistics uses and with 1,236 parking spaces, equivalent to three football fields.

Image Courtesy © ESTUDIO DE ARQUITECTURA NAOS

  • Architects: ESTUDIO DE ARQUITECTURA NAOS (Santiago González)
  • Project: “NAVE H” LOGISTIC WAREHOUSE AND PARKING FOR CITRÖEN
  • Location: “Zona franca” . Vigo, Spain

Read the rest of “NAVE H” LOGISTIC WAREHOUSE AND PARKING FOR CITRÖEN in Vigo, Spain by ESTUDIO DE ARQUITECTURA NAOS

Courtyard by the West Sea in Beijing, China by META-PROJECT

 
February 7th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: META-PROJECT 

Unlike the introverted quality of the traditional courtyard house, the owner of this site asked for a variety of mix-use program, including tea house, dinning, party space, office, meeting, as well as dwelling and entertainment. Thecontemporary and sometime “public” program opened up the courtyard to become “extraverted”, so as to induce more human interactions. These required us to break the general understanding of the courtyard as an enclosed typology by introducing the experience of “meandering in the hutongs” into the courtyard, and the interventional approach was derived from the unfolding spatial narrative of hutong life.

West Elevation, Image Courtesy © Su Chen and Chun Fang

  • Architects: META-PROJECT
  • Project: Courtyard by the West Sea
  • Location: West Sea, Beijing, China
  • Photography: Su Chen and Chun Fang
  • Design Team: Wang Shuo, Zhang Jing, Yaping Wu, Yin Cheng, Qianqian Chang, Han Wang, Guowei Zhang, Tian Lan
  • Lighting Consultant: Xiaowei Han
  • Area: 800 m2
  • Date: April, 2013 – October, 2013
  • Status: Construction Completed

Read the rest of Courtyard by the West Sea in Beijing, China by META-PROJECT

Oulu Travel Centre in Finland by Architects Lahdelma & Mahlamäki + Architects m3

 
February 5th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Architects Lahdelma & Mahlamäki

The design area is located by the railway, at the junction of City of Oulu’s urban fabric, where the low and small-scale district of Puu-Raksila meets with the more high-rising city centre. The design joins together these two different scales and construction methods, which, at the same time, creates an areal entity with a distinctive and attractive identity.

Image Courtesy © Brick Visual

  • Architects: Architects Lahdelma & Mahlamäki + Architects m3
  • Project: Oulu Travel Centre
  • Location: Oulu, Finland
  • Rendering: Brick Visual
  • Team: Ilmari Lahdelma,Rainer Mahlamäki, Janne Pihlajaniemi, Kari Nykänen, Jukka Savolainen, Petri Saarelainen, Teemu Seppälä, Laura Iivarinen, Heidi Siitonen, Taavi Henttonen, Joona Hulmi, Julius Seniunas, Cristian Stoian, Hanna Kosunen, Ville Rautiainen.
  • Landscape architecture:  Maisema-arkkitehtitoimisto Näkymä Oy
  • Traffic Planner: Plaana Oy
  • Cost Consultant and Real Estate: Rakennusinsinööritoimisto Rimako Oy
  • Gross floor areas:
    • Residential blocks: 65 000 m2
    • Office buildings: 10 000 m2
    • Travel Services Centre: 32 800 m2
  • Results: January 2017

Read the rest of Oulu Travel Centre in Finland by Architects Lahdelma & Mahlamäki + Architects m3

Studio Sitges in Spain by Olson Kundig

 
February 5th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Olson Kundig

Studio Sitges is a live/work space for a photographer and his family. Located three blocks from the

Mediterranean Sea, the building captures the casual energy of this cosmopolitan beach town thirty minutes from Barcelona.

The house is zoned vertically, with two large below-grade photography studios anchoring the building, a main floor for entertaining both large and small groups, and private areas above. A glass elevator moves between floors and culminates in an intimate rooftop atelier. Kundig describes the whole house as a studio—a space in which things can happen.

Image Courtesy © Nikolas Koenig

  • Architects: Olson Kundig
  • Project: Studio Sitges
  • Location: Sitges, Spain
  • Photography: Nikolas Koenig and Petter Hegre
  • Project Team: Tom Kundig, FAIA
  • Design Principal: Elizabeth Bianchi Conklin, AIA, LEED AP
  • Project Manager: Megan Zimmerman, Architectural Staff
  • Contractor: Carbonell Freixas S.L.
  • Consultants:
    • Structural engineering: MCE Structural Consultants
    • Steel/metal fabrication and installation: Metalisteria Mecrimar S.L.
    • Electrical and plumbing: Joan Figueras S.A.
    • Pool: Reindesa
    • Garage doors and gates: Portes Joan Rius
    • Radiant flooring and air conditioning: Tecnotrol
    • Audio system: Digital Luxe
    • Painting: 9 Colors
    • Wood floors: Ebony & Co.
    • Marble: Arch. Gianclaudio Papasogli Tacca
  • Year: 2010

Read the rest of Studio Sitges in Spain by Olson Kundig

B018 in Beirut, Lebanon by DW5/ Bernard Khoury

 
February 5th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: DW5/ Bernard Khoury 

B018 is a music club, a place of nocturnal survival.

In the early months of 1998, the B018 moved to the “Quarantaine”, on a site that was better known for its macabre aura. The “Quarantaine” is located at the proximity of the port of Beirut. During the French protectorate, it was a place of quarantine for arriving crews. In the recent war it became the abode of Palestinian, Kurdish and South Lebanese refugees (20,000 in 1975). In January 1976, local militia men launched a radical attack that completely wiped out the area. The slums were demolished along with the kilometer long bordering wall that isolated the zone from the city. Over twenty years later, the scars of war are still perceptible through the disparity between the scarce urban fabric of the area and the densely populated neighborhoods located across the highway that borders the zone.

Image Courtesy © DW5/ Bernard Khoury

  • Architects: DW5/ Bernard Khoury
  • Project: B018
  • Location: Beirut, Lebanon
  • Photography: JON SHARD, ANNE FRANCOISE PELLISSIER and IEVA SAUDARGAITE
  • Software used: Autocad
  • Status: Built 1998

Read the rest of B018 in Beirut, Lebanon by DW5/ Bernard Khoury

Nerima House in Tokyo, Japan by Elding Oscarson

 
February 5th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Elding Oscarson 

On a plot in Tokyo, a small garden has been thriving next to an old house for a long time. As the tiny existing building was replaced, our client really wanted to preserve the garden and allow it to sprawl all around the house. The small plot should also fit a parking, the maximum footprint of the house, and the necessary gap to the site perimeter. The client is a couple that will first use this house as a weekend house before eventually moving to Tokyo. They also have grown-up children living in Tokyo and abroad that will inhabit the house from time to time. Therefore, the program was fairly unspecified, and rather than making a house with many small rooms, we opted for a concept which gives a few large spaces in this small house.

Image Courtesy © Kenichi Suzuki

  • Architects: Elding Oscarson [Jonas Elding (Partner in Charge), Johan Oscarson (Partner in Charge), Yuko Maki (Project Architect)]
  • Project: Nerima House
  • Location: Tokyo, Japan
  • Photography: Kenichi Suzuki
  • Software used: Autocad
  • Local Architect: Koichiro Tokimori, Osamu Kato
  • Structural Engineer: Jun Sato Structural Engineering, Yuko Mihara (Project Engineer)
  • Mechanical Engineer: System Design Labo
  • Builder: Kudo Komuten
  • Gardener: Tokuzo
  • Curtain: Akane Moriyama
  • Construction Cost: 38.000.000 yen
  • Site area: 109 m2
  • Building area (gross): 46 m2
  • Total floor area (gross): 99 m2
  • Completion: 2015

Read the rest of Nerima House in Tokyo, Japan by Elding Oscarson

OZU in Los Angeles by ANX / Aaron Neubert Architects, Inc.

 
February 5th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: ANX / Aaron Neubert Architects, Inc.

OZU East Kitchen, located in the Atwater Village neighborhood of Los Angeles, is the prototype and initial brand identity for a suite of restaurants focusing on Japanese and Korean influenced cuisine served in a fast-casual environment. Inspired by the technical craftsmanship and narrative clarity of the art of legendary Japanese filmmaker Yasujiro Ozu, the restaurant design is a study in the potential of a minimal yet visually and materially rich palette to generate an immersive and socially dynamic environment.

Image Courtesy © Alen Lin

  • Architects: ANX / Aaron Neubert Architects, Inc.
  • Project: OZU
  • Location: Atwater Village Neighborhood , Los Angeles, California, USA
  • Photography: Alen Lin
  • Project Team: Aaron Neubert (Principal), Jeremy Limsenben (Project Architect), Xiran Zhang, Jina Seo, David Chong
  • Structural Engineer: FJ Engineering + Design
  • Expediting and MEP Engineer: FE Design & Consulting
  • General Contractor: Mandoyan Construction Company
  • Steel Fabrication: CWI/Fred Vasquez
  • Millwork Fabrication: Dan Taron

Read the rest of OZU in Los Angeles by ANX / Aaron Neubert Architects, Inc.

The Apex House in Ratlam, India by Design Buro Architects

 
February 5th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Design Buro Architects

From making huts of two fold paper in childhood to buildings in the public realm, architecture has been always been all around us in one form or another. The Apex is an approach to residential architecture from basics to the modern. The triangular form with the conventional notion of a home in the country has been converted into an elegant structure that houses the living spaces within.

Image Courtesy © Aman Sonel

  • Architects: Design Buro Architects
  • Project: The Apex House
  • Location: ‎Ratlam, Madhya Pradesh, India
  • Photography: Aman Sonel
  • Lead Architects: Navendu Shrivastava
  • Structural Consultants: Design Buro Architects
  • Site Area: 3172 sqm
  • Gross Built Area: 746 sqm
  • Completion Year: 2014

Read the rest of The Apex House in Ratlam, India by Design Buro Architects

Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
Bentley: Be Inspired Awards
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy