Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

House in Morrillos by Cristián Izquierdo Lehmann

 
April 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Cristián Izquierdo Lehmann 

This project is by a long, open beach, on a desert dune rising in front of a wetland. It is a seasonal house to accommodate up to three couples, and can be leased or bartered the rest of the year. Its intermittent occupation and isolated location led us to think of it as a superposition of two models: the motel and the cabin. The motel suggests self-sufficient rooms served from the outside by a second access, while the cabin presumes a centralized space that brings the community together. A set of 4 rooms come together in a shared central kitchen, forming a larger compact structure enclosed by mobile panels, which open different possibilities of use according to their position.

Image Courtesy © Tomás Rodríguez

  • Architects: Cristián Izquierdo Lehman
  • Project: House in Morrillos
  • Location: Morrillos
  • Photography: Tomás Rodríguez
  • Software used: Vectorworks
  • Constructor: Danilo Saldibar
  • Structure: Cristián Izquierdo
  • Structural consultancy: Osvaldo Peñaloza

Read the rest of House in Morrillos by Cristián Izquierdo Lehmann

The Lost Column in Sicilia, Italy by atelier qbe3

 
April 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: atelier qbe3

The Maddalena peninsula is a rare architectural and landscape quality system, subject to constraints in 2004 with the establishment of Protected Marine Area. For these reasons, the design approach would be result in an entire territorial system absolute respect and preserving the image and environmental structure.

According to these thoughts we decided to design an “utopian” and “visionary” form. The project idea, in accordance with the guidelines of the call, is based on theoretical assumptions that follow a fantasy story of historical facts about “Magna Grecia” territory.

Image Courtesy © atelier qbe3

  • Architects: atelier qbe3
  • Project: The Lost Column
  • Location: Syracuse (SR), Sicilia, Italy
  • Team: Francesco Badoero, Stefano William Costa, Valentina Garis
  • Year: 2016

Read the rest of The Lost Column in Sicilia, Italy by atelier qbe3

ATIEVA headquarters in San Francisco, California by Buratti Architetti

 
April 25th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: Buratti Architetti 

The project for the new headquarters of Atieva, a Silicon Valley based company involved in research and production of electric cars, has two main parts: the interior renovation of an existing office building and the new outdoor entrance.

INTERIOR HEADQUARTERS

The project for the new headquarters is about the new layout of the interior spaces, especially on the public areas such as the entrance, the lounge spaces, meeting and conference rooms and so on. These are the most representative space in the building, that will involve both employees, clients, suppliers and everyone who will be invited at the company.

Image Courtesy © Buratti Architetti

  • Architects: Buratti Architetti
  • Project: ATIEVA headquarters
  • Location: Menlo Park, San Francisco California, USA
  • Software used: Autocad LT, 3D Studio Max and Photoshop

Read the rest of ATIEVA headquarters in San Francisco, California by Buratti Architetti

NURSERY in Nagykovácsi, Hungary by Földes és Társai Építésziroda

 
April 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Földes és Társai Építésziroda

During the design phase we strived to preserve the scales of the village. We chose the archetypical form of rural houses. Small independent pavilions were the bases of our spatial system which envelopes all three functions: a nursery, health visitor centre and a surgery. Shifting the volumes opened a small piazzetta at the entrance and intimate internal spaces were also formed which all present different exterior qualities. The volumes are interconnected via short glazed passageways.

Image Courtesy © Sirokai Levente

  • Architects: Földes és Társai Építésziroda
  • Project: NURSERY IN NAGYKOVÁCSI
  • Location: Nagykovácsi, Hungary
  • Photography: Sirokai Levente
  • Designer: Földes Architects
  • Chief architect: Földes László
  • Design architect: Sónicz Péter
  • Assistant architects: Csűri Johanna, Laczó Dániel

Read the rest of NURSERY in Nagykovácsi, Hungary by Földes és Társai Építésziroda

New Eden Hotel in Cornwall, England by Tate Harmer LLP

 
April 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Tate Harmer LLP 

Tate Harmer’s design for a new £8.5million hotel at The Eden Project, in Cornwall, has received planning permission. The scheme, set to complete in 2018, will comprise 109- bedrooms, a restaurant and education rooms.

Using locally sourced materials, the hotel will sit sensitively within the Cornish countryside and offer high standards of accessibility, energy-efficiency and sustainability.

Image Courtesy © AVR London

  • Architects: Tate Harmer LLP
  • Project: New Eden Hotel
  • Location: Cornwall, England, UK
  • Photography: AVR London
  • Client: The Eden Project
  • Contractor: TBC
  • Interiors: Devon Interiors
  • Structural engineer: Airey and Coles
  • M&E engineer: Hoare Lea
  • Landscape architect: Greysmith Associates

Read the rest of New Eden Hotel in Cornwall, England by Tate Harmer LLP

SELFRIDGES in London by Klein Dytham architecture

 
April 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Klein Dytham architecture 

KDA redesigned 1,800m2 of luxury goods retail space on the ground floor of Selfridges & Co’s famous Oxford Street store. Finding inspiration in the way stores fit neatly behind the existing architecture of London’s Victorian shopping arcades, and in the notion of wunderkammer – room-sized displays of interesting or exotic objects – KDa created the Wonder Room, a spaced that housed “a luxury goods emporium with the energy of a souk.”

Image Courtesy © Klein Dytham architecture

Read the rest of SELFRIDGES in London by Klein Dytham architecture

Flag Decomposition Recomposition in Osaka Prefecture, Japan by KTX archiLAB

 
April 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: KTX archiLAB 

This design is a trial to work on one of the Japanese identity symbols. The Japanese flag was dismantled then reconstructed into a 3 dimensional space. It was arranged in a way that the ratio between the white and the red areas respects the same ratio in the national flag. Furthermore, due to the very low ceiling, clear mirrors were installed in slit shapes to ensure an extended visibility over its 2230mm height.

Image Courtesy © Stirling Elmendorf

  • Architects: KTX archiLAB
  • Project: Flag Decomposition Recomposition
  • Location: Suita, Osaka Prefecture, Japan
  • Photography: Stirling Elmendorf
  • Client: Matsuo Gakuin
  • Head Architect Designer: Tetsuya Matsumoto
  • Area: 260sqm
  • Date of Completion: February 2017

Read the rest of Flag Decomposition Recomposition in Osaka Prefecture, Japan by KTX archiLAB

Two West KC & Two West LA in Kansas City by KEM STUDIO

 
April 25th, 2017 by Sanjay Gangal

Article source: KEM STUDIO

The Two West space was as much about the design of the branding + communications company’s culture as it was the design of the space. Unexpected interaction with communal lounge and café spaces, oversized doors and large expanses of uninterrupted glazing make the company process visible to employees and client, increase collaborative work space and define the company culture through the design of the space. In the end, the space and architectural elements reinforce the companies brand and facilitates how they want their employees to work.

Image Courtesy © KEM STUDIO

  • Architects: KEM STUDIO
  • Project: Two West KC & Two West LA
  • Location: Kansas City, USA
  • Software used: Revit

Read the rest of Two West KC & Two West LA in Kansas City by KEM STUDIO

Care Housing Boxmeer in The Netherlands by Zecc Architecten BV

 
April 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Zecc Architecten BV

Zecc designed an apartment building with 46 apartments commissioned by housing association Mooiland Vastgoed. The project concerns social housing for people with a need for limited residential care. The building is part of an ensemble of connected buildings and is designed to accent its height in the area. The building has a basement of curved masonry with a broad main entrance area. From the ground up the sculptural masonry transforms itself into an angular freeform with emphasized vertical elements.

Image Courtesy © Stijn Poelstra

  • Architects: Zecc Architecten BV
  • Project: Care Housing Boxmeer
  • Location: Boxmeer, The Netherlands
  • Photography: Stijn Poelstra
  • Client: Mooiland Vastgoed
  • Contractor: van der Heijden, Schaijk
  • Period: 2014 – 2016

Read the rest of Care Housing Boxmeer in The Netherlands by Zecc Architecten BV

Transforma Art Studios in Torres Vedras, Portugalby by Pedro Gadanho + CVDB Arquitetos Associados

 
April 25th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: CVDB Arquitetos Associados 

This project is based on the adaptation of a number of buildings in the historic centre of Torres Vedras so as to accommodate an innovative arts centre dedicated to music, performance, new media and the visual arts. The ambitions of the young institution, as well as the willingness to integrate and rehabilitate the urban ensemble – including a small housing scheme complete with its own street – determined that the Transforma headquarters should play on the ambiguity between public and private. While a cafeteria in the lower floor potentially expands onto the adjacent plaza through the main entrance, a newly minted urban pathway extends the existing alley to connect different levels of the city. Offering diverse spatial experiences, including the possibility of public passage, this path gives access to the multipurpose, kidney shaped auditorium that constitutes the central core of the arts organization. In general, public facades are minimally transformed, while new internal “organs” push against the old walls as a set of volumes and capsules linked to new functions and uses. Different colours are used to characterize these capsules as a basic process to claim their presence and exceptional character.

Image Courtesy © Fernando Guerra | FG+SG

  • Architects: Pedro Gadanho + CVDB Arquitetos Associados
  • Project: Transforma Art Studios
  • Location: Torres Vedras, Portugalby
  • Photography: Fernando Guerra | FG+SG
  • Built area: 1.750,00 m²/sqm

Read the rest of Transforma Art Studios in Torres Vedras, Portugalby by Pedro Gadanho + CVDB Arquitetos Associados

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy