Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

TRACING TRENČÍN in Slovakia by MANDAWORKS AB and HOSPER SWEDEN AB

 
May 20th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: MARTIN ARFALK

DESCRIPTION OF THE COMPETITION AND PRIZE

Mandaworks and Hosper Sweden have been awarded first prize in the open internaQonal urban design competition in Trenčín, Slovakia. On May 19th, 2014 the results were announced. Mandaworks and Hosper were selected from 59 entrants to receive first prize and awarded € 30,000. The competition was organized by the City of Trenčín with support from the Swiss-­‐Slovak Cooperation Programme and financed by contribution from the Swiss Confederation and co-­‐financed from the state budget of the Slovak Republic.

Image Courtesy © MANDAWORKS AB and HOSPER SWEDEN AB

Image Courtesy © MANDAWORKS AB and HOSPER SWEDEN AB

Read the rest of TRACING TRENČÍN in Slovakia by MANDAWORKS AB and HOSPER SWEDEN AB

Euromax Competition: Nest of Colors by GrupoHCR

 
May 20th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: GrupoHCR

The original concept rises out of the major basis about color, and is that this cannot be taught or described. People are born with a special sense of color. Based on this idea, our intention was to create a facade out of the color model used in all printing systems, CMYK (Cyan , Magenta , Yellow and Key) for their best adaptation in manufacturing facilities. Parting from this initial palette we achieved a fresh effect with an organized structure that at some point breaks with the inclination angles of these colored stripes, changing the lineal effect of the material used in other facades of the building, compensating the lack of color and also maintaining the same visual effect of the vertical lines of the current material.

Image Courtesy ©  GrupoHCR

Image Courtesy © GrupoHCR

  • Architects: GrupoHCR
  • Project: Euromax Competition: Nest of Colors
  • Software used: Vectorworks, Adobe Illustrator and Adobe Photoshop.

Read the rest of Euromax Competition: Nest of Colors by GrupoHCR

Football Temple in Amsterdam, The Netherlands

 
May 20th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: CLS LED

On May 1st 2014, a unique sports shop opened named Football Temple, which is located in the center of Amsterdam between ‘de Dam’ and the ‘Anne Frank huis’. The 500 square meter store is a football joy for every lover of football shirts, football shoes and all sorts of sportswear. This unique store is the place to be for every football fanatic.

Image Courtesy ©  CLS LED

Image Courtesy © CLS LED

  • Design FirmKUUB Architecten
  • Contractor: CLS LED
  • Project: Football Temple
  • Location: Amsterdam, The Netherlands

Read the rest of Football Temple in Amsterdam, The Netherlands

Ziggo Dome in Amsterdam Southeast, Netherlands by Benthem Crouwel Architects

 
May 20th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Benthem Crouwel Architects

The ArenA Boulevard, the heart of Amsterdam Southeast, is a key area of Amsterdam and greatly influences the appearance of the city as an international cultural, economic and tourist center. The boulevard is intended primarily for entertainment, shopping and a combination of sport, leisure, play and recreation. With easy access via train, bus and metro and surrounded by highways it is the ideal location for the Ziggo Dome, the Netherlands’ latest concert hall for 17,000 spectators.

Image Courtesy © Jannes Linders

Image Courtesy © Jannes Linders

  • Architects: Benthem Crouwel Architects (Iris van Rijk)
  • Project: Ziggo Dome
  • Location: Amsterdam Southeast, Netherlands
  • Photography: Jannes Linders
  • Building type: Concert hall
  • Client: Black Box Real Estate
  • Project architect: Jan Benthem, Job Schoën
  • Constructor: ABT, Arnhem
  • Start design: 2005
  • Start construction: 2009
  • Completion: 2012
  • Total capacity: 17.000 people
  • Ground floor: 7.700 people
  • Lower tier seats: 4.030 people
  • Upper tier seats: 4.470 people
  • Member Seats (Vip): 800 people
  • Gross floor area: 49.000 m²

Read the rest of Ziggo Dome in Amsterdam Southeast, Netherlands by Benthem Crouwel Architects

Brighton Townhouses in VIC 3186, Australia by MARTIN FRIEDRICH ARCHITECTS

 
May 20th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: MARTIN FRIEDRICH ARCHITECTS

The Brighton townhouses address the strong desire to live comfortably, maximising area on a more compact site.  Gone are the days of abundant grounds. Inner Melbourne markets require maximising the built area and creating smaller outdoor spaces that work efficiently, even in some of the more prosperous suburbs.  2 x large 3 storey townhouses including basement each now sit comfortably on the site where originally a single dilapidated house was located.

Image Courtesy ©  Derek Swalwell

Image Courtesy © Derek Swalwell

  • Architects: MARTIN FRIEDRICH ARCHITECTS
  • Project: Brighton Townhouses
  • Location: VIC 3186, Australia
  • Photography: Derek Swalwell, Gerard Warrener and Martin Friedrich
  • Design Team: Martin Friedrich – Design Principal, Michael Ceckiewicz, Kris Treagus and PrashanthIyer- Project Architects
  • Area of each town house: 519m2 / 55 squaresover 3 levels including basement
  • Total Site Area: 697sqm total
  • Year: 2013
  • Builder: 1186 Pty Ltd
  • Structural Engineer: Vayco Structures (Con Vayenas)
  • Landscaping: Jack Merlo Design
  • Joinery: Touch wood cabinetry
  • Metal work: Hiba design and construct
  • Electrical contractor: Eslec
  • Artwork: Sarah Crowest and MelmaHamersfeld

Read the rest of Brighton Townhouses in VIC 3186, Australia by MARTIN FRIEDRICH ARCHITECTS

MONUMENTAL MODERNITY in WARSAW, POLAND by FAAB Architektura

 
May 20th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: FAAB Architektura

The design was determined by the pursuit of two main goals. One was the creation of a space which, thanks to the means of architectural expression, would bring out the gravity of the central government office as well as create an impression of the government’s openness and accessibility to citizens. The other was the durability of the project in terms of utilization and aesthetics, especially taking into account that the project was to be paid for with public funds.

Image Courtesy © Bartłomiej Senkowski

Image Courtesy © Bartłomiej Senkowski

  • Architects: FAAB Architektura
  • Project: MONUMENTAL MODERNITY
  • Location: WARSAW, POLAND
  • Photography: Bartłomiej Senkowski
  • CATEGORY: Public administration, central government office
  • SUBCATEGORY: Refurbishment
  • NET AREA: 1.357 m2/1,357 m2
  • VOLUME: 4.299 m2/4,299 m2
  • DESIGN: 2008-2013
  • CONSTRUCTION: 2011-2013
  • COMMISSION: open bidding
  • ARCHITECTURE: FAAB Architektura Adam Białobrzeski | Adam Figurski PL 04-147 Warszawa, 11/8 Stoczkowska St | www.faab.pl
  • STRUCTURE: Kappa-Projekt
  • SANITARY: Sinap
  • ELECTRICAL: Bema-projekt
  • CONTRACTOR: Instal-bud A.Onopiak

Read the rest of MONUMENTAL MODERNITY in WARSAW, POLAND by FAAB Architektura

Residence in Ancient Korinthos, Greece by Spiros Papadopoulos Studio

 
May 20th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Spiros Papadopoulos Studio

The residence is located in Ancient Korinthos. Taking into consideration the importance of the broader archaeological area, an excavation of 12×12 meters initially took place in the southern part of the site, determining the opening gestures of the project.

Image Courtesy © Charalampos Louizidis

Image Courtesy © Charalampos Louizidis

  • Architects: Spiros Papadopoulos Studio
  • Project: Residence in Ancient Korinthos
  • Location: Ancient Korinthos, Greece
  • Photography: Charalampos Louizidis
  • Project leader: Spiros Papadopoulos
  • Collaborators: Efi Mantzari, Nansy Gousiaki, Stefanos Papadatos, Giorgos Iliadis, Antonis Bezes
  • Building physics: Aris Tsagrasoulis
  • Structure: Spiti ABEE
  • Contractor: Spiti ABEE
  • Constructed Area: 210 sqm 
  • Excavation period: 2003
  • Design period: 2003-2004
  • Construction period: 2005 – 2008

Read the rest of Residence in Ancient Korinthos, Greece by Spiros Papadopoulos Studio

VOLT Berlin in Germany by J. MAYER H. und Partner, Architekten

 
May 20th, 2014 by Sumit Singhal

Article source:  J. MAYER H. und Partner, Architekten

J. MAYER H. und Partner, Architekten has been named the winner of the invited competition for Volt Berlin, a new concept for a location for shopping and urban experience near Berlin’s Alexanderplatz. The experience cluster is a fusion concept combining a multi-brand store, various experiential offerings, events, and a hotel, and is directed towards adventurous visitors with a focus on a smart urban lifestyle.

Image Courtesy ©  J. MAYER H. und Partner, Architekten

Image Courtesy © J. MAYER H. und Partner, Architekten

  • Architects:  J. MAYER H. und Partner, Architekten
  • Project: VOLT Berlin
  • Location: Berlin, Germany
  • Software used: ArchiCad and Rhino, Maya.
  • Competition Team: Christoph Emenlauer, Simon Kassner, Bart van den Hoven, Mehrdad Mashaie, Mael Kang, Paul Angelier, Julien Sarale
  • Client: TKN Real Estate Solutions AG in cooperationwith Jochen Schweizer Projects AG
  • Fire Security Consultant: KLW Ingenieure GmbH
  • Structural Engineer: Knippers Helbig GmbH
  • Building Service Engineer: Transsolar Energietechnik GmbH
  • CostPlanning: Jablonka Sieber Partner Architekten
  • Engineering Consultant, Escalatorsand Elevators: Lüsebrink Ingenieure VBI
  • Total Floor Area: approx. 29.500 m2
  • Retail Space: approx. 13.000 m2
  • Gastronomy: approx. 2.000 m2
  • Hotel: approx. 7.500 m2

Read the rest of VOLT Berlin in Germany by J. MAYER H. und Partner, Architekten

WORLD SOCIAL CENTER (WSC) in Tunis, Tunisia by Philippe Barriere Collective

 
May 18th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Philippe Barriere Collective 

Initiated by the foundation Symboles, the project is situated at the intersection of two main axes in central Tunis. The project includes the redesign of the Square of 14 Janvier and its surroundings as well as the construction of the World Social Center (WSC) Tower. This project reflects the political will to express the ideological and social changes brought about by the Tunisian revolution that took place between December and January 2011. Supported by competent political authorities, the project was managed within the foundation Symboles by the innovation adviser of Tunisian President Monsef Marzouki and monitored by his cultural adviser.

Image Courtesy © Philippe Barriere Collective

Image Courtesy © Philippe Barriere Collective

  • Architects: Philippe Barriere Collective (Philippe Barriere with Matthew R. Pauly, Hughes St Hilaire, Nicolas Wojcik, Charles Gretas, Yoann Plourde, Ottavy Thibault, Jonathan Lajchter, Samuel Pouliot, Sébastien Lequeux, Catherine Bouchard, Alexandre Hamlyn, Emmanuelle Cardu Gobeille, Maher Bellaj (Tunisia))
  • Project: WORLD SOCIAL CENTER (WSC)
  • Location: Square of 14 Janvier, Tunis, Tunisia
  • Local Architects: Studio 3, (Iheb Guermazi, Adnen Ben Tanfous), Tunis, Tunisia.
  • Project Managers: Philippe Barriere, Maher Bellaj (Philippe Barriere Collective) – Adnen Ben Tanfous (Studio 3), Tunis – Michel Bertrand (MB&Co), Paris.
  • Structural Engineer: Pascal Pierre (Canada), Michel Bertrand (France).
  • Building Cost Engineer: MB&Co, Paris (France).
  • Local Engineer: Tarek Gorbel, Tunis (Tunisie).
  • Renderings: LMM, Mathieu Grenier Digital Artist (Canada).
  • Graphic Designer: Wiklo, Mohamed Souheil (Dubai).
  • Landscape Architects: Philippe Barriere Collective (Philippe Barriere, Sébastien Lequeux) 
  • Project Area: 78 000m²
  • Project dates: Studies began in May 2012 and were abandoned in May 2013

Read the rest of WORLD SOCIAL CENTER (WSC) in Tunis, Tunisia by Philippe Barriere Collective

Loft apartment in Moscow, Russian Federation by Ruetemple

 
May 18th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Ruetemple

Top-floor apartment with an attic. Our task was to turn an uninhabitable attic into a comfortable and bright loft. Requirements of the customer – a feeling of light and space, functional furniture, attractive playrooms, ample storage space. The result: the loft apartment with maximum functionality and comfort, minimum decor.

Image Courtesy © Ruetemple

Image Courtesy © Ruetemple

  • Architects: Ruetemple
  • Project: Loft apartment
  • Location: Moscow, Russian Federation
  • Photography: Ruetemple
  • Architect In Charge: Alexander Kudimov, Daria Butahina, Natalia Gubareva
  • Area: 150 sqm
  • Year: 2014

Read the rest of Loft apartment in Moscow, Russian Federation by Ruetemple

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:Microstation License
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy