Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Raadhuis in Krimpen aan den IJssel, The Netherlands by Fokkema & Partners Architecten

 
January 6th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Fokkema & Partners Architecten

Fokkema & Partners developed the interior design for the new – energy neutral – City Hall of Krimpen with an energy label A++. A welcoming entrance invites citizens to visit the City Hall for the services in the public area, which have open counters with a view through the building and to water around it. Flexibility fits the new way of working in the City Hall, which translates to a large diversity of workplaces and ways to arrange various spaces.

Image Courtesy © Horizon Photoworks

Image Courtesy © Horizon Photoworks

  • Architects: Fokkema & Partners Architecten (Marieke van Schaaijk, Rick Rijkse)
  • Project: Raadhuis
  • Location: Krimpen aan den IJssel, The Netherlands
  • Photography: Horizon Photoworks
  • Software used: SketchUp and Autocad
  • Client: Gemeente Krimpen aan den IJssel
  • Size: 1.700 m²
  • Start: September 2013
  • Status: Delivered April 2015

Read the rest of Raadhuis in Krimpen aan den IJssel, The Netherlands by Fokkema & Partners Architecten

Waterscape / Memory of Spring in Hakone, Japan by Moriyuki Ochiai Architects

 
January 6th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Moriyuki Ochiai Architects

The following renovation project aimed to transform a botanical garden into a museum of craft works. Deliverables included a multi-purpose space with a kitchen, a dining space, and a stage for special exhibitions and performances, such as concerts and plays.

full view, Image Courtesy © Takumi Ota

full view, Image Courtesy © Takumi Ota

  • Architects: Moriyuki Ochiai Architects
  • Project: Waterscape / Memory of Spring
  • Location: Hakone, Japan
  • Photography: Takumi Ota
  • Design Team: Moriyuki Ochiai, Wakana Sujishi, Jillian Lei, Charlotte Jacob, Florentina Carrier,Marie Uno,Marina Masuda
  • Constructor: Ueno Construction
  • Special Paint: Osamu Yamaguchi

Read the rest of Waterscape / Memory of Spring in Hakone, Japan by Moriyuki Ochiai Architects

Estudio Nan arquitectos by Nan arquitectos

 
January 6th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Nan arquitectos

The project for our office reflects our image and values. We are different from other studios and we demonstrate it with this space, which determines how clients perceive our practice.

It is a design that really represent us and makes our office a comfortable, nice and cozy space. These aspects are key as we spend many hours a day there and it influences our well-being.

Image Courtesy © Nan arquitectos

Image Courtesy © Nan arquitectos

  • Architects: Nan arquitectos (Alberto Reiriz, Vicente Pillado, Wenceslao López)
  • Project: Estudio Nan arquitectos

Read the rest of Estudio Nan arquitectos by Nan arquitectos

OnCube in Shanghai, China by gmp · von Gerkan, Marg and Partners Architects

 
January 6th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: gmp · von Gerkan, Marg and Partners Architects

gmp completes new office complex in China

The OnCube office complex has been completed on the industrial site of the Caohejing company in Shanghai to plans by the architects practice von Gerkan, Marg and Partners (gmp). The design of the new building has been derived from the basic theme of a square – both in its outer appearance and in its details and landscaping. The strictly geometric double grid of the facade provides a sophisticated visual three-dimensional effect. This gives the solid office block lightness and, within its heterogeneous surroundings, makes it into a landmark that is conspicuous in its precision.

Elevation, streetview, Image Courtesy © Hans-Georg Esch

Elevation, streetview, Image Courtesy © Hans-Georg Esch

  • Architects: gmp · von Gerkan, Marg and Partners Architects
  • Project: Caohejing “OnCube”
  • Location: Shanghai, China
  • Photography: HG Esch
  • Design: Meinhard von Gerkan and Nikolaus Goetze with Magdalene Weiss
  • Project manager: Sun Yajin
  • Scheme design team: Cai Lei, Lin Yi, He Yanping, Zhang Yan, Christina Mann
  • Detailed design scheme: Cai Lei, Chen Jingcheng, Fang Min, Liu Yite, Di Miao-Weichtmann, Katharina Schneider, Florian Wiedey
  • Partner office in China: SIMEE
  • Client: Shanghai Caohejing Hi-Tech Park Development Corporation
  • GFA: 38,503 m² (above ground), 18,080 m² (underground)

Read the rest of OnCube in Shanghai, China by gmp · von Gerkan, Marg and Partners Architects

Villa Meijendel in Wassenaar, Netherlands by VVKH architecten

 
January 6th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: VVKH architecten

House in dune landscape

A dense forest opens to a dune valley. Sunlight casts shadows of branches and leaves against tree trunks. In the distance, a golfer walks through the empty surreal landscape. This unique environment – trees, light and dunes – influences the design of “villa Meijendel” in such a way as if it has sculpted the house.

Image Courtesy © Ronald Knappers

Image Courtesy © Ronald Knappers

  • Architects: VVKH architecten (Thomas Gillet)
  • Project: Villa Meijendel
  • Location: Doornweg 4, Wassenaar 2243 GS, Netherlands
  • Photography: Ronald Knappers
  • Design: Ronald Knappers
  • Team: Ronald Knappers, Mark Verdoold, Hans Schepman
  • Interior design: Same-D
  • Landscape architect: West 8, Adriaan Geuze
  • Structural engineer: Breed Integraal Ontwerp
  • Advisor: ingenieursbureau Halmos
  • Building contractor: bouwbedrijf Kon

Read the rest of Villa Meijendel in Wassenaar, Netherlands by VVKH architecten

UFA Cinema Center in Dresden, Germany by COOP HIMMELB(L)AU

 
January 6th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: COOP HIMMELB(L)AU

The design concept of the UFA Cinema Center is characterized by two intricately interconnected building units: The Cinema Block, with eight cinemas and seating for 2600, and the Crystal, a glass shell which serves simultaneously as foyer and public square.

Image Courtesy © Duccio Malagamba

Image Courtesy © Duccio Malagamba

  • Architects: COOP HIMMELB(L)AU
  • Project: UFA Cinema Center
  • Location: Dresden, Germany
  • Photography: Duccio Malagamba, Gerald Zugmann and Hélène Binet
  • Client: UFA – Theater AG, Düsseldorf, Germany
  • Design Principals: Wolf D. Prix, Helmut Swiczinsky
  • Design Architect: Tom Wiscombe
  • Project Architect: Verena Perius
  • Project Team: Eric Geddes, Alex Hagner, Spencer Hunt, Laura King, Johannes Kraus, Miro Krawczinski, Andreas Mieling, Stefanie Murero, Florian Pfeifer, James Puckhaber, Stefano Pujatti, Jennifer Rakow, Stephanie Reich, Andreas Schaller, Karolin Schmidbaur, Alexander Seitlinger, Bernd Spiess, Michael Volk, Andras Westhausser, Susanne Zottl
  • Construction Documents: Arge Eiger Nord Vienna; Coop Himmelb(l)au – ATP
  • Structural Engineering: B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt, Germany
  • Site Area: 1,847 m²
  • Floor Area: 6,174 m²
  • Built-up Area: 1,522 m²
  • Competition: 1993
  • Start of Planning: 02/1996
  • Start of Construction: 02/1997
  • Completion: 03/1998

Read the rest of UFA Cinema Center in Dresden, Germany by COOP HIMMELB(L)AU

New European HQ Calvin Klein & Tommy Hilfiger in Amsterdam, The Netherlands by MVSA Architects

 
January 6th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: MVSA Architects 

In designing a new European HQ for PVH Europe: Calvin Klein & Tommy Hilfiger, we were inspired by the waterfront location. The former port turned creative hub shares the IJ with two contemporary landmark buildings: the EYE film museum and Muziekgebouw aan t ’IJ. We realized that our own building could complete a stunning architectural triangle.

exterior view, Image Courtesy © Ronald Tilleman

exterior view, Image Courtesy © Ronald Tilleman

  • Architects: MVSA Architects (Wouter Thijssen)
  • Project: New European HQ Calvin Klein & Tommy Hilfiger
  • Location: Danzigerkade 165, Amsterdam, The Netherlands
  • Photography: Albert Bakker, Ronald Tilleman and Barwerd van der Plas
  • Client: PVH Europe (Calvin Klein & Tommy Hilfiger)
  • Interior design: Dan O’Kelly Studio, PVH, Creative Services, MVSA Architects, Amsterdam
  • Developer: Heren 2, Amsterdam
  • Contractor: HerenBouw, Amsterdam
  • Constructive engineer: Van Rossum bv
  • Installations: Huisman & van Muijen
  • Real estate consultant: Appelhoven, Amsterdam
  • Programme: 12.000m² showrooms and offices
  • Completion: 2016

Read the rest of New European HQ Calvin Klein & Tommy Hilfiger in Amsterdam, The Netherlands by MVSA Architects

LIVING SPACE in Moscow, Russia by Ruetemple

 
January 5th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Ruetemple

Project of multi-functional living room

We propose creating a multifunctional space where you can make a choice: either to retire or be together with everybody. The space, clear of all unnecessary items, will take you to another dimension and help you to get tuned to a calm repose.  Lot’s of light and air.

Image Courtesy © Ruetemple and "NTV Broadcasting Company"

Image Courtesy © Ruetemple and “NTV Broadcasting Company”

  • Architects: Ruetemple
  • Project: LIVING SPACE
  • Location: Moscow, Russia
  • Photography: Ruetemple and “NTV Broadcasting Company”
  • Team: Alexander Kudimov, Daria Butakhina, Evgeny Dagaev
  • Area: 48м2
  • Creation year: 2016

Read the rest of LIVING SPACE in Moscow, Russia by Ruetemple

Conversion of three pumpstations along The Skjern river in Denmark by Johansen Skovsted Arkitekter

 
January 5th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: Johansen Skovsted Arkitekter 

As a result of the restoration of the Skjern River basin in 2002, a vast and rich natural area has arisen, becoming an attractive visitor destination. A framework for the new life of the area has been provided with the rebuilding and extension of three pump stations, in the form of exhibition spaces, indoor and outdoor viewpoints to look out over the landscape, rooms for the organisation of events, and better accessibility.

Image Courtesy © Rasmus Norlander

Image Courtesy © Rasmus Norlander

  • Architects: Johansen Skovsted Arkitekter
  • Project: Conversion of three pumpstations along The Skjern river
  • Location: Skjern, Denmark
  • Photography: Rasmus Norlander
  • Client: Ringkøbing-Skjern Kommune
  • Collaborators: Søren Johansen, Sebastian Skovsted, Laura Boelskifte, Phoebe Cowen
  • In collaboration with: Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS
  • Engineer: Ingeniørgruppen Vestjylland ApS
  • Contractor: Hansen & Larsen A/S
  • Project funded by: Realdania – Stedet Tæller, and LAG-Ringkøbing-Skjern
  • North Pump Station: Langkærvej 11, 6900 Skjern
  • South-East Pump Station: Bøelvej (no house number), 6880 Tarm
  • East Pump Station: Vardevej (no house number), 6900 Skjern
  • Gross floor area: 570 m2
  • Year of construction: 2015

Read the rest of Conversion of three pumpstations along The Skjern river in Denmark by Johansen Skovsted Arkitekter

Sluishuis Housing Development in Amsterdam, The Netherlands by BIG – Bjarke Ingels Group

 
January 5th, 2017 by Sumit Singhal

Article source: BIG – Bjarke Ingels Group

Located between the dense city and the vast landscapes on the edge of Amsterdam, the new Sluishuis is shaped by its complex surroundings at once close to large infrastructure and to small-scale urban settlements. The classical courtyard building is revitalized by two transformations; it fully embraces the idea of living on the water and appears different from every vantage point. Toward the water the block is lifted up, forming a large opening that brings water from the IJ Lake into the courtyard and brings daylight and views to the complex’s inner apartments. Toward the neighboring urban district the block steps down like a cascade of landscaped terraces, creating a natural transition from cityscape to smaller-scale, natural surroundings. “Having spent my formative years as an architect in Holland at the end of the 20th century, it feels like a homecoming to now get to contribute to the architecture of the city that I have loved and admired for so long. Our Sluishuis is conceived as a city block of downtown Amsterdam floating in the IJ Lake, complete with all aspects of city life. Towards the city, the courtyard building kneels down to invite visitors to climb its roof and enjoy the panoramic view of the new neighborhoods on the IJ. Toward the water, the building rises from the river, opening a gigantic gate for ships to enter and dock in the port/yard. A building inside the port, with a port inside the building.” Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG. A promenade with public programs winds around the building and continues into the water, forming an archipelago of islands with houseboats, a sailing school, and floating gardens. A public passage climbs the cascading terraces of the building, serving as a small rooftop street that eventually loops onto the very top of the building to create a viewing platform over the IJ Lake. The passage will not only create a destination for visitors and neighbors, but will connect the residential units to each other and create a unique three-dimensional community between the residents of the building.   “The world famous urban environment of Amsterdam was created by the fusion of water and city. The new Sluishuis is born of the same DNA, merging water and perimeter block and expanding the possibilities for urban lifeforms around the IJ.” Andreas Klok Pedersen, Partner, BIG. The silhouette of Sluishuis will change as one moves around the building. At one vantage point it appears as the bow of a ship that reflects the water below; at another a vertical green community that invites visitors to engage directly with it; and finally as a true urban block with street access and city liveliness that is to be enjoyed by residents, neighbors, and the rest of Amsterdam.

Image Courtesy © BIG - Bjarke Ingels Group

Image Courtesy © BIG – Bjarke Ingels Group

  • Architects: BIG – Bjarke Ingels Group
  • Project: Sluishuis Housing Development
  • Location: Amsterdam, The Netherlands
  • Client: VORM / BESIX
  • Collaborators: BARCODE Architects, BOSCH SLABBERS, ABT, VAN ROSSUM, BURO BOUWFYSICA, KLIMAATGARANT, BIG Ideas
  • Partners in Charge: Bjarke Ingels, Andreas Klok Pedersen
  • Design Lead: Dimitrie Grigorescu
  • Project Manager: Birgitte Villadsen
  • Team: Justyna Mydlak, Nina Vuga, Santtu Johannes Hyvärinen, Jonas Aarsø Larsen, Kirsty Badenoch, Vinish Sethi, Yannick Macken, Ulla Hornsyld, Brage Mæhle Hult, Sebastian Liszka, Sabine Kokina, Jakob Lange, Tore Banke, Kristoffer Negendahl, Manon Otto, Carolien Schippers
  • Project type: Competition
  • Size in m2: 46.000
  • Date: 28/11/2016
  • Status: In Progress

Read the rest of Sluishuis Housing Development in Amsterdam, The Netherlands by BIG – Bjarke Ingels Group

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:Microstation License
xponential2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy