Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Restaurante Deliqatê in São Paulo, Brasil by FGMF Arquitetos

 
January 9th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: FGMF Arquitetos

Occupying a lot at Alameda Jaú in the Jardins district, São Paulo, Deliqatê is a restaurant specialized in gourmet sandwiches and is the first enterprise from this group of investors whose intention is to take it to other capital cities in the country.

Image Courtesy © Rafaela Netto

  • Architects: FGMF Arquitetos
  • Project: Restaurante Deliqatê
  • Location: São Paulo, Brasil
  • Photography: Rafaela Netto
  • Type of Construction: Comercial
  • Site área: 148,00 m²
  • Building area: 275,22 m²
  • Project Beginning: 2012
  • Construction completion: 2013
  • Builder: FOZ Engenharia
  • Structural Engineer: Stec do Brasil
  • Electrical and Plumbing Engineer: Ramoska & Castellani
  • Lighting Designer: Marcos Castilha
  • Landscape Designer: Cali Paisagismo

Wilhelm-Leuschner-Platz station in Leipzig, Germany by MAX DUDLER

 
January 9th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: MAX DUDLER

The station concourse, with a rectangular section and a slight longitudinal curve, is situated 20 metres below ground. Walls and ceilings of the elongated, column-free hall are clad with large, backlit prefabricated glass blocks set into a framework of fair-faced precast concrete. This gives the station concourse a bright and spacious feel. Extreme repetition of one and the same motif makes its actual dimensions almost intangible for passengers.

Image Courtesy © Stefan Müller

  • Architects: MAX DUDLER
  • Project: Wilhelm-Leuschner-Platz station
  • Location: Leipzig, Germany
  • Photography: Stefan Müller
  • Developers: Deutsche Bahn AG together with the Free State of Saxony
  • Occupant: DB Station & Service AG

Construction volume

  • Net floor area: 3,900 m²
  • Gross floor area: 5,678.5 m²
  • Gross building volume: 77,280 m³

Station concourse dimensions

  • Height: 15 metres
  • Length: 141 metres
  • Width: 21 metres
  • Planning and construction period: 1997 until December 2012
  • Gross construction costs: EUR 17.5 million (building shell)
  • Project managers: Ilko-M. Mauruschat, Christof Berkenhoff, Max Rein
  • Construction Supervision: Arge BOL/BÜ
  • Structural Engineers: Pichler Ingenieure GmbH
  • Building services: Planungsgemeinschaft Winter-Graner
  • Fire protection: Brandschutz Consult, Ingenieurgesellschaft mbH Leipzig

Sports Hall ‘De Smeltkroes’ in Liessel, The Netherlands by Slangen+Koenis Architects

 
January 7th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Slangen+Koenis Architects

The sports hall was commissioned by a group of sports clubs; a football club, a netball club and a volleyball club. The combined effort of this group – for example with volunteering construction workers – made it possible to construct this building on a very tight budget. For us the challenge was to design a building that would house all the clubs, could be used both separately and simultaneously by the different users and still be a notable landmark for the small community of Liessel. By combining parts of the functions of the original program and the newly designed flexible spaces, we were able to reduce the total gross floor area and thereby the total building cost.

Image Courtesy © Marcel van der Burg

  • Architects: Slangen+Koenis Architects
  • Project: Sports Hall ‘De Smeltkroes’
  • Location: Liessel, The Netherlands
  • Photography: Marcel van der Burg
  • Project size: 1.400m²
  • Duration: dec 2011 – dec 2012
  • Chief Designers: Erik Slangen, Jakko Koenis
  • Team: Sander Laheij, Bart Solinger

LIBRARY AND ENTITIES HOTEL in Barcelona, Spain by santamaria . arquitectes

 
January 7th, 2014 by Sumit Singhal

Article source:  santamaria . arquitectes

The3.773 m²plot, is depressed in relation to the streets that configure it. The remaining part of the block is occupied by the Auditorium-Theatre and School of Music, located in a two storey building built in 2003.

The Cultural Center extension is concentrated in a 3 storey compact volume and it contains a public library on the ground floor, entities hotel in first and second floors, and theatre spaces extension on the second floor.

Image Courtesy © Francesc Rubí

  • Architects: santamaria . arquitectes
  • Project: LIBRARY AND ENTITIES HOTEL
  • Location: Barcelona, Spain
  • Photography: Francesc Rubí
  • Partners: Mireia Palomas, Pilar Toll, Gemma Torras
  • Consultants: JSS Enginyeria i arquitectura (instalaciones), Manuel Arguijo y Asociados (cálculo esctructura)
  • Client: Diputació de Barcelona, Navarcles Town Council
  • Area: 2.072’54 m2
  • Budget: 2.919.482 €
  • Software used:Archicad14

Gazebo House in Guayllabamba, Quito Canton, Ecuador by AR+C

 
January 7th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: AR+C 

This is a 140 m2 single-family residential Project located in Guayllabamba, Ecuador. The house was conceptualized as a continuation of nature which is why it is embedded in the mountain. This green platform allowed the preservation of a pre-construction view point an dispart of the house features. A perimeterretention wall surrounds the primary structure. Anairchambergivesthermalcomfortinsideandprotectsthehousefromhumidity.

Image Courtesy © Lorena Darquea

  • Architects: AR+C
  • Project: Gazebo House
  • Location: Guayllabamba, Quito Canton
  • Photography: Lorena Darquea
  • Architect In Charge: Francisco Almeida, Tatiana Bohorquez
  • Area: 160 sqm
  • Year: 2013
  • Software used: Autocad, Archicad and Maxwel Studio Renders.

Stacey-Turley Residence in Ottawa, Canada by Kariouk Associates

 
January 7th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Kariouk Associates

The requirements for this project called for the design of a small home that would respond to the evolving life needs of a young couple, with two small boys, who intend to live their lives here for the next half century.  A significant spatial challenge from the start of the project was that the maximum allowable width of the house could only be twenty-four feet, hence the house would necessarily need to be long; because windows on the long sides of the home were greatly restricted by zoning regulations, there was an immediate design challenge to bring light into the long interior volume that otherwise would be dark.

Image Courtesy © Photolux Studios, Christian Lalonde

  • Architects: Kariouk Associates
  • Project: Stacey-Turley Residence
  • Location: Ottawa, Canada
  • Photography: Photolux Studios, Christian Lalonde
  • Designer: Paul duBellet Kariouk (Principal), Chris Davis (Senior Design Associate), David King (Design Associate), Sarah McMurtry (Design Associate), Dimitar Mehandjiev (Design Associate), Adam Paquette (Design Associate)
  • General Contractor: R.K. Porter General Contracting Inc.
  • Engineering: ART Engineering
  • Accordion Windows: Monarch Moveable Glass Walls
  • Millwork: Karhu Fine Cabinetry & Millwork
  • Year: 2011-2013
  • Task: To design a “forever” home on a narrow lot for a young family
  • Software used: AutoCad and Photoshop

MILLENIUM PARK in Zielona Góra, Poland by Salony Foundation and BWA Zielona Góra

 
January 7th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Salony Foundation and BWA Zielona Góra

Millenium Park in Zielona Góra until the 1960s. functioned as the Green Cross cemetery. Upper branches of trees let hardly any light inside the park, ground level lacks lower greenery – that is why the park seems to be dark and dangerous.

Our main idea was to bring back life into Millenium Park, eliminate spatial obstacles preventing the park to become unique, multifunctional public space.

Image Courtesy © Salony Foundation and BWA Zielona Góra

  • Architects: Salony Foundation and BWA Zielona Góra
  • Project: MILLENIUM PARK
  • Location: Zielona Góra, Poland
  • YEAR: 2013
  • CLIENT: CITY OF ZIELONA GÓRA
  • PROGRAM: PUBLIC, RECREATION, ART, COMMERCIAL
  • AREA: 9.4 HA
  • STATUS: STRATEGY
  • TEAM BUDCUD: MATEUSZ ADAMCZYK, AGATA WOŹNICZKA, MAGDALENA POTOCZNA, ANNA PTASZYŃSKA, JOHANNES PETER STEIDL, JAKUB URBANIAK, ŁUKASZ DWORNICZAK

Glebe Residence in Ottawa, Canada by Batay-Csorba Architects

 
January 7th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Batay-Csorba Architects

Canadian-based practice Batay-Csorba Architects have recently completed the Glebe Residence, a full interior renovation and addition to the 1890’s structure in Ottawa, Canada. The two story existing rectilinear brick massing was retained providing a direct reference to its past, while a new third story and three story rear addition clad in contrasting black metal panels cantilever and pivot around an existing historic sugar maple tree located on the site.

Image Courtesy © Doublespace Photography

  • Architects: Batay-Csorba Architects
  • Project: Glebe Residence
  • Location: Ottawa, Canada
  • Photography: Doublespace Photography , Batay-Csorba Architect
  • Design Team: Jodi Batay-Csorba, Andrew Batay-Csorba
  • Year: 2013

Theory stores in Los Angeles, California by Nendo

 
January 7th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Nendo 

Shop interiors for theory, the New York-based fashion brand known for basics that fuse functionality with casual trends.

We designed the interiors for two shops in Paris and Los Angeles and one shop each in London, Beijing, Shanghai, Tokyo and Osaka.

Image Courtesy © Daici Ano

  • Architects: Nendo
  • Project: Theory stores
  • Location: Los Angeles, California
  • Photography: Daici Ano

Cafeteria in Ushimado, Japan by Niji Architects

 
January 7th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Niji Architects

This cafeteria is a timber framed, single-story building located in Ushimado of Setouchi city, Okayama prefecture, Japan. It serves as a canteen for a local construction company as well as a cafeteria for the local community. The building structure and its finishes are  kept simple and the presence of the building is kept to a bare minimum. The building design focuses mainly on its primary function as a cafeteria for the local people and to familiarize itself to the community.

Image Courtesy © Masafumi Harada / Niji Photo

  • Architects: Niji Architects  (AI Design + OHNO JAPAN)
  • Project: Cafeteria
  • Location: Ushimado, Japan
  • Photography: Masafumi Harada / Niji Photo
  • Building area: 166.32m2
  • Total floor area: 144.00m2
  • Type of Construction: Timber structure
  • Number of stories: 1F
  • Building height: 3.37m
  • Principal use: Shop(Cafeteria)
  • Principal designer: Masafumi Harada / Niji Architects
  • Construction: UG Giken
  • Design period: August 2012 – December 2012
  • Construction period: January 2013 – April 2013

Finish

  • Structure: Exposed timber structure
  • Roof: Folded metal roof
  • External façade: Clear float glass t=10mm with glass film
  • Window: Wooden sash window and Aluminum sash window
GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Graphisoft ARCHICAD  Download a 30-Day FREE trial
TurboCAD pro : Start at $299
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2016 Internet Business Systems, Inc.
595 Millich Dr., Suite 216, Campbell, CA 95008
+1 (408)-337-6870 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy