Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

SPORTS FACILITY IN THE ISLAND OF LA CARTUJA by Cayuela Marqués Architects

 
March 18th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Cayuela Marqués Architects

The project is a supporting building for expanding sports facilities located in Island of Cartuja. The new facility, designed to accommodate new changing rooms, gym, cafeteria, restaurant and social club, aims to organize and characterize the whole complex, as a hinge element between the different programs of the complex. The result is an elongated prism from which a body emerges pointing to the Olympic Stadium and rugby fields, generating an enclosed garden that provides orientation. This space, that the cafeteria and the gym overlook on the ground floor, is destined to become a social scene, a meeting point for athletes and visitors.

Image Courtesy © Jesús Granada

Image Courtesy © Jesús Granada

  • Architects: Cayuela Marqués Architects
  • Project: SPORTS FACILITY IN THE ISLAND OF LA CARTUJA
  • Location: Isla de la Cartuja, Seville
  • Photography: Jesús Granada
  • Software used: AutoCAD, Cypecad
  • Client: Consejería de Turismo, Comercio y Deporte. Junta de Andalucía
  • Area: 2.830 sqm
  • Year: April 2011
  • Architects in charge: María Cayuela, Paco Marqués
  • Collaborators: Lucas García Vacas
  • Structure: Alejandro Cabanas Rodríguez
  • Quantity Surveyor: Roberto Alés Méndez

Read the rest of SPORTS FACILITY IN THE ISLAND OF LA CARTUJA by Cayuela Marqués Architects

Grant Associates completes sustainable public realm landscape for Bristol’s historic waterfront

 
March 18th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: UK landscape architects Grant Associates

The final phase of public realm landscape design for Bristol’s award-winning Harbour side development has been completed by UK landscape architects Grant Associates for developer Crest Nicholson. The completion of the 15 year regeneration project comes as Bristol celebrates its status as European Green Capital in 2015 – awarded for the City’s outstanding commitment to sustainability, creativity, culture and innovation.

Image Courtesy © UK landscape architects Grant Associates

Image Courtesy © UK landscape architects Grant Associates

Read the rest of Grant Associates completes sustainable public realm landscape for Bristol’s historic waterfront

LONGBUSH ECOSANCTUARY WELCOME SHELTER in Gisborne, New Zealand by SAROSH MULLA DESIGN

 
March 18th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: SAROSH MULLA DESIGN

The LongbushEcosanctuary Welcome Shelter is an innovative environmental education space designed, constructed and operated by a group of passionate volunteers, with the support of local businesses and charitable organisations.

Image Courtesy © Simon Devitt

Image Courtesy © Simon Devitt

  • Architects: SAROSH MULLA DESIGN
  • Project: LONGBUSH ECOSANCTUARY WELCOME SHELTER 
  • Location: Gisborne, New Zealand
  • Photography: Simon Devitt, Sarah Keys, SaroshMulla& Patrick Loo
  • Software used: Rhino and Revit
  • Designer: SaroshMulla for SaroshMulla Design
  • Project Team: 88 Community volunteers and 88 sponsors
  • Client: Longbush Ecological Trust
  • Dimensions: 12m long x 12m wide x 6m high
  • Area: 150m2
  • Construction Period: October 2013 – December 2014
  • Project Year: 2015

Read the rest of LONGBUSH ECOSANCTUARY WELCOME SHELTER in Gisborne, New Zealand by SAROSH MULLA DESIGN

Singapore Stock Exchange (SGX) by ONG&ONG Group

 
March 18th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: ONG&ONG Group

The Singapore Stock Exchange (SGX) is widely perceived as a growing gateway to the global market place, and an institution that upholds the strictest standards of transparency. When designing the new SGX, insights from staff and customer alike made the design team realise that this traditional institution is undergoing a rapid transformation; this called for entirely new design concepts that facilitated new ways of relationship building, working and approaching technology.

Image Courtesy © Bai Jiwen

Image Courtesy © Bai Jiwen

  • Architects: ONG&ONG Group
  • Project: Singapore Stock Exchange (SGX)
  • Location: Singapore
  • Photography: Bai Jiwen
  • Completion date:  30 July 2014
  • Interior design: SCA design (a member of the ONG&ONG Group)
  • Project director: Brandon Liu

Read the rest of Singapore Stock Exchange (SGX) by ONG&ONG Group

DOTS in Hanoi, Vietnam by group8asia

 
March 18th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: group8asia

With a limited budget, the goal of this project is to create a pavilion with a capacity of 1’700 employees working on the Fsoft C4 building in Hanoi, Vietnam.

Located in the park in front of the main office building, the pavilion disappears into the landscape. The drawn profile of the building blends into the vegetation of the surrounding park. Mingling with trees, it seems that the users lose the perception of its limits. The transparency of the façade makes the place an open interior space with no breaks nor visual barriers. In order to break the scale, create islets of vegetation and ensure natural ventilation, the patios are integrated inside the pavilion.

Image Courtesy © group8asia

Image Courtesy © group8asia

  • Architects: group8asia
  • Project: DOTS
  • Location: Hanoi, Vietnam

Read the rest of DOTS in Hanoi, Vietnam by group8asia

C HOUSE in VICENZA, ITALY by Vittorio Longheu Architect

 
March 18th, 2015 by Sumit Singhal

Article source:  Vittorio Longheu Architect

This place is inspiring, full of suggestions and references. It can be reached through a narrow slope derived from the construction of an embankment.

patio view, Image Courtesy © Federica Bottoli

patio view, Image Courtesy © Federica Bottoli

  • Architects: Vittorio Longheu Architect
  • Project: C HOUSE
  • Location: Collina di Monteberico, Vicenza, Italy
  • Photography: Federica Bottoli
  • Team: Francesco Durante, Paolo De Biasi, Elisabetta Roman
  • Collaborators: Ugo Rossi
  • Site Area: 3000 mq
  • Building footprint: 500 mq

Read the rest of C HOUSE in VICENZA, ITALY by Vittorio Longheu Architect

Z HOUSE IN MANTOVA, Italy by Vittorio Longheu Architect

 
March 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Vittorio Longheu Architect

The project is located in the historical centre of Mantua, in a part of the city that has been formed  and consolidated during 16th century, also called the addition of Giulio Romano.

The design process begins with some reflections on the relationship between the existing buildings, on the demolition of incongruous parts of them and on the  relationships with volumes in expansion.

Image Courtesy © Federica Bottoli

Image Courtesy © Federica Bottoli

  • Architects: Vittorio Longheu Architect
  • Project: Z HOUSE IN MANTOVA
  • Location: Vicolo Giovanni de Cani, Mantova
  • Photography: Federica Bottoli
  • Collaborators: Marcello Bruno, Roberto Bona, Barbara Vivian, Ugo Rossi, Mattia Ferrari, Davide Mantovani, Alessia Verrua
  • Manufacturers |Suppliers: 
  • Lighting: Viabizzuno srl
  • Stone floors and cladding: Pibamarmi srl
  • Wood plankings: Trespa Italia srl
  • Contractor: Impresa Arturo Bottoli s.p.a

Read the rest of Z HOUSE IN MANTOVA, Italy by Vittorio Longheu Architect

Club BlackboX in Timișoara, Romania by parasite studio

 
March 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: parasite studio

The design proposal started from generating a completely black box, as well as a shape and as a concept, an abstract space that doesn’t breathe towards the outside world but keeps locked within the memory of events. Therefore the existing windows become showcases for exhibiting and communicating towards the outside, a sort of dynamic information screens. In the first design concepts we tried to cover and hide the existing structure, then tried to ignore it but came to realize that the best solution is to integrate the structure within the general interior design and to multiply it as a deformed projected image on the perimeter walls.Over the actual structure we imposed two elements with the intention of unifying the interior – one is the continuous strip of the perimeter walls that wraps up the entire space, comprising gaming as well as technical areas, and the other one is the artificial lighting that through its dynamic, intensity and color scheme modifies the space and in the same time divides it discrete in different areas. The spaces that make up the interior are thus differentiated in dynamic areas for gaming, static areas for bar and seats, intermediary areas for communication, etc.The flux of movements in the interior space has been a major theme from the beginning on, and the carpet was personalized as an interior map that charts the different functional areas by the use of printed texts and paths. This adds to the fact that the entire space can be read as a communicating body that facilitates the movement within it and the reading of the separate areas. The strong colors chosen for highlighting the space set landmarks in the black surrounding.For the whole interior design we strived to create a strong conceptual identity around the theme of the Blackbox, defining all the elements that make up the whole, the logo, the furniture ant the entire interior context.

Image Courtesy © Marius DUMITRASCU

Image Courtesy © Marius DUMITRASCU

  • Architects: parasite studio
  • Project: Club BlackboX
  • Location: Iulius Mall, Timisoara, RO
  • Photography: Marius DUMITRASCU
  • AUTHOR: Claudiu Toma
  • ARCHITECT TEAM: Attila Wenczel, Marius Dumitrascu, Zeno Ardelean

Read the rest of Club BlackboX in Timișoara, Romania by parasite studio

Montreal City Hall in Quebec, Canada by Affleck de la Riva architects

 
March 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: v2com

A national historic site, Montreal City Hall was one of the first monumental single-purpose city halls in Canada. Built between 1872 and 1878 after plans prepared by Hutchison & Perrault, the building was severely damaged by fire in 1922, leaving only its outer walls and destroying many of the city’s historic records. Commissioned to oversee reconstruction, the architect Louis Parent designed an entirely new building with a self-supporting steel structure erected inside the shell of the ruins. Inspired by the city hall of the French city of Tours, Parent re-modelled the mansard roof with a copper finish instead of the original slate tiles and completely restored the original limestone facades. With its dense and abundant use of ornamentation, Montreal City Hall is one of Canada’s finest examples of the Second Empire style.

Image Courtesy © Alain Laforest

Image Courtesy © Alain Laforest

  • Architects: Affleck de la Riva architects
  • Project: Montreal City Hall
  • Location: 275 Rue Notre-Dame Est, Montreal, Quebec, Canada
  • Photography: Alain Laforest
  • Design architect: Richard de la Riva
  • Project team: Marie-Élaine Gibeault, Brigitte Boudreau, Alexandre Cassiani, Julie Marchand and Suzanne Gagnon
  • Project manager: Richard de la Riva
  • Client: City of Montreal
  • Awards: 2013 OAQ Award of Excellence in Architecture, Restoration 2012 North American Copper in Architecture Award, Restoration 2011 AMCQ Award of Excellence
  • Area of project: 70 000 ft2 / 6 500 m2 (facades and roof)
  • Project end date: 2011
  • Budget: 13 300 000 $CA

Read the rest of Montreal City Hall in Quebec, Canada by Affleck de la Riva architects

Andaz Hotel in Guanacaste, Costa Rica by Zürcher Architects

 
March 17th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Zürcher Architects

During our walks through the site we encountered several archeological pre-Columbian pieces made out of lava, rock and clay.  We realized that the local humble flora and fauna of the region inspired our ancestors. They were not about jaguars and eagles, for the contrary, they were inspired by the little cocoons, thorns and seeds. From there, we explored similar sources of inspiration to create the arts and crafts. With that in mind, we created the architectural concept for the project.

Image Courtesy © Andrés García Lachner

Image Courtesy © Andrés García Lachner

  • Architects: Zürcher Architects
  • Project: Andaz Hotel
  • Location: Papagayo Penninsula, Guanacaste, Costa Rica
  • Photography: Andrés García Lachner
  • Architect In Charge: Hazel Chang, Ronald Zürcher
  • Project Team: Zürcher Architects, Das Design, Circuito S.A, Termoaire, Integra, Edificar, Sinergo
  • Area: 22,000 m2
  • Year: 2013

Read the rest of Andaz Hotel in Guanacaste, Costa Rica by Zürcher Architects

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Bentley:YII2017
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise