Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Accent Business Park – Hotel and office building [2014] in Roeselare, Belgium by BURO II & ARCHI+I

 
July 10th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: BURO II & ARCHI+I

Context

The site is located at the important junction of the A17/E403 motorway and the N36 regional road. The master plan calls for a highly-concentrated built-up site that serves as a clear motorway reference point for the nearby city of Roeselare, a dynamic economic area in the heart of West Flanders. The office zone comes to the fore as a prominent economic landmark for the city.

Image Courtesy © Klaas Verdru

Image Courtesy © Klaas Verdru

  • Architects: BURO II & ARCHI+I
  • Project: Accent Business Park – Hotel and office building [2014]
  • Location: Kwadestraat [hoek A17-Rijksweg] in Roeselare, Belgium
  • Photography: Klaas Verdru
  • Client: De Steenoven nv Steenovendreef 1 B-8840 Staden,  Accent Offices nv Doorniksewijk 103-105 B-8500 Kortrijk
  • Team: Arch. Tom Vandorpe [project director], Arch. Dieter Haemers [design architect], Arch. Jo Baeke [project architect], Int. arch. Katty Ghekiere [interior architect], Int. arch. Ciska Delboo [interior architect]
  • Gross floor area:
    • Hotel: 4.550 m²  with 88 rooms, including 8 long-stay rooms/suites, with 450 m² restaurant/bar/kitchen,with 600 m² conference facilities (conference rooms and auditorium)
    •  Office: 4.000 m² offices from 150 m²
    • Fitness centre: 350 m²
    • Basement on two levels: 150 car parking spaces, storage room and technical room (5.435 m²)

Read the rest of Accent Business Park – Hotel and office building [2014] in Roeselare, Belgium by BURO II & ARCHI+I

MORRIS HOUSE in Los Angeles, California by Martin Fenlon Architecture

 
July 10th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Martin Fenlon Architecture

This project is the articulation of an ideal put into action. A polished steel circle, gently overs over the public plaza. The size of the circle exceeds the given area of the plaza, so one end lifts up so that the rest of the circle can comfortably situate itself into the given area. In doing this, two very different conditions are negotiated and resolved, both in a literal and figurative sense.

The polished steel top surface of the circle reflects its surroundings, bringing the sky above down to the ground below.

Image Courtesy © Eric Staudenmaier

Image Courtesy © Eric Staudenmaier

  • Architects: Martin Fenlon Architecture
  • Project: MORRIS HOUSE
  • Location: Highland Park, Los Angeles, CA,US
  • Photography: Eric Staudenmaier
  • Landscape Design: Joel Boulanger
  • Area: 2,200 s.f.
  • Project Year: 2011 – 2014

Read the rest of MORRIS HOUSE in Los Angeles, California by Martin Fenlon Architecture

LONDON STARS PAVILION in England by Ehsan Jahani (ASE)

 
July 10th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Ehsan Jahani (ASE)

Urban Landscapes such as public spaces and parks are among the places that can enhance the quality of space in a city. Well-designed, attractive and innovative spaces contribute to a sense of place and can produce strong emotional responses.

Image Courtesy © Ehsan Jahani (ASE)

Image Courtesy © Ehsan Jahani (ASE)

  • Architects: Ehsan Jahani (ASE)
  • Project: LONDON STARS PAVILION
  • Location: LONDON, England

Read the rest of LONDON STARS PAVILION in England by Ehsan Jahani (ASE)

El Tallercito in Los Rios, Ecuador by Natura Futura Arquitectura

 
July 10th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Natura Futura Arquitectura

Located in the city of Babahoyo, province of Los Rios, Ecuador, is a space for experimental production of architecture and design where it currently the study of Natura Futura architecture and design laboratory visual Urbanofacto operates. The project is built to share this space within a problematic city in need of cultural interests, as a response, creating into reality objectives much closer to art.

Image Courtesy © Natura Futura Arquitectura

Image Courtesy © Natura Futura Arquitectura

  • Architects: Natura Futura Arquitectura
  • Project: El Tallercito
  • Location: Babahoyo, Los Rios, Ecuador  
  • Architect Interventor: José Fernando Gomez
  • Completion Date: 2015

Read the rest of El Tallercito in Los Rios, Ecuador by Natura Futura Arquitectura

Vega Cottage in Norway by Kolman Boye Architects

 
July 10th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Kolman Boye Architects

The house stands on the island of Vega in the Norwegian archipelago not far from the polar circle. The site is distinctive for its grand and harsh northern landscape with wide panoramas of the Norwegian Sea and the jagged mountains rising from it. Seemingly growing from the landscape, the house sits on a rock beneath a granite shoulder negotiating the uneven terrain. As not to disturb the dominant view towards the sea, access to the house is given through a narrow natural ravine densely grown with gnarled birch shrubs and laid out with sea-sand from the nearby shore. The surrounding landscape remains untouched and wild. The large windows of the house face three directions, each with its strong unique characteristic. They are simple and robust in detailing and the optically white glass conveys undisturbed frames of the ocean, the mountain range and the bedrock. Organised on two levels adapting to the terrain, the plan is compact, providing generous social spaces within a limited floor area. The upper level is comprised of smaller scale bedrooms and family rooms, whereas the lower level is a large gallery-like space structured around a stone hearth. Completed in linseed oil painted pine with untreated birch skirting, frames and reveals – the interior is kept subtle with a character of being hand-built – promoting tactile qualities and the attractive patina developed over time.

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

  • Architects: Kolman Boye Architects
  • Project: Vega Cottage
  • Location: Vega, Norway 
  • Photography: Åke E:son Lindman
  • Gross Internal Area: 140 m2
  • Project Duration: 2009-2012

Read the rest of Vega Cottage in Norway by Kolman Boye Architects

Formstelle in Töging am Inn, Germany by FORMAT ELF ARCHITEKTEN

 
July 10th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: FORMAT ELF ARCHITEKTEN 

Located at the entrance of the industrial wasteland of the former VAW aluminum plants FORMSTELLE, Kantine and NETZWERK are creating an interdisciplinary, campus called NETWORK/NETZWERK – thus providing‚ evidence of a successful structural transformation from heavy industry towards the use by architects, engineers and designers. The floating, single-storey pavilion, placed under huge ancient trees, shows an altered handling of the material aluminum in an industrial region undergoing transition.

Image Courtesy © BETTINA KIRMEIER

Image Courtesy © BETTINA KIRMEIER

  • Architects: FORMAT ELF ARCHITEKTEN
  • Project: Formstelle
  • Location: Töging am Inn, Germany
  • Photography: BETTINA KIRMEIER
  • Software used: ArchiCAD 17, Sketchup 2015 + Vray 2.0, Photoshop

Read the rest of Formstelle in Töging am Inn, Germany by FORMAT ELF ARCHITEKTEN

The Stone Ubud in Indonesia by Dastin Hillery

 
July 9th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: Dastin Hillery

Atelier Urbanus has again taken up a challenging assignment of a premium leisure hospitality development in an extreme topographical site condition in Ubud Bali, Indonesia, leading the role as lead architect, masterplanner, and landscape architect for the autograph boutique hotel of Marriott The Stone.

Image Courtesy © Dastin Hillery

Image Courtesy © Dastin Hillery

  • Architects: Dastin Hillery 
  • Project: The Stone Ubud 
  • Location: Ubud – Bali – Indonesia
  • ClientMahkota Propertindo
  • Size6.5 Ha
  • Completion date : 2018

Read the rest of The Stone Ubud in Indonesia by Dastin Hillery

M08 Rehabilitation of a Carthusian in Toulouse, France by BAST(Bureau Architectures Sans Titre)

 
July 9th, 2015 by Sumit Singhal

Article source: BAST (Bureau Architectures Sans Titre)

A “Chartreuse” is a renovated while fundamentally changing its organization. The initial functions are reversed. The living areas are located on the first floor to enjoy the views and the sun terrace and the spaces at night find their place at the court. The entrance is directly upstairs through the terrace. Volumes added over time abruptly are coated wood stained black, seeking to make clear the body of old buildings in value. Accompanying this process, the private courtyard is widely planted to create a breath in this very mineral island and participate in the management of natural opposite.

Image Courtesy © Bast

Image Courtesy © Bast

  • Architects: BAST(Bureau Architectures Sans Titre)
  • Project: M08 Rehabilitation of a Carthusian
  • Location: Toulouse, France
  • Photography: Antoine Séguin
  • Client: Private
  • Surface: 90m2
  • Mission: Complète
  • Date: Livraison 2014
  • Budget: 90 000 € ht

Read the rest of M08 Rehabilitation of a Carthusian in Toulouse, France by BAST(Bureau Architectures Sans Titre)

The inde/jacobs gallery in Marfa, Texas by Claesson Koivisto Rune Architects

 
July 9th, 2015 by Sanjay Gangal

Article source: Claesson Koivisto Rune Architects

The inde/jacobs gallery, together with an eight-piece furniture and accessories collection, were presented at this year’s ICFF together with a new book entitled “Claesson Koivisto Rune in Marfa – The inde/jacobs gallery”, published to mark the inauguration of the gallery.

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Image Courtesy © Åke E:son Lindman

Read the rest of The inde/jacobs gallery in Marfa, Texas by Claesson Koivisto Rune Architects

SHOPPING CENTRE REDESIGN in Heerlen, The Netherlands by POWERHOUSE COMPANY

 
July 9th, 2015 by Sumit Singhal

Article source:  POWERHOUSE COMPANY 

For its latest completed project, Powerhouse Company has brought a post-war shopping centre back to life in Heerlen, a city in the southern Netherlands. Commissioned by Dutch real estate investor NSI in 2012 by invited competition, Powerhouse Company has transformed ’t Loon shopping complex into an open and welcoming space to attract visitors. Breaking with the existing mall, Powerhouse Company’s design intertwines a new public square with retail space and a subterranean car park into an architecturally coherent and inviting whole.

Image Courtesy © Ronald Tilleman

Image Courtesy © Ronald Tilleman

  • Architects: POWERHOUSE COMPANY 
  • Project:  SHOPPING CENTRE REDESIGN
  • Location: Heerlen, The Netherlands
  • Photography: Ronald Tilleman
  • Collaboration: Philip Vencken, Architecten aan de Maas
  • Project leader: Paul Stavert
  • Team: Stefan Prins, Nanne de Ru, Ard-Jan Lootens
  • Structural Engineering: IMD Raadgevende Ingenieurs
  • Partner in charge: Nanne de Ru
  • Client: NSI
  • Area: 10,000m² (total); 1,500m² (retail), 4,000m² (square), 4,500m² (car park)
  • Timescales: 2012 – 2015

Read the rest of SHOPPING CENTRE REDESIGN in Heerlen, The Netherlands by POWERHOUSE COMPANY

Canon: oce crystalPoint
Bentley: -YII 2018 Awards
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2018 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy PolicyAdvertise