Open side-bar Menu
 ArchShowcase
Sumit Singhal
Sumit Singhal
Sumit Singhal loves modern architecture. He comes from a family of builders who have built more than 20 projects in the last ten years near Delhi in India. He has recently started writing about the architectural projects that catch his imagination.

Pathé Foundation in Paris, France by Renzo Piano Building Workshop

 
October 2nd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Renzo Piano Building Workshop

The Foundation Jerôme Seydox-Pathé is an organization dedicated to the preservation of Pathé’s heritage, and to the promotion of the cinematographic art. Its new headquarters will be located in avenue des Gobelins, on the site of a XIX century disused theater.

View of the building by night from avenue des Gobelins , Image Courtesy © Michel Denancé

View of the building by night from avenue des Gobelins , Image Courtesy © Michel Denancé

  • Architects: Renzo Piano Building Workshop
  • Project: Pathé Foundation
  • Location: Paris, France
  • Photography: Michel Denancé, Paul Raftery
  • Client: Foundation Jérôme Seydoux – Pathé
  • Design team: B. Plattner and T.Sahlmann (partner and associate in charge) with G.Bianchi (partner), A.Pachiaudi, S.Becchi, T.Kamp; S.Moreau, E.Ntourlias, O.Aubert, C.Colson, Y.Kyrkos (models)
  • Consultants:  VP Green (structure); Arnold Walz (model 3d); Sletec (cost consultant); Inex (MEP); Tribu (Sustainability); Peutz (acoustics); Cosil (Light); Leo Berellini Architecte (interiors)
  • Date: 2006-2014

Read the rest of Pathé Foundation in Paris, France by Renzo Piano Building Workshop

Trommen Cultural Centre in Horsholm, Denmark by Arkitema Architects

 
October 2nd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Arkitema Architects

Trommen Cultural Centre transforms the existing library and music venue ”Trommen” into an cultural centre. The existing building was designed by architect Knud Munk in 1988, and the conversion is made in respect of the original ideas.

Image Courtesy © Arkitema Architects

Image Courtesy © Arkitema Architects

  • Architects: Arkitema Architects
  • Project: Trommen Cultural Centre – New decor and master plan for the existing cultural center and library
  • Location: Horsholm, Denmark
  • Client: Center for Kultur og Fritid Centre for Culture and Spare time, Hørsholm Municipality 
  • Size: 3986 m2 new decor and master plan

Read the rest of Trommen Cultural Centre in Horsholm, Denmark by Arkitema Architects

RAMONA RESTAURANT in SAO PAULO, Brazil by MM18 ARCHITECTS

 
October 2nd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: MM18 ARCHITECTS

Ramona is a restaurant with bar and pocket show spaces, located on the ground floor of a building at a very famous corner downtown. São Paulo
The program is distributed in 3 levels (basement, ground floor and mezzanine) and the aesthetic (concept?) emerged from the existing structure that has been preserved, the slab grid that was hidden under a plaster lining.

Image Courtesy © PEDRO VANNUCHI

Image Courtesy © PEDRO VANNUCHI

  • Architects: MM18 ARCHITECTS
  • Project: RAMONA RESTAURANT
  • Location: SAO PAULO, Brazil
  • Photography: PEDRO VANNUCHI
  • TEAM: Mila Strauss + Marcos Paulo Caldeira
  • INTERIOR: MM18 ARCHITECTURE
  • PROJECT START DATE: JUNE 2012
  • Date of BUILDING: JAN 2013
  • LAND AREA: 178,76m²
  • BUILT AREA: 358,90m²

Read the rest of RAMONA RESTAURANT in SAO PAULO, Brazil by MM18 ARCHITECTS

TORREÃO HOUSE in Brasília, Brazil by Bloco Arquitetos

 
October 2nd, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Bloco Arquitetos

The house is located in a residential area in Brasília, far away from the urban center and occupied by small gated communities. This part of the city still presents some characteristics of the original countryside that has originated it, with wide open spaces and native vegetation. The young couple´s desire to have a house that would integrate itself with the surrounding landscape was the starting point of the project. Our objective was to use the architecture to highlight the landscape, not the other way around. An existing natural preservation area in the south and west sides of the plot and its strong descending slope towards the backside have both directed our response. A big existing artificial landfill located three meters below the street level was extended using the soil that was digged out for the construction of the house. We used the resulting space to place all the internal areas in only one level. That decision has allowed the house to remain partially hidden below the street level, providing an unblocked view to the landscape.

Image Courtesy © Haruo Mikami

Image Courtesy © Haruo Mikami

  • Architects: Bloco Arquitetos
  • Project: TORREÃO HOUSE
  • Location: Brasília, Brazil
  • Photography: Haruo Mikami
  • Authors: Matheus Seco, Daniel Mangabeira and Henrique Coutinho
  • Colaboration: Tatiana Lopes, Guilherme Mahana, Victor Machado, Bruno Pessoa and Rodrigo Scheel
  • Built Surface: 400sqm
  • Project Date: 2011
  • Construction: 2012-2014
  • Structural Engineer: André Torres
  • Electrical  and Plumbing Projects: Victor Silvério
  • Contractor: Moura Figueiredo
  • Physical Model: AEscala

Read the rest of TORREÃO HOUSE in Brasília, Brazil by Bloco Arquitetos

MR_DESIGN OFFICE in Shibuya, Japan by Jo Nagasaka/Schemata Architects

 
October 1st, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Jo Nagasaka/Schemata Architects

We designed an office for MR_DESIGN, as known as a graphic designer Kenjiro Sano. The interior space is defined by the layout of the furniture, which has been meticulously designed. This enables the optimum use of the spacious interior, as it does not need partitions. Even in the meeting space, where partitions are usually required, we have established a free-flowing space by the use of umbrellas. These are commonly used as light reflectors, but they also function as sonic-reflection collectors that enable people to have conversations without partitions. This lighting system was designed for the editing of graphics in professional studios, its light-diffusion effect preventing shadows being cast onto the top of the table. As a further iconic element of the office, we have designed slopes connecting the interior spaces.

Image Courtesy © Takumi Ota

Image Courtesy © Takumi Ota

  • Architects: Jo Nagasaka/Schemata Architects
  • Project: MR_DESIGN OFFICE
  • Location: Jingumae, Shibuya, Tokyo
  • Photography: Takumi Ota
  • Construction: Eiger(total), yuhei Nakamura(epoxy), E&Y(furniture)
  • Design: Izumi Okayasu(technical Lighting cooperation)
  • Floor area: 188.20m²
  • Completion: 06/2010

Read the rest of MR_DESIGN OFFICE in Shibuya, Japan by Jo Nagasaka/Schemata Architects

TherMitte by Nissen & Wentzlaff Architects BSA SIA AG

 
October 1st, 2014 by Sumit Singhal

Article source:  Nissen & Wentzlaff Architects BSA SIA AG

Competition, 2004 – first place: There are three structures: a four-storey residential building along the Hauptstrasse, with a walkway which reduces noise levels, a separate structure within this unit to house the banking premises, and a three-storey residential unit parallel to the first at the rear of the plot. This layout creates an internal courtyard, which can be accessed through two generous entrances from the two neighboring streets, which also serve as entrances to the residential units behind and to the services housed on the ground floor. The buildings are enclosed in wooden latticework, creating a filigreed and calm membrane between the internal and external spaces.

Image Courtesy © Nissen & Wentzlaff Architekten

Image Courtesy © Nissen & Wentzlaff Architekten

Read the rest of TherMitte by Nissen & Wentzlaff Architects BSA SIA AG

Villa VY in Mälarhöjden, Sweden by Kjellander + Sjöberg

 
October 1st, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Kjellander + Sjöberg

Villa VY, Swedish for view, is designed for a family who wanted a robust new house, which is well adapted for their own desires and which is unconventional, with room for different degrees of joint activities, privacy and flexibility.

Image Courtesy © Åke E: son Lindman

Image Courtesy © Åke E: son Lindman

  • Architects: Kjellander + Sjöberg
  • Project: Villa VY
  • Location: Mälarhöjden, Stockholm
  • Photography: Åke E: son Lindman
  • Architects Team: Stefan Sjoberg & Annica Carlsson (Equator Stockholm)
  • Client: Private
  • Status: Completed
  • Size: 155 sq m
  • Year: 2008

Read the rest of Villa VY in Mälarhöjden, Sweden by Kjellander + Sjöberg

MSU Spartans Store in East Lansing, Michigan by Harrison Horan

 
September 30th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Harrison Horan

In 2013, Michigan State University’s football team won every single game played at Spartan Stadium. This year, the players will grab their gear from lockers featuring Banker Wire mesh before walking onto the field that saw so many victories.

Banker_MSU-02

Image Courtesy © Harrison Horan

  • Architects: Harrison Horan
  • Project: MSU Spartans Store
  • Location: East Lansing, Michigan

Read the rest of MSU Spartans Store in East Lansing, Michigan by Harrison Horan

Villa in Germany by Stocker Dewes Architekten

 
September 30th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Stocker Dewes Architekten Building task was to re-use a former horse stable to a residential and office building. The space program includes office space with the necessary ancillary rooms and a residential unit for a three – person family. The building is situated on a plot, at the end of a valley, with a surrounding forest landscape. The design idea was to reflect again the structure of the forest in the choice of the material of facade and roof.

Image Courtesy © Yohan Zerdoun

Image Courtesy © Yohan Zerdoun

  • Architects: Stocker Dewes Architekten
  • Project: Villa
  • Location: Germany
  • Photography: Yohan Zerdoun
  • Software used: Vectorworks (by Nemetschek)
  • Structural engineers: Scherberger und Fritsch Beratende Bauingenieure GmbH, Freiburg im Breisgau (DE)
  • Award: Hugo-Häring-Auszeichnung 2014 BDA Kreisgruppe Freiburg/Breisgau Hochschwarzwald [Award]

Read the rest of Villa in Germany by Stocker Dewes Architekten

Laufen Forum by Nissen & Wentzlaff Architects BSA SIA AG

 
September 30th, 2014 by Sumit Singhal

Article source: Nissen & Wentzlaff Architects BSA SIA AG

Award „best. architects 11“; „Award 2010 for Marketing + Architecture“: The building is primarily used to present the company’s current products to visitors in a form that not only shows off their appearance but also demonstrates their use. At the same time, the premises are a suitable venue for public events, product presentations and informal gatherings. The two-storey building is designed as a shell, with the central core providing space for storage, the lift and side rooms. Two open, opposed and curved staircases link the ground floor to a gallery with exhibition bays and demonstration bathroom layouts on the upper floor. The atrium at the centre of the building is filled with natural light from small round skylights in the ceiling.

01

Read the rest of Laufen Forum by Nissen & Wentzlaff Architects BSA SIA AG

GRAPHISOFT: ARCHICAD download 30-day FREE trial
Canon: CW910
CADalog.com - Countless CAD add-ons, plug-ins and more.



Internet Business Systems © 2017 Internet Business Systems, Inc.
25 North 14th Steet, Suite 710, San Jose, CA 95112
+1 (408) 882-6554 — Contact Us, or visit our other sites:
TechJobsCafe - Technical Jobs and Resumes EDACafe - Electronic Design Automation GISCafe - Geographical Information Services  MCADCafe - Mechanical Design and Engineering ShareCG - Share Computer Graphic (CG) Animation, 3D Art and 3D Models
  Privacy Policy